Songkran? Geef mijn portie maar aan Somchai

Het is volbracht, zou ik bijna zeggen. Alleen heb ik het overleefd. Songkran in Hua Hin duurt slechts één avond en de volgende dag. Maar dat is voldoende om me op de kast te krijgen. Wat een ellende, wat een domheid en wat een verspilling.

Elk jaar schiet me de Bijbelspreuk: Zo gij niet wordt als kinderen, zult gij het Rijk de Hemelen niet binnengaan (ik onthoud alleen Bijbelteksten als ze me goed uitkomen). Songkran is niets anders dan een carnavalesk kinderfeest, waarbij je anderen nat mag gooien. Ingetogen vanwege de rouw om de overleden koning? In Hua Hin viel daar weinig van te merken. Volop boenzeboenze-muziek en duizenden mensen die compleet uit hun dak gaan. Met alle uitwassen van dien. Ik zou de geboortecijfers wel eens willen zien, negen maanden na Songkran. In Nederland was de capaciteit van de geboorteklinieken in het verleden afgestemd op negen maanden na de bouwvakvakantie.

Powerguns met water zijn door de overheid terecht verboden. Daar hebben Thai het volgende op gevonden: de hogedrukspuit. In Hua Hin tot twee keer gezien in handen van kinderen…

Media maken melding van het gooien van plastic zakjes (er zijn er genoeg), gevuld met urine of afgewerkte motorolie. Zelf met vis schijnt willen onverlaten anderen de dood in helpen. Een helm is met water en krijt alleen maar lastig, dus volop kans de scooterrijder te overgieten met een bak ijswater. En een lol dat ze hebben. Ik deel de mening dat afkoeling op het hoogtepunt van de Thaise zomer aantrekkelijk lijkt, maar op deze manier? Het verkeer zit urenlang vast, de scooterrijders sneuvelen bij bosjes, terwijl miljoenen liters goed water het riool in verdwijnen. Laat deze kelk aan mij voorbij gaan.

Geen kwaad woord over de buitenlanders die net doen alsof het pesten van anderen de gewoonste zaak van de wereld is. In eigen land hebben ze jaren de bevelen van hun chef op moeten volgen. Nu kunnen ze wraak nemen. Heer, vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen.

Over de dodelijke ongevallen het volgende. Jaarlijks vallen in Thailand 18.000 doden of meer in het verkeer. Dat zijn er 50 per dag. Bij gelijkblijvend risico mogen er dus 350 mensen sneuvelen, gerekend over de zeven gevaarlijke dag. Niets aan de hand dus, terwijl iedereen moord en brand schreeuwt als dit aantal gehaald wordt. Ik durf zelfs de stelling aan dat met Songkran, gemeten aan de volksverhuizing, naar verhouding minder doden vallen. Omdat het verkeer het grootste deel van de tijd stil staat.

No votes yet.

48 gedachten over “Songkran? Geef mijn portie maar aan Somchai

 1. U hebt het alleen over de overlast.
  Maar bekijk het ook eens van de kant van het plezier, dat heel veel mensen er blijkbaar aan beleven.

  En nee, van mij hoeft dat water ook niet, maar gelukkig heb ik de jeugd in het dorp goed afgericht en kom ik normaal gesproken droog thuis van mijn wandeling.
  Hooguit wat vlekken van talkpoeder op mijn gezicht.
  Maar goed, je moet ook wat willen accepteren natuurlijk.

 2. Ik vind het een super feest voor jong en oud.
  Daarom sta ook ik iedere middag langs de weg om water te gooien.
  Ik doe dit al 14 jaar met plezier met de familie.
  Uiteraard met een drankje en feesten daarna gaat iedereen terug naar de … stad om geld te verdienen.
  Isaan mensen kijken ieder jaar uit naar deze familie bijeenkomst.
  Dus proost en geniet van het feest in deze temperaturen.

  • Momenteel ben ik in Korat en zie inderdaad gezellige familie feesten. En heel aandoendelijk een paar kinderen, die met een bakje water gooien of met een tuinslang klaar staan.Geen byzondere uitspattingen!
   Alleen bij de Wat’s geen feesten i.v.m. de overleden koning.

  • Ben eens curieus hoe je gaat reageren al ze een plastiek zakje gevuld met urine of motorolie op je kop gaan gooien, want het is voor sommigen ook het moment om de Farang (die meer in luxe kan leven dan hun) eens een lesje te leren. Bovendien weet je nooit wie het gedaan heeft.

 3. Zit momenteel in Hua Hin en niks dat lol gisteren en vanmiddag met Songkran. Wat een lol hebben die kinderen, hun ouders en familie. Inderdaad hier in Hua Hin was gisteren (de 13e) het hoogtepunt. 1 Dag alleen maar “last” van water en soms ook witte poeder. T-shirts en shorts drogen zo weer op toch???
  Dit is hier traditie, dus “s lands wijs “s lands eer. Wilde dat wij in Nederland wat meer onze tradities in eer hielden.
  Goede raad: als je zoveel van Songkran weet en je er bij voorbaat al aan ergert, ga dan in een andere periode naar Thailand. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

  • Het is en blijft een waterverspilling en zeker als je weet dat ze in sommige Soi’s amper water krijgen. De dag dat je uw water zal moeten kopen via de tankwagen zal je wel anders lullen.

 4. Sterker nog: ik woon in Thailand. Al dik 11 jaar. Ik ben zo langzamerhand over mijn lol-hoogtepunt heen en zie ook de negatieve kanten. Maar zoals gemeld: zo gij niet wordt als kinderen….

  • Hans, als jij je zo ergert aan de Songkran viering, waarom blijf je die dagen gewoon niet lekker thuis, dat doe ik ook, en vanaf 16 April is alles weer zoals het was

 5. Beste Hans het gaat toch over hun nieuwjaarsfeest ?
  Vergelijk dat eens met dat bij ons in Nederland, veel ellende met huisdieren.
  Ontzettend veel rommel van niet opgeruimd vuurwerk afval.
  de harde knallen, luchtvervuiling kosten plaatje miljoenen in december
  Niet zo zeuren geniet van de goede dingen .
  Anders kom terug naar Nederland, hier wordt het ook anders dan je gewend was.

 6. Plastic zakken gevuld met urine of motorolie…water mèt ijsblokken…vuil poeder in je gezicht, ogen en oren…ik begrijp helemaal niet wat mensen daar leuk aan vinden. Goed dat het morgen voorbij is…

 7. Schuin tegenover mijn huis (in Hua Hin) enorm luide “synthetische” muziek, woensdag vanaf ongeveer 6 uur ‘s avonds tot middernacht, gisteren was het gelukkig om 8 uur ‘s avonds afgelopen, een verademing. Tijdens de “voorstelling” was het onmogenlijk naar de tv te luisterenl

  • Wie kijkt er met songkran nou naar de TV?
   Het is een volksfeest net als hier Carnaval (waar ik dan weer niets mee heb, dat gehol in een sliert achter elkaar aan, met muziek van Andre van Duijn op de achtergrond: ik heb hele grote bloemkolen). . Nee dan vind ik Songkran toch een stuk leuker. Doe lekker mee met het feest, integreer met de plaatselijke bevolking. Maar het moet ook weer niet te lang duren. 3 dagen vind ik meer dan genoeg, eigenlijk na 2 dagen heb ik zelf wel gehad. De Thaise mensen (en de meeste farangs) genieten weer als kleine kinderen. Heerlijk om te zien.

   • De meeste Farangs genieten helemaal niet van dit zgn. feest. Een hoop vertrekken tijdens dit ” gezellige familiefeest” naar andere oorden op deze aardkloot. Acht jongens gewond geraakt in een schiet partij en ziekenhuis in, ik dacht Hua Hin. Leuk feest, doe maar lekker mee.

 8. Ik gun iedere Thai best dat plezier. Maar 5 of meer dagen gooi- en smijtwerk met water op sommige plaatsen is echt geen traditie. Dat is iets van de laatste 5 tot 10 jaar ten behoeve van toerisme.
  Morgen ga ik weer eens kijken of ik nog nat kan worden zonder douche maar wel met gelukwensen.

 9. Zoveel mensen en zoveel verschillende meningen en maar goed denk ik zo 🙂
  Ik kan me helemaal vinden in de mening van Hans Bos.
  Het gooien van water is plezant en verfrissend, zeker tijdens deze hete periode van het jaar, maar daar blijft het niet bij.
  Sommigen zoeken de grenzen op van het ontoelaatbare en feestvreugde verandert in strijdlust.
  De “f” van FUN is de “f” van FEAR geworden in Chiang Mai.
  Kijk alvast uit naar aanstaande maandag als de “madness” voorbij is.

  • U vergeet nog de waterpistolen die thans verkocht worden…. krijg maar eens een straal in je ogen of erger nog recht in uw oren en je kan naar het hospitaal hopelijk met geen blijvend letsel. Is dat nog een traditie… ik vind van niet !

 10. Songkran of het Thaise Nieuwjaar is een gebeurtenis die in heel het land tijdens verschillende feestdagen gevierd wordt. Van 13 tot 15 april ( met hier en daar een kleine variatie volgens de streek) is heelThailand in feeststemming waarbij heerlijke oude tradities samengaan met meer moderne en luidruchtige genoegens. Voor de toeristen is het een unieke gelegenheid om respectvolle rituelen bij te wonen, maar ook om aan gekke watergevechten in de straatjes van de diverse steden en dorpen deel te nemen. Voor de Thai is dit de tijd van leuke familiebijeenkomsten waarbij iedereen naar de tempel trekt om goede daden te doen en de traditie in ere te houden.
  Maar meneer H.Bos vindt het maar niks nu vraag ik me af wat bezielt zo,n man om hier negatief over te spreken het is een traditie ieder jaar.Zoals sinterklaas in Nederland zullen we meteen Zwarte Piet ook maar verbannen ?
  Ben extra met songkran hier gekomen om te vieren met vrienden en Family woon ook al 14 jaar hier in dit heerlijke land.
  Met vr.gr. Robert uit de Isaan waar het is aangenaam.

  • Beste Robert,

   Het is een beetje appelen met peren vergelijken, ik maak op uit je reactie dat je in de Isaan verblijft.
   Ikzelf verblijf in Chiang Mai en heb zelf nog nooit Songkran beleeft in de Isaan maar ik kan me voorstellen dat het vieren van Songkran totaal anders is.
   Heb me voorgenomen om eerstvolgende Songkan ook eens in het noordoosten van Thailand door te brengen.
   Ik zou zeggen kom jij ook eens Songkran vieren in Chiang Mai of in Bangkok en dat weet je precies wat Hans bedoelt. 🙂

   Happy Songkran.

  • Beste Robert48 ik ben het niet vaak eens met Hans Bos maar in dit geval volkomen. Als jij spreekt over tradities dan heeft het huidige Song Kran niets te maken met tradities. Het is onder de invloed van het tourisme gewoon een ordinaire bende geworden en als jij na 14 jaar wonen in dit prachtige land dat niet doorhebt is dat erg sneu voor jouw.

 11. Volgens mij is Songkran iets dat ieder jaar door de Thai met veel plezier wordt gevierd. Wie zijn wij, farang, om daar iets over te zeggen te hebben. Laat die mensen genieten en bemoei je er niet mee. Het is hun land. En als je dat niet kunt accepteren, zou ik met de woorden van onze premier Rutte zeggen: pleur op en ga naar het land waar je vandaan komt.

  Overigens zie ik genoeg oude farang die het maar wat leuk vinden om met een giga waterpistool aan dit feest mee te doen. Komen de kinderjaren weer boven.

