De stilte van Hua Hin

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Column, Theo van der Schaaf
Tags: , ,
15 oktober 2017

Vandaag in het nieuws: ZO Azië en Thailand meest populaire vakantiebestemming voor Engelsen en Amerikanen. Eerder: luchthavens kunnen toeristenstroom niet aan. Nog eerder: Chinees toerisme naar Thailand neemt ongekende omvang aan.

Terwijl het alledaagse nieuws ons wil doen geloven dat het alsmaar beter gaat met het toerisme in Thailand, laat de alledaagse praktijk het tegendeel zien. Bommen in Bangkok, bommen in Hua Hin, stranden ontruimd, koning Bhumibol overleden, massage salons veelvuldig gecontroleerd op seksuele handelingen, alle uitgaansvertier eindigend om precies 1 uur ’s nachts. Straat-eetkarretjes met onverkochte waren worden zuchtend, vruchteloos na enen voortgeduwd in lege straatjes met gesloten luiken, waarachter nog wat besmuikt geluid. Militairen wandelen in groepjes en gemotoriseerde politie blijft brommend staan voor een bar waaruit achter de luiken nog poolballengeluiden klinken. Alles voelt dreigend en onvriendelijk.

Maar het is erger. Veel bars gingen al eerder dicht wegens totaal gebrek aan klandizie. Het aantal meisje van plezier overtreft ruimschoots het aantal potentiele klanten. Ondertussen wordt er nog steeds betaald aan de politie door de bar- en hanky panky massagesalon eigenaren. Indien niet dan moet er om 12 uur gesloten worden. Van vrolijkheid is al lang geen sprake meer, die is er in de afgelopen jaren systematisch uitgeperst. De armoede is op vele gezichten af te lezen.

Nog net niet armoedig maar zeker niet vrolijk is mijn eigen Nut. Zij duldt inmiddels 32 massagesalons binnen een straal van 200 meter van haar shop. Daarvan zijn er wel vijf serieus, de rest doet aan seks. Gelukkig heeft haar shop een goede naam en veel lokale vaste klanten, zodat ze niet te afhankelijk is van toeristen. Maar ook bij Thai Thai Massage is het stiller dan ooit. Er zijn nu dagen dat de staf (8) maar een of twee klanten op een hele dag hebben, de absolute ondergrens voor minimum inkomen. En maar wachten; vanaf 11 uur tot 11 uur ’s avonds. Iemand vertelde mij van de week dat er in heel Hua Hin meer dan 250 massage plekken zijn…! Ik geloofde het meteen.

Dit alles dwaalt al geruime tijd door mijn hoofd en ik besluit een proef op de som te nemen. Ik ga een lange strandwandeling maken; van het Hilton naar Kao Thakiab. Ongeveer zeven en een halve kilometer schat ik, dus vijftien totaal. Zou het er nog liggen?, vraag ik mezelf af, spijt dat ik niet meteen een foto gemaakt heb op de heenweg. Ik ben aangekomen bij de grote rotsen die het einde van het strand in Kao Thakiab markeren. Op zoek naar een verdiend biertje vind ik niet de mij bekende setting van versleten strandstoelen, bedden en parasols, maar een brandnieuw relaxcomplex. Twee ultra modern uitziende cafés tegenover elkaar met in het in het midden nieuw aangeplante palmbomen en losjes gedrapeerde, blauwe loungekussens. Het geheel oogt ultra modern. Ik ben beland in het Skoop Beach Café. Voor mijn gevoel brandnieuw, net geopend.

Ik ga aan een tafeltje zitten op het terras voor een van de cafés. Na een stief kwartiertje loop ik maar eens naar binnen. Het is er stervenskoud. Drie vrolijk lachende, zeer jonge Thaise schonen kijken mij verwachtingsvol aan. Ik vraag of er Sanmiquel Light te koop is. Dat is er. Voor honderd baht komt een van hen het buiten afleveren, met een schijfje citroen in de flessenhals. Er loopt een groepje Thaise dames selfies te maken. Ze lijken vriendinnen te zijn van de bediening, lopen in en uit het café, hebben lol. Inherent aan de ervaring tijdens mijn lange wandeling is ook hier geen toerist te vinden. Ik ben de enige omzet genererende klant. Ik trotseer de vrieskou een tweede keer en verdubbel aldus de dagomzet door een tweede Sanmiq te bestellen.

