Hua Hin spookstad

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Column, Theo van der Schaaf
Tags: ,
13 augustus 2016

Zaterdagmorgen. Nut en ik zijn aan het ontbijten, we zijn stil, Nut huilt, krijgt allerlei sms berichten van vrienden en bekenden over de situatie met Thaise vlaggen daarbij en de boodschap dat Thailand sterk moet zijn, zich niet moet laten kisten. Nut zegt dat het nu wel nooit meer hetzelfde zal worden, goed zal komen in Hua Hin, met Thailand. No one come to Thailand anymore!

Donderdagavond 11 augustus, rond 10 uur gingen dicht bij Nuts massageshop twee bommen af. Gewonden werden uit de smalle straatjes gedragen en aan de overkant van haar shop op straat gelegd in afwachting van de ambulance. Een vrouw die Nut kende overleed ter plekke. Thai Thai Massage was als een van de weinige winkels nog open en een 10-tal klanten bleef binnen, doodsbang. Het was paniek buiten zagen ze; rennende mensen, luiken voor winkels en bars werden ruw naar beneden getrokken, gesloten. Sirenes gillen, mensen schreeuwen elkaar dingen toe.

Wat gisteren, vrijdag, een feestdag had moeten zijn, het was tenslotte Moederdag, de koningin was jarig, werd opnieuw ruw verstoord door een aantal terroristische incidenten.

In het grootste winkelcentrum werd een bom gevonden, bij de Clocktower, verzamelplaats voor toeristen die naar allerlei windrichtingen vertrekken, ging een bom af met opnieuw gewonden.

Nog meer onontplofte bommen werden her en der gevonden, ook bij het koninklijk paleis. Alle wegen naar Hua Hin vanuit Bangkok werden afgezet en bezoekers, die normaal gesproken in grote getale naar Hua Hin komen voor zo’n lang feestweekend, werd gevraagd rechtsomkeert te maken. Ik was al vroeg gaan golfen – hoorde van de nieuwe aanslagen via de caddies – en het was een kunst om door en langs de afzettingen, via allerlei omwegen thuis te komen.

Gisteravond was Nuts shop als een van de weinigen open en nog behoorlijk druk ook. Ik was er ook, onder andere om te helpen de plantenpotten binnen te zetten. De politie had verordend dat alle planten bij alle winkels en bars van de straat moesten want de eerste bommen waren allemaal in platenbakken verstopt.

Voor ik naar huis ging fietste ik een rondje door de Bintabaht, het uitgaansgebied, waar alle luiken gesloten waren, geen lichtje brandde. Een paar straatjes waren nog afgezet met politielinten. Wat normaal gesproken een brei van luide muziek, fel gekleurde lichten, pruttelende brommers en vrolijk joelende dames is, was gereduceerd tot vrijwel volledige donkerte en stilte. Hier en daar zitten mensen op de stoep in een hoekje te fluisteren of te bellen. Hua Hin in één klap verworden tot spookstad. Ook zijn alle avondmarkten gesloten (wegens enorme mensenmassa’s bij uitstek geschikt voor fatale aanslagen natuurlijk), evenals de meeste restaurants.

Hoewel de meeste westerlingen verwachten dat dit alles te maken heeft met de Islamitische onrust die al jaren in de drie zuidelijkste provincies van Thailand heerst, zegt de politie geen enkele aanwijzing te hebben die in die richting wijst. Wat de verordeningen worden t.a.v. de heropening van het uitgaansleven worden ingesteld is onbekend. Volgens een van de bareigenaren is er geen politieverordening om dicht te blijven maar is vooral het personeel bang om te gaan werken.

Dit alles bij een (gevoels)temperatuur van 38 graden, wat ook al uitzonderlijk is voor de tijd van het jaar. En het is grijs… de zon wil ook al niet…


» Laat een reactie achter


11 reacties op “Hua Hin spookstad”

 1. ruud zegt op

  Alle potten binnen zetten, want er zou een bom in kunnen zitten.
  Leuk bedacht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Peter V. zegt op

   Of om te voorkomen dat er nieuwe bommen in worden geplaatst

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. Nicole zegt op

  Het is gewoon verschrikkelijk wat er gebeurt is. Dit is voor niemand goed. Het was nu net een beetje rustig de laatste tijd

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 3. topmartin zegt op

  Ik ga me nu zelf afvragen of het niet aan de tijd is, een kleine GSM stoorzender te kopen voor ca. €300,- . (In Nederland verboden). Deze zender, even groot als een pakje sigaretten, blokkeerd ingeschakeld alle (4) GSM frekwenties in een straal van ca. 20mt om je heen. Op die manier kunnen de GSM’s die in de bommen zitten, tijdelijk niet meer door de daders bereikt worden. Je kund dan rustig over straat lopen. Natuurlijk werkt je eigen GSM dan ook niet meer. Maar dat is misschien beter als dood op straat liggen met een funktionerende GSM in je broekzak ?. Topmartin

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • erik zegt op

   En buiten die 20 meter? Na mij, of voor mij, de zondvloed? Die 20 meter redt jou echt niet als er spijkers in die bom zitten; je bent net zo goed morsdood of stekeblind als dat spul je in het gelaat treft. Je praat over schijnveiligheid.

   Tegen fanaten die dit doen helpt geen enkele maatregel, zelfs geen militair om de twee meter. Nog geen tank. En dat is wat dat tuig, sorry voor het woord, wil bereiken: angst zaaien tot hun uur U.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
   • tlk zegt op

    Ik ga er van uit, dat het wel goed werkt met deze stoorzender. