Nood leert bidden

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
28 maart 2020

Nood leert bidden is een aloud gezegde, waarbij ik moest terugdenken aan de Tweede Wereldoorlog en op dit moment ook aan de verschrikkelijke uitbraak van het coronavirus.       

Na het bombardement van Rotterdam, waar wij destijds woonden, keerde ons gezinnetje terug naar Zuid-Limburg. Gedurende de oorlogsjaren ‘woonden wij in’ bij mijn grootouders. Ja, Joseph behoort niet meer tot de allerjongsten.

Achter het huis lag een grote, ruim honderd meter lange en zeer brede tuin en helemaal op het einde, zo ver mogelijk van het huis, had mijn grootvader een ondergrondse schuilkelder laten bouwen.

Als het luchtalarm soms midden in de nacht de rust verstoorde werd ijlings die schuilplaats opgezocht en namen wij aan weerszijden plaats op de banken. Herinner me nog als de dag van gisteren dat opa dan ijlings zijn rozenkrans tevoorschijn haalde en het ene na het andere onze vader en wees gegroet voorbad met ondersteuning van de hele familie. Tussen de gebeden door riep hij met omfloerste stem alle heiligen in de hemel aan om ons te beschermen.

En eerlijk is eerlijk de gebeden zijn verhoord want nimmer is een bom op de schuilkelder, noch op ons huis terecht gekomen.

Moest in het Avani hotel in Pattaya, waar wij nu noodgedwongen in verband met het annuleren van onze vlucht van Bangkok naar Amsterdam verblijven, aan die tijd terugdenken.

In de lade van het bureautje op de hotelkamer kwam ik maar liefst vier boeken tegen om de hulp van boven in te roepen. Het eerste boek: The teaching of Buddha uitgegeven door de Society for the Promotion of Buddhism uit Tokyo, Japan in zowel de Engelse als Japanse taal.

Het tweede exemplaar: The book of Mormon, another testament of Jesus Christ, uitgegeven door The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints uit Salt Lake City, Utah, U.S.A. Het derde exemplaar betreft het Nieuwe Testament in het Engels en Thai. En tot slot het vierde boekwerk met de titel Without and Within, Questions and Answers on the Teachings of Theravada Buddhism.

Moest bij het inzien van die boeken toch even terugdenken aan de schuilkelder van weleer en ga -nu ik toch alle tijd heb- mij eens verdiepen in de verschillende geloofsovertuigingen. Destijds zijn de gebeden van mijn grootvader verhoord en zeker weten dat na het bestuderen van deze vier geschriften het coronavirus de kop zal worden ingedrukt en wij binnenkort gezond en wel huiswaarts kunnen keren.

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Nood leert bidden”

 1. Wayan zegt op

  Joseph ik vind het een lief verhaal met al mijn respect.
  Ik ben je naamgenoot uit Amsterdam ook ik behoor niet meer tot de allerjongsten
  Ik ben eerlijk ,als ik zeg dat ik niet geloof, als er al een God is waarom stond hij toe de vele doden in de 2 wereldoorlogen, cijfers zijn nu niet belangrijk, voor mij , dat ik mijn hele familie heb verloren in de concentratie kampen,
  Ik had het geluk te zijn ondergedoken in Friesland.
  Nu zitten we met het Corona virus , is er een geloof die dat kan stoppen ?
  Of mij beschermen dat ik het krijg ?

  Nogmaals ik respect iedereen die geloofd
  Ik ben happy dat ik in Thailand woon samen met mijn vrouw., en mocht het zo zijn dat ik op mijn laatste reis ga, “Ok so be it “

  Blijf positieve , en geef een hug met het hart aan allen die je lief zijn
  Mazzeltof Joseph

