TB Immigration Infobrief Nr 026/22: Non-immigrant O aanvragen in Den Haag

Melder: Dirk

Non-Immigrant “O’ visum aanvraag bij de Thaise ambassade in Den Haag. Momenteel ben ik bezig om een Non-Immigrant visum aan te vragen via de speciale app die de ambassade daarvoor beschikbaar heeft gesteld. De app heet thaievisa.go.th Het is nu niet mogelijk om een visa in persoon bij de ambassade aan te vragen. Je moet het E-visa programma gebruiken. Zodoende ben ik dus in de regeltjes gedoken die de Thaise overheid heeft opgesteld om een visa te bemachtigen.

Nu heb ik al meerdere malen een Non-Immigrant ‘O’ visa aangevraagd en dat verliep vrij soepel. Altijd ging ik voor een visa op basis van gepensioneerd zijn. Daarvoor vond ik de regels het meest simpel. Eenvoudiger dan een visa op basis van getrouwd zijn met een Thai residence. Echter, de regels zijn veranderd.

Bijvoorbeeld voorheen kon ik een visa aanvragen op vertoon van mijn Nederlandse verzekeringspolis. Nu echter is een Thaise ziektekostenverzekering vereist voor gepensioneerden. Vraag je het visa aan op basis van married status dan is er geen sprake van een ziektekostenverzekering. Wel moet je in beide gevallen een Covid-19 verzekering afsluiten met een minimum dekking van nog steeds 100,000 dollar. Dit in tegenstelling tot de minimum dekking van 20, 000 dollar die de Thailand pass vereist.

De regels betreffende inkomen en vermogen zijn ongeveer hetzelfde gebleven.

Wel liep ik tegen enkele problemen aan bij het uploaden van documenten. Zo maakte ik vereiste foto’s van mijzelf (pasfoto en een foto met je paspoort in je hand), foto’s van mijn paspoort etc die niet geaccepteerd werden. De bestanden waren te groot. Zo’n bestand mag niet groter zijn dan 3 mb. Dat betekent dat je de resolutie van de camera in je telefoon moet verlagen. Het is me gelukt, maar het had wel wat voeten in aarde.

Ik hoop binnen enkele dagen mijn visa te ontvangen. Dat visa wordt opgestuurd per email en moet je downloaden en als een apart inlegvel bij je paspoort houden.


Reactie RonnyLatYa

Dat je het visum nu enkel online moet aanvragen is al sinds 22 november vorig jaar zo. Niet echt nieuw dus. Een Thaise verzekering is niet verplicht. Mag gelijk welke zijn als ze maar aan de eisen voldoet. 40 000/400 000 Baht verzekering nog steeds van toepassing bij een Non-immigrant O Retired.

De Thailand Pass is inderdaad nu 20 000 Dollar. Maar ook algemeen niet meer specifiek COVID.

De Thailand Pass eisen staan los van gelijk welke visum eisen.

E-Visa Categories, Fee and Required Documents – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Common Mistakes – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Lees ook dit:

Thailand Visa vraag Nr 096/22: Non-immigrant O – verzekering | Thailandblog


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

Rating: 5.00/5. From 2 votes.

13 gedachten over “TB Immigration Infobrief Nr 026/22: Non-immigrant O aanvragen in Den Haag

 1. Als je in Nederland een Non O visum aanvraagt heb je een in/out patiënt verzekering nodig. Maar ben je eenmaal in Thailand en ga je een extension of stay aanvragen om een jaar te kunnen blijven dan heb je geen verzekering nodig. Thai logic.

  • Voor een extension geen verzekering nodig . Maar ga je met je extension en re-entry het land uit en je wil terugkeren met een TH pass dan heb je plots weer wel een nodig.

   • Voor sommige extensions o.a een O-A heb je wel een verzekering nodig. Dat is eigen aan die specifieke verlenging.

    Maar om het land terug binnen te komen zijn het in dit geval de eisen van een Thailand Pass waaraan iemand moet aan voldoen en die staan los van visumeisen of extension eisen.
    Ook iemand die met een Visa Exemption het land wil binnenkomen heeft een Thailand Pass nodig en zal een verzekering moeten tonen.

