Songkran is een dom feest

Door Hans Bos
Geplaatst in Column, Hans Bos
Tags: , , ,
13 april 2019

Laat ik maar met de deur in huis vallen: Songkran is een dom feest (geworden). Het onderbroekenlol voor kinderen en (bijna) seniele ouderen. Wat is de lol van water gooien naar argeloze voorbijgangers?

Ik probeer tijdens Songkran zo veel mogelijk binnen te blijven, zij het thuis, in de auto of in een winkelcentrum. Fiets en scooter laat ik staan, want ik gun de onbehouwen meute niet de lol mij met water te overgieten. Zeker niet als dit met een flinke paal ijs tot bijna het vriespunt is afgekoeld. Beste mensen, het is buiten bijna 36 graden! Zandzakken voor de deur!

Op weg naar het centrum van Hua Hin zie je ze al van verre staan: groepje kinderen met waterkanon en bakje, klaar om je te dopen. Met gevaar voor eigen leven dwingen ze je tot stoppen om je met de grootste lol te bewateren. Hahaha. Hun lol is mijn ergernis. Een of meer ouderen doen vrolijk mee, om maar weer een jong gevoel in de oude botten te krijgen. Tot overmaat van ramp krijg je dan ook nog wat witte smurrie op je gezicht of helm gesmeerd. Helaas geeft je dat geen vrijbrief bij het volgende jolige checkpoint.

Dat Songkran vroeger een aardige manier was om de waardering te uiten ten opzichte van ouderen, mag zo zijn. Door niet bestaande regelgeving is het verworden tot een ordinaire plaspartij. De overheid probeert nu de uitwassen te beteugelen door te verbieden met ijswater te gooien en met bijna dodelijke watergeweren te spuiten, de doorsnee Songkran-vierder trekt zich daar niets van aan. Luid aangemoedigd door onwetende buitenlanders, die op zich al niets weten van Thaise cultuur en ook niet waar de grenzen liggen.

Dat tijdens Songkran in het verkeer meer doden vallen dan op andere dagen, valt te bezien, hoewel elk slachtoffer er één te veel is. Het zijn voor 80 procent berijders van scooters en motoren, dus Thai, die sneven voor de uitwassen van hun eigen cultuur.

Over de verspilling van zo veel goed water in een tijd dat Thailand met droogte kampt, kan de Songkran-Thai zich evenmin druk maken. Pluk de dag en wie morgen leeft die dan zorgt. Duurt het Thaise Nieuwjaar op veel plaatsen vier dagen of zelfs een dikke week, in Hua Hin blijft de jolijt beperkt tot één avond en één dag. Daarna is het business as usual. Alsof ze hier hebben ingezien dat de domheid niet al te lang mag duren.

Het wachten is op de eerste reaguurder die roept: als het je niet bevalt, ga dan terug naar je eigen land. Mijn antwoord: medio april is het in Nederland nog veel te koud.

No votes yet.
Please wait...

61 reacties op “Songkran is een dom feest”

 1. ruud zegt op

  Ieder land heeft zo zijn nadelen.
  Maar als ik naar die foto kijk, zie ik lachende gelukkige kinderen.
  Dat is ook wat waard.

  En nee, ik heb de pest aan dat watergooien, maar ik heb de jeugd al goed opgevoed.
  Deze farang nat spuiten betekent dat je in je volgende leven wordt herboren als een zoetwatervis in de dode zee.

  • Hans Struijlaart zegt op

   Nou dan heb je volgens mij een heel kort volgend leven als zoetwatervis, wat dan niet erg is omdat het maar enkele minuten duurt en dan ga je al ras weer naar een volgend leven. Vandaar dat die karma cyclus zoveel levens heeft, nu begrijp ik het.

 2. Piet zegt op

  Je kan hier beter met water bestookt worden dan in je eigen land met vuurwerk maar daar zal u dan waarschijnlijk ook binnen blijven.
  1X is het nieuwjaar en hun feestje mag dan weer niet.

  • Ernst@ zegt op

   Piet je bedoelt 3 keer per jaar nieuwjaar want dat is een vaststaand feit in Thailand.

 3. Bz zegt op

  Sawadee Pee Mai!

  Mvg. Bz

 4. piet d v zegt op

  Mooie van Songkran is het is niet verplicht om mee te doen
  Net als karneval in Nederland.of ons nieuwe jaar feest.

