Taxfree?

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Column, Theo van der Schaaf
Tags: , ,
16 december 2019

Taxfree op Suvarnabhumi airport (Tooykrub / Shutterstock.com)

Al veel langer had ik het gevoel dat bij de diverse taxfree shops (vooral cosmetica & parfums) de zaken mooier voorgesteld worden dan ze in werkelijkheid zijn. Meer specifiek bedoel ik de shops op Suvarnabhumi airport en Schiphol airport. Zo lang ik reizen maak en vriendin of vrouw heb of had, moest er parfum meegenomen want ‘op de luchthaven is alles zooo goedkoop schat, echt waar’.

Voor Carla Clinique, voor Lieke Clarin, voor Lisette Estée Lauder, afijn meer, en al die verbannen namen flitsen altijd door mijn hoofd als ik weer eens met tegenzin veel geld aan het uitgeven ben in zo’n taxfree winkel, de laatste jaren voor Nut en die hecht vooral aan Lancome en Coco Chanel.

Nu heb ik gedurende mijn werkzame leven een spontaan wantrouwen en afweersysteem opgebouwd tegen alles en iedereen dat van de daken schreeuwt dat het HIER goedkoper is dan WAAR dan ook. MAKRO heeft daar ook zo’n handje van. Kaas bijvoorbeeld is hier in Hua Hin bij MAKRO belachelijk duur. Veel goedkoper kun je terecht bij AP Interfoods aan de Canal Road waar kazen in alle soorten en maten (o.a. Danish Blue) vaak voor een kwart van de prijs (of zelfs nog minder) van MAKRO te koop zijn. Een interessante winkel trouwens, ook voor ander leuke en vooral lekkere zaken.

Maar veel erger is het natuurlijk als de suggestie goedkoop al in je naam is opgesloten want TAXFREE suggereert nogal wat! Om te beginnen natuurlijk 21% BTW die eraf gaat, of nou ja, eraf zou moeten zijn. En voor alcohol en sigaretten, die naast de BTW overbelast zijn aan belastingen, gaat er natuurlijk nog veel meer af, of niet? Omdat de drank- en sigarettenprijzen vaak goed in het hoofd zitten weet je snel of het goedkoper is. Of alle taks er echt af is weet je niet en mocht dat wel het geval zijn dan wordt de winst zeker weer opgevoerd. Ik vermoed namelijk dat de kostprijs van sigaretten en drank minder dan tien procent is van de vastgestelde winkelverkoopprijs. Maar goed bij deze producten is, als je intercontinentaal reist, zichtbaar enig voordeel te behalen op de luchthaven.

(JPstock / Shutterstock.com)

Maar goed, die potjes gezicht crème voor overdag en ‘s nachts, flesjes parfum en flacons bodylotion voor Nut zijn zomaar een paar honderd euro of duizenden baht’s en de laatste keer op en neer naar NL dacht ik; ik ga toch eens uitzoeken of het werkelijk voordeliger uitvalt vergeleken met de winkel. Ik bewaarde de bon van Suvarnabhumi en toog in Nederland naar een willekeurige winkel in Aalsmeer. Elke aankoop die ik gedaan had in Bangkok was duurder dan in deze winkel. En bij navraag; het waren geen toevallige aanbiedingen. Nut nog eens gevraagd om in Hua Hin de baht prijzen te vergelijken en ja hoor, ook in Thailand bleek dat de taxfree shop duurder is dan de ordinaire parfumerie. Zo is duidelijk waardoor de eigenaar van King Power (Aiyawatt Srivaddhanaprabha) dat alle taxfree shops in Thailand (en andere Aziatische landen?) beheert, een van de rijkste mensen van Thailand is geworden nadat hij in 2018 zijn vader opvolgde.

Het is toch eigenlijk wel een grof schandaal dat je gewoon door het woord taxfree besodemieterd wordt want…. Ik heb de bestelling van Nut in NL ook nog eens geverifieerd op de website van ICI PARIS XL, dat een keten van parfumerieën heeft in de Benelux, en daar bleek alles nog veel goedkoper dan bij de winkel in Aalsmeer. Kortom, voor alle onderhoud van Nut’s lichaamsonderdelen zijn aankopen op de luchthaven van Bangkok voortaan uitgebannen.