 12. Het is jammer en soms crimineel zoals een bepaalde groep Thaise mensen (vaak jongeren) bezig zijn met de songkraan viering. Als je je hierin verdiept dan kom je te weet dat het een familiegebeuren is welke vroeger als gezellig en leuk kan worden omschreven. Heden ten dagen is het andere koek en is het schering en inslag dat door groepen jongeren jonge motorbike dames tot stoppen worden gedwongen en vervolgens aangerand worden als onderdeel van o zo lollige gebeuren. Zo’n aanrandingsaktie was vanochtend op de tv, maar was al eerder ruimschoots aangehaald door de regering als een van de klachten van het ongedisciplineerde gedrag van diegene die het kennelijk nodig heeft dit soort gedrag te vertonen. De Thai die doet waar hij of zij zin in heeft en wat een ander er van van vindt zal ze een biet zijn. Een volk dat maling heeft aan regeltjes en bij de regelmaat laat zien hoe het niet moet en hoort, dat moet je deze ruimte niet geven, want dat loopt per definitie verkeert af zoals we ieder jaar weer waarnemen. Aan het einde van de week maken we de balans weer op en kunnen een hoop mensen vanwege het aangedane leed weer hun familie cremeren of opzoeken in een ziekenhuis. Dit hoort er nu eenmaal bij als onderdeel van het lollige gedrag zou je haast gaan denken als je niet beter weet. In de huidige vorm kan dit niet langer en zal, een zichzelf respecterende regering maatregelen moeten nemen om het tij te laten keren. Wat mij betreft hoeft het volksfeest niet afgeschaft te worden, het is nou eenmaal, het Thaise nieuwjaar, maar teruggebracht tot normale familiaire proporties.
  Roporties.

 13. Het is schandalig van al dat verspilde water en dat ze de kraan dichtdraaien zodat de mensen verschillende dagen zonder moeten doorbrengen.
  Voor mij zijn het geen normale mensen die dit spelletje meespelen.

 14. Van dit soort blogs wordt ik zo moedeloos van. Met alle respect, ik begrijp niet hoe U het hier 14 jaar hebt volgehouden.

  • Gelukkig zijn er ook heel veel positieve reacties van Thailandblog lezers op het feest. En dat maakt me dan wel weer blij. De Thaise mensen leven hier echt naar toe eens per jaar, Net als in Nederland waar in de landelijke dorpen Kermis wordt gevierd het hele weekend eens per jaar, met name in Noord Holland.
   Wel leuk om al die verschillende reacties te lezen van onze lezers. De manier waarop ze reageren zegt meer over hoe ze zelf in het leven staan als over het feest songkran zelf.

  • Ik wil het nog wel 14 jaar volhouden hier met mijn schat van een vrouw en ik denk dat meneer de Inquitsiteur even uit zijn stoel moet komen en de straat op moet gaan om af te koelen met wat water over zich heen.
   Met alle respect met U verhalen over de Isaan sorry dat maak ik iedere dag mee omdat ik ook op een dorp woon en Thais spreek en verstaat en niet alles aan mijn vrouw hoef te vragen Ohhh wat zegt die ???? Ik hou het heel lang vol hier hoor.
   Met vr.gr. Robert uit de isaan waar het nog steeds is aangenaam!!!

 15. Het is waarschijnlijk puur toeval,dat Songkran uit de hand loopt in die steden waar zich veel “farang” hebben gevestigd.

  • Klopt helemaal, daar waar sociale controle ontbreekt, de grote stad en in touristische oorden, kan men in betrekkelijke anoniemiteit doorslaan en wordt het onprettig. In de kleine woonkernen rond de steden en dorpen o.a. De Isaan, is er nog klassieke sociale controle en loopt het zelden of nooit uit de hand. Daar wordt beleeft in “body language” aangegeven dat je een kopje water over je hoofd krijgt en voorzichtig een veeg met wit talkpoeder over je wang. Daar is Songkran nog echt een plezierigfeest ook voor de farang.

   • Het zijn – volgens de statistieken – juist de mannelijke jongeren uit deze kleine dorpen die dronken te hard rijden na hun nachtelijke feesten en bij bosjes overlijden en gewond raken. De social controle is daar volgens mij volkomen zoek. Maar overdag gebeurt er niet veel. Dat is waar.

