Interview met Khun Phipat (Minister van Toerisme EN Sport)

Door Chris de Boer
Geplaatst in Chris de Boer, Column
Tags:
17 augustus 2022

TJ_Photo / Shutterstock.com

Int: hallo khun Phipat. Das alweer een paar jaar geleden, dat ik u voor het laatst geïnterviewd heb. Ik denk dat dat nog voor de Covid-pandemie was.

Phipat: Dat zou best eens kunnen. En de tijden zijn echt veranderd, zeker waar het mijn portefeuille betreft, toerisme en ook sport.

Int: Zullen we dan maar een paar zaken snel doornemen?

Phipat: Natuurlijk. Daar ben ik voor.

Int: Laten we met het toerisme beginnen. Een belangrijke cash-cow voor Thailand en misschien wel de sector die Thailand en vele Thais weer snel op de weg terug naar welvaart kan helpen.

Phipat: Ja, dat ziet u goed. Ik probeer dat elke kabinetsvergadering duidelijk te maken, ook met harde cijfers over het aantal toeristen, maar ik ontmoet meer tegenstand dan u zich kunt voorstellen.

Int: O ja, van wie dan?

Phipat: Vooral van Khun Anutin. Hij wil wel, maar de hele tijd ziet hij beren op de weg, of nee, virussen bij de grens. Volgens mij is Covid toch wel onder controle zo langzamerhand. Maar Anutin wil dat iedere toerist zo veel boosters heeft gehad als hijzelf, ik dacht 6 op dit moment. En dan nog steeds die app om de toeristen overal te volgen. Dat maakt toeristen argwanend, zeker met zijn eigen zwalkend beleid over cannabis.

Int: Hoe bedoelt u dat?

Phipat: Nou, we weten allemaal dat er een groot aantal toeristen is dat op vrije cannabis afkomt. Daarom heb ik het voorstel van Anutin in het kabinet ook gesteund. Op Khao San Road verkopen ze het op straat, bevestigt de gouverneur van Bangkok die zelf is gaan kijken. Mijn kinderen zijn er zelfs voor op vakantie naar Amsterdam gegaan en kwamen erg enthousiast terug. Maar enkele doctoren die wel zonder blikken of blozen de hele bevolking 4 of 5 keer willen inenten met een experimenteel vaccin, zijn tegen het huidige cannabis beleid omdat er af en toe een jongere doodgaat aan een overdosis in zijn gebakken eitje. En dan luistert hij niet naar de doctoren. Nou vraag ik je. Niet erg consequent. En dat wordt in het buitenland breed uitgemeten.

Int: Ja, en die verplichte app dan?

Phipat: Toeristen willen vrij zijn en niet gevolgd worden zoals vroeger in het communistische Rusland of China. Daar hadden toen vele Russische en Chinese verklikkers een volledige baan aan. Nu hebben we apps en Huawei. Maar toeristen en ook de gastvrije Thais zijn bang dat zij vanwege cannabisgebruik of verkoop worden gearresteerd met zo’n onduidelijk beleid van onze kant.

Int: En wat dan met de apenpokken?

Phipat: Ja, das ook zo’n onderwerp. Apenpokken worden alleen maar overgebracht door homoseksuele mannen. Maar Anutin schijnt te denken dat het alleen van buitenlanders komt. Laten we wel wezen. Thailand is een land met heel veel eigen homoseksuelen om van biseksuelen maar te zwijgen. Daarvoor hoeven we toch alleen maar rond te kijken in het Kabinet zelf. Vandaag of morgen kondigt Anutin alarmfase rood, oh nee…geel aan en dan kunnen we weer dag zeggen tegen het herstel van het toerisme.

Int: Wij weten dat u getrouwd bent, maar mag ik vragen of u zelf biseksueel bent?

Phipat: Ik ben niet biseksueel. Ik houd alleen van vrouwen; mijn vrouw weet dat. Van sportieve, fitte, slanke vrouwen zoals de vrouwen van het Thaise nationale volleybalteam.

Int: Dan bent u niet de enige, denk ik.

Phipat: Haahaha, dat weet ik. Maar als Minister van Sport heb ik een streepje voor. Ik heb de mogelijkheid om hen uit te nodigen op mijn kantoor als ze een goede prestatie hebben geleverd zoals laatst in de Volleyball Nations League. Ik kan u verzekeren dat de dames er ook in normaal tenue erg aantrekkelijk uitzien.

Int: Wie is uw favoriete speler?

Phipat: Khun Archiraporn.

Int: Zou u haar uit eten vragen als u jong zou zijn?

Phipat: Nou, gelukkig kun je haar ook vragen als je ouder bent in Thailand. Maar ze speelt in het buitenland dus ze heeft niet zoveel tijd in Thailand voor dates.

Int: Das dan pech voor u.

Phipat: Ja en nee. Je moet als hiso een beetje oppassen met het daten van jonge vouwen. De goegemeente gaat al gauw slechte dingen van je denken. En in sommige gevallen hebben ze ook gelijk. Maar zo ben ik niet. Dat weten al mijn gigs en ex-gigs maar al te goed.

Int: Ik geloof u op uw woord.

Phipat: Heeft u nog meer vragen?

Int: Ja, nog eentje. Ik las in de Bangkok Post dat Thailand zich samen met 4 andere ASEAN-landen kandidaat stelt om het wereldkampioenschap voetbal te organiseren in 2034. Meent u dat serieus of is het een grapje?

(https://www.bangkokpost.com/sports/1768444/thailand-to-lead-asean-bid-for-2034-world-cup)

Phipat: Nou, u weet dat wij in het cabinet, en zeker de premier, wel van een (misplaatst) grapje houden maar dit is echt serieus.

Int: Het is elk geval een manier om als Thai team een keer deel te nemen aan een WK. De vrouwen presteren dat wel en de mannen niet.

Phipat: Ja, en dat is KhunToo een doorn in het oog.

Int: Is dat ook een reden voor hem om tot 2034 aan te willen blijven als premier?

Phipat: Dat moet u hem vragen maar het zou me niet verbazen. Als hij al moet vertrekken dit jaar komt hij zeker in 2032 terug, dat voorspel ik. Hij is wel een mannetje, niet? En u kent dat liedje toch wel vanVera Lynn: “We will meet again, don’t know where, don’t know when”?

(https://www.youtube.com/watch?v=T5C4meGkNyc)

Int: Khun Phipat, hartelijk dank voor dit interview. Wij hebben weer een hoop geleerd vandaag.

Rating: 3.08/5. From 26 votes.
Please wait...

3 reacties op “Interview met Khun Phipat (Minister van Toerisme EN Sport)”

  1. Sjaak S zegt op

    Geweldig gesprek!

  2. Han zegt op

    jammer dat er niets gevraagd wordt over het twee prijzen systeem. Ik meen dat deze minister een jaar geleden heeft gezegd dat te willen afschaffen.

  3. Leo Bossink zegt op

    Weer lekker geschreven Chris. Altijd met plezier te lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website