Taxfree Schiphol (StudioPortoSabbia / Shutterstock.com)

Wakker geschud bewaarde ik de door mij genoteerde prijzen van ICI PARIS XL om op Schiphol toch ook maar eens te gaan kijken en vergelijken. Mijn ondertussen aangewakkerde vermoedens werden stevig bewaarheid want elk artikel was in de taxfree shop op Schiphol duurder dan bij ICI PARIS XL. De grote flacons Lancome enkele euro’s maar de Coco Chanel wel € 15. Dus vroeg naar de manager van de winkel om eens aan te horen wat hij hiervan vindt.

Die kwam vrij snel en wel met de vraag wat er moest gebeuren? Ik vroeg waarom deze winkel een belastingvrije winkel was terwijl hij duurder is dan winkels die wel belasting afdragen in NL. Hoe ik daarbij kwam? Ik liet hem mijn lijstje met prijzen van ICI PARIS XL zien. Ja, maar weet u, de inhoud kan wel heel verschillend zijn. Ik liep met hem naar de respectievelijke locaties waar ik de spullen had zien staan en wees ze aan. Hij noteerde en verdween. Hij ging de website van ICI PARIS XL bezoeken.

Na een stief kwartiertje keerde hij terug met een bezorgde blik. Hij moest me gelijk geven. Maar ik duwde nog graag wat zout in de wonden door op te merken dat zijn shops toch een enorme inkoopkrachtige positie innemen – met die honderdduizenden passagiers die dagelijks voorbij schrijden – in deze luchtjeshandel en dus alleen daarom al goedkoper dan iedere ordinaire winkel zou moeten zijn? En die winkels dragen ook nog keurig 21% btw af en u niet. Hoe is dit nu toch mogelijk drong ik nog eens aan!? Een verklaring gaf hij niet, wel verontschuldigingen en de verzekering dat hij een en ander hogerop ging neerleggen…


» Laat een reactie achter


27 reacties op “Taxfree?”

 1. Nicky zegt op

  Het is toch algemeen bekend dat taxfree winkels duur zijn 3 jaar geleden 100 ml bulgary voor mannen . 70 euro op schiphol. Koop nu dezelfde 150 ml. Voor 64 euro online

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. Bert zegt op

  Toevallig gisteren net terug uit NL en had voor mijn vrouw en dochter ieder een fles Chanel meegenomen.
  Eerst ook getwijfeld, in NL kopen of op Schiphol.
  Knoop doorgehakt en in NL bij ICI Paris gekocht, met 25% kerstkorting.
  Was op Schiphol 3 euro per fles duurder.
  Zonder die korting zou ik niet weten.
  FF goed nakijken denk ik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. notax-yesprofit zegt op

  Ze mogen dan geen taks afdragen, althans, nou ja, maar moeten wel winst maken. En de huur/lease van m2 op een airport is vele, vele malen hoger als in een doorsnee winkelcentrum.
  Dito de personeelkosten (meertalig verplicht, geen bijklussende zaterdagscholiertjes) en veel langere openingstijden als langsheen de straat.
  Er was geen eigen onderzoek voor nodig, want dit is al diverse keren gedaan, incl. consumentenbond ed.
  Het is algemeen bekend dat dat King Power destijds T en de roodjes flink hebben omgekocht voor dat monopolie. Hoeveel daarvan zou zijn doorgesluisd naar die hier toch zo vaak beklaagd als o zo arme en o so sielige Isaantjes?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   Thaksin, Thaksin! King Power opereert al sinds 1989

   King Power began in 1989, with a license granted for Thailand’s first downtown duty free shop at Mahatun Plaza.[5] In 1995, King Power won the sole concession to operate duty-free shops at Don Mueang Airport, then Bangkok’s main airport. In 1997, the government of Prime Minister Chavalit Yongchaiyudh granted the company the sole right to manage duty-free business at the World Trade Centre in downtown Bangkok for 10 years. The business had previously been managed by the Tourism Authority of Thailand. Some questioned whether it was contrary to Prime Minister’s Office regulations regarding partnership with private business.[6]

   In 2004, the government of Thaksin Shinawatra granted King Power the right to operate duty-free shops at Suvarnabhumi, Bangkok’s new main airport, for 10 years.

