Musicus, een hard bestaan

In Thailand kom je ze nog tegen, de musici om den brode die in bepaalde gelegenheden voor het muzikale vermaak zorgdragen.

Enkele jaren geleden speelde in het etablissement Country Road op Sukhumvit Soi 19 avond aan avond dezelfde band. De gitarist met zijn lange rood geverfde haardos, compleet met haarband, en rond zijn linker broekspijp steevast een lap die de Amerikaanse vlag moest voorstellen zal ik niet snel vergeten. Al spelend maakte Foy met zijn gitaar een soort beweging ter verwelkoming richting binnenkomende klanten die hij ooit eerder had gezien.

Country Road heeft enkele jaren geleden plaats moeten maken voor de nieuwbouw van het warenhuis Terminal 21. Foy plus band verdween uit het oog en bij het filiaal op Soi Cowboy was hij evenmin te beluisteren, want daar speelden al twee vaste bands.

Een dezer dagen kwam ik Foy na jaren in Bangkok tegen en vernam dat hij weer bij Country Road speelt. Nee, niet op Soi Cowboy, maar op de Sukhumvit Road Soi 7 zo vertelde hij en gaf daarbij enige informatie waar de gelegenheid waar hij sinds kort weer zijn klanken laat horen is gelegen.

Het smalste straatje van Bangkok

Het mag nauwelijks de naam straat of steeg dragen en is in feite niet meer dan een doorgang waar zelfs geen naam aan is gegeven. Je loopt er gewoon aan voorbij en toch heeft men daar niet een maar twee nieuwe zaken geopend die beide naar de naam Country Road luisteren. Elke avond speelt in beide zaken een 5-koppige band.

We gaan het geheime steegje verduidelijken. Als je Soi 7 inloopt is aan de linker zijde de bekende, vermaarde en verguisde Beer Garden gelegen. Direct voor deze zaak ligt het genoemde steegje waarvan het bestaan aan het oog wordt onttrokken door een eenvoudige eetgelegenheid. Wat je als ondernemer in een dergelijke omgeving te zoeken hebt zal voor de niet Thai een raadsel blijven.

Het is gewoon te gek voor woorden als je bemerkt welke zaken hier al gevestigd zijn. Zo zie je een soort hok waar een soort kermisachtige trekautomaat staat die als gokapparaat dienst doet. Verder kom je er maar liefst drie kapperszaken tegen, een paar kleine eettentjes en een massageplek. Zou bijna vergeten te vertellen dat er ook nog enkele barretjes zich in dit onooglijke steegje bevinden.

Country Road

In de eerste Country Road die je tegenkomt staan twee grote poolbiljarts die bijna de hele ruimte in beslag nemen. Elke avond speelt er een band. Hoewel ik van poolbiljarten in het geheel geen kaas heb gegeten lijkt mij de combinatie pool en muziekband een zeer vreemde. Ze verstoren naar mijn mening elkaar volkomen. Op een kruk zittend in de beperkte overblijvende ruimte moet je goed uitkijken dat de een of andere poolspeler met zijn lange stok je niet van je mannelijkheid beroofd. Dan zaak nummer twee met dezelfde naam waar Foy en zijn band de aanwezigen moet vermaken.

Je hoeft geen rekenwonder te zijn, en dat zijn de Thai ook allerminst, dat met de weinige gasten die tot nu toe de weg hierheen hebben gevonden zelfs de bandleden niet kunnen worden betaald. Meer dan dertig gasten kan deze kleine zaak niet herbergen, maar de uitstekende band speelt zonder ook maar de geringste pauze in te lassen er de hele avond, ongeacht het soms zeer geringe aantal aanwezigen, daverend op los. Of het allemaal financieel haalbaar is? Mijn inziens hanteert de Thai een heel ander rekenapparaat. Musicus: het is en blijft toch een hard en onzeker bestaan.

No votes yet.

2 gedachten over “Musicus, een hard bestaan

  1. De bekende CC-bar (Country Club) in Jomtien Centre. Elke maar dan ook elke avond …. vanaf iets over negen in de avond tot iets over twee in de ochtend, zonder pauze spelen deze muzikanten ….. ik zou niet graag met ze ruilen. Grt Klaus

  2. Het is een wonder dat in dat steegje 2 bands van 5 man kunnen spelen qua ruimte. Ik liep er wel eens doorheen vorig jaar toen ik in soi 5 logeerde en ik vroeg me af van als hier brand uitbreekt. Dan heb je weinig kans om weg te komen.

Reacties zijn gesloten.