De week van Joseph Jongen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in De week van
Tags:
12 januari 2013
De week van Joseph Jongen

Joseph Jongen (78) bracht een groot deel van zijn werkzame leven door bij Philips te Eindhoven waar hij verschillende managementfuncties vervulde. Bijna 20 jaar geleden ging hij als directeur van een dochteronderneming van het concern met pensioen. Reizen gedurende een langere periode kwam in zicht.

Tijdens zijn tweede reis naar Thailand sloeg het noodlot echter toe en overleed zijn vrouw op het mooie eiland Koh Lanta aan een hartstilstand. Joseph heeft twee zonen en heeft sinds 15 jaar weer een fijne LAT-relatie. Zijn vriendin verloor eveneens haar partner en beiden weten dat het leven soms zeer onvoorspelbaar kan zijn.

Zondag 30 december

De laatste week voor de jaarlijkse overwinteringperiode is aangebroken. Komende zaterdag vertrek ik met mijn goede vriend via Bangkok naar Vietnam. We kennen elkaar al ruim veertig jaar erg goed. Als je samen vanuit het Zeeuwse Colijnsplaat heel wat malen de oversteek naar Engeland hebt gemaakt en samen zeilend naar Noorwegen, dan weet je wat je aan elkaar hebt.

Verleden jaar is hij voor het eerst met mij naar Thailand geweest. Het is ons beiden zo goed bevallen dat we nu een maand Vietnam op het programma hebben staan, een land waar ik eerder diverse malen ben geweest. Eind februari komt mijn vriendin naar Bangkok en gaan we naar Hua Hin waar we een ruim huis met zwembad en whirlpool voor de maand maart hebben gehuurd. Mijn vriend is dan inmiddels weer huiswaarts gekeerd.

Samen met mijn vriendin vandaag voorbereidingen getroffen voor Oudejaarsavond. Met een paar goede vrienden gaan we bij mij thuis het oude jaar uitluiden met kleine hapjes, een lekker drankje en veel gekeuvel. In de namiddag naar mijn jongste zoon die vandaag jarig is. Hij is gisteren met zijn vrouw en drie dochters uit Oostenrijk thuis gekomen waar ze naar de wintersport zijn geweest. Heerlijk om weer even door mijn kleindochters geknuffeld te worden.

Maandag 31 december

Altijd een beetje vreemde dag, die laatste dag van het jaar. Lekker uitgeslapen en ’s middags in de keuken aan de slag geweest met het bereiden van een aantal kleine hapjes. We gaan niet tafelen maar het zal onze gasten aan niets ontbreken. Rond 7 uur komt iedereen zoals afgesproken binnen dwarrelen. We beginnen maar met een glas champagne om het oude jaar uit te luiden. Tussendoor verschijnen hapjes met groene en witte asperges in zalm, mosselspiesjes in bacon, gevulde champignons, een visterrine, een kreeftensoepje en andere kleine hapjes. Klokslag 12 uur een sprankelend glas om 2013 in te luiden.

Dinsdag 1 januari

In de middag krijgen we bezoek en om vier uur zitten wij in mijn woonplaats Zaltbommel bij het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert. Het twaalfjarige pianotalent Jorian van Nee speelt werken van Bach, Brahms, Mendelssohn en Debussy. Ongelooflijk. Kijk maar eens op zijn site: jorianvannee.nl. Daarna heffen alle aanwezigen het glas op het nieuwe jaar en genieten verder van een jazztrio dat in de stijl van Oscar Peterson voor een meer dan gezellige sfeer zorgt.

Woensdag 2 januari

Al meer dan 35 jaar heb ik een aparte muzikale hobby. Mechanische muziek. Denk daarbij maar aan carillons, draaiorgels, pianola’s en speeldozen. Schrijf als hobbyist met een bepaalde regelmaat ook daarover. Moet voor een kwartaalblad nog een bijdrage leveren. Dus vandaag druk in de weer om die belofte voor mijn vertrek in te vullen. Het verhaal gaat over mijn Blüthner Pianola-vleugel, de uitvinder van het systeem en de piano uit de film Casablanca die verleden maand door Sotheby’s in New York werd geveild voor de lieve som van 602.500 dollar.

Blüthner Pianola-vleugel

Donderdag 3 januari

Vandaag maar eens alle spullen bij elkaar gezet die ik moet meenemen. Door ervaring wijs geworden heb ik inmiddels een aardig complete lijst waaraan ik moet denken alvorens te vertrekken. Ook nog even een paar foto’s weggebracht voor een tentoonstelling van de fotoclub waar ik deel van uit maak. Mijn vriendin is weer naar huis. Vreemd gevoel weer alleen te zijn na samen Kerst en Nieuwjaar gezellig te hebben doorgebracht.

Vrijdag 4 januari

Met de trein vanaf mijn woonplaats Zaltbommel op en neer naar Sittard waar ik samen met mijn reisgezel onze gezamenlijke vriend die daar in het ziekenhuis ligt voor ons vertrek nog even bezoek. Mijn koffer staat ingepakt.

Zaterdag 5 januari

Wonend in de oude binnenstad beschik ik niet over een garage en daarom lijkt het mij veiliger mijn auto bij mijn vriendin in Ravenstein te parkeren. We zullen elkaar een zevental weken missen, maar eind februari zal ik haar in Bangkok opwachten. Ben benieuwd hoe het ons in Hua Hin gaat bevallen. Een hele maand op dezelfde plek is voor deze onrustige reiziger een geheel nieuwe ervaring. Ga in de namiddag met de trein naar Den Bosch waar ik mijn medereiziger zal ontmoeten. Samen reizen we naar Schiphol om rond 21.40 met EVA Air naar Bangkok te vliegen en vervolgens twee dagen later naar Hanoi.

 

Beste Thailandbloggers. Joan Boer, Cor Verhoef, Dick Koger, Martin Carels, Chris de Boer, Jacques Koppert en nu Joseph Jongen beschreven een week. Wie volgt? Klim in de pen en laat ons een week meebeleven. 

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “De week van Joseph Jongen”

 1. Khun Peter zegt op

  Hallo Jo, leuk verhaal. Jouw Blüthner Pianola-vleugel is een ingenieus muziekinstrument en kan mooie klanken produceren, daar ben ik getuige van geweest. Groeten aan je reisgenoot. We proosten snel in Hua Hin.

 2. marylou aldenhoff zegt op

  Hallo Jo, Leuk om je voorbereidingen op je reis te lezen. Je bent te benijden. Hier is het winterskoud met 4 graden en woensdag is het zelfs beginnen te sneeuwen. Enthousiast hebben we er meteen foto’s van gemaakt. De tuin, bedekt met een sneeuwlaagje te zien, gebeurt niet vaak. Je ziet, ik vind het al de moeite waard om van de sneeuw in Zuid-Frankrijk te berichten.
  Ik kijk weer uit naar je volgend verslag.
  Jo, vanaf het koude Frankrijk de groetjes naar het warme Vietnam.
  Veel liefs en goede reis, kom gezond terug.
  Marylou


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website