   En recentelijk is het monopolie verlengt, onder Oom Prayut.

   King Power’s “cash cow” is its duty-free business which operates as a government-sanctioned monopoly.[2] Over the years, King Power has been very close to the Thaksin, Abhisit, and Yingluck governments. It has also been a supporter of post-coup governments of Sonthi Boonyaratglin and more recently, Prayut Chan-o-cha.

   In January 2019, it was revealed that King Power was among the donors at the pro-junta Phalang Pracharat Party’s 600 million baht dinner fundraiser.

   Als je bij King Power koopt steun je de huidige regering.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
   • Chris zegt op

    Onzin natuurlijk en dat weet Tino. Thaksin doneerde voordat hij politicus werd aan alle politieke partijen die aan de verkiezingen meededen zodat het hem niet kon overkomen dat er een partij zou gaan regeren waar hij GEEN geld aan gegeven had. De King Power familie heeft dat gewoon van hem afgekeken….en zie: het loonde.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   En de nieuwe achternaam van de eigenaar van King Power Vichai Srivaddhanaprabha (hij overleed in 2018 bij een helikopterongeluk) kreeg hij van koning Bhumibol in 2012. Srivaddhanaprabha betekent ‘het licht van vooruitstrevende roem’.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • chris zegt op

    Dat was geen ongeluk maar volgens de deskundigen vrijwel zeker sabotage.
    Rarara, waarom laat de familie niet grondig onderzoeken wie er achter deze sabotage zat?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Tino Kuis zegt op

     Chris, ik ben even op zoek gegaan naar deskundigen die hier spraken over sabotage. Die kon ik niet vinden.Ze zeiden alleen een mechanisch falen. Kun je me aan een bron helpen want anders beschouw ik het als nepnieuws.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Mark zegt op

   Het monopoli van Kingpower werd onlangs vernieuwd. Wiens kontzakken zouden er deze keer gevuld zijn om dat te fiksen. Die van T alvast niet.

   Haal geen oude koeien uit de sloot en let hoe de hazen vandaag lopen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 4. samee zegt op

  Ze schermen ook altijd met ‘de adviesprijs’

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Christiaan zegt op

  Al jaren koop ik nauwelijks nog iets op de luchthavens in Thailand en helemaal niets op Schiphol in de zogenaamde taxfree shops. De tijd, dat het werkelijk goedkoper was is al lang voorbij.
  Inderdaad is het beste voorbeeld het prijsverschil van parfums, aftershaves en dergelijke tussen Schiphol, Bangkok International airports en winkels als Douglas en Ici Paris.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Willem van den Broek zegt op

  Voorige week in Vietnam waar ik een slof of cigaretten kocht. On arrival in Bangkok, dezelfde cigaretten waren USD tien dollar duurder. On my vraag waarom , het antwoord was eenvoudig, Wij heeben betere qualiteit.
  Sorry for my Dutch.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Herman buts zegt op

  Ik koop nooit parfumerie op de luchthaven ,weet al jaren dat dit duurder is dan in een shop thuis of online.
  Hetzelfde geld trouwens voor Electronica die buiten de luchthaven goedkoper is.Sigaretten koop je beter op het vliegtuig naar huis anders heb je wel vaak een kwaliteitsverschil omdat de sigaretten terplaatse ( in ZO azie) gemaakt worden.Het enige dat ik nog durf mee te brengen is alcohol waar dus wel een merkelijk prijsverschil op zit.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Ingrid zegt op

  De prijzen op de luchthavens gaan altijd uit van de adviesprijzen van het betreffende merk.
  Deze adviesprijs wordt door bv ICI Paris niet aangehouden, zij hebben een “normale” verkoopprijs.
  Douglas heeft bv ook regelmatig hoge kortingen. Deze zijn alleen van de adviesprijs en niet van de verkoopprijs en dus altijd duurder dan een willekeurige internetshop.