  Paar dagen in een jaar , even je dagelijkse ritme aan passen
  en leven gaat weer als van ouds verder.

  En zoals je zelf schrijft vele mensen hebben en wel lol in.

 5. P.van Rhijn zegt op

  Beste man ga weer lekker in Nederland wonen
  Dan kun je nog veel je je nog veel méér ergeren.
  Alleen het lekkere tempemratuurtje hé,en de vriendelijkheid,
  ja dat moet je daar dan wel ontberen.
  Laat die mensen hun plezier toch

  • ruud zegt op

   zo is het. Mijn vrouw en ik zijn beiden 75. Gisteren de stad in geweest in Hua Hin. Ja zeiknat weer thuis en witte gezichten, maar we hebben echt genoten een leuke dag. Het gaat om het vieren en de traditie. ( trouwens wel eens naar carnaval geweest, daar krijg je bier over je en klappen als je op iemand zn tenen staat hahaha )

  • Facttester zegt op

   Beste man Van Rhijn, laat die reageerders op dit blog toch hun mening hebben en uiten, wees toch niet zo intolerant en toon eens wat respect voor andermans mening! Doeslief…

 6. peter zegt op

  Ik vind het een fantastisch feest net als al mijn thaise vrienden en vriendinnen !
  Van mij mag het wel bij 2 dagen blijven maar dat heb ik natuurlijk niet te kiezen .
  Vind jij het niet leuk dat is uw recht natuurlijk , dan blijf je toch lekker binnen …
  Happy songkran

 7. Sjaak S zegt op

  De domme bij Songkran is de zogenaamde argeloze voorbijganger. Die kan niet argeloos zijn, want hij zal moeten weten dat hij nat gemaakt wordt.
  Ik heb mijn vrouw vandaag in Hua Hin bij Blúport afgezet, waar ze met een stel vriendinnen voorbijgangers nat maakten, dansten en lol hadden. Ik parkeerde de auto in Blúport en liep met mijn rugzak, een oud T-shirt, sportbroek en slippers naar Sport Villa om daar te zwemmen. Zo argeloos was ik niet, ik hield er rekening mee. Een oude, iets naar alcohol ruikende man streek met drie vingers verf over mijn wang. Dat kon ik voor het zwemmen weg wassen.
  Later, terug naar Blúport, de Pethkasem overgestoken, zodat ik droog kon aankomen. Even later haalde ik mijn vrouw af, die doorweekt was. Ze hebben heerlijk veel mensen nat gemaakt, de meeste buitenlanders hadden er ook lol bij, op een na, die bijna ruzie met het groepje vrouwen kreeg. Hem werd advies gegeven, maar thuis te blijven als hij niet nat wilde worden.
  Ik heb vanuit de auto genoten, maar wilde dit keer niet nat naar huis. Echter erg had ik het niet gevonden. Dan had ik niet naar de stad moeten rijden.

 8. Yan zegt op

  Tja, Hans, u heeft het grootste gelijk over de hele lijn…Helaas is dit realiteit. Daar gaan ze weer als losgeslagen bezetenen…gisteravond waren er al 49 doden en er zullen er nog enkele honderden bijkomen. Blijf binnen, met gevaar voor eigen leven!…Tot de waanzin weer even geluwd is en er binnen 2 weken weer een watertekort is door deze dolle verspilling.

 9. bert mappa zegt op

  Ik ben het helemaal met je eens. De ouderen die ik ken in mijn omgeving blijven allemaal thuis voor minstens een week. De lol is er al lang vanaf.

 10. Henk zegt op

  Nee hoor roepen dat je terug moet gaan naar je eigen land zal je van mij niet horen ,maar : inderdaad als het jou feessie niet is dan is er nog de optie om binnen te blijven en te zorgen dat je je voorraad eten en drinken in huis hebt .Het is een Thais feest en die mensen genieten er met volle teugen van ook al is het in de loop der jaren veranderd ,tsja dat is de moderne tijd he ,tenslotte is in Nederland ook het sinterklaasfeest behoorlijk veranderd .Overigens zijn de cijfers over het grote aantal verkeersdoden niet extreem hoger als in de rest van het jaar ,maar dat is grotendeels te danken aan de opvoeding en aan de overheid

 11. Jean zegt op

  Heb gewoon respect voor de gewoonten van het land waar je te gast bent.
  War moeten thais dan denken van onze feesten??
  Karnaval??

