Romantiek in een notedop

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Column, Theo van der Schaaf
Tags: ,
23 februari 2017

Zomaar een dag in Hua Hin

De schemering daalt met onwaarschijnlijke snelheid in, zoals gewoonlijk. Het is het mooiste moment van de Thaise dag en kan mij niet lang genoeg duren. Vandaar. Het is ook vrijwel altijd het moment dat mij aanzet tot schrijven, inspireert. Wat wil je; de lucht verkleurt van blauw naar oranje naar roze naar purper naar…. tussen en achter de vier palmbomen die het plein, mijn plein bevolken.

Uit de IPod klinkt de krasse-knarren-stem van de dan bijna overleden Johnny Cash. Hij zing-zegt Bridge Over Troubled Water op een manier die Simon en Garfunkel nooit zouden hebben vermoed. Daarna komt de song nog eens voorbij maar dan door Aretha Franklin. Groter contrast is nauwelijks denkbaar, zo mooi. Ja mijn iPod speelt af per titelsong op alfabet. De originele versie staat er niet op want die kan ik niet meer aanhoren wegens teveel gehoord vroeger.

Op dit soort momenten sijpelen er allerlei romantische gedachten bij mij naar binnen. Hebben jullie dat nou ook? Nou ja, rare vraag natuurlijk, ik zit hier en jullie niet. De zes zit in de klok; zou ik niet eens een glaasje van het een of ander? Ah, daar komt een van de katten zonder vaste woon- of verblijfplaats aan. Nut vond het nodig zo af toe wat melk en poezenvoer te serveren. Eerst was het er één maar steeds meer van die schuwe schavuiten bezoeken schoorvoetend ons terras sinds een aantal maanden. Ik heb al vijf verschillende gezien. Ik vermoed dat ze ’s nachts vechten om een plekje in de luie ligstoel hier buiten op het terras. Bij één poes zijn kinderen veroorzaakt en dus onderweg. Een dezer dagen beschuit met muisjes. Afijn, romantiek, daar was ik mee bezig.

De vier bougainvilles in pot op het terras bloeien uitbundiger dan ooit. De grootste heeft vier verschillende kleuren bloemen. Ongelofelijk, hoe kan dat? De twee ventilators die mij zweetvrij houden zoemen zachtjes hun zijdenwind langs mij heen (mooi he?). Opeens komt Nut motorbikend aan, verstoort de stilte en mijn gedachtengoed. Ze groet niet maar vraagt wat ik aan het schrijven ben? Hallo, eerst maar een zoen lieverd? Ze is altijd achterdochtig wanneer ik schrijf. Gaat zeker weer over mij? Ik wil geld als je over mij schrijft hoor, heeft ze al een paar keer geroepen. Er is geen geld mee gemoeid zeg ik dan, ik doe dit voor de lol. Haar zwijgzame blik als antwoord is een kruising tussen een vraag- en uitroepteken. Ze heeft een drukke dag in de massageshop achter de rug en piepte er even tussenuit om die met mij te delen en te zien hoe het mij ondertussen vergaat. Ze gaat zo weer terug want het is nog immer hoogseizoen en druk, druk.

Wat wil je drinken? vraagt ze als uitverteld is. Goed idee, helemaal vergeten. Doe maar een wiksietje met ijs. Zelf neemt ze rode wijn. Nu ligt de romantiek toch weer op loer voel ik. Nut op dit tijdstip aan de rode wijn voorspelt veel goeds. Of ik de katten nog gezien heb? Koetjes en kalfjes passeren ook de revue. Ondertussen heb ik het schrijven maar opgegeven om me over te geven aan de ware romantiek. We beginnen wat te zoenen en aan van alles van elkaar te fröbelen. Nog een glaasje schat? Zonder het antwoord af te wachten gaat ze naar de keuken. Het leven is weer goed te doen vandaag, stel ik vast, mij verheugend op wat komen gaat. Wanneer het ons teveel wordt doen we het hek op slot en gaan met de glaasjes en de muziek richting slaapkamer. Halverwege de trap gaat Nuts telefoon. Nee he? De shop! Luuk-ha maak (veel klanten!) vang ik op en een zachte vloek ontvalt me….wat nou, romantiek!!??

Ze sprint naar beneden en voor ik het weet is ze met de motorbike uit het zicht. Broken-Hearted Melody zingt Sarah Vaughan. Ja, we zitten nog steeds bij de Br op de iPod.


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Romantiek in een notedop”

 1. Alex zegt op

  Dan zit er voor jou niks anders op dan naar de nacht golfclub te gaan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. NicoB zegt op

  Mooi verhaal, bussiness first, waar heb ik dat eerder gehoord, gelukkig, er zijn ook wel eens minder drukke dagen en dan komt alles goed.
  NicoB

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Mr Bojangles zegt op

  Life is hard, and then you die. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website