Schorpioenen

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Column, Theo van der Schaaf
Tags: , , , ,
29 mei 2018

Ja, nee, het gaat even duren voor ik bij het onderwerp van deze column kom, schorpioenen bedoel ik. Maar hou vol lui, het komt goed, althans, meestal wel, toch? Na ruim zeven jaren realiseer ik me dat ik veel meer mensen in Hua Hin ken – maar die tegelijkertijd niet echt ken – dan voor de hand ligt. Voor de hand liggen je vrienden, kennissen, buren, je vaste tuk tuk bestuurder, golf- en poolmaatjes en allerhande Nederlandse en Belgische connecties.

Er is echter een categorie mensen, uitsluitend Thai, die ik sinds mijn vestiging in Hua Hin met enige regelmaat ontmoet. Hangt samen met mijn uitgaanspatroon, toch wel zo’n vier keer per week en meestal naar dezelfde bar.

Vanaf eind 2010 probeert een valse horlogeverkoper, sorry, een verkoper van valse horloges, mij vier keer per week zo’n ding te verkopen, terwijl ik vanaf dag één tracht uit te leggen dat ik er geen wil, dat ik nog nooit een horloge heb bezeten en dat dit ook nooit gaat gebeuren. De verbeten vriendelijkheid waarmee hij mij elke keer benaderd met zijn op een hand gedragen geopende box vol horloges is onvoorstelbaar. De andere hand is permanent gereed om een voorbeeldexemplaar uit de doos halen. Wanneer ik hem op tijd zie aankomen kan ik hem op afstand houden door hem van verre weg te wuiven, maar bij drukte wurmt hij zich letterlijk tussen de in gesprek zijnde mensen om zijn waren aan te prijzen. In al de jaren dat ik hem ‘ken’ heb ik één keer een horloge verkocht zien worden.

Dan is er de bloemenvrouw. Los van alle kleine kinderen – die ik consequent naar bed verwens – die leuren met deze handel is ook zij wel een soort vaste waarde. Ik doe voor de liefste, Nut, aan Valentijn en haar jaardag in augustus. Dat weet de bloemenvrouw en ruim voor deze data informeert ze naar mijn wensen aangaande deze hoogtepunten. Op onnavolgbare wijze weet ze mij te overtuigen dat marktprijs voor rozen alweer niet in mijn voordeel is en dat ik beter op tijd bestel want dat scheelt in ieder geval iets. Een keer werden we het niet eens, kocht ik de rozen elders en heeft ze maandenlang niet naar me gelachen. Inmiddels zijn we weer on speaking terms en vallen de marktprijzen sindsdien ietsjes mee.

Zonnebrillen, je kunt er niet genoeg van hebben zeg ik altijd. Twee dames schuimen hiermee sinds een paar jaar iedere avond de bars af. De dames hebben gemeen dat ze allebei vrij groot zijn en een niet erg aantrekkelijk figuur hebben. Een beetje groffig zijn ze, het tegenovergestelde van elegant, zeg maar. Ze vallen op, je kunt er niet gemakkelijk omheen en dat weten ze. Zouden ze elkaar kennen? Vast wel. Om hun nek hangen wel dertig verschillende brillen. Eén bril hebben ze in de handen. De pootjes daarvan worden met beide handen evenwijdig aan de bril naar buiten gebogen zonder dat ze afknappen. Miraculeus! Ze tonen daarmee aan dat deze bril nagenoeg onverwoestbaar is… Een ‘must buy’ willen ze laten weten, aldus door de bar lopend. Net als met horloges wil ik er geen, heb er nog nooit een bezeten, hetgeen ik bij de eerste aanbieding al duidelijk maakte. Het maakt niets uit want iedere avond komen ze vol goede moed en vrolijk glimlachend op me toe, gaan pal voor me staan, de pootjes alsmaar tot het uiterste verbuigend. We wisselen geen woord, maar we ‘kennen’ ons. Mijn onwil om te kopen is allang geabsorbeerd. Hoe een potentiele koper overigens zonder zonneschijn zo’n bril zou kunnen uitproberen..?

Zo is er een keur aan ondernemers die avond aan avond voorbijtrekken. Ze komen niet allemaal binnen. Poppenverkopers, verkopers van stenen hondjes met bewegende kopjes en poesjes met maar één zielig op en neer bewegend pootje, lotenverkopers, C&A of H&M op wielen en natuurlijk de onvermijdelijke mobiele barbecues. Maar nu komen we bij de aanleiding van al deze neergepende, verder niet ter zake doende observaties, schorpioenen.