 16. Hier in Narathiwat wordt het NIET gevierd. Door de lokale overheid is het feest verboden. Als songkran je niet zint, zou ik zeggen: kom hierheen volgend jaar.

  • Schrijf er dan maar bij dat Songkran daar op een andere manier gevierd wordt. Niet met waterpistolen en vuurwerk, maar met echte oorlogswapens en echte schervenbommen. Dan toch liever een plens water over me heen dan steeds op mijn hoede te moeten zijn voor een veel groter gevaar, wat tenslotte geen 2 dagen, maar het ganse jaar door duurt.

 17. Mijn portie krijgt Fikkie niet. Ik vind het zelf veel te lekker. Songkran is hier in Lampang een heerlijk onschuldig feest. Ik woon hier nog geen 14 jaar, maar pas 14 weken en vindt Songkran een verademing in vergelijking met de totaal uit de hand lopende nieuwjaarsfeesten in Nederland. Ik zie liever zinloos water gooien dan zinloos vuurwerk en vechtpartijen. Overigens is nat worden bij 40 graden erg aangenaam.
  Vandaag Songkran in het dorpje bij Lampang waar ik sinds kort woon. Een “optocht” met 6 wagens met dansende mensen daartussen en een wedstrijd tempel-bouwen met zand. Aandoenlijk gewoon. Ik houd het hier de komende 14 jaar wel uit, zeker met Songkran.

  Foto’s Lampang: https://www.flickr.com/photos/135094751@N06/albums/72157680488902751

  Foto’s Nang Lae: https://www.flickr.com/photos/135094751@N06/albums/72157680795235800

 18. Sorry, maar wat een negatieve reacties van sommigen. Dit is een Thais feest, in de Isaan komen families bij elkaar, juist tijdens Songkran. Sommigen rijden er meer dan 1000 km voor. Er zal hier en daar best wel wat vervelends gebeuren, maar dat is niet uit te sluiten, ik ervaar nu Songkran voor de 6e maal in Thailand, in de Isaan, en het is hier genieten! Een geweldig feest!

 19. In de Nederlandse taal kennen we het word gezelligheid. Heel veel niet Nederlandstaligen zijn van mening dat er eigenlijk geen vertaling voor is. Zelf vind ik dat de Thaise taal nog het meest dicht in de buurt komt met sanuk (maak).
  Over smaak kun je twisten maar ik vind zelf Songkran gezelliger dan de jaarwisseling in Nederland. Er er wordt net zoveel gezopen dat wel.

 20. Van kindertjes met een grote smile op dat gezichtje en een waterpistool word ik blij. Van die malloten in een kofferbak met ijkoud water word ik niet vrolijk/laat sonkran sonkhran zijn laat die kindertjes je natspuiten die zatlappen in die pickup trucks komen elkaar een keer tegen kijk maar naar de statestieken. en nee het worden er elk jaar meer wacht maar tot de gekke 7 dagen voorbij zijn

 21. Als je ervan houdt zoals ik, is het inderdaad big fun. Hua Hin was top. In de barstraatjes was een heuse leuke bedoening met vriendelijke lachende mensen, mekaar lekker besproeien en tegelijk de leuke thaise meisjes hun wangen voorzien van een kleurijk krijtpapje…zalig. De politie was op het grote kruispunt aan de verkeerslichten met een eigen geluidsinstallatie met volle muziek het verkeer aan het regelen. Twee leuke agenten met draadloze microfoons orkestreerden het verkeer. Een dansje tussendoor was er ook bij. Echt top super thais.
  Ja….er zijn misschien buitenlanders die hier dan niet blij mee zijn…dat hier niet graag zijn…er zijn mogelijkheden genoeg voor hen om dit waterfeest te ontlopen, hoeven ze er zich aldaar niet druk om te maken ook.