Terwijl ik op mijn telefoon een Sudoku in de categorie Extreem Moeilijk oplos in 23 minuten – niet slecht maar mijn record ligt op 12 minuten – denk ik weer aan het prachtige, dooie, groene vogeltje dat ik in de eb-golfjes tegenkwam. Zou het er nog liggen als ik terugloop? Ik denk ook aan de duizenden lege strandstoelen en bedden die ik zag bij de hotels met hun terrassen en zwembaden aan zee. Geen toerist te bekennen over al die kilometers. Ik telde geen tien westerlingen die zich in de zee waagden. Wel twee westerse meiden die een paard gehuurd hadden en over het totaal verlaten strand galoppeerden. Een strand van wel honderd meter breed, omgewerkt tot een ruw tapijt door de miljoenen druk doende krabbetjes en om de paar meter versierd door hoopjes uitwerpselen van de lange zeepier.

Doordat ik in het water wandel, vloed-golfjes nu, laat ik geen sporen achter, verstoor niets van deze dooie boel. Op mijn terugtocht kwam ik, over dood gesproken, een aantal keren oog in oog met dit fenomeen. Een buitengewoon kleurrijke, overleden krab, een heel erg glanzende maar toch ook, dooie vis en, jawel, daar was mijn groene vogeltje, rollend in de lage branding. Klik! Ook die op de foto. Ja, een dooie boel is de beste omschrijving van het Hua Hin anno nu.

 

 

Eerder gepubliceerd op Trefpunt Thailand


» Laat een reactie achter


19 reacties op “De stilte van Hua Hin”

 1. niek zegt op

  Een treffend hedendaags sfeerbeeld van Theo, dat spijtig genoeg ook geheel van toepassing is op de uitgaansbuurten in Bangkok en Chiangmai.
  Waarom moet dat uitgaans- en straatleven in Thailand toch kapot gemaakt worden, dat zoveel Thaise arbeidsplaatsen doet verliezen evenals de aantrekkelijkheid van het land voor de toeristen?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
 2. rentenier zegt op

  Is dit echt het huidige Hua-Hin Theo? Je hebt jou ervaring prachtig beschreven maar het maakt me droevig. Ik kwam er voor het eerst in 1989 toen ik mijn vlucht naar huis miste en pas ‘n week later weer mee zou kunnen en bracht die week in Hua-Hin door wat een heel gezellig stadje was. Ik ging er van houden en kwam weer voor 6 maanden terug. In 2001 verliet ik mijn kantoor nabij Bangkok voor ‘n vakantie met m’n gezin en er was amper ‘n betaalbare en beschikbare kamer te vinden in Hua-Hin, zo druk. In 2008 was ik weer terug en starte een Guesthouse met Homestay even buiten Hua-Hin richting Cha-am. Ik reed ook wel n’s taxie en bracht mensen van mijn Guesthouse en omgeving naar het Centrum van Hua-Hin. Vooral in de weekenden en feestdagen was er geen doorkomen aan, zo’n druk verkeer en ik deed ook goed zaken. Ik verliet de omgeving in 2011 voor ‘n paar jaren Nederland en ben nooit meer terug geweest. Het is moeilijk te geloven dat Hua-Hin zo is veranderd. Ik ging er eigenlijk weg omdat ik al de drukte niet meer leuk vond!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. rentenier zegt op

  Ik sprak er zojuist met mijn vrouw over die vriendinnen in Hua-Hin heeft wonen en die zeggen dat de huidige sfeer alles te maken heeft met deze maand de crematie en het rouw proces. Hua-Hin was altijd heel geliefd bij de koning en daarom wordt momenteel alle respect getoond en zal volgende maand naar verwachting alles weer snel ‘normaal zijn’.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
  • Dion zegt op

