Huiselijk, intiem en vol plezier: zo omschrijft Tino Kuis de minder bekende muurschilderingen in de Isaan. In een vierdelige serie bespreekt hij ze. In deel 3: Gift van de witte olifant, gift aan de bedelaar, brakende Boeddha en de hel.


Democratische, moralistische, erotische en fun-loving muurschilderingen in de Isaan

De meesten van ons kennen de muurschilderingen in Thaise tempels. Ze lijken stilistisch erg op elkaar en zijn meest van royalistische oorsprong.

De muurschilderingen die ik hier bespreek, zijn geheel anders en alleen te vinden in het hart van de Isaan. Hun unieke vorm en inhoud zijn gebaseerd op plaatselijke ideeën over esthetiek, gewoonten, literatuur en sociale waarden. De beelden zijn huiselijk, intiem en vol plezier, heel anders dan de verheven, goddelijk geïnspireerde en stereotype afbeeldingen in Centraal Thailand.

Vele zijn in de afgelopen decennia verloren gegaan door de culturele kolonisatie van de Centrale Thaise Staat die deze afbeeldingen niet op prijs stelde. Een aantal zijn bewaard gebleven en veel organisaties, zoals de Siam Society, zetten zich in om ze te behouden.

De schilderingen zijn te vinden op de buitenmuren van een ubosot of kortweg bot (spreek uit bòot). In het Isaans heet dit gewijde gebouw een sim naar het Pali sema, grensstenen die de heilige ruimte markeren. Hier vinden wijdingen van monniken plaats en vrouwen zijn er niet welkom. De sim is niet in elk tempelcomplex te vinden en staat los van de wihaan, het markante tempelgebouw, waar iedereen welkom is.

Vessantara Jakata gift van paarden

De ouderdom van de schilderingen is moeilijk te achterhalen maar de oudste stammen waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw. De namen van de artiesten zijn niet bekend maar er is wel een zelfportret van een zwierige en trotse kunstenaar.

Veelvuldig zien we de Boeddha’s voorlaatste incarnatie die vrijgevigheid moet benadrukken. Het is het verhaal van Prins Vessantata (Thai: Phra Wetsandon, Isaans Pha Wet) die eerst zijn witte olifant weggeeft aan een naburige koning die, lijdend onder droogte, meent dat een witte olifant regen brengt. Dan geeft Pha Wet een stel paarden weg en een bedelaar krijgt juwelen (zie de twee afbeeldingen). Nadien schenkt hij ook zijn vrouw en kinderen aan de god Indra, vermomd als een Brahmaan. Gelukkig worden ze later weer herenigd.

Een heel bijzondere afbeelding is de Boeddha die moet overgeven en naast hem een huilende metgezel die zijn hand voor de ogen houdt (foto rechtsboven).

Pha Wet geeft een rozenkrans aan een bedelaar

Er zijn, voor zover ik weet, geen andere afbeeldingen van een lijdende Boeddha. Altijd laten de beelden de Boeddha zien als een minzame, onaangedane figuur, los van het lijden van deze wereld. Hij is hier een gewoon mens met de maag-darm aandoening die hem het leven zou kosten. Op de afbeelding ernaast (hier niet weergegeven) zien we zijn crematie.

Ook delen van verhalen uit het Hindoe epos, de Ramayana (Thais: Ramakien) worden getoond waarbij echter Phra Ram (incarnatie van de god Vishnu) wordt vervangen door een boddhisattva, een Boeddha-in-wording.

De Sin Sai verhalen zijn ook populair in de afbeeldingen. Het gaat om een yak, een reus, die een mooie vrouw, Nang Chantha, ontvoert en meeneemt naar het oerwoud. Haar familie gaat aarzelend op jacht naar de reus en slaagt er uiteindelijk in hem te doden. Nang Chantha, die van de reus is gaan houden in alle jaren dat ze samen waren, betreurt zijn dood en keert tegenstribbelend terug naar haar broer’s koninkrijk.

De boeddhistische hel mag ook niet ontbreken (foto boven).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Bijzondere muurschilderingen op Isaanse tempelgebouwen (deel 3)”

 1. Tino Kuis zegt op

  Bron: en een uitmuntende gids met meer fraaie afbeeldingen:
  Buddhist Murals of Northeast Thailand, Reflections on the Isan Heartland, Bonnie Pacala Brereton and Somroay YenYencheuy, Mekong Press, 2010

  Het boek verwijst naar de volgende tempels (in bovengenoemd boek staan de kaarten waar de tempels zich bevinden):
  In de provincie Khon Kaen: Wat Chai Si; Wat Sanuan Wari; Wat Ban Lan en Wat Sa Bua Kaeo
  In de provincie Maha Sarakham: Wat Ban Yang; Wat Pa Rerai en Wat Phottaram


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website