Interview met de PM

Door Chris de Boer
Geplaatst in Chris de Boer, Column
Tags:
16 februari 2021

Kuhn Chris:  Sawadeekrab Kuhn Too. U weet dat we een afspraak voor dit interview al twee weken geleden gemaakt hebben. Doel was om de situatie in het land met u door te nemen. Maar gelet op al hetgeen deze weken gebeurd is, wordt het een lang interview of we moeten een nieuwe afspraak maken voor een tweede interview.

Kuhn Too:     Laten we dan maar snel aan de slag gaan, kuhn Chris. Er staat een vertrouwensdebat in het parlement op de agenda deze week en je weet maar nooit wat er gebeurt. Misschien ben ik dan wel PM af. Eerlijk gezegd, zou me dat niet echt slecht uitkomen.

Kuhn Chris:  Denkt U aan aftreden dan?

Kuhn Too:     U weet dat ik heb gezegd dat ik blijf zolang het land mij nodig heeft. Ik heb al wat jaren het land gediend in het leger. Maar om eerlijk te zijn, zou ik als opa wel eens met mijn kleinkinderen een potje willen voetballen.

Kuhn Chris:  Wat houdt u tegen dan?

Kuhn Too:     Naast mijn vaderlandsliefde en trouw aan de monarchie (die op dit moment in allerlei problemen zit, zoals u weet) zijn er nog wel een paar zaken. Ik noem hier het feit dat Anutin mij vast en zeker gaat opvolgen als PM en ik heb niet zo’n vertrouwen in hem. De aanpak van Covid en zeker een vaccinatie-strategie, de problemen in de partij die Kuhn Prawit niet goed oplost omdat hij ze ontkent of niet ziet (‘mi ru, mi hen’), de buren die om hulp vragen om de democratie te herstellen en allerlei onverkwikkelijke criminele zaken (illegale casino’s, een draak op overheidsland in Mukdahan, een prachtige actrice die de zegeningen van haar producten overdrijft, DJ Matoom en een sex-covid feestje). Het is een chaos in het land, die om orde en gezag vraagt. En ja, dan kom je al gauw bij mij uit. Ik kan gewoon niet met pensioen. Zo voel ik het en velen met mij.

Kuhn Chris:  Zo denkt de oppositie niet en ook niet de verschillende groeperingen die tegen u en de grondwet protesteren en de monarchie willen hervormen.

Kuhn Too:     Ja, dat weet ik. Natuurlijk houden we politiek rekening met de oppositie. Wij zijn niet zo dom als we wel eens worden afgeschilderd. Maar u zult deze week in het debat wel zien dat niet iedereen zo tegen ons is als men beweert. Een goed gesprek, een goede fles wijn en een leuk etentje doen wonderen, en helaas op tijd naar huis in deze tijden. We doen wat meer water en ijs bij de whisky.

Kuhn Chris:  Hoe bedoelt u dat?

Kuhn Too:     We zullen wat offers brengen door bepaalde ministers te vervangen zoals Prompow, hopelijk door politici uit dezelfde politieke clan zodat we niet te veel intern kritiek en gedoe krijgen. Kuhn Prawit doet al dat werk. En natuurlijk gaan we ook niet volop Kuhn Praweena steunen hoewel ik de dagelijkse gratis crispy kippenboutjes op kantoor wel zal missen. En Oak hoeft ook niet te bang te zijn dat hij het gevang in moet. Ik heb met Potjaman gebeld.

Kuhn Chris:  En wat gaat u met Kuhn Anutin doen?

Kuhn Too:     Tja, dat is niet zo eenvoudig. Het hoeft geen betoog dat deze pseudo-dokter het imago van de regering niet helpt. Integendeel. Maar hij is wel het hoofd van een belangrijke coalitiepartner. Ik had gehoopt dat hij, net als zijn half-broer Newin een voetbalclub, bv. Pathum United, zou opkopen en daar voortaan al zijn tijd en energie aan zou gaan besteden. Maar met die nieuwe uitbraak in Pathumthani is dat ijdele hoop, vrees ik.

Kuhn Chris:  U heeft er een nieuwe collega, een nieuwe generaal bij, een vrouwelijke nog wel, heb ik gehoord.

Kuhn Too:     U bent goed geïnformeerd, mijn complimenten. Ja, prinses Bajrakitiyabha is onlangs benoemd tot generaal. Ze doorliep de trainingen met goed gevolg. Ze moest wel haar haar kort laten knippen en heeft een paar blauwe plekken opgelopen maar ja, daar word je groot van, en generaal.

Kuhn Chris:  Was dat nou allemaal nodig?

Kuhn Too:     Ik denk het wel. De bescherming van de monarchie is een belangrijk item. En dat is niet voor niets. Ik heb voor de aardigheid en voor uw informatie een staatje laten maken van de levens van de laatste 6 koningen c.q. koninginnen van Thailand en van Nederland. Kijk eens naar de verschillen. Nederlandse koningen en koninginnen leven sinds 1800 gemiddeld 22 jaar langer dan Thaise koningen. En u gaat me niet vertellen dat dat komt door een betere gezondheidszorg of door erfelijke ziekten. Nee, dat is door stress en geweld. U kent het verhaal van Rama 8. De stress komt door allerlei tegenstanders maar ook door de druk om gezond mannelijk nageslacht na te laten.