 22. Zelfs al woon je jarenlang in Thailand,het zou toch compleet van de gekke zijn,dat je alleen om het feit dat je hier als expat woont,hier alles mooi moet vinden. Als je sommige reacties leest,dan is het al haast van de boze,als iemand gewoon zijn mening zegt. Tussen de regels lees je meteen,dat als je op iets commentaar hebt,je eigenlijk beter het land verlaten moet. Zeker zijn er mogelijkheden om zelf niet aan dergelijke feesten deel te nemen,maar mag iemand zelfs als hij/zij niet zelf deelneemt,opeens geen eigen mening meer hebben
  Als we hier alleen maar verhaaltjes zouden lezen van rozengeur,en maanschijn,en alles wat zo geweldig is, zonder dat men ook maar iets anders leest.dan krijgen veel mensen terecht de indruk,dat we hier alles goed praten,of misschien een beetje aan het verkalken zijn. Velen die vroeger in het thuisland kritisch gedacht hebben, en dit ook uitgesproken hebben,zitten nu ergens vaak eenzaam tussen de rijstvelden,over het gastland hun positieve verhaaltjes te schrijven,alles wat niet in onze smaak valt,wordt verzwegen,of op alle mogelijke manier verdedigd. Wat Songkran betreft gun ik iedereen zijn plezier,alleen als ik volwassenen zie die zich nutloos laten vollopen met alcohol,en voortdurend deelnemen aan kinderachtige waterslachten,betwijfel ik of ze de werkelijke bedoeling van Songkran wel begrepen hebben. En dan de vele bezopenen die ondanks hun toestand een voertuig besturen,en zich medeschuldig maken aan het jaarlijks terugkerende drama van vele doden en gewonden,geven mij op zijn minst het gevoel, om achter de manier waarop dit feest gevierd wordt,een vraagteken te zetten.

 23. Sinds een tweetal jaren hebben wij beslist om dit gekken werk te laten voor wat het is. 10 April vertrekken we altijd op reis voor een tiental dagen.
  Anderzijds vind ik de voetbal gektes in Europa ook buiten alle proporties…..maar goed dit even terzijde.

 24. Gisteren mijn eerste Songkran ervaring opgedaan en ik heb genoten. In Thaise kledij op een praalwagen achter de band en de dansende mensen aan naar de tempel. Geen enkele negatieve ervaring opgedaan. Alleen maar uitgelaten vrolijke mensen, veel eten en heel veel drank. Af en toe een kind met een waterpistool. Er zijn zelfs op mijn trouwdag niet zoveel foto’s van mij gemaakt. Overal duimen omhoog en lachende mensen.

 25. Ik was geen tegenstander van Songkran totdat ik een paar jaar geleden elke dag op weg naar de markt of de 7Eleven met ijskoud water werd overgoten; een keer of 5, 6 per dag door jongeren uit de loso buurt die meestal dronken waren. Toen ging de lol er een beetje vanaf. Ik weet dat ik een doelwit ben voor de Thaise vierders omdat ik een buitenlander ben in een overwegend Thaise buurt.
  Ik denk zelf dat Songkran te ver is komen af te staan van de werkelijke bedoeling (ik vraag me af welke jongere Songkran-vierder respect heeft betoond aan zijn ouders en/of grootouders) en dat de lol en de daarbij behorende uitspattingen (dronkenschap, druggebruik, vechtpartijen, pesten, gooien met afgewerkte olie, somtam pala, nam prik en zelfs schieten met scherp op voorbijgangers etc) de boventoon zijn gaan voeren. De gevolgen zijn desastreus hoewel menige Thai daar (te) laconiek over doet. En dan praat ik niet alleen over de doden en gewonden tengevolge van verkeersongevallen maar ook de massa’s (meer rijke) Thais die het land vanwege Songkran ontvluchten. Als dit zo doorgaat wordt Songkran een feest van (loso) Thais en de buitenlanders (toeristen en expats) en gaat lijken op de toestanden tijdens Champions League voetbalwedstrijden.
  De Songkran-vieder moet dus weer terug in zijn/haar hok zonder aan de echte lol en de toeristische attractiewaarde afbreuk te doen. Ongewild is dit jaar al een beetje een voorbode, zeker in het uiterst rustige Bangkok. Een aantal maatregelen zouden in de komende jaren verder kunnen worden uitgebreid. Een paar suggesties van mijn kant:
  1. het waterfestijn beperken tot bepaalde pleinen en straten, ook op lokaal niveau
  2. het waterfestijn beperken tot twee dagen: dag 1 de traditionele manier en dag 2 de lol. De andere 5 dagen zijn dan gewone vakantiedagen.
  3. het verbieden van water gooien buiten de aangegeven gebieden en dagen
  4. gratis openbaar vervoer gedurende dag 1 en 2 (de lol-dag)
  5. verbod op alcohol in de aangegeven gebieden.