   Leuk wat je zegt maar waar zijn dan al die toeristen die blijven overdag echt niet heel de dag op hotelkamer zitten die willen in de middag gewoon naar strand en een biertje drinken
   Ik kom zelf al 11 jaar in Thailand en zie gewoon dat het steeds minder druk word in Thailand qua toeristen
   In Bangkok pattaya in udon thani.
   En rouwproces koning is 24 oktober tot 29 oktober
   Heb zelf ook Thaise vrouw die vrienden in Thailand heb maar die zeggen ook dat het steeds rustiger wordt haar zussen werken in supersport die merken ook dat het laatste jaren steeds minder word

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 4. Bennie zegt op

  Wij vertrekken op 23 november naar Hua Hin met de bedoeling om een villatje te kopen. Moet ik mij zorgen maken dat dit niet de juiste keuze is?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • rentenier zegt op

   Lijkt mij prijstechnisch en betreft keuze mogelijkheden strategisch een heel goed moment. maar als je je in Hua-Hin om ‘n massa tourisme wilt gaan vestigen dan blijkt het geen goede keuze omdat volgens Theo de touristen zijn verdwenen. Ik zou juist kiezen voor ‘n rustig Hua-Hin met een groot aanbod van vanalles maar de sfeer moet niet worden alsof het uitgestorven is. Ik geloof zeker dat de touristen de komende 2 maanden terug gaan komen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. fred zegt op

  Niet mijn mening. Het enige dat ik zie is dat de auto’s in Thailand steeds luxueuzer worden en groter. Ik zie er iedereen met de allerduurste smartphone modellen rondlopen. In Bangkok zitten dure eetgelegenheden stampvol …MK restaurants zitten zelfs vol schoolkinderen. Ik zie nog altijd geen enkele Thai 100 meter te voet gaan. Ik zie alle kinderen met motoren rijden. Ik zie zelfs in hartje Isaan showrooms groter als paleizen uit de grond rijzen. De bouwpromotoren blijven maar reusachtige complexen neerpoten die binnen een minimum aan tijd worden verkocht. In Hua Hinn kopen deThais alleen nieuwbouw appartementen. De gebruikte condo’s zijn voor de arme Farangs .Ik zie de weelde dag na dag toenemen. En het uitgaansleven is straks duurder aan het worden als in Europa. In Bangkok betaal je voor een simpel biertje al meer dan 3 euro…..Echt waar ik zie van die op de gezichten te lezen armoede bitter weinig behalve als ik het waag om even te willen onderhandelen over de prijs dat de verkoper zich zonder boe of baa ronddraait en me laat verstaan dat ik beter oprot.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • Yannis zegt op

   Dus Thailand en de thai zijn iets rijker dan de meeste Nederlanders. Ten eerste weet je niet hoeveel farang achter al die thaise mensen zitten en betalen. Ten tweede is de pivaat schuld in Thailand enorm omdat de banken met geld rond strooien. Ik weet niet waar je je begeeft want ik zie nl genoeg armoede onder de normale bevolking.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • T zegt op

   Ja maar voor hoe lang Thai leven op lening en krediet en er is idd een behoorlijke echt rijke groep Thai vnl. in Bangkok.
   Maar geloof me maar veel Thai staan binnen een paar jaar zo hard te janken dat wil je niet weten, want leningen en krediet moeten ook eens afbetaald worden.
   En wie blijft er nog geld in Thailand pompen buiten de Thai zelf, het buitenlandse bedrijfsleven heeft steeds minder zin in relatief luie en zeker weten te duur betaalde laag geschoolde Thaise medewerkers, in een infrastructuur die de helft van het jaar onder water staat, om over corruptie nog maar te zwijgen.
   Toeristen dan ja lang leve de toeristen uit de brics landen maar de Westerse toeristen beginnen het langzaam te laten afweten ( mooi zo een foto op maya beach etc. maja als er dan ook op iedere foto 700 Chinezen erbij staan… )
   Hua Hin is zo een mooi voorbeeld vroeger een oord voor de betere welgestelde Westerse toeristen, maja die laten het nu massaal afweten.
   En schijnbaar zijn de door zoveel hier verguisde plaatsen als Pattaya en Phuket dan toch populairder onder de nieuwe lichting Thaise toeristen.
   Maar verdienen die gewone Thai wat aan dat brics volk zoals ze bij de oude garde toeristen deden nou ik denk dat 75% met weemoed staat te janken.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • ruud zegt op

   Het zal ervan afhangen waar u kijkt, of u armoede ziet.
   Als u bij dure eetgelegenheden kijkt, zult u weinig armen zien, netzomin als in de grote showrooms.
   Probeer het eens in de dorpen, of de slums.