  Gewoon parfum online of bij ICI PARIS kopen en dan betaal je een normale prijs.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Arjan zegt op

  Theo,
  Als die bonnetjes nog hebt, kijk dan even online naar de prijzen van superwinkel.nl.
  Dan schrik je helemaal!
  Succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 10. Angela zegt op

  ook mijn lesje geleerd, kocht op de luchthaven eau de toilette van Issey Miyake aan 82 € en zag in België hetzelfde flesje in het Kruidvat aan 39€ geprijsd!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. appel300 zegt op

  parfumerie.nl
  koop ik altijd
  Google ook een x op korting code parfumerie. nl. regelmatig ook nog korting code.s

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 12. Marijke. zegt op

  Wij kopen nooit iets op de luchthaven waar dan ook.Je word gewoon belazerd elders veel goedkoper.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 13. DepinoyDaniel zegt op

  Cigaretten Camel kosten in het binnenland 60 Baht eenmaal in de TaxFree 70 Baht? Effe gevraagd aan 3 personen. Alle 3 zeiden ze kwaliteit. Toen ik antwoorde dat Camel overal dehetzelfde kwaliteit moest hebben kreeg ik als antwoord.1. deze zijn gemaakt in Zwitserland 2.Germany 3. Phillipines.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Peterdongsing zegt op

   Antwoord 3 is juist…
   Als ervaren Camel roker heb ik de pakjes reeds vele malen bestudeerd, de Thaise Camel komt uit de Philipijnen. En deze is wel degelijk anders, veel scherper, dan de Camel uit Nederland..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 14. john zegt op

  jen zegt ” Zo lang ik reizen maak en vriendin of vrouw heb of had, moest er parfum meegenomen want ‘op de luchthaven is alles zooo goedkoop schat, echt waar’ zegt ”
  Heeft je vriendin of vrouw natuurlijk hartstikke gelijk in. Als jij het koopt is het voor hen heel goedkoop. Niet omdat het minder kost dan in gewone winkel maar omdat jij het koopt ipv je vriendin of vrouw. Ze hebben gewoon gelijk !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 15. Dirk zegt op

  Moraal van het verhaal.
  koop nooit iets op Schiphol of Bangkok-airport.

  Elk klein onderzoek zal uitwijzen dat bovengenoemde veel duurder zijn dan de lokale winkels in welk land dan ook.
  ik reis nu 18 jaar naar Thailand 4 a 5 maal per jaar en heb nooit iets gekocht op Schiphol of Bangkok-airport.
  behouden koffie of een broodje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 16. Caatje23 zegt op

  En in Thailand op de luchthaven roepen ze ieder jaar als ik er even sta te kijken, you get discount. Maar zelfs met discount is het nog duurder dan online.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 17. Bas zegt op

  Hier een interressant bericht van iemand die er verstand van heeft:
  1. Prijzen zijn in Nederland goedkoper dan in Thailand. Mede doordat er in Nederland veel concurrentie heeft, en de eigenaar van bijvoorbeeld King Power het alleenrecht / monopolie heeft. Thaise winkels met Nederlandse winkels vergelijken is appels met peren vergelijken.
  2. De tax free shops in Thailand zijn goedkoper dan de “normale” winkels in Thailand, op basis van een normale adviesprijs.
  3. Er staat nergens en niemand claimt dat een tax free shop de goedkoopste is. Er zijn vaak verschillende kortingsevenementen waardoor het product in zon kortingsevenement toch goedkoper kan zijn dan in de tax free shop.
  4. Ik vind je artikel dus ongefundeerd. Je vergelijkt een Thaise winkel met een Nederlandse winkel, zegt dat je besodemietert wordt terwijl dat helemaal niet zo is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website