Sinds een aantal jaren komt er ook iedere avond een man in de bar die vrolijk grijnzend een opengeslagen doos vol pikzwarte, levensechte, maar gelukkig overleden, schorpioenen aanbiedt. ‘You want?’ Ik kijk er elke keer weer vol afgrijzen naar en vervolgens naar hem, met in mijn ogen vol ongeloof vooral de vraag: wat moet je hiermee? Mijn blik ontmoedigd hem nooit. Stoïcijns wendt hij zich naar een ander potentieel slachtoffer. Van de week vroeg ik aan Nut wat die man nou toch met die dingen zou willen? Ik kan me niet voorstellen dat iemand zoiets als een broche zou willen dragen, voegde ik er aan toe. En dan, hij heeft er ook nog eens zoveel, wel een stuk of dertig schat ik. Niet bepaald een exclusief sieraad, toch? Nut kijkt me meewarig aan, zichtbaar teleurgesteld over zoveel dommigheid. ‘They eat!’ is de uiterst compacte uitleg.

Theo van der Schaaf
 
 

Eerder geplaatst op Trefpunt Azië.

» Laat een reactie achter


7 reacties op “Schorpioenen”

 1. Nik zegt op

  Mijn zoon heefta ze ooit geprobeerd. Ze smaken zout en naar plastic. Weet niet zeker, maar is het idee achter het eten van giftige beesten niet dat je immuun wordt voor bepaalde ziektes zoals griep?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Arjen zegt op

   Schorpioenen zijn niet giftig. Hun steek is hooguit pijnlijk. En de steek van de grote zwarte is vergelijkbaar met een milde bijensteek van een NL bij. (De steek van een Thaise bij is nog veel minder pijnlijk)

   En wat je proeft bij alle gefrituurde spinachtigen en insecten (een schorpioen behoort tot de spinnen) is de olie en de gebruikte kruiden. Aan de dieren zelf zit verbluffend weinig smaak. Het zou kunne dat bij oude(?) olie de smaak naar plastic neigt?

   De larven van een hornet zijn wel weer smakelijk.

   Proberen kan geen kwaad. Zorg wel dat de bron vande insecten gekend is. Als ze uit “het wild” komen is de kans groot dat ze gevangen zijn door de verblijfplaats veilig te stellen met insecticiden. Niet zo gezond, ook niet voor ons. Als ze gekweekt zijn is het zover ik weet veilig.

   Eetsmakelijk!

   Arjen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
   • Khun Peter zegt op

    Het eten van insecten schijnt een vrij grote histamine respons te geven. Dus mensen die allergisch zijn moeten oppassen: https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thaise-ministerie-volksgezondheid-waarsch-eten-gefrituurde-insecten/

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • raymond kil zegt op

    “, schorpioenen zijn niet giftig””, is iets te simpel gesteld. De meeste schorpioenen zijn als ze steken alleen pijnlijk, tot behoorlijk pijnlijk voor mensen.
    Er zijn echter wel degelijk schorpioenen die zelfs dodelijk zijn voor mensen zoals de vijfstreepschorpioen, Een steek van dit dier is dodelijk voor kinderen en ook voor volwassenen die geen optimale conditie/weerstand hebben. Een geluk voor thailandgangers is echter dat dit dier gelukkig niet in Thailand voorkomt.
    Mvg.
    Ray

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. marcel zegt op

  Schorpioen recent nog gegeten in Cambodja (naast kakkerlak, vogelspin, larven etc). Er zit weinig vlees op en dat beetje vlees heeft van zichzelf weinig smaak. Smaak wordt gemaakt door de marinade waarin hij gelegen heeft voor de bbq dan wel erna overheen gesmeerd wordt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. theo zegt op

  Het is wel duidelijk hoe de TB lezer dit verhaal leest. Niet zoals het bedoeld is, namelijk gewoon grappig.. Jammer toch weer!! Gaan we het nu echt serieus over schorpioenen eten hebben? aarrgghh!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Wandelaar zegt op

   Wat is de TB lezer Theo? Hoe ziet die er uit, waar herken ik hem/haar aan? Aan de neus? Aan de oren? Laag voorhoofd?
   Als iets niet over komt, ligt het natuurlijk per definitie aan de lezers en niet aan de schrijver 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website