Verwarrende Warmte

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Column, Theo van der Schaaf
Tags:
4 augustus 2019

‘juli/augustus 2019’

Het was vorige week om twaalf uur ‘s nachts tweeëndertig graden in Aalsmeer. Vroeg in de ochtend heb ik al boodschappen gedaan en ben daarna de deur niet meer uit geweest.

Mijn Studebaker cabrio, die volgend jaar 60 wordt, trachtte zonder succes, eenmaal uit de garage, de warmte van zich af te schudden. Nadat hij ongeveer een half uurtje in de zon bij de supermarkt had staan wachten op mijn terugkomst, brandde ik mijn billen aan de leren bank en mijn linker onderarm aan het chroom van de deur. Hoewel het een mooi-weer auto is, vindt Christine, zoals ze heet, alles boven de dertig graden niet leuk, vooral niet als ze veel stationair moet draaien in de file bijvoorbeeld. De temperatuurmeter staat in ‘no time’ in de gevarenzone. Een reden om zelfs met haar, bij bijna veertig graden overdag, geen lange rit te gaan ondernemen.

Het zijn rare dagen hier in Nederland. Het is al de derde dag op rij dat ik er niet over pieker om te gaan fietsen, golfen of welke activiteit dan ook te ondernemen buitenshuis. In huis, waar de airco zijn zwaar gewaardeerde werk doet, is het aangenaam vertoeven. Ik word ook als vanzelf op de hoogte gehouden van de actualiteit via Radio 1 die altijd aanstaat. In het nieuws vallen twee zaken op. De aanstaande Geile Boten Parade, pardon, de Canal Parade of Gay Pride en het per 1 augustus in werking tredende boerkaverbod. Die bloterikken in de Amsterdamse grachten zouden maar wat blij zijn met dit weer, maar dat slaat helaas voor hen om voor dat het leder-blote-billen-hosen feestje plaatsvindt.

De oplettende lezer heeft vast al door dat ik geen fan ben van het jaarlijkse, aanstormende, Amsterdamse feestje. Wat zou het opknappen als je die op de boten hossende types een boerka zou aantrekken, of desnoods een boerkini. Sla je toch een behoorlijk aantal vliegen in één klap! Boerka is een uitvinding van de Taliban (om de vrouw uit te schakelen), zodoende krijgen ze toch iets voor elkaar in Nederland. Het kledingstuk krijgt een nuttige functie en Nederland klaagt er niet meer over. Ik bedoel, klaagt niet meer over de Canal Parade en niet meer over de boerka! Een gezellige horde spookjes wordt het dan, leuk! Al jaren vermoed ik dat de Pride in Nederland meer negatieve gevoelens en reacties oproept in relatie tot anders-genderende mensen dan positieve. Het is, als je er nog wat langer over nadenkt, eigenlijk ook een soort van omgekeerde discriminatie, zo’n uitbundige blootmanifestatie van gays en lesbians.

Annemarie van Gaal (columnist Telegraaf) zat van de week bij Jinek in der eentje het gedeeltelijke boerkaverbod te verdedigen, zei dat ze het vooral eng vindt iemands gelaat en daarmee totaal uitdrukking niet te kunnen zien. Ik voel me niet veilig, zei ze letterlijk. Ik vermoed dat ze daarmee de mening van ruim driekwart Nederland verkondigde. Zo niet aan tafel bij Jinek. Drie advocaten en een boerka dragende vrouw of meisje (kon ik niet vaststellen!) vonden het verbod showwetgeving en een aanslag op de vrijheid van de vrouw om zich te kleden zoals zij wil. Tjsa! Persoonlijk vind ik het een gemiste kans dat er geen algeheel verbod in de wet is opgenomen. Veel gemakkelijker te handhaven en geen discussies meer. In Nederland zou het gaan om slechts een gering aantal dragers (+/- 150) van het gesloten habijt. Ik ben wel eens in Hoofddorp, een gemiddelde stad in Nederland, en kom er altijd wel een stuk of tien tegen in het winkelcentrum. In gedachten extrapoleer ik dit aantal soms over heel Nederland….

