‘Tring…tring….tring’

Door Chris de Boer
Geplaatst in Column
Tags: , ,
21 oktober 2013

Nong Poe (Y): Hallo…..
Pi Maew (T): Hallo…..met Maew. Ben jij dat, nong Poe?

Y: Ja hoor. Hoe gaat het met je sinds gisteren?
T: Prima. Sorry voor gisteren. Ik had het druk met het bellen van een paar zakenvrienden in China en Cambodja. Maar heb weer wat nieuwtjes en adviezen voor je. Heb je nu tijd?

Y: Ja hoor. Ben in Nong Khai, ver weg van het gedoe in het parlement (je weet dat ik niet zo van debatteren houdt, zeker niet met die slimmerik Abhisit) en ook ver weg van de overstromingen. Heb een paar dagen rondgereisd in het oosten, vele zakken met hulpgoederen uitgedeeld met jouw beeltenis erop maar ik had hele dagen natte voeten en ‘s nachts koude voeten. Ben blij met de rust en de warmte hier in Nong Khai. En allemaal aardige mensen. Ze dragen me op handen. Daar houd ik wel van.

T: Ja, je was weer veel en leuk op TV. En het is goed dat je zo veel mogelijk wegblijft van het gepeupel van die democraten in het parlement. We hebben ze nergens voor nodig met onze absolute meerderheid van stemmen en meerderheid in fondsen natuurlijk. Ik heb echter 1 maar: gisteren was je op tv in de zendtijd van het voetbal van de Thai premier league.

Dat moet je niet meer doen. Je weet, ik heb net een aantal vertegenwoordigers van kleinere voetbalclubs een hoop geld gegeven en steun toegezegd bij de bouw van stadions in ruil voor hun stemmen voor Worawi. Ik vind het zelf niet zo’n zwaargewicht maar ik kan natuurlijk niet tolereren dat de macht in de voetbalbond in handen komt van Kuhn Newin.

Ik denk zelf dat de verkiezing nog wel een staartje krijgt dus ik zou je willen vragen of je kunt uitkijken naar een opvolger van Worawi. Is het niks voor Kuhn Chalerm?

Y: Dat denk ik niet. De komende drie maanden moet hij rust houden. Daarna zie ik hem alleen nog aan de slag gaan in baantjes waarin hij zich niet zo druk maakt. Mag hij ook niet meer van de dokter. Nou, druk maken….dan moet je niet bij de voetbalbond zijn. Ze willen het Thai team klaarstomen voor de WK van 2022. Nou, dat wordt nog een hele klus en zal wel betekenen dat we meer buitenlandse trainers en experts nodig hebben.

T: Tja, daar heb je gelijk in. Met al die buitenlanders, vooral die westerse, ben ik niet zo blij. Die denken na, vergelijken Thailand ten onrechte met democratische landen, schrijven gewoon alles op, zetten hun mening op allerlei blogs en reageren altijd fel op zaken die voor Thai heel gewoon zijn zoals corruptie en vermeende vriendjespolitiek. In dat verband heb ik nog een vraag aan jou: hoeveel aandelen heb jij in de Bangkok Post? Ik heb me nooit zo voor de geschreven media geïnteresseerd dus ik heb daar nauwelijks invloed.

Y: Waarom?
T: Nou, er is daar een columnist Voranai die altijd hele vervelende en deels onjuiste stukjes schrijft. Hij doet het altijd voorkomen alsof ik niet democratisch ben terwijl toch iedereen weet dat ik het erg met de arme bevolking op heb en dat ik op ondemocratische manier ben afgezet. Als je je invloed zou kunnen aanwenden om hem te promoveren naar een inactieve post zou me dat heel welkom zijn.

Y: Oké. Ik zal zien wat ik voor je kan doen. Hij schrijft ook vervelend over mij. Hij schrijft dat ik geen leiderschapskwaliteiten heb en dat ik alleen maar jou luister. Natuurlijk is dat waar maar dat hoeft toch niet iedereen te weten. Gelukkig zijn de meeste Thai niet goed in Engels dus die lezen zijn stukjes niet.

T: Je hebt gelijk maar dat is – denk ik – niet genoeg. Ik hoorde dat men in Indonesië het aantal lessen Engels op school heeft teruggebracht. Misschien een idee om het Engels op lagere en middelbare scholen te vervangen door Chinees. Ik zie daar een hoop voordelen van. Niet van die betweterige farang leraren overal, zelfs op het platteland kom je ze tegen, hoor ik van mijn rode vrienden.

Het wordt ook gemakkelijker om Chinese toeristen te bedienen. Een betere verhouding met China zal ons financieel geen windeieren leggen. Ik heb met premier Li al een principe-afspraak om de hele Isan aan 1 Chinese onderneming te verleasen voor 100 jaar.