  • Fah zegt op

   Daar denken wij helemaal niks van. We blijven erbij weg, bij al die dronken mensen. Wij vieren liever zelf ons feestjes.

 12. Frank zegt op

  lekker binnen blijven als je het niet leuk vindt. Is maar paar dagen. Lukt je vast wel. Ook een optie is naar heerlijk natuur gebied te gaan die dagen, daar valt het reuze mee. Is gelijk mooi uitstapje. Anders gewoon gezellig meedoen. En lopend wordt je wel nat gegooid, maar over het algemeen is het een stuk aangenamer en veiliger dan op de brommer.

 13. peter zegt op

  Dan begrijp je niet al te veel van de Thaise cultuur.

  • Pat zegt op

   Onder het mom van cultuur verkoop je dit gebeuren natuurlijk makkelijk, maar cultuur verandert constant.

   Ik denk dat als je aan 1000 Thaise tieners vraagt wat dat waterfeestje inhoudt, er geen 10 zijn die een deftig antwoord (conform hun cultuur) kunnen geven.

   Hun ouders en grootouders uiteraard wel.

 14. Frank zegt op

  je kunt als expat of toerist niet de thaise nieuwjaars viering veranderen. Zelfde mensen die Koningsdag bv niet leuk vinden hier, of het vuurwerk met oud en nieuw. Is een traditie en moet gevierd volgens landelijk gebruik. Aanpassen en accepteren heet dat ook al is het niet je ding.

 15. Hans Struijlaart zegt op

  Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar. Songkran komt uit het Sanskriet en wil “verplaatsen” zeggen. In dit geval gaat het om de zon die zich verplaatst. Vroeger werd op dat moment het nieuwe jaar ingehuldigd. Sinds 1940 viert Thailand weliswaar het gewone “westerse” Nieuwjaar, maar Songkran is en blijft een bijzonder belangrijke gebeurtenis voor de Thais. En het is ook nog steeds een officiële feestdag in Thailand.

  Songkran duurt officieel drie dagen. Tijdens deze dagen zijn er bepaalde tradities en gebruiken. Zo worden b.v. grootouders, oudere familieleden, en monniken geëerd door de jongere generatie. De jongeren gieten geparfumeerd water in de handpalmen van de ouderen. Met deze symbolische daad wordt al het slechte van het voorbije jaar weggespoeld en de jongeren worden op hun beurt gezegend door de ouderen. Ook de meeste huizen krijgen een grondige poetsbeurt en dit alweer om met een schone lei aan het nieuwe jaar te kunnen beginnen. In de tempels worden ook de Boeddha beelden gezegend met geparfumeerd water.
  Songkran wordt officieel gevierd van 13 april tot en met 15 april. Op sommige plaatsen beginnen ze al wat vroeger met de festiviteiten. Het feest kan 3 tot 6 dagen duren maar dat is dus afhankelijk van de locatie. Veel mensen uit grote steden keren terug naar hun families waardoor er een ware volksverhuizing ontstaat. Songkran valt in de heetste periode in Thailand, de temperaturen kunnen oplopen tot wel 40°C! Hierdoor vinden de meeste mensen het dus niet echt erg om op tijd en stond een beetje afgekoeld te worden.

  Dus Songkran is zeker geen dom feest al denkt Hans Bos van wel. En de Thai genieten van deze 3 dagen en ook de buitenlanders (de meesten dan, uitgezonderd Hans Bos). Voor mij hoef je niet terug naar Nederland hoor Hans, je kan ook gewoon je zelf opsluiten in je huis in Thailand voor 3 dagen. Niemand verplicht je om mee te doen aan dit unieke volksfeest. Ik geniet er althans wel van. Ben het wel eens met Hans dat het ook niet te lang moet duren. Na 2 dagen haak ik ook af, dan heb ik het wel weer gehad.

 16. skippy zegt op

  Hans Bos, ik zal niet zeggen zoals je voorspeld dat je terug moet gaan naar je eigen land maar het is toch typisch een verhaal van een zuurpruim! Laat de mensen gewoon hunn feestje hebben en als je niet mee wilt doen niemand verplicht je! zo kan je zeggen in wil geen songkran, geen sinterklaas, geen vuurwerk, geen karnaval etc.
  Je hoeft nergens aan mee te doen en om eerlijk te zijn geef ik er zelf ook niet veel (meer) om maar organizeer van tevoren dat ik ioets anders te doen heb… vermaak me prima!
  nog fijne dagen gewensd en groeten vanuit chiang mai..