 26. Eén avond en één dag dat je dit moet ondergaan! Dat is een zware, onverantwoorde aanslag op de privileges van een farang welke dan nog moet betalen om in dit land te mogen verblijven. Eén avond en één dag je moeten opsluiten in je ivoren toren waar geen enkele snoodaard je kan belagen. Die zware verspilling van water, water waar jij, als farang, dan nog moet voor helpen betalen.
  Schrijver zal waarschijnlijk nooit carnaval in Europa meegemaakt hebben. Dit “heidens” feest zal ook wel buiten zijn repertorium van feestelijkheden gevallen zijn. Met tonnen confetti, soms zelfs met confetti kanonnen, de huizen, met een openstaand raam, binnen geblazen. Dat is dan geen verspilling? Weken nadien vindt men nog de sporen ervan. Hier van het water gooien vindt men achteraf weinig of niets terug.
  Laat de mensen hun pret en bevalt het je niet: er zijn verschillende mogelijkheden om er aan te ontsnappen…. en… je kan je “bijbels spreuken” nog uitbreiden met: “zalig de armen van geest want hun behoort het Rijk des Konings”.

 27. Groot gelijk , ik zit ook liever thuis achter de geraniums met een goed boek,dan de gezelligheid buiten op te zoeken met de thaise gemeenschap die een traditioneel feest vieren.
  Daarvoor zijn we niet naar Thailand gekomen……

  • In De Isaan kom ik met Songkran graag buiten in NL zie je mij met oud en nieuw zeker niet op straat. Water is fun, getroffen worden door vuurwerk zeker niet.

   • Getroffen worden door een emmer vuil water met ijsklompen erin ook niet. Ik haalde, vele jaren geleden, mijn toen 6 jarige dochter van school met de motorcykel en werd toen vol met een emmer water getroffen. Viel niet om gelukkig maar dat is fun? Of om te lachen?

 28. Ach ja… Ik ben ook niet zo’n fan van de Songkran-“viering” maar ocharme, wat een zielige commentaar weer van sommigen… 365 dagen -5 = nog steeds 360 dagen per jaar om intens te genieten van alles wat dit land te bieden heeft.

 29. vergeet de negen maanden na carnaval niet en de onnodige waterverspilling bij zegeningen en dooprituelen, waarmee je met een erfzonde wordt opgescheept, waar je nooit meer van afkomt. Gewoon een geboortekaddootje, had je maar geen kind moeten worden.

  • Ik geloof niet dat er nog zoveel dooprituelen en inzegeningen zijn. En indien al, dat gata om maximaal twee kopjes water. Als elke Thai in 7 dagen 10 liter water gooit, spuit of morst wordt in deze Songkran vakantie 4,2 miljard liter goed water weggesmeten. In een land met een stevig aterprobleem moet dit te denken geven, tenmniste voor de overheid.
   In Nederland leert de koning zijn kinderen de waterkraan dicht te draaien als zij hun tanden poetsen om geen water onnodig te morsen. En de topmanager van Nestle wil al het water op de wereld privatiseren. Dan is Songkran meteen afgelopen.

 30. Inderdaad, is songkran het beste te vergelijken met carnaval in Nl en duitsland.
  3 of 4 gekke dagen, hoop Alcohol, veel troep op straat, veel lawaai. eigenlijk weinog verschil. En ook niet iedereen houd van Carnaval

Reacties zijn gesloten.