Te mooi om waar te zijn…. nee!

In een reactie op de Blog artikelen “Huwelijks migratie” laat Paul Schiphol ons met zijn verhaal weten hoe hij zijn man ontmoet heeft, en hoe er na veel jaren een huwelijk in Nederland tot stand gekomen is. Hiermee wil hij een ander en positief geluid te laten horen, dan de regelmatig ook via dit Blog vertelde verhalen over minder geslaagde ontmoetingen.


Het is januari 2001, zoals wel vaker, werd er op Jomtien Beach geflyerd, het A5 blaadje papier gaf in krom Engels aan dat er die avond een “white” party werd gegeven. Het bleek te gaan om een nu niet meer bestaand hotel/restaurant langs de verbindingsweg tussen Jomtien en Pattaya. Nieuwsgierig en ook om eens ergens anders te eten ging ik die avond naar het bewuste restaurant.

Aan de rand van het zwembad speelde een bandje en tot mijn verbazing was er geen buffet, maar werd er a lá-card geserveerd. Het was een drukke en gezellige boel, al snel viel mijn oog op een van de obers aan de andere zijde van het zwembad, niet zo moeilijk omdat hij opviel doordat het voor Thaise begrippen een ongewoon lange vent was. Een guitige frisse kop met kort haar, kortom het type waar ik op val. Maar ja, onbereikbaar voor mijn blikken met zijn “wijk” aan de andere zijde van de zwembad. De party was geenszins wat ik me bij een party voorstel, dus na het verorberen van het overigens uitstekende eten, wilde ik afrekenen om in Pattaya Boys-town, verder mijn heil te zoeken. Echter toen gebeurde het onvoorstelbare.

De ober die mij de rekening kwam brengen, kwam ook met een vraag; “my friend like to talk with you, can?” Terwijl hij mij dit vroeg wees hij in de richting van de lange ober, die op zijn beurt belangstellend onze richting uit keek. Oeps, wat gebeurd hier? Ik zei ja en voldeed mijn rekening, mijn ober maakte wat arm gebaren en terwijl ik naar de uitgang liep, ging de lange ober aan de andere zijde van het zwembad in dezelfde richting. We hadden een kort gesprekje en spraken ruim na zijn werktijd om 02:00 uur af, in een nu eveneens niet meer bestaande bar.

Zonder al te veel verwachtingen van mijn kant kwam hij inderdaad om exact de afgesproken tijd, fris gedoucht en omgekleed de bar binnen. Het werd vroeg in de ochtend voordat wij besloten samen naar mijn hotel te gaan. Helaas restte mij nog slechts enkele dagen van mijn vakantie, die wij dan ook steevast na zijn werktijd samen doorbrachten.

Nee, een “barfine” betalen om meer tijd samen door te brengen stond, bijzonder genoeg, bij dit restaurant niet op het menu.

Het lukte ons om per post contact te houden en bij mijn volgende vakantie kon hij een week vrij krijgen, die wij in 2002 op het toen nog veel rustiger, Koh Samui doorbrachten. Enfin, om een lang verhaal, etc. etc. Wij zagen elkaar jaarlijks en hij kwam vier maal voor 3 maanden naar Nederland. Startte toen het inburgeringstraject en sinds 2008 woont hij met mij in Nederland en zijn wij in 2010 getrouwd. Inmiddels heeft hij al weer jaren een leuke baan in de Aalsmeerse bloemen industrie.

Huis oud

Waarom dit verhaal? Regelmatig hoor ik verhalen van mannen die tot over hun oren verliefd uit Thailand terugkomen, veelal gaan ze nog binnen het jaar terug en maken dan afspraken met verstrekkende gevolgen. Vaak met na korte tijd al een teleurstellende en kostbare scheiding als resultaat.
Geenszins bewerende dat wij met onze lange weg de waarheid in pacht hebben, maar door mijn kennismaken met-, en meerdere bezoeken aan, zijn familie in de Isaan en hij met de mijne in Nederland, groeit er kalm een beeld van mogelijkheden en ook onmogelijkheden.