  • Rob V. zegt op

   Ik gniffel altijd wel een beetje dat van de honderden goden die er zijn, en de duizenden varianten (meerdere stromingen binnen een geloof) men denkt dat de eigen uitleg de juiste is. Als er al een god of goden zijn dan zijn ze zwaar sadistisch en wreed. En zeker Jahweh (de God van de joden, christenen en moslims). Of wie weet zit er wel een groot spaghetti monster daar boven of zijn we onderdeel van een soort real lief Big Brother show die aliens. Maar in snap het wel, het leven en het oneindige zijn anders zo moeilijk te begrijpen, onbegrijpelijk. En het is de mens toch eigen een draai aan dingen te geven, ze kunnen verklaren, er iets van grip op te hebben. Het is ook helemaal niet erg in iets te geloven als dat iemand door zware tijden helpt. Maar het moet -vind ik- geen valse hoop geven. Ik accepteer liever dat wij als mens eigenlijk niets voorstellen, we zijn prachtig maar in het grote geheel een speldenprikje. Zonder ons gaag alles wel door. Hier na is er niets. Dood is dood. Daarom is het des te belangrijker om elkaar lief te hebben en goed te doen in de beperkte tijd die we hebben. Geniet van het leven en van elkaar zolang het kan. Maak je niet druk, vlieg elkaar niet in de haren (of erger). Lach, geniet en huil ook op de momenten dat het leven pijn doet. Boven alles, heb lief. 🙂

   Oh en humor is ook belangrijk. Ik heb nogal moeten lachen om filmpjes op dit kanaal, zoals:
   https://m.youtube.com/watch?v=4ltduYpLoag

 2. RuudB zegt op

  Zo er een “God” is kan het niet de vraag zijn waarom toegestaan werd dat er zoveel doden vielen in de beide wereldoorlogen. Dat deden de mensen destijds zelf, en nog steeds anno 2020 doen mensen dat, want ingekapseld in akelig- en rottigheid. Jegens anderen, maar ook jegens zichzelf. Een ander (on)menselijk facet van ons bestaan is de ongebreidelde zucht naar gewin en profijt. In de afgelopen dagen was op de vele TV-stations te zien hoe de mens zich steeds zelf dichter en dichter op drong aan de natuur, deze vernietigt voor eigen gemak, en niet luistert naar waarschuwingen want die vereisen gedragsveranderingen. Mensen hebben hun eigen virussen opgeroepen en zelf veroorzaakt dat dit “beestjes” huis kunnen houden. Gewoon weer een kwestie van dom handelen. Kortom: eigen schuld, dikke bult.

  • Yan zegt op

   Als er geen godsdienst zou bestaan waren er veel minder oorlogen geweest door de eeuwen heen….en geen terroristische aanslagen zoals we ze nu kennen…er zou ook geen fanatisme bestaan…De mensen zouden niet dom en doof gehouden worden door de beperkingen van “hun geloof” en de wereld zou er veel beter aan toe zijn….

   • chris zegt op

    Gelet op de vele wetenschappelijke studies over de rol van godsdienst door de eeuwen heen is dit klinkklare onzin.

    • Rob V. zegt op

     Ik durf het bijna niet te vragen Chris, maarree.. bron? 😉
     Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, puur gevoelsmatig zeg ik dat goden gebruikt zijn om oorlogen en andere misdaden goed te praten. Maar zonder godsdienst hadden we waarschijnlijk wel wat anders bedacht om geweld, misdaad e.d. goed te praten en te verantwoorden. Als de mensen aan de top god X of Y niet meer aan zouden kunnen roepen zouden ze vast een ander creatief iets bedenken om macht te vergaren of een naburige stam de hersens in te slaan (alles wat vreemd is is eng, en we wijzen nog gemakkelijk naar de ander bij een schuld vraag).

     Ik denk wel dat godsdienst een rem heeft gezet om het doorvragen. Als je bij iets wat je niet weet genoegen neemt met ‘godenwerk’ , ‘een wonder’ of ‘magie’ , dan spoor je de mensen niet echt aan om verder te graven naar antwoorden en daar dan openlijk en vrij over te discuseren.

     Maar wat betreft menselijk handelen (ten goede en ten kwade), daar is godsdienst slechts een goedkope excuus kaart dus daar verwacht ik inderdaad nauwelijks verschil. Maar dat is mijn gevoel, ik heb nooit de moeite genomen om in onderzoeken te duiken. Dus wie mij om de oren wil slaan met wetenschappelijke lectuur… 🙂

     • chris zegt op

      Staan hieronder genoemd, en er zijn er veel meer.
      Het gaat niet om het aanroepen van een God maar om het denken in termen van waarden en normen.