 17. Sir Charles zegt op

  Je hoeft ook niet terug naar je eigen land, je kan toch ook naar willekeurig elk ander warm land waar men geen Songkran kent.
  Voor elk probleem is er wel een oplossing, dat is het probleem niet. #omdenken

 18. Martin zegt op

  Wat jammer, deze nogal zurereactie. Met grote regelmaat ga ik naar Thailand, maar ik woon er niet.
  Als het enigszins mogelijk, plan ik mijn verblijf tijdens Songkran. Wat geniet ik (70-jarige ouwe l. van dit waterplezier. Dom? Ja! Maar wat vind ik het heerlijk (universitair afgestudeerd) om af en toe heerlijk dom te kunnen zijn en te smijten met water, én overdonderd te worden met water.
  Zeker, ijskoud water is niet echt leuk, en die genadoloze waterspuiten mogen ze ook afschaffen. Helemaal voor. Maar één keer in het jaar lachen tot je in je broek piest (ziet toch niemand), ja, daar ga ik voor!!

  • bkk thai's zegt op

   Martin ik wist niet dat je universitair afgestudeerd moest zijn om af en toe heerlijk dom te kunnen zijn. hahaha fijne songkran

 19. wilco zegt op

  ok,uw opinie over Sonkran is gelezen!

 20. john zegt op

  Ik zou zeggen heer volgt de gebruiken van een land pas je aan.
  Hier in nederland moeten de mensen zich ook aan passen welke uit het buitenland komen.
  Wees blij dat je daar geruime tijd kunt verblijven.
  En als het je niet bevalt ga dan bv naar afrika is het ook warm.

  • Paul zegt op

   Nou, dat aanpassen in Nederland……….. laat die discussie er maar even buiten…… Ik zou willen dat je dat zo in één zinnetje kunt stellen.

   Ik vind Songkran geweldig, maar wel een beetje nadenken, zoals een emmer water tegen een voorbij rijdende motorbike gooien, dat is gewoon gevaarlijk. Auto, geen probleem. En waarom nou ijs in het water over voorbijgangers? Gewoon een bakje water gooien, geweldig.

   Ik woon al geruime tijd in Thailand, maar deze keer heb ik als gast de traditionele ceremonie mogen meemaken. Ik was onvoorbereid en wist in het begin ook niet wat de bedoeling was. Maar ik had het al gauw door en ik heb het beleefd als een grote eer. Er waren veel mensen aanwezig en het waren echt mooie momenten die ik niet licht zal vergeten.

  • Fah zegt op

   Poeh poeh wat een reactie. Mensen hoeven iets niet leuk te vinden. Als ze niet mee willen doen prima. En ze mogen er ook ene mening over hebben. Als ik in Nederland ben doe ik ook niet overal aan mee. Ik heb er zelfs meningen over. Sommige zaken zijn gewoon niet leuk. Moet ik dan ook maar weg? Moet ik me aanpassen en meedoen? Waarom?

 21. Adam zegt op

  U schrijft het zelf: met water gooien is onderbroekenlol voor kinderen, seniele oudjes en onwetende buitenlanders. Behoor je niet tot één van die groepen, dan blijf je gewoon weg van bepaalde plaatsen op deze dagen. Doen de Thai ook.
  Probleem nog niet opgelost voor meneer? Een zure lezersinzending schrijven naar thailandblog dan maar. Waarvan de lezers doodmoe worden…

  Wel een heel veelzeggend zinnetje in uw bericht: “hun lol is mijn ergernis”. Dat geldt eveneens voor al de klagers over de zogenaamde geluidsoverlast (die vooral klagen over feestende mensen op het platteland). Sommige mensen kunnen het blijkbaar niet hebben als anderen zich amuseren op een moment dat dat hén niet uitkomt…

 22. Malee zegt op

  Ben het helemaal met je eens…maar oke het is een thais feest dus laat ze…wat ik verschrikkelijk vind zijn die idioten farangs…en niet alleen de vakantie gangers maar ook de gene die hier wonen…belachelijk hoe ze zich gedragen…lijken wel kleuters.

 23. willem zegt op

  Schitterend feest,Songkran!!
  Zou het niet willen missen maarja,ik ben nog niet bejaard.

