Een vleugje Thailand

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken, Thaise recepten
Tags:
27 november 2021

Het gaat het tweede jaar worden dat velen met mij de winterse periode niet kunnen ontvluchten. Thailand en alle andere Aziatische landen blijven voorlopig buiten beeld.

Ongetwijfeld gaan we het zonnetje en heerlijke temperatuur missen, maar we blijven optimistisch en verstandig. Normaliter staat begin januari jaarlijks mijn vertrek richting Bangkok gepland om vandaar bepaalde delen van Thailand te bezoeken en vervolgens afhankelijk van de gemaakte plannen verder te reizen naar omringende landen.

In april weer huiswaarts om van de lente met ontluikende bomen, planten en bloemen te genieten. Hoewel optimistisch van aard ben ik ditmaal toch ietwat pessimistisch gestemd omtrent de reismogelijkheden in de nabije toekomst. Maar we blijven vasthouden aan het oeroude gezegde: ‘Na regen komt zonneschijn.’ Voor een klein beetje Thaise zon heb ik al een oplossing gevonden. Als fervent hobby-kok heb ik vele jaren geleden in Chiangmai ooit een kookcursus ‘Thaise keuken’ gevolgd.

Met de Chef naar de markt om inkopen te doen en vervolgens in de keuken onder zijn leiding aan het werk om een menu op tafel te zetten. Herinner me nog als de dag van gisteren hoe we zelf curry moesten bereiden. Iets wat toch heel wat tijd in beslag neemt en veel ingrediënten zoals pepers, citroengras, knoflook, sjalotjes, koriander etc..

In die tijd vertoefde ik vaak in Chiangdao en kende ik veel expats die elkaar met een bepaalde regelmaat in Chiangmai troffen. Een van de vaste ontmoetingsplaatsen aldaar was een etablissement op de Anusarn markt waar ik de vaste gasten redelijk goed kende. Met gepaste trots vertelde ik aan de kokkin dat ik een kookcursus had gevolgd en zelf curry had gemaakt. Een goede kennis uit België moest daarbij toch even glimlachen en wenkte zijn Thaise echtgenote met de vraag om mij eens te vertellen hoe simpel zij currygerechten op tafel toverde. Geen poespas; gewoon een Aziatische winkel binnenstappen waar curry kant en klaar te koop is. Neem ook een blikje kokosmelk mee en aangevuld met kipblokjes, wok-groente en rijst staat in een mum van tijd een heerlijke Thaise maaltijd op tafel.

Deze ontmoeting dateert van meer dan dertig jaar geleden en sindsdien heb ik al vele malen dit zelf simpel te maken recept op tafel getoverd.

Graag neem ik de lezer mee om dit gemakkelijke recept zelf eens uit te proberen. Alle ingrediënten zijn tegenwoordig te koop in elke willekeurige supermarkt. Curry is verkrijgbaar van mild tot scherp. Persoonlijk prefereer ik de groene versie. Oosterse wok-groente te kust en te keur en kokosmelk eveneens. Aangevuld met blokjes kip en rijst heb je alles in de Lage Landen voorradig voor een Aziatische maaltijd.

Voor de rijst gaat mijn voorkeur naar de zwarte uit waarvoor je wellicht naar een Aziatische winkel moet gaan.

Aan de slag

Zet de wok-pan op het vuur en voeg de kokosmelk gedeeltelijk toe. Laat deze op temperatuur komen en voeg al roerend curry toe en vervolgens de kipblokjes. Om de vereiste dikte te verkrijgen kun je eventueel nog wat kokosmelk bijschenken. Laat het geheel garen en schep het daarna in een kom.

Maak de wok-pan met keukenpapier lichtjes schoon, beetje olie in de pan heet laten worden en de groente toevoegen en slechts even laten garen zodat deze knapperig blijft. Intussen heb je ook de rijst gekookt. Vul een klein bekertje met de rijst, druk het stevig aan en keer om op het bord. Drapeer het bord met de groente en kip-curry en laat jouw gasten maar complimenten maken. In gedachten verblijf je in Thailand.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 9 votes.
Please wait...

4 reacties op “Een vleugje Thailand”

  1. Sjefke zegt op

    De tweede winter inderdaad, verschrikkelijk om de hele winter in Nederland te moeten blijven. Met afstand de verschrikkelijkste periode van het jaar. Maar ook de onzekerheid wat ons nog te wachten staat, weegt als een betonblok zo zwaar. Dit is echt de meest vreselijke periode uit mijn hele leven…

  2. Lessram zegt op

    De curry zelf maak ik meestal ook met kant-en-klaar pasta (bij voorkeur van Mae Ploy). Maar vanaf daar ben ik wel erg secuur qua bereiding. Alles bij elkaar en klaar geeft toch een wat minder resultaat. De kokos melk moet van mij echt lang genoeg met de curry pasta opstaan tot de olie vrij komt. Daarna de kip/vlees/vis/garnalen erbij wokken tot het gaar is. Afhankelijk van het curry menu gaan er daarna wat groenten, aardappel, extra kruiden, knoflook en/of chili pepers etc.. bij. En wordt het op smaak gebracht met vissaus, palmsuiker, soja saus, tamarinde pasta etc. En gebruik van de juiste merken is echt heel bepalend. Gebruik de vissaus van de supermarkt en het gerecht is mijn inziens meteen verpest. Proef/ruik de vissaus maar eens puur. Het merk “Squid” is prima om mee te koken/wokken, maar voor salades en bijv. Prik Nam Pla, geef ik de voorkeur aan MasterChef, nogal aan de prijs, maar zelfs puur is die lekker.

    Het zelf maken van Currypasta is leuk om op z’n minst 1x te doen. Zo wilde ik het ooit eens helemaal van af de basis zelf doen, inclusief de Kardemom, en dan de ongepelde zaden zelf pellen….. Dat menu was heerlijk, maar dat pellen van de Kardemom zaden, nooit meer, heeft zeker een uur werk gekost. Je kunt de zaden gepeld kopen, of nog makkelijker; kant en klaar gemalen.

  3. Frans Bisschop zegt op

    Ik ben naar Sri Lanka gegaan, alleen pcr test voor vertrek en visa on Line 30 dollar. Bars en restaurants zijn open. Bevolking zeer vriendelijk, weinig touristen, zeer goedkoop, Heel huis huren voor 300 dollar per maand. Kom gerust. 300 besmettingen per dag op bevolking van 20 miljoen.

    • PEER zegt op

      Ja Frans,
      In Nederland zijn we inderdaad aan de zéér voorzichtige/bange kant uitgevallen. Ikzelf ben dít jaar op 4 jan in Thailand aangekomen, net tijdens de gruwelijke lockdown in Ned waar we letterlijk “opgesloten” moesten zijn. Tot mei in Th gebleven om daarna in Ned weer vrij te zijn. Half sept wéér naar Thailand met de Phuket sandbox tot 16 dec.
      Maar half januari vertoeft Peer weer 3 maanden in Ubon Ratchathani tot de zomertijd weer wordt ingevoerd.
      Maar ik kom Joseph gegarandeerd nog tegen in Thailand, en nodig ik ‘m uit op de groene Thaise curry.
      Da’s beloofd.
      Welkom Joseph


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website