Portugal vernedert het songfestival

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Column, Theo van der Schaaf
Tags: ,
21 september 2017

Daar heb je hem weer. Zeker weer een lekker negatief stukje over iets waar bijna iedereen blij van wordt. Nou, dat gaat reuze meevallen, wacht maar af. In het vliegtuig begon Nut (mijn Thaise vriendin) er al over. Ze is voor het derde jaar mee naar Nederland gedurende de maanden april, mei en juni. Een van de hoogtepunten tijdens haar verblijf is het songfestival.

Ze kan zich al dagen van te voren verkneukelen. We maken lijsten van alle deelnemers en geven cijfers tijdens de optredens. We zouden dit overigens ook makkelijk in Thailand kunnen volgen, maar het is nu een onderdeel van haar jaarlijkse bezoek, iets typisch niet Thais. Daar over gesproken vroeg ik waarom zoiets niet in Azië wordt georganiseerd? Een stuk of vijftien landen die op een gezellige wijze elkaar muzikaal bestrijden en wat dichter bij elkaar komen. De sitars uit India in gevecht met Thaise hip hop, iets later toch verslagen door een in origami geklede rockband uit Japan, en dat Noord en Zuid Korea dan gewoon lief voor elkaar zijn, dat lijkt me wel wat. Ze dacht dat het wel eens geprobeerd was, maar cohesie op dat punt was nooit gevonden.

Hoewel sommige acts de eerste ronde van The Voice niet zouden overleven, vermaken we ons toch enorm met het meteen geven van dan in ieder lage cijfers wegens echt vals zingen. De vallende, zilveren en gouden regens, opspattende vuurkolommen, in drie D geprojecteerde animaties en decors, volslagen achterlijk dansende mannen, oplichtende vloeren, en andere ongebruikelijk attributen, maken dat niet goed wat ons betreft. Nadat wij wel een opera zanger, die in dezelfde song Michael Jackson kon imiteren, een jodeldame, een decoratieve aap en veel andere, niet altijd briljante imitaties hadden overleefd, kwam Portugal. Portugal oh, Portugal. Er kwam een liedje, een echt liedje, iemand die echt, en met overgave zong, in het Portugees. We verstonden er geen bal van, de rest van Europa ook niet maar wat gaf het? Geen seconde was het in hem opgekomen om in het Engels te gaan zingen. Het was prachtig en vooral puur! Het kwam binnen, het kwam, kortom, aan! Hij, de zangert, trok er rare bekken bij, dat is waar, en Nut kon daar niet tegen, gaf hem een vier. Ik gaf hem een tien. Ik zag overgave en oorspronkelijkheid, hoorde schitterende strijkersarrangementen, hoorde en zag geen opsmuk, maar een echt liedje dat zelfs de haren op mijn armen omhoog bracht. Het was een akoestische oase in een digitale storm. Geen koortjes die al opgenomen waren, geen tweede stem die stiekem meezong en ook visueel niets wat kon afleiden van het liedje.

Bij de herhaling zei ik tegen Nut dat ze haar ogen moest sluiten. Dat was moeilijk. Ze ging naar de keuken, luisterde, kwam terug en veranderde de vier in een zes. Ik pleitte als een advocaat in een film, die een onschuldig slachtoffer met alle schijn tegen uit de gevangenis moet houden, voor een beter cijfer van haar, maar het was tevergeefs. I don’t like him. Ze had het weer over zijn gekke bekken trekkerij. Waar ik het mee eens was, maar dat deed niets af aan de song en droeg wat mij betreft juist bij aan het echtheidsgehalte van de man, Salvador Sobral.

En hij won. Natuurlijk won hij, met een overweldigende meerderheid aan stemmen. Maar de winnaar moet zijn optreden herhalen en een toespraakje houden en dat deed Salvador ook al grandioos. Het herhalen deed hij onverwacht en zonder overleg, de regie volledig ontregelend, samen met zijn zus die, zo mogelijk, nog ingetogener zong. Hartverscheurend. Daarna sprak hij de wereld toe met de woorden dat het songfestival over goede liedjes gaat en niet over lichtflitsen en danspasjes. Hij stond gewoon stil bij zijn optreden. Wat een man!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ymFVfzu-2mw[/embedyt]

Eerder verschenen op Trefpunt Thailand


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Portugal vernedert het songfestival”

 1. Jef Van Camp zegt op

  Het was inderdaad een “kippenvelmoment” op het laatste Songfestival. En ik vind het nog steeds een fantastisch nummer. En hoewel ik er ook weinig van begrijp moet je het in het Portugees horen en niet in bv. de Engelse versie.
  Spijtig genoeg gaat het niet goed met de gezondheid van de zanger. Zie maar volgens stukje uit de website van de Vlaamse “Gazet van Antwerpen” van 20/09/2017.

  Salvador Sobral, de Portugese winnaar van het Eurovisiesongfestival is met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Sobral had al aangekondigd dat het niet goed met hem ging en had zijn carrière al tijdelijk onderbroken.
  “Het is geen geheim dat mijn gezondheid fragiel is”, had de zanger begin deze maand al laten weten. “Ik heb een probleem en ik moet genezen. Ik zal beter worden, ik weet alleen niet wanneer”, zo klonk het. Op vrijdag 8 september gaf hij een emotioneel laatste concert voor hij zich zou terugtrekken om aan zijn gezondheid te werken.

  Portugese media melden nu dat de toestand van Sobral verergerd is en dat hij met spoed opgenomen moest worden in het ziekenhuis, waar hij nu wacht op een harttransplantatie. Er werd tot nog toe geen geschikte donor gevonden, maar de toestand van Sobral blijft dankzij de beademingsmachines in het ziekenhuis stabiel. Zijn hart is echter te zwak om hem nog zonder hulp in leven te houden.

 2. Piet Klerkx zegt op

  Sawasdee kap,

  ik lees met veel plezier uw artikelen op Thailand blog en heb uw boek, Thaise Perikelen, vanmorgen uitgelezen.
  Ik ben vanaf 3 November 2017 in Thailand en zou U graag eens ontmoeten in Hua Hin. Ik heb naar U gezocht, niet fanatiek, afgelopen februari, en niet gevonden.

  Met vriendelijke groet Piet Klerkx


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website