Zomaar een woensdag middag

Door Chris de Boer
Geplaatst in Chris de Boer, Column
10 augustus 2022

Thaksin Shinawatra in 2008 – PKittiwongsakul / Shutterstock.com

Thaksin: hallo Pae, hoe gaat het met mijn dochter vandaag?

Paetongtarn: Met mij gaat het prima. Niet zo heet hier in de Isan en elke dag wel een buitje regen.

Thaksin: Ja, dat mis ik wel. Hier in Dubai is het de laatste weken om af te pikken, met zo’n 40 tot 45 graden. Geef mij ook maar de Isan ofschoon er natuurlijk verder weinig tot niets te beleven valt.

Paetongtarn: Wat bedoel je daarmee, pap?

Thaksin: Dat hoef ik jou als dochter van een in luxe en ballingschap levende vader, en afgestudeerd in Hotel Management toch niet te vertellen, hoop ik. Geen kwaliteit, in niks. Geen luxehotels, geen luxe shopping malls, geen goede wijn en sigaren, geen trendy koffieshops, geen dealer van Rolls Royce, niets om mee in het openbaar te pronken en dan de Thais die die goedkope en telkens opgewarmde kleefrijst eten, drie keer per dag. Bah, bah. Voor kwaliteit en luxe moet je in Bangkok zijn. Maar zeg dat niet tegen de Isaners. Je bent nu nog mateloos populair daar en dat moeten we zo houden tot de komende verkiezingen.

Paetongtarn: Ja, daar heb je wel gelijk in. Zocht laatst naar een nieuwe Louis Vuitton tas van 100.000 Baht maar kon hem niet vinden hier. Gelukkig heeft tante Yingluck die dezelfde dag nog opgestuurd. Zou ook graag in Dubai wonen, om eerlijk te zijn.

Thaksin: Wacht maar af. Als we de verkiezingen winnen, word jij de nieuwe premier en verhuis je per direct naar Bangkok. Dan laat je mij en Yingluck overkomen. Wij doen dan het werk en jij kunt gerust gaan shoppen, golven en naar de spa. Elke dag. Dat beloof ik. Zo af en toe moet je naar het parlement maar omdat we de absolute meerderheid halen is dat een fluitje van een satang. Ik was er ook nauwelijks in de tijd dat ik premier was. En alles liep op rolletjes zonder al die verantwoording afleggen over wat je doet en hoe je overheidsgeld besteedt. Allemaal tijdverspilling, democratische nonsens en ballast.

Paetongtarn: ja, dat denk ik ook. Toch ben ik er niet helemaal gerust op dat jij en ik, oh sorry, de Phue Thai, de verkiezingen wint. Die nieuwlichters van de Move Forward Party hebben de jeugd, de ideeën en de hersenen om dit land te besturen. Pita, Thanathorn, Pyabutr: allemaal mannetjesputters en ook nog eens sexy; de ideale schoonzonen.

Thaksin: hahahahaha. Ja, papa en mama hebben je een beetje moeten helpen met je BBA. Gelukkig gaat het in de Thaise politiek niet om hersenen en ideeën. Kijk naar mij.

Paetongtarn: waar gaat het dan wel om? Om de belangen van het Thaise volk?

Thaksin: hahahaaha, nee dat is gewoon een alibi. Natuurlijk moet je af en toe wat doen wat ze koest en tevreden houdt, maar het mag natuurlijk niet te veel geld kosten of aanleiding zijn om belastingen voor de rijken te verhogen. Anders kan tante Yingluck geen tassen meer voor je kopen.

Paetongtarn: Ok, dat van die tassen kopen begrijp ik.

Thaksin: En het gaat natuurlijk om het gunnen (van hun stem), om sympathie en populariteit.

Paetongtarn: maar die jongens van Move Forward zijn toch populair, of niet?

Thaksin: ja, maar bij een minderheid van het kiezersvolk, met name de jongeren. En als je goed naar de bevolkingsopbouw van Thailand kijkt, komen er steeds meer ouderen en steeds minder jongeren. Dat werkt niet in hun voordeel. Daarbij zijn ze nogal studentikoos en gaan prat op hun buitenlandse opleiding. Dat werkt in een regio als de Isan met zoveel laagopgeleide mensen niet. Hun tweede taal is niet Isaans maar Engels.