   En onderhandelen is een kunst, daarvoor moet je de juiste verkoopsprijs weten.
   Als u bij mij iets wil kopen en u biedt me bijvoorbeeld minder dan mijn inkoopsprijs, ga ik ook niet met u in discussie.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • antonio zegt op

   Idd veel nieuwe autoś grote 4×4 maar alle betaald met CC en zonder aflossing men betaald alleen rente, dus de klapt komt nog wel een keer.

   Over de Condoś in BKK kan ik je vertellen dat veel towers leeg of maar voor een klein gedeelte bewoond zijn. Veel (zwart) geld uit China, Midden oosten, Maleisien, EU, en oostblok word daar in beton gepompt want het geld brengt in niks op of men heeft het niet netjes verkregen en op de bank is het te vinden maar in beton word het moeilijker. Kijk in de nacht maar eens naar zo een toren dan zul je zien dat veel, heeel veel raampjes donker zijn, de onroerend goed makelaar vertelde me dat er gebouwen zijn die meer dan 70% nog casco zijn en alleen als belegging zijn verkocht. Op mijn terugweg van uit BKK vandaag vertelde me een jurist/fiscalist het zelfde verhaal.

   Maar op Theo zijn verhaal terug te komen, ik denk ook dat het over 1 maandje weer lekker vol zal zitten dan begint het weer.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • niek zegt op

   Fred, realiseer je dat je observaties zeer selectief zijn en weinig zeggen over de realiteit van toenemende armoede onder de meerderheid van de Thais.
   Met India en Rusland heeft Thailand de twijfelachtige eer een land te zijn waar de verschillen tussen rijk en arm in de wereld het grootst zijn. De economie van het land is in handen van zo’n 2OO superrijke families, die zich alleen maar zorgen hoeven te maken over waar ze nu weer hun miljarden bahts in moeten investeren en die bepalen ook voor een groot deel het straatbeeld met hun vaak megalomane projecten. De Chinezen investeren ook op grote schaal zoals ze dat ook doen in omliggende landen als Cambodja en Myanmar. In de omgeving van Chiangmai staan veel bouwprojecten al jaren leeg.
   Ik lees regelmatig in kranten over de toegenomen schuldenlast van Thaise families en ondanks de prijsverhogingen gaan de lonen bepaald niet in gelijke tred omhoog. Ga eens bij de diverse bushaltes in Bangkok staan en vraag de mensen eens waarom ze niet met de skytrain reizen; veel te duur.
   Wat is nu een minimumloon van 9000 Baht? Een kamertje kost al 4000 baht en hoeveel werkgevers houden zich aan de uitbetaling van het wettelijk minimumloon? En als je klaagt wordt je ontslagen zonder werkloosheidsvergoeding uiteraard. En mensen die niet officieel als werknemer zijn ingeschreven, zoals zovelen in Thailand, kunnen zelfs geen rechten doen gelden op dat minimumloon en er bestaan geen effectieve vakbonden om de rechten van arbeiders te kunnen afdwingen.
   Met de rijken gaat het idd uitstekend in Thailand en zij hoeven nauwelijks belasting te betalen terwijl de staatsinkomsten hoofdzakelijk worden gegenereerd uit BTW (VAT) verhogingen, waarin dus de gewone man even veel belast wordt als de rijken.
   En dan hebben we het nog niet over de situatie bij de rijstboeren in de Isaan in het arme NO van Thailand.
   Fred, vertrouw je ogen niet te veel, maar verdiep je eerder in wat statistieken over de levensstandaard, verdeling tussen rijk en arm, werkgelegenheid edm.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
   • Bert zegt op