Ik stuur wat beelden van de Pride door naar mijn vriendin Nut in Thailand. Ze vindt het prachtig. I want to see!, zegt ze, als we Whatsappen. Dan leg ik de bedoeling aan haar uit, dat het een homo/lesbian feestje is en het idee is dat men door dit feestje meer begrip krijgt voor deze categorie. Oh, they don’t know about that? Ik zeg dat iedereen al jaren weet van het bestaan en dat deze anders-genderende groep, uitgezonderd door moslims, al lang geaccepteerd is. So why they do the party? Vinden ze leuk, aandacht vragen. I like also!, zegt ze dan. Ja, maar ik ben blij dat het in Thailand niet gebeurt, dat transgender mensen zich gewoon gedragen, probleemloos hun geaardheid tonen in de 7-Eleven of waar ze ook maar werken. En trouwens, zeg ik, in Thailand zou zo’n Bloot-Parade meteen verboden worden wegens te veel bloot. Dat zijn we eens.

Ik hoor een brandnieuw liedje op de radio: Hou Je Bek of Bef Me, van een dame genaamd Merol. Ik dacht meteen, maar als je beft dan kun je toch helemaal niet praten? Wat een heerlijk land is Nederland toch…. zou nooit door de censuur komen in Thailand…. En ach, die temperatuur in Nederland nu, daar ben ik wel aan gewend in Hua Hin.


» Laat een reactie achter


16 reacties op “Verwarrende Warmte”

 1. Rob V. zegt op

  Ik laat iedereen het liefst zijn ding doen, als ik er geen schade aan ondervind moet het kunnen. Een paar half blote mannen en vrouwen die dansend uit hun dak gaan? Als ze er plezier in hebben, laat gaan. Ik heb er geen last van en ik zal ze niet als minder zien. Representatief voor de LHBQT gemeenschap zijn ze niet, dus zelfs al zou zo iemand in een dergelijke outfit de boodschappen doen ga ik niet anders denken over mensen met een andere geaardheid dan ik zelf. Ik vraag me waarschijnlijk wel af of meneer/mevrouw respect heeft voor de normen die wij hier kennen. Dit verbieden? Nah, niet zo lang het andere geen schade (gezondheidsrisico) brengt.

  Zo ook met die gezichtsbedekende kleding, zijn niet representatief voor de hele groep, ze schade mij niet. En al zie ik het liever niet (ik zie liever je gezicht tijdens een gesprek oid) , een verbod vind ik niet nodig.

  We zien hier ook de invloed van sociale druk: in Thailand zou een blote billen parade not done zijn, maar Nut (Noet, นุช?) ziet er ook de leuke aspecten wel van in. Hier kan het niet, daar wel. Als persoon ziet ze er geen kwaads in, veroordeeld niet. Wie weet zo’n blote billen tocht met wat horten en stoten ook in Thailand getoleerd of geaccepteerd zou kunnen worden. Ik voorspel wel veel rode billetjes in die Thaise brandende zon.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Hoi Rob, over gezichtsbedekkende kleding zeg je: ‘ze schaden mij niet’. Nee, mij ook niet. Maar wat wel schadelijk is, is de onderdrukking van Islamitische vrouwen. Want waarom lopen de mannen dan niet tevens met doeken over zich heen? Vooral in Bangkok zie je ze wel lopen: Een man met een T-shirt, korte broek en trendy teenslippers en de vrouw er naast volgehangen met zwarte doeken. Een groter contrast is niet denkbaar. En iedereen die zegt dat moslimvrouwen dat zelf willen, die liegt of kijkt weg.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +25 (obv 25 stemmen)
   • Rob V. zegt op

