Huiselijk, intiem en vol plezier: zo omschrijft Tino Kuis de minder bekende muurschilderingen in de Isaan. In een vierdelige serie bespreekt hij ze. In deel 2: Tijger valt man aan, de Boeddha verlaat zijn vrouw en kind, de Boeddha kijkt om naar zijn concubines en overwinning op Mara.


Democratische, moralistische, erotische en fun-loving muurschilderingen in de Isaan

De meesten van ons kennen de muurschilderingen in Thaise tempels. Ze lijken stilistisch erg op elkaar en zijn meest van royalistische oorsprong.

De Boeddha verlaat zijn vrouw en kind

De muurschilderingen die ik hier bespreek, zijn geheel anders en alleen te vinden in het hart van de Isaan. Hun unieke vorm en inhoud zijn gebaseerd op plaatselijke ideeën over esthetiek, gewoonten, literatuur en sociale waarden.

De beelden zijn huiselijk, intiem en vol plezier, heel anders dan de verheven, goddelijk geïnspireerde en stereotype afbeeldingen in Centraal Thailand.

Vele zijn in de afgelopen decennia verloren gegaan door de culturele kolonisatie van de Centrale Thaise Staat die deze afbeeldingen niet op prijs stelde. Een aantal zijn bewaard gebleven en veel organisaties, zoals de Siam Society, zetten zich in om ze te behouden.

De schilderingen zijn te vinden op de buitenmuren van een ubosot of kortweg bot (spreek uit bòot). In het Isaans heet dit gewijde gebouw een sim naar het Pali sema, grensstenen die de heilige ruimte markeren. Hier vinden wijdingen van monniken plaats en vrouwen zijn er niet welkom. De sim is niet in elk tempelcomplex te vinden en staat los van de wihaan, het markante tempelgebouw, waar iedereen welkom is.

Verlichting of Overwinning op Mara

De ouderdom van de schilderingen is moeilijk te achterhalen maar de oudste stammen waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw. De namen van de artiesten zijn niet bekend maar er is wel een zelfportret van een zwierige en trotse kunstenaar.

De afbeeldingen willen ook een verhaal vertellen in cartoon-achtige reeksen van afbeeldingen, verhalen die de monniken in de tempels voordroegen.

Over het leven van de Boeddha zoals zijn geboorte, zijn vertrek uit het paleis om de waarheid te zoeken, zijn Verlichting en zijn overlijden en crematie. Over de vorige levens van de Boeddha (jakata’s genoemd), vooral de laatste tien die ieder een boeddhistische waarde moeten uitdrukken.

Op onderstaande afbeelding zien we de Boeddha als hij uit zijn paleis vertrekt om de waarheid te zoeken, omkijkend naar zijn concubines en links boven zijn vrouw met hun kind Rahula in de armen.

 


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Bijzondere muurschilderingen op Isaanse tempelgebouwen (deel 2)”

 1. erik kuijpers zegt op

  Dit zijn dingen die je lang niet altijd kunt zien want staat er een plaat voor met foto’s van … of een mededeling waar je de ansichtkaarten kunt kopen. Het zijn verborgen juweeltjes. Dank voor deze bijdrage.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Tino Kuis zegt op

  Ik plaats alvast hier het prachtige boek met deze afbeeldingen en de namen van tempels waar ze te vinden zijn.

  Erik, nou inderdaad. Dat is wat de Isaan zo apart maakt. In de meerderheid van de (royalistische) tempels zie je geen naakte vrouwen, of straks, een overgevende Boeddha. De Isaners staan veel meer met de voeten op de grond in plaats van met het hoofd in de wolken zoals in Bangkok. Dat is waarom ik het begrip ‘Thaise cultuur’ raar ben gaan vinden. Er zijn veel ‘Thaise culturen’.

  Bron: en een uitmuntende gids met meer fraaie afbeeldingen:
  Buddhist Murals of Northeast Thailand, Reflections on the Isan Heartland, Bonnie Pacala Brereton and Somroay YenYencheuy, Mekong Press, 2010

  Het boek verwijst naar de volgende tempels (in bovengenoemd boek staan de kaarten waar de tempels zich bevinden):
  In de provincie Khon Kaen: Wat Chai Si; Wat Sanuan Wari; Wat Ban Lan en Wat Sa Bua Kaeo
  In de provincie Maha Sarakham: Wat Ban Yang; Wat Pa Rerai en Wat Phottaram

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • erik kuijpers zegt op

   Kan het lijstje zo wel uitbreiden; voor jou en alle andere liefhebbers:

   Mekong Press
   River Books
   DCO Books (Daar heb ik al veel gekocht)
   Silkworm Books

   White Lotus
   Orchid Press
   Heavenlake Press
   Forgotten Books

   En misschien zijn er wel meer….

   Het is goed dat er aandacht aan cultuur wordt besteed; het aanbod is helaas beperkt tot enkele internetmedia slechts.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website