Paetongtarn: ja, en we moeten natuurlijk beter onderwijs gaan bieden aan de mensen zodat ze zich beter kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Thaksin: nee, dat moeten we natuurlijk niet doen. Slimme mensen gaan nadenken en dat moeten we niet hebben. Ze moeten luisteren en gehoorzamen. Dat ben ik wel met Prayut eens, maar dat mag hij niet weten. Ik heb nog geen goede kandidaat voor het Ministerie van Onderwijs gevonden, maar als we niemand kunnen vinden, vragen we Anutin. Die helpt het onderwijs zeker naar de verdommenis.

Paetongtarn: Wat moet ik de komende tijd nu doen? Wat is wijsheid?

Thaksin: Het beste is om niks te doen. Je populariteit stijgt alleen maar en dat is gunstig. Blijf low profile: geen shopping sessions of naar dure feestjes of bruiloften, geen guest of honor, geen dure auto’s kopen, niet in allerlei tv-shows en zeker geen interviews, meer buurtbezoeken, een bezoekje aan de gouverneur van Bangkok kan geen kwaad, neem in Bangkok de BTS (laat je wel goed voorlichten hoe het werkt want je bent daar nog nooit geweest). Go with the flow.

Paetongtarn: de flow van de normale Thai? Dat zal nog niet meevallen in mijn geval.

Thaksin: Het is maar tijdelijk. Anders neem je een paar theaterlessen. Kun je leren om te doen alsof.  Ik heb dat van nature.

Paetongtarn: Ja, dat weet ik maar al te goed. Het verbaast me dat zoveel mensen je nog steeds op handen dragen en niet doorhebben dat je zelf alleen maar rijker bent geworden door de premier van de armen te zijn.

Thaksin: een enkel cadeautje in de vorm van een ziektekostenverzekering is al voor jaren voldoende voor een prima imago. Iedereen heeft het daar nog over en het heeft mij zelf geen Baht gekost. Daarna kun je gewoon je gang gaan met zakkenvullen.

Paetongtarn: in mijn geval tassen vullen…. hahahaha

Thaksin: ok, Pae. Je hebt de lessen begrepen, hoop ik. We spreken elkaar weer binnenkort. Ik houd van je.

Paetongtarn: ik houd ook van jou, papa. Jij hebt het beste voor met iedereen.

Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

12 reacties op “Zomaar een woensdag middag”

 1. danny zegt op

  En zo is het maar net Chris.
  Wel erg zorgelijk, maar deze bijdrage van jou geeft de lezer wel een goed overzicht hoe het land politiek wordt geregeerd.
  Op deze manier is het wachten tot het weer helemaal fout gaat met grote onlusten of erger.
  Goed onderwijs is de plek om het landsbelang voor het eigen belang te laten gelden.
  Nu nog op zoek naar leerkrachten die deze verantwoordelijkheid op zich nemen en in de klas/college bespreekbaar maken.
  goede groet uit de Isaan van Danny

 2. Tino Kuis zegt op

  Lieve familie, ze begrijpen elkaar heel goed!

  Ah, vandaag hun echte namen en geen roepnamen zoals gisteren! Respectvol! Hun roepnamen zijn: Thaksin: Meaw, met een hoge toon, Phaethongthaan, Oenging, met twee hoge tonen. Sorry, moderator.

 3. Erik zegt op

  Een goeie weergave van wat in dat gezin zou kunnen plaatsvinden. Ik vind de mentaliteit van met name ‘pa’ goed weergegeven. Herinner me zijn verkiezingsposter nog waar hij pontificaal met een hermelijnen mantel op stond te pronken.

 4. dick zegt op

  Uitstekend artikel Het slaat de spijker op zijn kop.

 5. Jacques zegt op

  De meeste Thai zijn al sinds mensenheugenis op zich zelf aangewezen. Wars van politiek, want dat heeft ze weinig vreugde gebracht. Het is een theaterstuk waar velen bedreven in zijn. Het merendeel van de ouderen is al tevreden als er rust en vrede heerst in het land. Zo ook mijn vrouw die Prayut nog wel een tijdje aan de macht wil zien. Velen willen de werkelijkheid niet onder ogen zien. Ik denk dat de voorspelling van Chris bewaarheid wordt en we veel van het zelfde blijven genieten.