    Ga volledig met je mee Niek. Ook bij ons in de buurt zie je veel verborgen armoe. Mensen die bij de kassa alle losse bahtjes tellen en spullen terug leggen. Eten, eenbord rijst en een gekookt ei met vissaus etc. In de grote winkelcentra zie je inderdaad geen armoe, maar er buiten des te meer (als je het wilt zien )

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 6. peter zegt op

  Schrijver’s doemdenken doet vermoeden dat HH op sterven na dood is : de metafoor van het dode vogeltje is iets te gemakzuchtig en zwaar overtrokken. We zitten nog steeds in het toeristische laagseizoen, met nog vrij veel regen voor de tijd van het jaar, en we zitten, vooral, in de laatste maanden van het overlijdensjaar van de Koning. dit laatste gaat o.a. gepaard met teruggelopen uitbundigheid en minder toerisme van de Bangkokians die normaliter HH op de weekends bevolken.
  Schrijver heeft absoluut gelijk dat, in deze ‘tempi moderni’, het Thaise uitgaansleven op een laag pitje staat, en dat er inderdaad meer legitieme en ondeugende massage dames zich rot vervelen dan gebruikelijk, en dat vele barretjes en restaurants momenteel weinig klandizie hebben. maar in de loop van november trekt dat weer aan : de koninklijke plechtigheden zijn dan beëindigd, de zon schijnt weer lekker in her regenloze tijdperk en de meisjes van plezier en hebben er weer plezier in. De pensionado’s klagen wat minder dan gebruikelijk en het Goede Leven doet opnieuw zijn intrede in het nog immer onovertroffen Hua Hin. Mark my words.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 7. Leon zegt op

  Ik kom al ruim 12 jaar in Hua hin laatste keer was februari. Toen was het redelijk druk en het hotel waar we verbleven zat voor ruim 80% vol. Wat ik hierboven lees van het bouwen en de dure autos kan ik beamen, het lijkt wel of dit elke keer meer en groter wordt. Inderdaad lijkt het me wel dat de bezem eens flink door Hua hin moet. Er is te veel van hetzelfde als ik over de markten loop zie ik het gebeuren als een thai met meloenen staat, dan staan er 6 achter elkaar. En kijk nu weer naar de nieuwe shopping mall, ze staan praktisch naast elkaar. Mensen kunnen maar op een plek tegelijk zijn, en als ze in de eerste mall iets kopen doen ze dat niet meer in de volgende. Heel jammer ik ben echt verknocht aan Hua hin en ga over 3 weken weer die kant op. Ik begin een beetje te denken dat de thai de toeristen een beetje beginnen te zien als vervelende mensen. Twaalf jaar geleden was het allemaal heel anders en in de laatste jaren is het overal in Thailand aan het minderen, daarbij komt natuurlijk ook het overlijden van de koning. Laten we hopen dat het in november allemaal weer wat drukker en gezelliger wordt. Vakantie vieren in een spookstad is ook niet leuk omdat de meesten van ons toch weer hard moeten werken voor een welverdiende vakantie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 8. Fransamsterdam zegt op

  Het binnenlandse toerisme wordt steeds belangrijker, en om een ander voorbeeldje te geven, de toename van het aantal Chinese toeristen per maand is groter dan het totale aantal jaarlijkse toeristen uit Nederland, dus van die verlaten oases van vergane glorie zullen ze niet echt wakker liggen. Afbreken en beter beginnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 9. johank zegt op

  @fred
  dit is allemaal op de pof.
  De economie onploft vroeg of laat, en dan….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 10. Oean Eng zegt op

  “waarachter nog wat besmuikt geluid.”…mooi gesproken. Hou vol. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. Arnold zegt op

  De drukte vind ik in vergelijk met 5 jaar geleden ook wel wat minder. En de aanloop naar de koninklijke crematie helpt niet. Ik vind de toon van Theo vooral wat overpeinzend en melancholisch. Ik kom zelf in februari weer in Cha-Am en Hua Hin en hoop en verwacht daar weer voldoende gezelligheid aan te treffen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website