    Als het van de Minister van Toerisme afhang gaat de Thailand Pass misschien verdwijnen vanaf 1 mei, want dat voorstel gaat hij na het Songkran verlof indienen.
    Indien dit aanvaard wordt zou in principe ook die verzekeringseis moeten verdwijnen.
    Persoonlijk lijkt met dat voorstel nogal optimistisch maar je weet maar nooit.
    Rest dan enkel nog de verzekeringseisen die eigen zijn aan bepaalde visums of extensions.

    https://www.pattayamail.com/thailandnews/tourism-ministry-proposes-suspension-of-test-go-and-thailand-pass-from-may-1-395330?fbclid=IwAR1Kg1ITgvgI5v4Fgm9a-t1lOgJ2-r_14tcW1KErFhwO3LRLMiLo-UkADek

  • Kan simpeler: op je scherm plaatsen, printscreen knop indrukken en ‘paste’ in het programma Paint, klik op ‘save as jpeg’. Dan is bestand meestal maar paar honderd kb.

 2. Ik heb ‘m ook vorige week aangevraagd. De volgende ochtend was ‘ie binnen.
  Het proces is vrij eenvoudig, met een paar valkuilen…
  – Je moet de pagina’s met internationale reizen (van het laatste jaar) uploaden. Die moet je dus in 1 document vastleggen. Dat kan bv met Microsoft Lens, dan maak je een pdf met meerdere pagina’s.
  (Zelf heb ik op mijn pc de scans naar 1 afbeelding gekopieerd en die verkleint tot een acceptabele maat.)
  – Was al genoemd: de verzekering van 100.000 usd. Ik heb de pdf van mijn collectieve verzekering geupload. Daar staat mijn naam niet op, maar het werd toch geaccepteerd.
  – Er is ook een mogelijkheid om je ‘residence permit’ te uploaden. Dat lijkt een optionele vraag, maar het is verplicht. Als inboorling heb ik nogmaals mijn paspoortpagina geupload.
  – Je hoeft geen bewijs van de boeking/reservering van je vlucht te uploaden, maar wel de geplande aankomstdatum, het vluchtnummer en ik meen ook de luchthaven vd geplande aankomst.

  Nu nog een weekje wachten, hopen dat de Thailand Pass verdwijnt…

  • PeterV, bedankt voor je nuttige tips betreffende het uploaden van meerdere pagina’s van een document.

 3. Vorige week via visumdienst mijn non immigrant O aangevraagd .voorheen ook altijd via het conculaat in Amsterdam ..Het uploaden van de gewenste documenten ging vrij soepel alleen ook de foto waarbij je je paspoort in je hand hebt was te groot en heb ik via de mail verstuurd Dit is overgens de eerste keer dat je zo’n foto moet aanleveren en ik ben benieuwd waarom dit zo is .Wat de verzekering betreft is het inderdaad zo dat er een inpatient en outpatient in vermeld moest staan wat bij mijn reguliere polis niet vermeld werd ( ik ben 57 ) Ook moest ik de vliegtuig maatschappij benomen met vluchtnummer en aankomst datum .SHA plus hotel reservering heb ik helaas voor niets geboekt want dat gaat er per 1 mei af volgens mij .Ik vertrek 5 mei . Het visum 2 dagen later via de mail ontvangen incl Thailandpass .. Ik hoop toch dat dit in de toekomst weer gewoon op de oude manier gaat en je het visum gewoon weer in je paspoort krijgt ipv een los velletje papier .

  • De hoop dat het online systeem weer gaat verdwijnen en je visum weer op de oude manier bekomen mag je laten varen denk ik.
   Waarom ook zouden ze dat doen?

   • Beste Ronny ten eerste veel respect voor je tomeloze inzet op veel visa-vraagstukken
    maar hoop dat je ongelijk krijgt wat betreft het online systeem en dat de oude manier weer terug komt en men vanouds het visum kan verkrijgen in het keldertje bij de ambassade.
    Als Hagenaar heb ik natuurlijk hierover een vooroordeel .
    Want ik lees regelmatig dat een hoop mensen met het online systeem toch wel wat moeite hebben.
    Helaas zijn we overgeleverd aan de grillen van de thaise ambassade die het hopelijk niet te druk hebben met nevenfuncties.

    • Van mij mag dit terugkomen. Dat stoort me niet hoor.
     Maar ik vrees dat dit niet zal gebeuren.
     Misschien moeten ze overwegen om beide naast elkaar te laten bestaan gedurende enkel jaren maar ik twijfel er aan of men dat zal overwegen.

 4. Aan: RonnyLatYa.
  Ik ben van plan, als de Thailand pass is afgeschaft, om gewoon met visa exemption als toerist naar Thailand te reizen. Dan daar een visum ondersteuningsbrief aan de ambassade te vragen. Dan een 3 maand visum aan te vragen en dat daarna om te zetten in een retirement visum. Gaat dat werken? Of zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden? Bij voorbaat dank.

Reacties zijn gesloten.