     • chris zegt op

      Staan hieronder genoemd, en er zijn er veel meer.
      Het gaat niet om het aanroepen van een God maar om het denken in termen van waarden en normen.

      https://www.oxfordhandbooks.com/view/10.1093/oxfordhb/9780195137989.001.0001/oxfordhb-9780195137989-e-1

    • Tino Kuis zegt op

     Inderdaad.

     https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/geloof-en-geweld-hebben-geen-relatie~b4b87e3b/

 3. Mark zegt op

  Let op als je in die vier boeken gaat grasduinen. Zelfs in de meest hygiënische hotels worden die boeken hoogstzelden gepoetst.

  Als de vorige hotelgast ze beniesd heeft zal het ongetwijfeld allemaal waarheid zijn. Dat geloven ook veel mensen, luidens het gezegde toch 🙂

  Al kunnen de niesdruppels in deze coronnatijden je sneller bij God (of het volgend leven) brengen dan je jezelf verhoopt had.

  Bid wijs. Neem de nodige voorzorgen,.

  In Iran verspreide Covid-19 zich massaal en razendsnel omdat ze daar in dichte drommen in de moskeeën gingen knielen om te bidden. Het resultaat zien we in de cijfers en in het menselijk leed. Hopelijk zijn de overige goden hun aanbidders meer genegen.

  Voor ik hier banbliksems en andere fatwas over me heen krijg even verduidelijken: Ik ben absoluut voor godsdienstvrijheid en tegelijk voor strikte scheiding tussen kerk en staat. Zo kan iedereen zijn ding doen zonder de medemensen te hinderen, toch.

  • Klaas zegt op

   Ook in NL kruipen de gereformeerden met 1500 man tegelijk in een kerk om hun god te aanbidden.

 4. Eric zegt op

  Bidden?

  Praten met je kat heeft hetzelfde effect.
  Voelt misschien prettig. Het effect is hetzelfde.

 5. jan zegt op

  ja ja mijn opa mijn opa je brengt mij ook weer terug naar de oorlog en gelukkig had ik ook een opa die had geen schuilkelder maar een boerderij in hongerwinter in de sneeuw groningen gehaald misscien heeft mijn moeder gebeden hahaha maar wij waren spekkopers met een zo een fijne opa.
  Als je het financieel uit kan zingen in Thailand dan zal het best goed gaan met je, warmte genoeg toch en je hebt je vrouwtje bij je heb je dan toch nog een gebed nodig ik pluk gewoon iedere dag (80+).
  Gedachten aan mijn opa heb je me weer op pad gezet.

 6. Simon zegt op

  Slaap zacht verder!

 7. Klaas zegt op

  God of geen god, de mens pleegt roofbouw op zijn aarde.
  Die geeft nu een waarschuwing: “tot hiertoe en niet verder”.
  Ivm de klimaatverstoring kom deze waarschuwing iets vroeger dan wij hadden verwacht.
  Hoort allen nu het nog niet te laat is.
  Ik ben niet pessimistisch, maar toch…..

 8. Klaas zegt op

  Ik ben wel heel actief vanavond:
  Zing Vecht Huil Bid Lach Werk En Bewonder………..

  Blijft allen gezond en helpt elkander.

 9. Petrus Johnnes alexander zegt op

  Ha die Josef…………

  Allereerst bedankt dat je goed voor mijn zusje zorgt……!!!!

  Na het lezen van deze 4 “bijbels” weet ik zeker dat je regelrecht naar je Schepper gaat ondanks het feit dat je je uit hebt laten schrijven!

  Zoals gewoonlijk leuk artikel.
  Ik spreek jullie morgen weer want ik heb een artikel uit onze krant dat ik even voor wil lezen over gestrande toeristen in Thailand.

  Ik ga nu banket staven bakken, gevuld met eigen gemaakt amandelspijs..MMMMMM
  Jullie liggen op 1 oor nu, het is half 3 in de ochtend dus wens ik jullie “schone” dromen…….