 6. William zegt op

  Het woensdag praatje is eigenlijk gewoon hetzelfde als dat van de dinsdag.
  Dat ‘hoge heren van het dorp’ die het land uit gereisd zijn en even nog ‘geen zin’ hebben om terug te komen hun familie naar voren schuiven zegt genoeg.
  Dat de ‘gewone burger’ redelijk gelukkig is met de huidige situatie geloof ik ook wel.
  De slagroomtaart met kers van Thaksin hebben de meeste ook wel doorheen geprikt.
  Onbelangrijk in deze, maar wij hebben in Nederland ook een politieke partij die familieleden wel de beste keuze vinden in opvolging van de partijleiding.

 7. GeertP zegt op

  Mooi stukje, krijg bijna weer heimwee naar de tijd dat Thaksin aan de macht was.
  Natuurlijk heeft hij ook foute dingen gedaan, maar toen hij begon floreerde de Isaan,voor die tijd had nog nooit iemand wat voor de Isaan gedaan. Maar waar ik hem het meeste om bewonderdewas hoe hij het Yaba probleem in korte tijd oploste, iets wat ze nu nog steeds niet kunnen of willen.
  Elke dag is het weer raak,de meest vreselijke misdaden door die rotzooi en voordat iemand begint over mensenrechten, ik ben van mening dat figuren die in die rotzooi handelen hun rechten verspeeld hebben.

  • Erik zegt op

   GeertP, je vergeet dat in de Thaksin tijd bij de jacht op de yaba handel ook vrouwen en kinderen zijn afgeknald die toevallig in de weg stonden. O, jij vindt dat collateral damage? En, wat Jos M al aanhaalt, daarbij en ook in de red drum affaire zijn politieke tegenstanders die niets met yaba hadden zonder vorm van proces afgeknald.

   Jou op een ander idee brengen zal wel niet lukken. Ik prijs me gelukkig dat de grote meerderheid van de reageerders hier hun hersenpan beter op orde hebben dan jij.

   • GeertP zegt op

    Erik,je hebt helemaal gelijk, die onschuldige slachtoffers hadden nooit mogen vallen.
    Maar als je kanaal 34 kijkt dan zie je elke dag weer dat er onschuldige slachtoffers vallen, onder invloed van zo’n pilletje gebeuren de meest afgrijselijke dingen, en dat al jaren .
    De slachtoffers die nu gevallen zijn sinds Thaksin zijn een veelvoud van de slachtoffers die toen gevallen zijn, en het gaat maar door.

    • Erik zegt op

     GeertP, die onschuldige slachtoffers zijn juist gevallen door de mentaliteit die jij propageert: ‘hun rechten verspeeld’. Arrestatieteams zonder goeie ervaring en politiemensen van het type ‘knal er maar op los’. Precies wat nu in Myanmar gebeurt; kijk maar eens op de site van Radio Free Asia.

     Wij leven in een geciviliseerde wereld waar mensen die zich niet aan de regeltjes houden op een fatsoenlijke manier worden terechtgewezen; in A-land betekent dat een smerige cel, in B-land een 3-sterren hotel waar de deur hopelijk dicht zit. Jos M maakte ons er al op attent; in de wereld die jij voorstaat kan iedereen slachtoffer van iedereen worden ook al is er geen bewijs.

     Jij zou zelf slachtoffer kunnen worden van jouw kwaaie idee. Jouw beste vriend kan jou er in luizen als jouw auto mooier is dan die van hem… Ik kan me niet voorstellen dat jij zo’n wereld wil.

    • Rob V. zegt op

     Die war on drugs heeft de nodige onschuldige levens geëist. Niet verwonderlijk, zie ook bijvoorbeeld de Filipijnen waar een te schietgrage politie wat burgers die niets met drugs te maken hebben afgeschoten worden voor lief neemt, of mensen die valselijk als drugsdealer zijn aangemerkt of gewoon om de concurrentie uit te wissen (ook binnen de politie zijn er drugsdealers).

     Maar het idee van een war on drugs kwam niet van Thaksin, maar van een ander vooraanstaand persoon. En de opmerking daarbij was dat het beter was dat er nu X onschuldig slachtoffer werden dan een veelvoud daarvan op de lange termijn…

     Leg dat maar eens uit aan de familie, je zou zelf je kind, vrouw, vader, moeder, man of goede vriend maar verliezen en te horen krijgen “tja, foutje, spijtig maar waar gehakt wordt vallen spaanders, beter dit dan een groter aantal doden later”.

 8. Jos M zegt op

  Yaba probleem oplossen???
  door eenvoudig iedere verdachte gewoon te vermoorden??
  Als ik een hekel heb aan mijn buurman bel ik de politie en zeg dat hij in Yaba handelt… probleem opgelost ??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website