    Zie daar de omgevingsdruk. Geen blote borsten in een parade door Bangkok, al zullen er zijn die dat vast zelf wel willen. En bedekte vrouwen hier of daar die dat zelf eigenlijk niet willen. Maar de omgeving dicteert wat done en not done is. In een perfecte wereld kan iedereen zijn ding doen zolang het andere geen schade berokkend. In werkelijkheid passen we ons veelal aan. Soms met nadrukkelijk dwang, onderdrukking heet dat en is onacceptabel. Soms door subtiele sociale dwang. Zullen er moslima zij die zelf graag van top tot teen bedekt gaan? Ik denk het wel, Net zo als er zijn die welke hoofdbedekking dan ook niet wenselijk vinden. Het merendeel neemt met een gewone hoofddoek genoeg. Al kom je dan in het vaarwater van sociale druk.

    Het dicteren van anderen is het kwaad, jezelf anders gedragen dan je dicteert de grote hypocrisie. Beide iets waar mannen meer last van lijken te hebben dan vrouwen. Heb weleens een betoog gehoord dat (in de Abrahamse religies) niet de duivel maar god eigenlijk de kwade genius is met het opleggen zijn wil en bestraffen van mensen die uit de pas lopen. Maar ik dwaal af.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Jacques zegt op

    Onmiskenbaar zijn er vele vrouwen in de (moslim)landen die onderdrukt worden, of ze dit nu inzien of niet. Onze mening hierover staat wars op de uitwassen van dat geloof. Klederdracht, zoals totale hoofbedekking was tot voor 60 jaren geleden niet gebruikelijk, ook in moslimlanden en vrouwen konden naar school en ga zo maar door. Hun rechten zijn later ingeperkt, omdat een bepaalde groep geestelijke leiders het nodig vond dit te doen. Zij beroepen zich op de koran waar dit kennelijk zo staat geschreven dat dit dient te gebeuren. De bijbel of de koran is geschreven door mensen van vlees en bloed met een bepaalde bedoeling, waar we allemaal zo onze eigen kijk op hebben. Los van dit alles zijn er toch ook de nodige moslimvrouwen (ook in Thailand) die zo fanatiek met deze kledingdracht omgaan dat je daar bijna angstig van wordt. Triest zoals deze tendens waar te nemen is. Dat er een ander deel van de bevolking zich aan dit gedrag aanstoot maakt, om diverse redenen, is ook begrijpelijk. Iedere ideologie beleefd door fanaten is er een om bijzondere aandacht voor te houden en daar zeker niet te gemakkelijk mee om te gaan. Geloof in de maatschappelijke ruimte is wat mij betreft duidelijk aan regels te houden. De landswetten prefereren boven de geloofswetten met uitzondering van die landen waar geloofswetten heilig zijn en daar blijf ik in ieder geval van weg. In Saoudi Arabië, in de plaats Mekka mag je als niet moslim niet naar binnen, daar wordt je voor minder dan een hond aangezien. Kijk naar de tendens in Indonesië daar wordt je ook niet goed van. Maar ja wie houdt ze tegen. Wat bepaalde mensen bezielt in de bovenkamer laat zich raden. Wij krijgen er nog veel mee te stellen of we dit willen of niet.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
   • Ruud NK zegt op

    Het grootste contrast heb ik een paar jaar geleden in Pattaya meegemaakt. Nadat ik mijn enkel tweevoudig had gebroken had ik een huisje vlak naast een zwembad voor 10 dagen gehuurd, voornamelijk om oefeningen in het zwembad te kunnen doen. Mijn stiefdochter en haar dochterje van 8 waren bij ons.
    Tegenover ons verbleven een man uit Oman met vrouw en dochter, ook een jaar of 8. De dochter van mijn stiefdochter en de dochter van de man uit Oman waren de hele dag rond het zwembad te vinden dikke vriendinnen. De man uit Oman, korte broek en T-shirt spraak goed engels zodat wij heel wat uren ook samen doorbrachten.Een heel aardige man overigens.
    De vrouw zag ik enkel aan het einde van de dag als ze boodschappen gingen doen. Elke dag als ze terugkwamen had de man een hele doos bier op zijn schouder en zijn vrouw, zijn 3e had hij mij verteld, liep in geheel bedekkende zwarte kleding omgeveer 5 meter achter hem met de overige boodschappen..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Tino Kuis zegt op