 24. raf zegt op

  Zeeeeeer juist geschreven , wat vroeger enkele druppels water in de nek waren en links en rechts op uw kaken een beetje poeder smeren , is uitgegroeid tot bakken ijswater gooien en een zak bloem erbovenop…. Ik ben tegen die tijd naar het buitenland …..geef mijn paard maar aan de hond, zeggen ze in Belgie…..

 25. P zegt op

  Eerlijk gezegd vind ik het een totaal respectloos stuk het is een Thais feest daar mag een buitenlander van alles van vinden maar de schrijver van dit stuk bestempeld in deze alle Thai die het feest vieren voor dom !!! Indirect beledigd hij daarmee bv mijn vriendin haar familie en heel veel Thaise vrienden

 26. Marco zegt op

  Blijft u lekker binnen zou ik zeggen met al die domme mensen buiten.
  Als ik uw andere bijdragen hier op het blog lees is uw leven in Thailand sowieso een lijdensweg.
  Succes!!

 27. Rick zegt op

  Het is inderdaad ” Onderbroeken lol”! Neen, doe mij maar lekker Nederland met al zijn vertier in het maken van vreugde vuren met auto banden. Brandstapels die recent nog levensbedreigende situaties veroorzaakten. En dan nog niet te vergeten al zijn sier vuurwerk wat in de milioenen euro’s loopt met af en toe tussendoor een ” lawine pijl”……..!! Het zijn de uitwassen en de verdwaasden die op elk feest er weer in slagen om menselijk leed te veroorzaken. Laat mij dan maar tot op mijn ….. nat worden…..En, je kan inderdaad in huis blijven, maar in Nederland ben je zelfs binnen niet veilig. Doe mij maar ” Onderbroekenlol”….!!

 28. G.J. Krol zegt op

  Zoals U Songkran vroeger een leuk feest vond, zult u vroeger ook een leuk mens zijn geweest. Wat een vreselijk zure reactie.

 29. Hans Pronk zegt op

  Beste Hans, het is goed dat je nu en dan een negatief geluid laat horen. Thailand is een prachtig land voor vakantie maar veel Nederlanders zal een permanent verblijf hier niet bevallen. Die potentiele Thailandgangers moeten jou dankbaar zijn.
  Overigens ben ik het niet met je eens dat Songkran een dom feest is; je woont gewoon in het verkeerde deel van Thailand. Hier in Ubon is het echt een geweldig feest met name voor de oudere Thai maar ook voor de bejaarde farang.
  Ik stel je toch niet teleur met mijn reactie. Want soms verdenk ik je ervan dat je het doet om te provoceren. Een mooi weekend nog!

 30. Theiweert zegt op

  Ach we hebben zoveel domme feesten zoals carnaval en wat denk als voetbalsupporters bij elkaar komen.

  Dan is gewoon even stoppen de mensen je wat water over je heen laten gooien en wat talk in het gezicht waar ze je een nieuw jaar wensen. Dat heb ik liever dan het vuurwerk, de pudjaarsavondrellen van ons.

  Maar dit stuk is geschreven om weer eens lekker op te reageren.
  Maar inderdaad thuis loop je niet voor de voeten en hebben anderen gewoon plezier.

  Iedereen blij. HAPPY SONGKRAN

 31. Leo Th. zegt op

  Ik was zo’n argeloze voorbijganger toen ik ruim 20 jaar geleden voor het eerst naar Thailand afreisde met het in 2011 failliet verklaarde reisbureau Holyday International uit Den Haag. Had destijds nog nooit van Songkran gehoord, was ook niet geïnformeerd door het reisbureau, en arriveerde in Bangkok de dag voor aanvang van Songkran. Sliep in het Tai Pan hotel en de door het reisbureau georganiseerde rondreis zou de volgende dag starten. In de vroege ochtend geld gaan wisselen bij een wisselkantoor op Sukhomvith Road (Asoke) vlakbij het hotel, liep wat in de buurt en toen ik terugkwam bij het hotel stond er wat opgeschoten jeugd met waterpistolen naar mij te gluren, zonder tot actie over te gaan. Snapte er eigenlijk niets van totdat het kleine reisgezelschap waar ik bijhoorde met een busje bij het hotel opgehaald werden en we op weg naar een boottocht door de klongs van Bangkok inmiddels overal mensen zagen, die elkaar zeikend nat gooiden en onze reisleidster vertelde dat het de 1e dag van Songkran was en dat dit daar een onderdeel van was. Na de boottocht en lunch werden we naar Khao San Road gebracht waar we opgingen in één feestende menigte en ik volop genoot van de talloze omhelzingen door Thaise schonen, die mij allemaal een happy new year toewensten terwijl ik geen droge draad kleding meer aan mijn lijf had. Kon er toen nauwelijks genoeg van krijgen maar de vreugde nam met de dag af toen bleek dat wij tijdens de rondreis van één week door Thailand in feite Songkran achterna reisden en elke dag beducht moesten zijn op een onvrijwillige openlucht douche. Heden ten dage vermijd ik Thailand met Songkran. Hoewel ik iedereen, en zéér zeker de Thaise mensen zelf, hun plezier gun hebben de randverschijnselen rondom Songkran voor mij te ergelijke vormen aangenomen. Stel het beslist niet meer op prijs om constant het risico te lopen overgoten te worden met ijskoud water of mijn gezicht te laten insmeren met poeder vermengd met fijngestampte chilipepers. In Nederland begeef ik mij overigens op oudejaarsavond ook niet meer buiten. Idioten, die menen lol te kunnen putten uit het gooien van vuurwerkbommen, vermijd ik liever.

