Een minder bekend gerecht bij farang is Yam Woon Sen (Mungbean-noedelsalade) ยำ วุ้นเส้น, maar vooral geliefd bij Thais.

De basis van deze pittige salade zijn heldere mungboonnoedels (groene bonen noedels). Veel mensen weten niet dat glasnoedels eigenlijk gemaakt zijn van mungboonzetmeel. In Thailand worden ze gebruikt als men probeert af ​​te vallen. Niet omdat ze zo bijzonder gezond zijn (het zijn nog steeds vooral koolhydraten!), maar omdat glasnoedels veel water opnemen. Je hebt maar weinig noedels nodig om een ​​kom te vullen. Dus aan het eind van de dag heb je minder calorieën gegeten.

Het is een pittige salade die daarom niet voor iedereen geschikt is. De samenstelling kan heel verschillend zijn zoals willekeurige stukjes zeevruchten, gehakt, varkensvlees, surumi, tomaten, selderij en uien. Als dressing wordt limoensap gebruikt en meestal wordt er suiker toegevoegd.

Wie voor pittig gaat, zal genieten van deze salade.

De officiële fonetische vertaling van “Yam Woon Sen” in het Internationaal Fonetisch Alfabet (IPA) zou ongeveer zijn als [jɑːm wuːn sɛn]. Hierbij staat:

  • “Yam” als [jɑːm]: met een lange ‘a’ klank zoals in ‘father’.
  • “Woon” als [wuːn]: met een lange ‘oo’ klank zoals in ‘food’.
  • “Sen” als [sɛn]: met een ‘e’ klank zoals in ‘bed’.

Deze fonetische weergave helpt bij het correct uitspreken van de naam van dit Thaise gerecht, waarbij het belangrijk is om rekening te houden met de klemtonen en klanklengtes in de Thaise taal.

Herkomst en geschiedenis

  • Yam Woon Sen vindt zijn oorsprong in Thailand en is een uitstekend voorbeeld van de Thaise culinaire traditie, die bekend staat om het balanceren van verschillende smaken.
  • De exacte historische oorsprong van het gerecht is moeilijk te traceren, maar het is duidelijk diep geworteld in de Thaise eetcultuur. Het gerecht weerspiegelt de Thaise voorkeur voor het gebruik van lokale ingrediënten en het creëren van gerechten met meerdere smaakdimensies.

Bijzonderheden

  • Een kenmerk van Yam Woon Sen is het gebruik van glasnoedels, die licht en bijna transparant zijn. Deze noedels absorberen de smaken van de andere ingrediënten goed, waardoor ze een perfecte basis vormen voor de salade.
  • Het gerecht kan zowel warm als koud geserveerd worden, wat het veelzijdig maakt voor verschillende gelegenheden en weersomstandigheden.

Smaakprofielen

  • De smaak van Yam Woon Sen is een harmonieuze mix van zoet, zuur, zout en pittig. Deze smaken komen van ingrediënten zoals limoensap, vissaus, suiker en chili.
  • Naast glasnoedels bevat de salade vaak ingrediënten zoals gehakte kip, garnalen, gehakte groenten (zoals wortelen en uien), verse kruiden (zoals koriander en munt) en soms gemalen pinda’s voor extra textuur.
  • Het resultaat is een gerecht dat tegelijk verfrissend en bevredigend is, met een complexiteit aan smaken die typisch is voor de Thaise keuken.

Yam Woon Sen is een prachtig voorbeeld van hoe de Thaise keuken verschillende smaakelementen samenbrengt in één gerecht, wat resulteert in een smaakervaring die zowel complex als heerlijk is. Het gerecht is ook relatief licht, waardoor het een populaire keuze is voor diegenen die op zoek zijn naar een smaakvolle, maar niet te zware maaltijd.

Ingrediëntenlijst en recept voor 4 personen

Voor het bereiden van Yam Woon Sen voor vier personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënten

  1. Mungboonvermicelli (Glasnoedels/Woon Sen) – 200 gram
  2. Middelgrote garnalen, gepeld en ontdarmd – 200 gram
  3. Kipfilet, fijngehakt – 150 gram
  4. Verse limoensap – 3 eetlepels
  5. Vissaus – 4 eetlepels
  6. Suiker – 1 eetlepel
  7. Rode chilipepers, fijngehakt (aanpassen naar smaak) – 1-2 stuks
  8. Sjalotten, dun gesneden – 2
  9. Cherrytomaten, gehalveerd – 1 kop
  10. Verse koriander, grof gehakt – 1/2 kop
  11. Verse munt, grof gehakt – 1/2 kop
  12. Geroosterde pinda’s, grof gehakt – 1/4 kop
  13. Optioneel: wortel, in dunne reepjes – 1/2 kop
  14. Lente-ui, fijngesneden – 2 stengels
  15. Knoflook, fijngehakt – 2 teentjes
  16. Plantaardige olie – 2 eetlepels