    Ik geef nu les in de mooie Nederlandse taal aan 4 Iraanse vluchtelingen, waarvan 1 heel gezellig vrouw

    Eén van de mannen vertelde dat hij ruim een jaar geleden deelnam aan een demonstratie van veel vrouwen en een paar mannen tegen de verplichting voor vrouwen een hoofddoekje te dragen. De vrouwen zagen er mooi uit met een hoofddoekje geheel op het achterhoofd en de mannen hadden ook een hoofddoekje op gedaan. Grappig. De politie sloeg ze vervolgens uit elkaar.

    Ons woord ‘sjaal’ komt uit het Perzisch (Farsi) en betekent daar ‘hoofddoekje’. Vrouwen hier gebruik(t)en vaak hun sjaal als hoofddoekje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Douwe zegt op

   Deze borreltafel benadering van de Gay pride ‘ouwe jongens krentenbrood’ is toch niet serieus te nemen? Het was een geweldige vlootschouw die hopelijk de landen waar dit onmogelijk is, de ogen op een kiertje zet.
   Douwe

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
   • Alex zegt op

    Helemaal eens Douwe.
    Het was een geweldige vlootschouw! Weinig bloot en veel boodschap!
    Gelukkig kan dat in een land als Nederland, daar kunnen we trots op zijn. En 50 jaar na Stonewall is het nog steeds nodig om met dit soort evenementen een signaal af te geven. Er zijn wereldwijd nog steeds 72 landen waar homosexualiteit verboden is, en zelfs tot gevangenisstraf of doodstraf kan leiden.
    Heel Amsterdam zat vol! Er kon niemand meer bij, en dat waren echt niet alleen LHBTI-ers.
    Ik heb hier in Thailand de Amsterdam Gay Pride live gezien op RT5, en heb genoten van het duo Ellie Lust en Rik Westelaken, die het verslag en interviews, niet diepgaand, maar wel integer deden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. L.Burger. zegt op

  Het gezichtsbedekking (burka) verbod is voor openbare ruimten.
  Wel zo makkelijk bij het afhalen van een rijbewijs of ter controle van de buschauffeur.
  Dus ook niet met de intregraal helm op de bank binnenlopen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Leo Th. zegt op