 32. Pat zegt op

  Uw eerste zin vat alles samen :

  “Songkran is een dom feest (geworden). Het onderbroekenlol voor kinderen en (bijna) seniele ouderen. Wat is de lol van water gooien naar argeloze voorbijgangers?”

  Vooral die (bijna) seniele ouders volg ik helemaal, want zo zag ik een oude man die slecht te been was en die zijn waterspuit motorisch gesproken amper kon vasthouden, maar spuiten deed hij op een kinderlijke wijze…

 33. James zegt op

  Hans, je klinkt een beetje als een oude zure man. Gun die mensen het plezier een dag in het jaar.

 34. Simon Deun zegt op

  Songkran is gebakken in de cultuur van Thailand, dat dien je te respecteren! Altijd azijn pissen is niet goed en dan blijkt dat je toch liever hier bent dan in het koude Nederland in april. Wat heb jij een dilemma zeg, meneer Hans Bos.
  Nee, in ONS land is bij onze cultuur helemaal geen afwijkend gedrag te bespeuren: moet je kijken als Ajax speelt ( het maakt geen eens uit of er gewonnen of verloren wordt), of Koningsdag, oudejaarsavond. Ja, zelf als er democratisch gekozen is, is het hek van de dam. Nee, laat de Thai maar lekker water verspillen. Hebben ze een leuke dag. Maar, inderdaad, ze moeten zonder alcohol op de auto in of de scooter op. Dat , voor ieders veiligheid

 35. th nl zegt op

  Beste Hans Bos,
  Dit is een heel leuk stukje, waar je waarschijnlijk niet alleen in staat.
  Speciaal aan het eind over na je eigen land gaan is goed misschien om gezeur te voorkomen, ik persoonlijk ben wel eerder terug gegaan met het gevolg dat je opmerking wel klopt mijn inziens dat het te koel is.
  groeten uit koel Nederland

 36. Maryse zegt op

  Na het lezen van alle reacties is de stand duidelijk: 1-1
  De ene helft van de bevolking (en de woongasten) in TH. geniet van volksfeesten en de ander helft ergert zich er aan.
  Tegenwoordig lopen overal ter wereld alle volksfeesten uit de hand, het carnaval in Rio de Janeiro, Koningsdag in Amsterdam, Holifeest in India en Songkran. Er is niet veel aan te doen, het volk regeert op dat gebied. Binnenblijven is de oplossing als het je niet bevalt, dat doe ik dan ook. Hans Bos, mooie analyse!

  • Chris van het dorpje zegt op

   Ik heb het mee gemaakt 1986 in Hua Hin en dat was leuk .
   Hier in het dorpje wordt het morgen pas gevierd ,
   war iedereen een rondje , dansend , door het dorpje loopt ,
   je wordt er ook nat , maar keen ijswater en gewon gezellig .
   Je kan zeggen , dat het hier nog op de oude manier gevierd wordt
   en dat is goed zo en kan je zeker niet vergelijken met Pattaya , Hua Hin of Bangkok .

 37. Rob Urbach zegt op

  Het kan bijna niet anders dat Hans hier aan het provoceren is. Als dat zo is, lacht hij nu in zijn vuistje.
  En als hij deze zuurpruimerij wel echt meent dan behoort hij voor mij tot de respectloze groep van expats die zich in de warmte van de Thaise cultuur wentelt maar er geen snars van snapt of niet wil snappen.
  Ik gok en hoop het eerste.