Kunnen ze daar hun rijst verbouwen (hopelijk komen ze hun afspraak na om onze oude rijst te kopen; ik heb dat als voorwaarde gesteld voor het lease-contract maar je moet wel uitkijken met die Chinezen), waterreservoirs aanleggen (de Chinezen hebben goede ervaring met de aanleg van dammen en het deporteren van de bevolking indien nodig) en hotels en andere toeristische attracties stichten.

En niet te vergeten: de Chinezen weten beter dan de Thai wat corruptie is. Dus cultureel passen ze veel beter bij ons dan de Amerikanen of de Russen.

Y: Als jij het zegt…..Ik heb nog wel een vraag aan je: hoe moet ik het leger nu precies positief krijgen voor onze toekomstplannen voor onze bedrijven en daarmee voor het hele volk? Ik ben nu wel minister van Defensie (op jouw verzoek), heb ze toezeggingen gedaan dat ze wat nieuwe speeltjes mogen kopen maar toch heb ik de indruk dat ze achter mijn rug om andere zaken bekokstoven.

T: Tja, dat is niet zo eenvoudig. Daar moet je slim voor zijn. In mijn tijd had ik ook altijd last van ze. Ze beschouwen zich als het ultieme instituut voor check-and-balances. Ze komen alleen tegen je in het geweer als de publieke opinie zich tegen de regering keert. Dus zolang wij het volk dom, onwetend en toch blij kunnen maken en houden is er volgens mij niks aan de hand.

Je moet daarvoor verschillende dingen doen: het Engels vervangen door het Chinees (zoals ik al zei), wellicht aankondigen dat je het minimumloon zult verhogen in 2014 met 100 baht per dag (kunnen de bedrijven gemakkelijk betalen met alle corruptiegelden uit de rijst en de hogesnelheidslijn), een paar extra vrije dagen in 2014, gratis bier met Songkran in ruil voor een verbod op autorijden tijdens deze dagen, een nieuwe trainer voor het Thai voetbalteam (ik denk aan de Nederlander Guus Hiddink), meer badminton-, volleybal- en muang thai boxinghallen, een paar oude onderzeeërs voor het leger, een squadron drones voor ze om de problemen in het Zuiden te lijf te gaan (bemoei je daar zo weinig mogelijk zelf mee want de Shinawatra’s zijn niet populair daar) en een fikse salarisverhoging voor generaals in het leger die ons goedgezind zijn. En natuurlijk blijven opletten dat onze vriendjes in de top van het leger komen.

Y: Nou, dat is weer een hoop werk. Gelukkig doe jij het denkwerk voor me. Ik zou niet weten hoe ik deze baan zonder jou zou moeten doen. Ga nu nog even bellen met Phrayut, en dan naar bed…Groetjes, en spreek je natuurlijk morgen weer.

Chris de Boer schreef eerder ‘Een gesprekje in de skybox van de Formule 1 races in Singapore (september 2013)’, geplaatst op 9 oktober.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “‘Tring…tring….tring’”

 1. cor verhoef zegt op

  Ik ben het niet altijd met de auteur eens, maar van dergelijke satirische bijdragen – of misschien wel de keiharde realiteit- lust ik wel pap.

 2. DIGIQUEEN zegt op

  Helemaal eens met Cor Verhoef.
  Ik heb een keer plaatsvervangend “au” gezegd.
  Je kan mij dit ook in een heel diep bord serveren hoor.
  “”vooral zo doorgaan?””
  LOUISE

 3. Cor Verkerk zegt op

  Zowel de ontmoeting in Singapore als dit telefoongesprek zijn volgens mij niet erg ver van de waarheid en zou zomaar gebeurd kunnen zijn.
  Natuurlijk is mevr, YS het liefst zo ver mogelijk van kansen op discussies verwijderd. Vandaar ook bezoeken aan landen waar haar broer toch wel heel veel belangen heeft.
  Ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren voor de volgende (helaas) ingreep.

  Cor Verkerk

 4. deslijt zegt op

  Net of Abhisit het doet voor het Thaise volk. Hij is ook alleen maar mediageil. En zakkenvullen doen ze allemaal. Ik steun Thaksin, hij heeft tenminste iets geregeld voor het normale volk. Medische hulp voor 30 bath en mobiele telefonie bereikbaar voor iedereen. Dan mag hij er zelf ook wat aan over houden.

 5. Egon Wout zegt op

  Excellent!Niet alleen geestig maar slaat ook nog eens de spijker op de kop.Inderdaad,alsjeblieft doorgaan met deze “gesprekken”. Deslijt mag nog wel eens de recente politieke geschiedenis bestuderen alvoren dit soort onzinnige opmerkingen te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website