Irreële verwachtingen worden met dit kalme proces grotendeels voorkomen. Hierbij zijn ook zijn financiële verwachtingen en mijn (nu onze) mogelijkheden om de familie te ondersteunen goed doorgesproken.

Thailand kent geen sociale wetgeving zoals wij die in Nederland kennen, daar is de familie nog het vangnet. Zeker in de Isaan waar rijstboeren echt de kans niet krijgen een oudedagsvoorziening bij elkaar te sparen, daar zijn de kinderen hun pensioen. Wij geven de familie dan ook een vaste maandelijkse toelage en worden nooit geconfronteerd met zieke buffels, kapotte tractors, naasten die met de meest vreselijkste ziekten urgent zijn opgenomen. Mijn vriend noemt dit dan ook hun “salaris” net als echt loon, is dit een vast bedrag wat ook niet hoger word als er zich calamiteiten voordoen.

Huis nieuw

Mijn schoonmoeder blijkt een goede boekhouder, zij beheerd de pot en legt reserves aan voor het geval “van”. Daarnaast wordt tevens het huis jaarlijks verder opgeknapt. Eerst werden de houten palen waarop het staat vervangen door betonpalen, waarbij het huis ook gelijk hoger kwam te staan. Het jaar erop is er een nieuw dak op het huis gekomen.

Weer een jaar later is ook de zandvloer op de begane grond vervangen door een nette vlakke betonvloer en werd er uitgebouwd. Inmiddels weer een jaar later zijn de oude half vergane houten wanden van de 1e etage vervangen door een soort van weerbestendige kunstplanken (Trespa?) met nu nog raamloze kozijnen. Ook de elektra is aangepakt de gevaarlijke warboel aan losse door-geluste verlengsnoeren brei, is vervangen door degelijke en professioneel aangelegde huisinstallatie.

Kortom, elk jaar kijk ik met verbazing en respect wat er nu weer aan verbeteringen aan het huis zijn doorgevoerd.

Er verschijnen op het blog genoeg verhalen met minder prettige ervaringen, hiermee wilde ik eens een ander geluid laten horen. Kortom het is niet altijd kommer en kwel met een Thaise partner of de familie hiervan.

No votes yet.

10 gedachten over “Te mooi om waar te zijn…. nee!

 1. PAUL en zijn Thaise Man ( kon geen naam ontdekken )
  Een verhaal dat mij zeer goed doet! Dank daarvoor!

  Ik denk er over om héél veel andere, óók gelukkige mensen, mannen en vrouwen die een zéér langdurig relatie hebben een OBADE via dit blog te brengen.
  Door hen een kans te geven om anderen te laten lezen dat er een positieve keerzijde aan de medaille is! Omdat relaties zowel van mannen als vrouwen vaak in het verkeerde daglicht gezien worden. Ik wéét ondertussen beter en ben niet de enige!
  Ben alléén “bang” dat allerlei hoerenlopers, en in relaties bedonderde en soms beroofde bar-tijgers hun gelijk proberen te halen met veel gebral en geschreeuw, váák alleen kort naar Thailand komend voor drank, drugs and sex. Ach ” ze hebben de foto’s nog “.
  Dus;
  Ben je een Nederlandse man en val je op Thaise mannen en heb je een langdurige relatie, reageer!
  Ben je een Nederlandse vrouw en val je op Thaise vrouwen en heb je een langdurige relatie, reageer!
  Ben je een Nederlandse man en val je op Thaise vrouwen en heb je een langdurige relatie, reageer!
  Ben je een Nederlandse vrouw en val je op Thaise mannen en heb je een langdurige relatie, reageer!