 38. aljaren zegt op

  Ditzelfde hoor ik van vle farang, en ook vrij veel Thai, al zeker van voor 2000.
  Nu ben ik altijd wat cynisch en denk zelf dat het dus heel typisch precies overeenkomt met de gemiddelde mentaliteit van de Thai in zake loltrappen. EN ook vooral nooit 1 mm vooruitdenken dat mensen op motosy’s e.d. of anderen er wel eens hele gevaarlijke kapriolen door maken.
  De communis opinio ;WEGwezen is algemeen op alle farang-fora.

 39. Gerrit zegt op

  Hans Bos wat doe je eigenlijk in Thailand ?? Wat heb je hier te zoeken om een cultuur die hier in Thailand jaarlijks wordt gevierd te bekritiseren? Je hebt als gast in dit land niet het recht om je hierover uit te spreken.

 40. tom zegt op

  Je hebt helemaal gelijk, Hans. Alles in Thailand is dom. Jij ook omdat je er woont

 41. RonnyLatYa zegt op

  Natuurlijk is Hans aan het provoceren. Anders zou hij op die manier zijn artikel niet afsluiten.

  Persoonlijk zoek ik alvast het water gooien “en masse” niet op als ik er geen zin in heb en laat het dan gewoon aan mij voorbij gaan. Ik ga ook niet druk doen op hun die het wel doen.
  Het enige dat wel elk jaar gebeurt, is dat er wat beelden besprenkeld worden in de morgen en ik daarna wat water van de jongere familieleden over handen, schouders gesprenkeld krijgt en voeten worden wassen. Daar blijft het dan bij. Niks mis mee toch ?

  Maar misschien was bij Hans de azijn op…. en dan moet je wel achter een nieuwe fles natuurlijk. Want hoe kom je anders de dag door 😉

 42. khunang karo zegt op

  100%+100%+….. mee eens.
  Zo veel bezopen idioten met verstand op nul.

  Wat heerlijk als ik van mijn (ex-schoon)Moeder bij bezoek een hartelijk welkom ontvang, dat gepaard gaat met een liefdevol in mijn nek geleegd glas water dat verkoelend over mijn rug neerdaalt.

 43. theoS zegt op

  Hier in Sattahip is Songkran water smijten maar een halve dag, van 12 uur tot 5 uur ‘s middags en geen drupel water voor die tijd. Shops zijn voor die tijd gewoon open en sluiten om 12 uur. Altijd zo geweest hier, al vele jaren. Er zijn ook vele Thais die een hekel aan dit achterlijke gedoe hebben. Zoals Songkran nu is heeft dit niets met cultuur te maken. Mijn zoon en dochter gaan ook niet meer. Mijn Thaise vrouw blijft ook binnen. Vele vechtpartijen door bezopen tieners.

 44. Kees 2 zegt op

  Ach, het heeft twee kanten: veel mensen hebben veel lol. Ik kijk het met een glimlach aan.
  Maar jammer van de uitwassen, zoals hierboven al beschreven. Het kan niet de bedoeling van Songkran zijn dat als je in een volle baht-taxi zit met je boodschappen, je dan op weg naar huis 10x kletsnat gegooid wordt. Of dat je op een bromfiets (zelfs op een taxi-motorbike) een hele emmer water over je heen krijgt met het risico dat je onderuitgaat.

  Als alle watergooiers nou eens een – nog niet bestaande? – ongeschreven ‘wet’ zouden respecteren: je gooit alleen water naar mensen die herkenbaar ‘meedoen’. Herkenbaar aan het dragen van een waterpistool of rijdend op een truck met een bak water, etc, etc. En ja, drie dagen is leuk (vind ik) een week is te lang.

 45. Hans zegt op

  Fijn als je ook andere een pleziertje gunt.

 46. Johnny BG zegt op

  In een colomn mag je een sprikkelende titel zetten en dat gebeurt hier domweg ook.

  Het domweg wegzetten als een ordinair feest getuigt van een mintens kleine inschattingsfout aangezien er zeker respect is. Het verbroedert ( een term die over 10 jaar niet meer mag) mensen van alle standen en rangen en als er aangegeven wordt liever niet nat te worden dan wordt er gevraagd om alleen de handen nat te mogen maken.
  Horken zijn overal maar om dan te zeggen dat het dom is.