  “I want to see”, is de reactie van je Thaise vriendin Nut. En zij is niet de enige, wat de reden is dat jaarlijks ook vele duizenden hetro’s naar Amsterdam gaan om deze party van nabij te aanschouwen. Ach, ieder het zijne en een paar blote billen shockeren mij niet. De Canal parade werd voor het eerst in 1996 gehouden, niet uit protest of demonstratie maar, volgens Wikipedia, als een feestje voor en door andersdenkenden. In 1999 bezocht ik voor de eerste keer Patong op Phuket en in soi Bangla keek ik mijn ogen uit. Tientallen prachtige zeer schaars geklede ‘dames’ stonden in de openbare ruimte op kleine podia te dansen en te pronken. Niemand die daar aanstoot aan nam. Tijdens songkran hoef je ook niet bepaald te zoeken om in bijvoorbeeld Bangkok (Khaosan Road) of Pattaya (Beach Road) mannen en vrouwen met slechts enkele kledij te zien. Op kermissen in Thailand zie je meisjes in badpak op een plankje boven een watervat zitten. De plaatselijke jongens mogen tegen betaling met een balletje mikken op de ‘roos’ en bij succes vallen de meisjes met een lach en onder luid gejoel in het water. Op de keper beschouwd natuurlijk vrouwonvriendelijk maar iedereen voelt zich er happy bij. Ben het met Theo van der Schaaf eens dat het mooie van Thailand is dat transgenders schijnbaar zonder enig probleem in een 7/11, family market, restaurant, etc. kunnen werken en dat de enigen die daar van opkijken sommige buitenlanders zijn. Wat een schril contrast met het buurland Maleisië. Het straatbeeld daar is dat de meeste meisjes al op jonge leeftijd gesluierd door het leven gaan. Hun geloofsovertuiging en uiteraard heb ik dat te respecteren, ongeacht wat mijn gedachten daarbij zijn. Maar ik ben het wel eens met Peter (voorheen Khun) dat het overgrote deel van de vrouwen met gezichtsbedekkende kleding dat niet uit vrije wil doet. Ondanks dat in Nederland sommige van deze dames telkenmale in de gelegenheid gesteld wordt om te verkondigen dat het toch echt hun eigen keuze is. Het fanatiekste daarin zijn meestal van oorsprong Nederlandse vrouwen, die zich op latere leeftijd tot het islamitische geloof hebben bekeerd, veelal/altijd? nadat zij in de ban zijn geraakt van een islamitische partner en zij zich daaraan, volgens mijn mening, met huid en haar hebben overgeleverd. Maar ik zie in Nederland ook met enige regelmaat zeer jonge meisjes van nog geen 10 jaar oud, die vergezeld van vader of oudere broer al met gezichtsbedekkende kleding over straat gaan. Vanaf de geboorte wordt het deze kinderen ingeprent, van vrije wil zou ik beslist niet spreken. Volgens de cijfers zou het in Nederland rond de 150 á 200 vrouwen gaan met een boerka of nikab, maar net als Theo denk ik dat het er veel meer zijn. Al met al zie ik toch heel veel liever eens per jaar op het NOS journaal wat boten varen met blote torso’s en wat billen dan onherkenbare vrouwen, of wie weet wat er achter schuilt, in een boerka in het openbare leven. En het vreemde is dat de vrouwen in streng gelovige islamitische landen, zoals Saoedi Arabië, vechten om zonder hoofddoek over straat te mogen gaan terwijl in West Europa de hoofddoek steeds meer in opkomst is. Wat dat betreft moeten de deelnemers aan de Canal Parade oppassen, voor je het weet is het straks afgelopen met de pret.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   Wat je in je eigen omgeving ziet is niet altijd een goede graadmeter voor het hele land. Loop je in Walking Street rond en extrapoleer je dat naar heel Thailand dan zou je denken dat alle Thaise vrouwen… nouja.. En in Amsterdam zul je eerder en vaker een drag queen of man in blote kont zien dan pak hem beet Zwolle.

   Keuze vrijheid vind ik een zeer belangrijk recht, uiteraard even zo goed het recht tot zelfbeschikking. Als ik zo de plusjes zie onder Peter zijn reactie is het de mensen niet te doen om te verbieden (het Nederlandse vingertje? gij zult niet..?). maar puur om de vrouwen te helpen. Wat een nobele daad! Ik werk dan liever aan zelfbeschikking voor die vrouwen hier in Nederland en de Emiraten om zelf te bepalen wat ze wilen. Die mannen die hun vrouw als sloof of object zien hebben we dan aan te pakken en niet de vrouwen zelf.