  Liefs,
  Peter and Steve

 10. John K zegt op

  Een mooi initiatief Joseph. Trek je niets aan van andere reacties. Mijn vader die net als jou de oorlog meemaakte dankte zijn leven aan een Duitse priester die hem een valse Urlaubschein bezorgde.Het was een deel van de kerk en de laatste communisten die verzet tegen Adolf boden. Een onderbelicht verhaal uit de oorlog. Zonder dat document had hij de oorlog nooit overleefd.Want hij raakte in Duitsland besmet met TBC Ook hij stamde uit Zuid lImburg en dankzij dat document lukte het hem Duitsland te ontvluchten. Als zestienjarige werd hij in Heerlen opgepikt en naar Duitsland gestuurd. Geen collaboratie maar puur het beleid door het toenmalige arbeidsbureau( Echte hufters) in Heerlen die heerlijk mee heulden met de vijand.Hij vergat nooit wie hem hielp. Dus ik begrijp jouw boodschap heel goed. Zijn hele leven bleef hij geloven in god. Ik waardeer dat. Ik hoop dat je gezond en wel door deze crisis komt. Het gaat je goed Joseph

 11. chris zegt op

  Na al die negatieve opemrrkingen over religie en God, enkele wetenschappelijke bronnen ter overdenking van die negativiteit. (er zijn honderden bronnen voor de liefhebbers)

  https://www.hoover.org/research/religion-and-economic-development
  https://www.nber.org/digest/nov03/w9682.html
  https://www.ophi.org.uk/wp-content/uploads/Alkire-Religion-Devt.pdf
  https://www.econ.berkeley.edu/sites/default/files/eum_wonsub.pdf

  • Rob V. zegt op

   Leesvoer, bedankt Chris. 🙂 De volgende alinea is een mooie, en ja ik denk dat als je mensen vrij laat om in sprookje A of B te geloven, een alternatieve versie van sprookje A of alles af te doen als onzin, dus als mensen vrij kunnen zijn en vrij praten, vrij debatteren en niet een bepaald sprookje opgelegd krijgen, de wereld er zeker niet slechter van wordt:

   “Smith argued strongly for a disassociation between church and state. Such a separation, he said, allows for competition, thereby creating a plurality of religious faiths in society. By showing no preference for one religion over others, but rather permitting any and all religions to be practiced, the lack of state intervention (short of violence, coercion, and repression) creates an open market in which religious groups engage in rational discussion about religious beliefs. This setting creates an atmosphere of “good temper and moderation.” Where there is a state monopoly on religion or an oligopoly among religions, one will find zealousness and the imposition of ideas on the public. Where there is an open market for religion and freedom of speech, one will find moderation and reason.”

   Probleem is dat er groot aantal stemmen zijn die een bepaald sprookje als de enige echte aanwijzen of anderen niet werkelijk accepteren. Zie Thailand waar praktisch elke Thai het stempel Boeddhist opgeplakt krijgt. Als de geschiedenisboekjes er op na over de druk om het Boeddhsime als staatsreligie in de wet te verankeren. Is niet gelukt maar officieus is onder de Thainess (kwaam pen Thai) banner een echte Thai een boeddhist. Twee anekdotes: 1) een vriendin van me gelooft niet, maar het heeft nogal wat moeite en discussies gekost om op haar ID niet de vermelding Boeddhist te krijgen. 2) onze Tino die bij een ambtenaar aangaf Boeddhist te zijn, maar dat kon niet volgend de ambtenaar want Tino is geen Thai.

   In Nederland is daar geen sprake van maar heb je weer mensen die helemaal gek worden als er bijvoorbeeld een moskee wordt gebouwd (islamisering! Help!). Gelukkig zijn de meeste Thai en Nederlanders vrij nuchter, tolerant of respectvol en zal het ze een zorg zijn in welk sprookje je wel of niet geloofd. De individuele mens is het probleem dan meestal ook niet. Maar hoe verander je een systeem om werkelijk andere visies te respecteren?

   • chris zegt op

    Er is zoiets als een verschil tussen individuele godsdienstbeleving (waar jij het vooral over hebt) en collectief bewustzijn op basis van religieuze waarden. Je kunt als Nederlander menen dat je volstrekt tegen religie bent maar een aantal normen en waarden in de Nederlandse samenleving (zelfs vastgelegd in de Grondwet) zijn doordrenkt van het christendom: opkomen voor zwakkeren, niet doden etc. Humanisten en socialisten vinden dat ook hoor maar die leefden nauwelijks 2000 jaar geleden, en hebben deze christelijke waarden in de loop der eeuwen geadopteerd.