  In Nl maken ze zich zo druk over de luchtkwaliteit en gezondheidskosten maar moet je eens met oud en nieuw zien inclusief de verloren handjes en ogen. Af en toe de bloemetjes buiten zetten is van alle culturen met daarbij de kosten en overlast.

 47. Fah zegt op

  Beste Hans

  Uw stuk mag dan wellicht kloppen voor uw regio Hua Hin, maar in de Isaan waar ik vandaan kom gaat het er toch echt anders aan toe. Wij schenken nog elk jaar met respect water in de handen van onze dorpsouderen en krijgen hun zegen voor het nieuwe jaar. We maken er een feest van en eten samen en luisteren naar muziek. In de toeristenplaatsen is het wellicht geheel anders. Misschien ook onder invloed van al die toeristen en over respect pratende expats die daar zijn en Songkran totaal naar hun hand hebben gezet. Ik vraag me af of de mensen die hier reageren dat men respect voor onze gebruiken moet hebben wel weten hoe Songkran echt wordt gevierd? Sommige reacties lijken wel alsof er met een rode doek op een stier wordt afgelopen. Ik neem uw ervaringen serieus en ik denk dat het ook wel klopt voor Hua Hin. Gelukkig gaat het nog elders op een andere wijze.

 48. chris zegt op

  Songkran is geen dom feest maar het is voor (te?) veel mensen een vrijbrief geworden om:
  – ongepast, onverantwoordelijk en crimineel gedrag te vertonen in het openbaar, en met name op de wegen;
  – elke Songkran dag met alcohol te beginnen en te eindigen en in al de tussenliggende uren teut of dronken te zijn; en te menen dat iedereen dat leuk moet vinden;
  – alle voorbijgangers, mensen in het openbaar met gewoon, (ijs)koud en/of vuil water (bv. uit de sloot of gracht) te gooien, overgieten of te bespuiten (niet sprenkelen) of ze dat nu willen of niet. Mensen moeten maar beseffen dat het over straat gaan met Songkran betekent dat je nat gegooid wordt. Het is eigenlijk dezelfde redenering dat vrouwen die bikini’s dragen op het strand moeten beseffen dat ze betast kunnen worden (uitspraak van de minister-president). Kortom: eigen schuld, dikke bult.
  Ik zie in mijn eigen omgeving, een echt Thaise buurt in Bangkok, wel een kentering de laatste jaren. De waterfestijnen zijn gereguleerd tot bepaalde plekken en tijden zodat je daar kunt vervoegen als je mee wilt doen. Het straat-terrorisme dat enige jaren nog heerste (24 uur per dag survelllance van de doorgaande weg op ongeveer 10 plekken en telkens staande worden gehouden om het water en het poeder te ontvangen, soms 4 tot 5 keer per dag, vele malen door dronken Thais) is bijna verdwenen. NIet alleen ik maar ook Thais in mijn omgeving hadden er een bloedhekel aan. Ik weet dat menig collega Thailand met Songkran ontvlucht. Dat gaat toch echt te ver, of niet?
  Leve het gezond verstand, en het is niet eens afgedwongen door de politie.

 49. Richard ten Brinke zegt op

  Zelfde ผmening
  Op Samui voor het eerst 3 dagen chaos om meer toeristen te lokken. Maar het was voor de Thai en veel anderen een ergernis om weer nat te worden

 50. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand het leuk vind om kletsnat gegooid te worden, tenzij je er voor kiest om aan het feest deel te nemen. Maar dan ben je ook voorbereid.
  Songkran zou men moeten beperken tot 1 dag. Het is nu uit de hand gelopen en dat heeft niets met cultuur te maken,

 51. JJ zegt op

  Ben nu net terug gekomen van BKK en daar de vrijdag en zaterdag Songkran gevierd in de straatjes rond om Khao San Road maar moet wel zeggen dat het ijs water erg irritant is pffff en dan nog ook nog de Falang die gericht in je gezicht spuiten heeft weinig met feesten te maken… Ik zeur echt niet snel en je zou mij ook niet horen als het op me lijf of benen gericht is..
  Maar het blijft wel leuk om er van een terrasje naar te kijken hoe iedereen die langs komt zeik nat gegooid wordt met emmers water over het hoofd en vooral de vrouwen zijn hoofddoel….
  Maar aanrader ga niet over straat zonder waterdichte tasjes voor je spulletjes…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website