Chips in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags:
24 juli 2022

Seika Chujo / Shutterstock.com

Veel Thai zijn gek op snacks en in het bijzonder op chips. Er zijn dan ook smaken in Thailand verkrijgbaar die speciaal afgestemd zijn op de Thaise voorkeur. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van diverse kruiden en variaties.

Aardappelchips

Aardappelchips of kortweg chips zijn gebakken (aardappel)schijfjes. Chips ook wel Crisps genoemd zijn ooit bedacht door de de Amerikaanse kok George Crum in 1853. Een ontevreden klant klaagde dat zijn aardappelschijfjes te dik, te klef en niet voldoende gezouten waren. Crum voelde zich beledigd. Hij sneed ze flinterdun, gebruikte meer zout en bakte ze krokant. Daarna serveerde hij ze aan zijn lastige klant, die zijn Chips heerlijk vond. Vervolgens zette hij ze op de menukaart en het werd een doorslaand succes (Bron: Wikipedia).

Smaak van Chips

De smaak van Chips wordt bepaald door het aardappelras, het soort bakolie, het bakproces en de stoffen die toegevoegd worden, zoals zout, kruiden en specerijen.

Smaken kunnen verschillen en zo worden er door de grote Chipsfabrikanten smaken geïntroduceerd voor locale markten. In Thailand kom je chips-smaken tegen die wij hier niet kennen. Dat is jammer, want sommige heb ik geprobeerd en zijn heerlijk, zeker als je van scherpe kruiden houdt. Om je een idee te geven, hierbij een aantal smaken Chips afgestemd op de Thai:

 • Crispy basil
 • Grilled squid with hot chili sauce
 • Peking duck
 • Hot and spicy crab
 • Bacon and seaweed baked with cheese
 • Nam prik pao (Thai hot chilli pasta)
 • Salmon teriyaki
 • Soft shell crab with garlic and pepper sauce
 • Seaweed and prawn tempura
 • Chicken num tok

Veel van deze smaken zijn bij de 7-Eleven of FamilyMart te koop. Probeer ze eens.

Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

20 reacties op “Chips in Thailand”

 1. adje zegt op

  Als ik chips koop dan is het op de lokale markten. Allerlei soorten en smaken. Ik zelf vind de bananenchips heel erg lekker.

 2. andre zegt op

  Na 17 jaar in Thailand te wonen, hebben ze nu ook de kaas cornuco’s, nu nog de pinda cornuco’s.
  De Lay paprika doet het zeker goed, om de dag 1 zak Lay of kaascornuco.
  Ik moet en ga wel elke dag even wat oefeningen doen, lopen of zwemmen.
  Eetsmakelijk.

  • rudi colla zegt op

   Alleen geen paprika chips te verkrijgen.

 3. Sjaak S zegt op

  Hey beste Adje, bananenchips is niet echt hetzelfde hoor… (ik vind deze ook wel lekker)…
  Verder hoef je in Nederland niet echt te klagen over de chips… ik ben al in veel landen van de wereld geweest.. waarvan de chips in Nederland tot een van de beste behoort. In de VS ook wel lekker, maar zijn de kleinste zakken zo groot als een familiezak in Nederland.
  De slechtste keuze had ik in Duitsland… daar is het intussen wel beter, maar toen ik in het begin daar woonde en de Pusta Chips van Balsen moest eten… brrr ik heb toen lange lange tijd geen chips gegeten.
  Hier in Thailand koop ik ook af en toe chips. Meestal gewoon gezouten ribbeltjes chips, Lays of een lokaal merk. En soms ook BBQ. Ik denk echter dat er bij deze soorten smaakversterkers en kunstmatige smaakstoffen in zitten – niet zo goed voor je gezondheid. Ik bedoel: chips is al niet zo gezond. Zeker niet in de mate zoals Jantje doet.
  Dat je maar één keer leeft is een geloofsvraag, maar hoe je die ene keer leeft is een ander verhaal.
  Is dat vele eten het waard om hier in Thailand de hele dag te zweten en te zwoegen en is het het waard dat iedere beweging in deze warme omgeving je te veel is? Dat je hoogstwaarschijnlijk veel andere klachten hebt of zult hebben vanwege je lichaamsvet? Dan eet maar vrolijk door. Dan haal je straks misschien nog de 150 kilo. Kijk eens voor de grap naar een aflevering van 7 Deadly sins… vooral deel 1. Misschien lust je dan geen chips meer 🙂

 4. Gringo zegt op

  De productie van aardappelchips is over de gehele wereld nagenoeg gelijk. Kijk voor het proces op http://www.laysspreekbeurt.nl/index.html waar trouwens nog veel meer over chips verteld wordt.

  De smaak van chips wordt verkregen door de chips aan het eind van de productie door een aromatrommel te halen, waar zout en/of poeder van welke soort dan ook zich aan de nog ietwat kleverige chips hecht. Dat kan dus per land aangepast worden.