Bereidingswijze

  1. Week de glasnoedels in warm water voor ongeveer 10 minuten of tot ze zacht zijn. Giet af en knip ze in kortere stukken.
  2. Kook de noedels in een pot met kokend water voor ongeveer 1 minuut. Giet af en spoel af met koud water. Laat uitlekken.
  3. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg knoflook toe en bak tot goudbruin. Voeg de kip toe en bak tot het gaar is. Voeg de garnalen toe en bak tot ze roze en gaar zijn. Haal van het vuur en zet opzij.
  4. In een grote kom, meng het limoensap, vissaus, suiker en gehakte chilipepers. Roer tot de suiker is opgelost.
  5. Voeg de noedels, kip, garnalen, sjalotten, tomaten, wortel (indien gebruikt) en lente-ui toe aan de kom. Meng goed.
  6. Voeg de gehakte koriander, munt en pinda’s toe. Meng voorzichtig om alle smaken te combineren.
  7. Proef en pas de smaak aan indien nodig. Serveer onmiddellijk.

Yam Woon Sen kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren, bijvoorbeeld door meer of minder chili toe te voegen voor de gewenste pittigheid. Het is een veelzijdig gerecht dat zowel als voorgerecht als hoofdgerecht kan dienen. Geniet van deze heerlijke en verfrissende Thaise salade!

5 reacties op “Yam Woon Sen (Spicy Mungbean-noedelsalade)”

  1. Johannes zegt op

    Een van mijn absolute favorieten. Hoe scherper des te beter.
    Ook eenvoudige en snelle bereiding als de ingrediënten voorhanden zijn.
    Rijkelijk selderij groen is voor mij een essentie.

  2. Louis zegt op

    Heerlijke salade, hoewel je het eigenlijk in ons westers perspectief bijna geen salade kan noemen. Er zit namelijk nauwelijks groenten in. Zelf hou ik niet van selderij en vervang ik het door verse koriander.

  3. Frank Kramer zegt op

    Inderdaad een heerlijke salade.

    Alleen met respect, het artikel is onvolledig. de dressing bestaat meestal uit een eetlepel vissaus of drie eetlepels citroensap en een halve theelepel suiker. De verse chili maakt het scherp. voor wie niet van superscherp houdt, die snijdt de rode chili in betrekkelijk grote stukken, opdat je die stukken er op het bord weer uit kunt vissen. Dan heeft het toch al een pittige smaak, maar hoef je al die stukken chili niet te verteren. en zoals je ook op de foto kunt zien, aarzel niet om de stelen van de koreander ook in stukjes te snijden en mee te garneren. De stelen hebben de meeste smaak.

    indien je het maakt terwijl de noodles nog lauwwarm zijn, zuigen die de dressing nog meer op.

    En even reagerend op de reactie van Louis, een salade hoeft helemaal niet van groenten te zijn, ook niet in onze westerse keuken, denk aan een rijstsalade, of een pastasalade.

    het water loopt me in de mond in wanneer ik nu aan deze salade denk. probeer het ook eens met heel dun gesneden gaar rundvlees.

  4. Lessram zegt op

    https://www.youtube.com/watch?v=pFgi7JyPG0E

    HotThaiKitchen recept video van Yum Woon Sen.
    Qua keuken is ze al jaren mijn held, vooral omdat ze zoveel mogelijk authentiek te blijven qua recepten.

  5. Ronald Schütte zegt op

    het Internationaal Fonetisch Alfabet (IPA) blijkt ook nu weer juist geen rekening te houden met de klinkerlengtes.
    ยำ jam = korte klank
    วุ้น wóen = géén lange klank wel hoog
    เส้น sên een korte en dalende ‘e’ klank (als in ‘bed’)

    De IPA is voor een goede uitspraak eerder een struikelblok dan correct. Vraag het uw Thaise kennis of partner maar eens.
    (www.slapsystems.nl) en (www.thai-language.com)

    Maar het recept is – ook slecht uitgesproken – erg lekker.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website