   Wij ‘(sociaal?) liberaal Nederland’ verbieden ook geen korte rokjes omdat sommige mannen hun piemel niet binnen kunnen houden. Al denken dinosaurussen als Prayut daar anders over: sexy kleding is de oorzaak Een Pride zal zijn goedkeuring denk ik ook niet kunnen verdragen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • Leo Th. zegt op

    Beste Rob, besef terdege dat ik mijn mening, dat er volgens mij beduidend meer in boerka’s gehulde vrouwen zijn dan het door de overheid genoemde getal van 150, niet enkel kan baseren op mijn eigen leefomgeving. Maar ik kom ook geregeld ergens anders, bijvoorbeeld op de Haagse Markt in Den Haag en de markt op het Afrikaanderplein in Rotterdam. Zie daar tegenwoordig tientallen moslima’s rondlopen met wellicht niet altijd specifiek een boerka maar wel geheel gehuld in zwarte kleding met slechts een opening van een paar centimeter ter hoogte van de ogen. Zo ook tegenwoordig in de vele winkelcentra in Bangkok. Heeft volgens mij helemaal niets met keuze vrijheid te maken. Sterker nog, de Taliban heeft de boerka in Afghanistan verplicht ingesteld als kleding voor vrouwen. In mijn ogen niets meer en niets minder dan onderdrukking van vrouwen, die het nota bene zelf zijn gaan vinden als een uiting behorende bij hun godsdienst. Het kan mij niet bekoren, maar dat doet er niet toe. Overigens ben ik net zo min gecharmeerd van jongeren die hun hoofd verhullen in capuchons, ongeacht of de mussen vanwege de warmte van het dak vallen. Ondertussen zucht de Joodse gemeenschap in Nederland om de onverdraagzaamheid t.o.v. hen door een bepaalde zichzelf noemende groep van moslims. Joden worden afgeraden om in het openbaar een keppeltje te dragen, het risico om uitgescholden en bespuugd te worden is nog het minste. Betreffende je opmerking over korte rokjes, dat wordt inderdaad niet door de overheid verboden om die te dragen maar veel bedrijven hebben kledingvoorschriften voor hun medewerksters en daar worden korte rokjes, ook bij hoge temperaturen, uitdrukkelijk niet getolereerd. Voor de heren geldt trouwens hetzelfde voor korte broeken. In Bangkok zijn er overigens ook diverse Gay Prides optochten gehouden. Op YouTube valt daarvan genoeg te vinden en ook met beelden van schaars geklede deelnemers en bezoekers. Wat Prayut daarvan vindt zou ik niet weten. Verder uiteraard de hartelijke groeten Rob.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. RuudB zegt op

  Beste Theo, zie hier een middeltje om mentale roest wat los te weken. Kan geen kwaad: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/04/pride-gaat-erover-dat-je-jezelf-leuk-en-mooi-vindt-a3969065

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. thea zegt op

  Alles moet kunnen als ik er maar geen last van heb.
  Maar waar ik niemand over hoor is dat al die vrouwen in boerka kinderen ( lees jongetjes) opvoeden die van huis uit niks gewend zijn.
  Ze kweken jongetjes die denken dat ze aan leeftijdgenootjes mogen zitten die in een mini rokje lopen.
  Nu al zie je in de zwembaden dat ze hun handen niet kunnen thuis houden en ik voorzie dat het alleen maar erger word.
  Kortom, de vrijheid van de boerka dragende vrouwen wordt onveilig voor de komende generatie vrije mensen.
  En laten we eerlijk zijn, als je niets vermoedend in de supermarkt loopt en je stuit opeens op een dame helemaal in het zwart dan schrik je je toch ook rot, zelfs hun handen zitten in zwarte handschoenen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • chris zegt op

   Thaise vrouwen schrikken zich ook rot als ze een blanke, wat gezette man in alleen een shorts en slippers tegenkomen op straat in Thailand, omdat het zo heet is. En dan heb ik het nog niet over hoe de man ruikt…..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • thea zegt op

    Ach wat jammer nou dat Chris niet op mijn onderwerp ingaat.
    Of er tenminste over na denkt.
    Niet gelijk terug meppen want ja met u ben ik het ook eens, sommige mensen hebben overal lak aan.
    Of denkt u dat ik als Nederlandse vrouw het normaal vind dat mensen zich niet een beetje fatsoenlijk kleden .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website