Netherlands

name life Years on earth Life expectancy per year of birth Difference

Years-Exp.

King Willem I 1772-1843 71 34 37
King Willem II 1792-1849 56 34 22
King Willem III 1817-1890 73 34 39
Queen Wilhelmina 1880–1962 82 40 42
Queen Juliana 1909–2004 94 42 52
Queen Beatrix 1938 (83 +) 50 (33+)

Average: 459/6=75                                                                        225

Thailand

name life Years on earth Life

Expectancy per year of birth

Difference

Years-Exp.

Rama 4 1804-1868 63 29 34
Rama 5 1853-1910 57 29 28
Rama 6 1881-1925 44 29 15
Rama 7 1893-1941 47 29 16
Rama 8 1925-1946 20 34 -14
Rama 9 1927-2016 88 34 54

Average: 319/6=53                                                                        133

Kuhn Chris:  Ja, ik las afgelopen week dat het aantal nieuwgeborenen in Thailand een dieptepunt heeft bereikt. En dat u de jonge kiezers aanbeveelt om meer kinderen te ‘produceren’. Daar hebben ze waarschijnlijk geen bezwaar tegen.

Kuhn Too:    Inderdaad.

Kuhn Chris:  Maar de tijden om een gezin te stichten zijn nou niet bepaald erg gunstig: economische malaise, geen verhogingen van lonen, werkeloosheid, de klad in het toerisme en nog geen zicht op het einde van de Covid perikelen.

Kuhn Too:    Dat is waar maar wel veel tijd om thuis te rollebollen, of niet?

Kuhn Chris:  Met je eigen partner of mag het ook een ander zijn?

Kuhn Too:     Das een zaak van ethiek en zoals u weet, zijn wij Thais daar niet zo goed in. Huwelijkstrouw is niet ons sterke punt. Wij noemen het ook niet zo omdat de meerderheid van de Thais niet officieel getrouwd is. Dus is van bedonderen van je echtgenoot of echtgenote ook geen sprake.

Kuhn Chris:  Dus?

Kuhn Too:     Denken wij ook, ja hoor, aan de expats. Wij zijn op zoek naar een win-win situatie. Expats, van welke leeftijd of nationaliteit ook, die met een Thaise vrouw trouwen en een gezin stichten met 1 kind krijgen een gratis visum (F-O) voor 10 jaar en hoeven zich niet elke 90 dagen meer te melden. En niet die inkomens-eisen want dat geld kan beter worden besteed aan de opvoeding van de kids, lijkt me. Ook beter voor de Thaise economie want die kan wel een injectie gebruiken. Twee kinderen geeft trouwwens recht op ‘permanent residence’.

Kuhn Chris:  Ja, daar zegt u zowat, injecties. Hoe staat het met het vaccinatieplan? Heeft u kennisgenomen van wat men in Israël presteert met het aantal vaccinaties?

Kuhn Too:     Ja, toevalig kwam ik vorige week de ambassadeur van Israel tegen op een Pfizer feestje. Hij vertelde me dat zij in Israel 24 uur per dag vaccineren. Prachtig toch. Ik speel met de gedachte om de Minister van Defensie te vragen om ook een dergelijke militair-ogende operatie op te zetten. Aan Kuhn Anutin kan ik dat niet overlaten.

Kuhn Chris:  De Minister van Defensie? Maar dat bent U toch zelf?

Kuhn Too:     Ja, das waar ook. Was ik bijna vergeten. En nu schiet me te binnen dat ik nu een Line gesprek heb met mijn goede vriend in Myanmar. Ik moet helaas dus weg. We maken gauw een nieuwe afspraak.

Kuhn Chris: Doen we. Doe generaal Min de groeten van de Thaise ‘bad students’……………………

3 reacties op “Interview met de PM”

 1. Tino Kuis zegt op

  Leuk interview, chris! Weten we weer wat jij.., sorry, wat Khun Too denkt.

  Vraagje. Wat betekent Kuhn? En wie is Praweena?

  • Tino Kuis zegt op

   O ja, en wie is Prompow? Ik weet dat Khun Big Too tweeling dochters heeft, Tanya en Nittha, maar voor zover ik weet geen kleinkinderen waar hij mee kan spelen. Of weet jij meer? Vertel!

 2. Theodoor Moelee zegt op

  Geachte heer de Boer,

  Een amusant verhaal, ware het niet dat de ellende en de droevenis in Thailand huizenhoog is. Neem alleen het wegvallen van de toeristen industrie, 20 % van de mensen lijden er onder en het einde is nog lang niet in het zicht, vacinaties of niet. Waar is Thai Airways gebleven, wat moet mijn buurman die taxi chauffeur is.
  Ach vult u het zelf maar in…..Groeten aan K. Too.

  met vr. groeten.,Thai Theo


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website