 12. mike zegt op

  Er is geen god, en als er wel een was , is het zeker geen liefhebbende.
  Dit virusje is echter niets om over wakker te liggen met een dodelijke afloop van minder dan 1%

  Niets met roofbouw, klimaat of waarschuwing te maken, maar simpel met het feit dat het eten van vieze beesten uit grotten geen goed idee is, zeker niet in combinatie met een dictatuur die de ziekte verborgen probeerde te houden.

 13. Chander zegt op

  In deze tijd van heel veel ellende is er toch wat humor om godsdienst.
  Letwel. Zelfs een Thai kan NU om lachen.
  https://youtu.be/ou0oaUnYY5Q

 14. Jacques zegt op

  Wie heeft er ook al weer de bijbel geschreven, dat waren toch mensen van vlees en bloed. Dat moet toch al genoeg zeggen en bellen doen rinkelen. Kijk naar het theaterstuk dat opgevoerd wordt in onder andere het Vaticaan, het is toch te triest voor woorden. Daar waarde aan hechten is door grote groepen mensen al eeuwen lang gedaan en grotendeels afgedwongen dan wel overerft, met alle gevolgen van dien. Het waarom dat dit boek is geschreven en dan niet de uitleg die de geloofsgemeenschap er aan geeft, is van belang. De mens is jarenlang bang gemaakt, onderdrukt en in samenwerking met de mensen in het grote geld (adel en andere notabelen) tot slaafsheid gedwongen. Er zijn zoveel moorden gepleegd uit naam van de bijbel en nog volhardt men in het onzinverhaal.
  Oorlogen om het ware geloof zijn aan de orde van de dag. Welke het ware geloof is mag u zeggen, voor mij is het ongeloof de enige ware waar ik mij in kan vinden. Ik ken de mensheid nou zo langzamerhand wel. Verstand komt met de jaren en de meeste daarvan heb ik al lang achter mij. Nee bidden in donkere tijden zal niet helpen, want als het je tijd is dan is het einde oefening. Wel voor je zelf opkomen en strijdvaardig blijven, dat ben je jezelf wel verschuldigd. Dat blijkt ook hard nodig, dus gebruik het verstand, want het kan bepalend zijn, alhoewel er niets zeker is op deze aardbol.
  En dat nog even dit. Ik weet wel dat er vele gelovige mensen, lief zijn, goed doen en actief zijn om de mensheid bij te staan en te bedienen. Ik vind ze naïef, maar kan er goed mee leven. Ik doe wel boute uitspraken en verweer mij tegen het geloof, maar onder de noemer een zwakke heelmeester maakt stinkende wonden. Ik zou graag zien dat deze groep mensen, vooral in hun goed doen blijven doorgaan, maar dat boek dicht slaan en groeien, want er zijn nog vele wegen tot verbetering. Het is alleen de stap die in de goede richting moet worden gemaakt en die moet men toch zelf doen.

 15. Poe Peter zegt op

  Beste Joseph,

  Wederom bedankt voor je schrijfsels van jullie laatste trip en deze reacties zijn zowat nog amusanter.
  Te lezen dat je uit Rotterdam komt maakt je nog sympathieker en hoewel ik een stuk jonger ben herken ik de verhalen van mijn Brabantse moeder over de oorlog en het bidden om bescherming.
  Wij hadden onze vlucht naar Nederland nog op tijd op 19 maart, alhoewel onze kinderen en kleinkinderen liever gezien hadden dat we langer in Thailand waren gebleven in plaats van naar het door Corona virus geplaagde Nederland. Bijna grappig te bedenken dat van tevoren velen zich afvroegen of het wel verstandig was om naar Thailand te gaan met het oog op Corona besmetting.

  Blijf gezond en als jullie je vervelen mag je gerust nog wat schrijven voor het Blog dat wordt door mij zeer gewaardeerd.

  groetjes Peter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website