  Ben alléén bang dat allerlei frequent uit Nederland overvliegende ” hoerenlopers “, maar ook in relaties bedonderde en soms beroofde ” kroeg en bar tijgers ” die vaak alleen naar Thailand komen voor DRANK, DRUGS en een heleboel SEX negatief gaan reageren, maar ach die lui hebben gelukkig voor hen de foto’s nog.X1

  Is kijken of er met de redactie iets te regelen valt om de door mij bedoelde reacties, te ontdoen van zéker komende reacties van de onder X1 genoemde!

  Mijn artikel gaat heten, ” ách zij hebben de foto’s nóg, máár wij zijn nog steeds gelukkig met onze liefde!
  Ik hoop dat deze week nog te schrijven, ben nogal druk met onze verhuizing!
  Groet YUUNDAI

  • Kijk uit naar je artikel Yuundai!

   En bedankt Paul, voor je eerlijke weergave van hoe het wel goed kan lopen in een Thai-farang relatie!
   Net als jij, 15 jaar een relatie gehad met een Thaise jongen uit Isaan. In België komen wonen etc. Verder in grote lijnen gelijkaardig verloop. Uiteraard had ons huisje ook zijn kruisje, en boeddha! Schrijf ‘had’:
   komende september zal het 2 jaar zijn dat mijn man overleed, werd 39 (kanker).
   En het lot kan genadeloos zijn, vecht zelf sinds begin dit jaar tegen dezelfde ziekte.
   Vandaar ook beperking van mijn bedragen op de blog, onder pseudoniem als ondertekening…

   Stel het wel Paul en Yuundai, en blijf vooral schrijven en posten!

   David Diamant

   • David, dank je wel. Nog een welgemeend gecondoleerd en jij zelf heel veel sterkte met jouw strijd tegen deze genadeloze ziekte. Natuurlijk, ik blijf zo af en toe een bijdrage leveren. Ik wens jou dat je nog in staat zult zijn enkele reizen naar Thailand te kunnen maken.
    Groet, Paul

  • Gister was ik precies 17 jaar getrouwd met Pui. Maar onze jubileumdag is eigenlijk 19 mei omdat wij sinds 19 mei 1992, de dag dat Pui in Nederland arriveerde, samenzijn. 23 jaar valt wel in de categorie zeer langdurig, toch? Gezien onze leeftijden (ik 49, Pui 52) hebben wij, hopelijk, nog zo’n zelfde tijd voor ons. En gelukkig hebben ook wij de foto’s nog..

 2. Yuunda, hartelijk dank voor je instemmende reactie. Maar toch even relativerend, dat er vakantie gangers zijn die voor Drank en/of Sex naar Thailand en enkele andere Aziatische landen reizen is in principe niets mis mee. Het brengt geld in de economie, bevredigd hun behoeften en geeft bestaansmogelijkheid aan hen die in deze branche, om welke reden ook, hun brood wensen te verdienen.
  Hen is alleen verwijtbaar, dat er met naïviteit afspraken worden gemaakt. In genoemde sector wordt veel beloofd en weinig geleverd, zowel farang als Thai wordt hier vaak in de maling genomen als het om oprechtheid van gevoelens gaat.
  Daarom juist, neem de tijd elkaar echt te leren kennen, wees eerlijk, niet alleen naar de ander maar in eerste plaats naar jezelf. Wat wil je, wat verwacht je, dit vanzelfsprekend over en weer. Ben je een vlinder die graag regelmatig van een andere bloem snoept, ga dan GEEN vaste relatie aan, de kans dat dit in lengte van jaren bevredigend blijft is een utopie.
  Groet, Paul Schiphol

 3. in nederland bestaat geen geregistreerd homohuwlijk.
  Het gewoon burgerlijk huwlijk is opengesteld voor 2 mensen van hetzelfde geslacht.
  Zonder veranderingen, zelfde rechten en plichten.
  Zelf reeds enkele jaren gehuwd met mijn Thaise man.

  • er bestaat wel een geregistreerd partnerschap buiten het huwelijk ; zowel voor hetero als voor homo .