  Voor de veelchips-eters is er op die link ook een voedingswaardetabel te zien. Een zakje van 25 gr bevat 9 gram vet oftewel 15% van je dagelijkse vetbehoefte. Eet smakelijk!

 5. Frank zegt op

  Ik eet echt niet iedere dag Chips in NL, maar ieder jaar op vakantie heb ik altijd op mijn hotel kamer bovenstaande Lays BBQ chips. Weet niet of het lekkerder smaakt omdat je op vakantie bent of dat het echt zo veel beter is. Maar deze is amazing, zowel de smaak als de “bite” die in NL echt hele andere kwaliteit heeft.

 6. Danzig zegt op

  Chips in Thailand zijn duur! Je kunt wel merken dat het geen aardappelland is want vergeleken met Nederland betaal je per 100g chips enkele malen meer dan hier (NL). Verder houdt de Thai niet van grote zakken. De standaardgrootte van 200g ligt in Thailand ruim onder de 100. Nee, voor mij vrijwel nooit chips op vakantie. Hoe lekker en exotisch de smaken soms ook zijn.

 7. Johan zegt op

  Paprika chips in Thailand, ik ben het nog niet tegengekomen!

 8. rob zegt op

  Chips? Wie eet ze niet zo nu en dan…of vaker natuurlijk. In Nederland hou ik mij vrijwel uitsluitend aan de normale dunne naturel chips, Die vindt ik dan het lekkerst om te eten met wat extra zout en een snufje witte peper er overheen.

  In Thailand betrap ik mij er op dat ik zo’n beetje alle mogelijke smaken probeer en er soms wel teveel van eet.

  En @Danzig, wat is duur? Maakt een paar dubbeltjes duurder nu echt wat uit? Nadeel is inderdaad wel dat in sommige shops je alleen die hele kleine zakjes kunt krijgen > 10 chippies en het zakje is leeg.

  • John zegt op

   De originele gezouten Chips van ,,Lay’s natural ? zijn bijzonder lekker. Echter..ik weiger om een zak te kopen welk maar voor 1/3 is gevuld hier in Thailand.

   Het heeft niets te maken met te duur maar puur dat ik mij niet wil laten gebruiken om met grote ogen een grote zak Chips te kopen en bij het openen te moeten inzien er bijna niets inzit.

   jaja…ik weet het, dat is om transport schade te voorkomen :))

   Denk toch dat de grote ogen sales strategie de overhang heeft

   • Mr. Bojangles zegt op

    Nee, er zit gas in die zakken om de chips maandenlang vers te houden.

 9. Jack zegt op

  Ik eet nooit ribbeltjes chips, door die ribbeltjes is het oppedvlakte veel groter dus meer vet, meer calorien.

  Daarom ook geen franse frietjes, die hebben een veel groter oppervlakte dan normale patat. De meeste mensen staan hier niet bij stil.

 10. Sjaak S zegt op

  Mmmmm net weer een zakje naturel gekocht voor de busreis naar Korat…. filmpje, chips en een lange rit… wat wil je meer?

 11. kees zegt op

  Dit artikel doet me terugdenken aan een gesprek dat ik jaren geleden heb gehad met mijn buurman in het vliegtuig naar Bangkok. Hij ging voor de Pepsi Company naar Thailand om in het noorden van Thailand de aardappelvelden aldaar te controleren. Op mijn verbaasde blik vertelde hij dat Lays een onderdeel van Pepsi was en dat de Thai het meeste chips per hoofd van de bevolking aten. En hij had als zoon van een aardappelteler de nodige kennis wat betreft aardappels.

 12. Thallay zegt op

  ´chips ook wel crisps genoemd´.
  Wij noemen ze in het Nederlands chips, het Engelse woord voor frieten. Het Engelse woord voor chips is crisps. Het is aan te raden de chips niet in uw computer te gebruiken. Van een rus heb ik een keer het verhaal gehoord dat hij op een menukaart de Russische vertaling van chips zag staan zoals google het vertaalt, namelijk chips voor de computer i.p.v. ´patatas frija` zoals french fries in het Russisch genoemd worden. Nadat hij de eigenaar hierop gewezen had, kreeg hij een portie gratis aangeboden en werd de kaart aangepast.

 13. Paul zegt op

  De lekkerste chips in Thailand vind ik Honey Butter. Het is maar goed dat ze die in Nederland niet hebben…

 14. Stan zegt op

  Als ik terug ga naar Nederland neem ik altijd twee zakjes Tasto Devil mee. Leuk voor vrienden en collega’s. 😉 Pittigere chips bestaat er denk ik niet!

 15. Marijke Bakker zegt op

  Heerlijk allemaal, mis de variatie in Nederland

 16. Chander zegt op

  Bestaan er ook chips met onverzadigde vetten?

 17. Lessram zegt op

  Thaise chips vind ik ook erg lekker. Maar erg opvallend vind ik dat (ook bij Lays) er bij openen een enorm lekkere geur walm uit de zak komt, die snel verdwijnt, en de smaak van de chips veel minder aanwezig is, dan je zou denken bij de geur tijdens het openen. “Geur gas”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website