De eilanden van Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Eilanden, Thailand tips
Tags: ,
27 december 2013
De eilanden van Thailand

– Herplaatst bericht –

Eilanden hebben al mijn hele leven lang een bepaalde aantrekkingskracht op mij uitgeoefend. Het leven op een eiland heeft iets mysterieus, als reiziger moet je moeite doen om er te komen en vaak zie je dat de lokale bevolking “anders” is dan die op de vaste wal.

Oh, ik heb in mijn leven heel wat eilanden bezocht, ik heb het dan niet over Engeland, Japan of Nieuw-Zeeland, maar de kleinere, overzichtelijke eilanden als Madeira, Gran Canaria, de Antillen, Trinidad, Bali, Tasmanië, enz., alle met hun eigen bekoring en schoonheid.

Ameland

Het eiland, dat echt na aan mijn hart ligt, klinkt veel minder exotisch, namelijk Ameland. Ik kwam daar als kleine jongen al met mijn ouders, later met mijn (overleden) vrouw zeker één keer per jaar. Ook tijdens mijn laatste bezoek aan Nederland kon een trip naar ’t eiland (als je dat met een beetje Amelands accent uitspreekt klinkt het als Thailand) niet uitblijven.

Samen met mijn Thaise vrouw genoten van de bootreis, uitwaaien tijdens kilometerslange strandwandelingen, oude vrienden en kennissen opzoeken, heerlijk Nederlands eten met groenten uit eigen tuin en ’s avonds gezellig in het dorpscafé een kaartje leggen met een biertje erbij. Een verblijf op een eiland is ontspannend, goed voor lichaam en geest.

Ultimate Islands

Thailand heeft veel meer eilanden dan Nederland natuurlijk, wel meer dan 300. Ik ken er wel een paar zoals Samui, Samet, Chang en Lahrn, maar er is veel meer te ontdekken en te genieten. Een Thaise dame, Kalyakorn “Khem” Kasemsri heeft over die Thaise eilanden nu een boek geschreven, ”Ultimate islands in the land of smiles”, waarin zij de in haar ogen beste 100 eilanden van Thailand beschrijft en hoe je daar als buitenlander het meest van kunt genieten.

In een interview in The Nation vertelt zij over haar passie voor (de Thaise) eilanden: “Ik voel mij ongelukkig als ik te lang uit de buurt van de zee ben. De zee, het diepe water heeft een kalmerend effect op mijn geest, terwijl de eilanden in de Andaman en de Golf van Thailand een toevluchtsoord voor mijn ziel zijn.”

Doel

“Mijn voornaamste doel is het bevorderen van Thaise toerisme”, zegt ze. “De meeste boeken over onze eilanden zijn geschreven door buitenlandse auteurs. De boeken zijn ofwel positief over onze eilanden of zeer kritisch, maar ik ben Thais, weet waar ik over praat en heb in alle objectiviteit alle relevante informatie voor de buitenlandse bezoeker op een rij gezet. Het is niet allemaal lof noch is het negatief, ik heb geprobeerd precies de juiste informatie te presenteren, zodat de bezoekers zelf een goed oordeel over het te bezoeken eiland kan vormen.”

Inhoud

De inhoud van het boek is onderverdeeld in de belangrijkste regio’s van Thailand en geeft informatie per provincie. De foto’s zijn alle door haar zelf gemaakt tijdens haar talrijke bezoeken aan de eilanden. “De Thaise eilanden zijn van een ongeëvenaarde schoonheid”, vertelt zij verder, “dat is ook de reden, dat het vele buitenlandse bezoekers aantrekt.

Ik ben zelf een echte natuurliefhebber. Telkens als ik de mogelijkheid heb, breng ik mijn vakantie op een eiland door, het geeft mij meer plezier en mooie herinneringen dan welke andere locatie dan ook. In de kleuren van een azuurblauwe hemel in contrast met een kristalheldere blauwe zee, de weelderigheid van de groene vegetatie worden de onuitsprekelijke kwaliteiten van de natuur zichtbaar.”

Anthong Islands

Zelf vindt Khem de Anthong eilanden in Surat Thani de mooiste in de Golf van Thailand en in de Andaman is dat Tachai Island, dat behoort tot het Similan Marine National Park. “Tachai’s zand is wit en zacht, waarin je voeten als het ware wegzakken. Dicht aan het strand zie je allerlei soorten vissen in het water en onder water telde ik wel zeven kleuren van koralen.

De Angthong eilanden bestaan uit 42 eilanden, waarvan er slechts een stuk of vijf, zes eilanden voor de toeristen toegankelijk zijn voor toeristen. Voor de mooiste foto’s van deze eilandengroep ga je naar de top van het Wua Tap Island met prachtige vergezichten. Je moet er wel moeite voor doen want de beklimming van de top van het eiland kost wel wat energie. Het resultaat vergoedt echter veel.”

Zuidelijke eilanden

Op de zuidelijke eilanden is nog veel te ontdekken en ze bieden dan ook nog talrijke uitdagingen. Krabi heeft de meeste eilanden, maar populaire bestemmingen zoals de Similan en Surin eilanden, die bekend staan om uitstekend duikfaciliteiten, worden nu overspoeld met toeristen.

“Ik ging laatst naar Similan om te duiken en onder water zie je meer duikers dan vis”, voegt Khem er nog aan toe. “Samui geeft mij niet meer een speciaal gevoel evenmin als Maya Beach, waar de toeristen het natuurlijke uitzicht blokkeren.”

Al met al een mooi boek als reisgids voor de echte eilandliefhebber.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “De eilanden van Thailand”

 1. Rob zegt op

  Wij vertrekken op 18 januari 2014 voor een reis van 5 weken naar de eilanden van de Andamanzee en dan de eilanden gelegen vanaf Krabi t/m Koh Lipe. Wij zouden graag voor de vertrekdatum in het bezit willen komen van dit mooie boek.

  Wij wensen iedereen een goed uiteinde en een geweldig 2014 toe.

  Caroline en Rob.

 2. rebell zegt op

  Jullie ook een gezond en mooi 2014. Eerst een prettige reis gewenst en ik spreek de hoop uit, dat je niet toevallig al die eilanden gaat bezoeken die in de Thaise winter tijd (dus nu) voor touristen tot maart 2014 gesloten zijn. rebell

 3. Marieke post zegt op

  Welke eilanden zijn dat?

 4. Rob zegt op

  Wij gaan naar de eilanden: koh jum, koh lanta, koh ngai, koh muk, koh kradan, koh libong, koh laoliang, koh sukorn en koh lipe.
  Deze eilanden zijn “gesloten” vanaf mei t/m oktober i.v.m. de regentijd.
  Ik weet dus niet waar rebell het over heeft!

 5. Joop zegt op

  Ik wil het boek bestellen, maar dat lukt niet via internet. Kan je mij het ISBN nummer geven, dan bestel ik het bij de boekhandel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website