 4. Paul , ik heb een jongen uit Isarn meer dan 10 jaar terug ontmoet . Hij runde 2 kleine restaurants waar ik regelmatig at . We kwamen meer en meer aan de praat en leerde elkaar beter kennen . Daarna geprobeerd een relatie te starten . De eerlijkheid gebied dat dat met vallen en opstaan is gebeurd . Vooral door elkaar niet te begrijpen ( ik krijg het Thais en het dialect niet onder knie en hij spreekt beperkt Engels ) . We respecteerde elkaars manier van leven en daardoor is het goed gekomen . In 2007 zijn we in Nederland getrouwd . Hoewel hij niet naar Nederland wilde heb ik hem toch wat druk op hem gezet om hier naar toe te komen omdat er 5 jaar terug dementie is vastgesteld ( hij is nu 36 jaar en zoals bekend zijn er tegenwoordig al kinderen van een jaar of 15 die dat hebben ) . Ik vond dat ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen in deze en er niet – letterlijk – voor moest weglopen . Het begin was zeer moeilijk omdat fanatieke verschillende christenen in Hoogeveen hem een paar keer hebben opgesloten en mishandeld ( ge zult gestenigd worden tot de dood er op volgt ; Leviticus ) . Door bemiddeling hebben we nu een ander huis in een andere plaats . En nu gaat het weer prima ( dat was ook zo voor hij naar Nederland kwam ; alleen kon ik niet daar aldoor bij hem blijven ) . We reizen nu op en neer wanneer het ons uitkomt en hij is erg gelukkig ( ook in Nederland ) . Hij kan heel goed met de buren overweg en is zelf 16 kg gegroeid . Naar mijn bescheiden mening iets te veel , maar hij maalt er niet om ; dus ook niet . Ja het is absoluut niet overal kommer en kwel . Behalve dat ik veel geld heb uitgeven om zijn moeder te redden , daar die een steriele dialysekamer nodig had , heeft nooit hij of zijn familie mij om geld gevraagd . Ook dat is anders dan wat ik veel lees . Zijn moeder is helaas toch – na ruim een jaar – overleden en hij en zijn zus hebben nu het huis daar . Tot zover .

 5. !8 Aug. zijn we 9 jaar getrouwd,in Nederland uiteraard en vooral het laatste 1/2 jaar heb ik met respect en liefde naar mijn lieve man ,ook uit de Isaan, gekeken.Gezien mijn leeftijd werd ik getroffen door evenwichtsstoornissen en maakte eind Maart een verschrikkelijke val op mijn rug,waarbij ik mijn rug brak.
  Helaas ben ik nog steeds op de rolstoel aangewezen maar door de liefdevolle verzorging,ik kan mij niet zelf aan en uitkleden,en ook niet douchen,van mijn man gaat het met kleine stapjes vooruit.
  Om 24 uur per dag bij mij te kunnen zijn heeft hij zijn goedlopende massage annex beautysalon gesloten,ik hoop dat ik in zoverre weer hersteld ben dat ik weer alles zelfstandig kan doen en mijn man ook weer zelf-standig kan terugkeren naar zijn business.
  Het deed ons beiden goed dat er meerdere mannelijke stellen zijn die er voor gaan en hun liefde voor elkaar in de praktijk laten zien.
  Zal via het blog laten weten als alles weer ok is.
  Gerard

 6. Bedankt voor het delen van je mooie verhaal Paul! Ik vindt het helemaal niet gek dat als twee mensen met hart en verstand in een relatie stappen dat meestal zich wel goed zal ontwikkelen, en dat de band met de schoonfamilie ook gewoon goed en plezierig is. En helemaal fijn dat iedereen hier in Nederland kan huwen. Mijn vrouw en ik hopen dat Thailand dit ook nog eens zal regelen. Tot slot wens ik alle lezers veel liefde en geluk toe.

Reacties zijn gesloten.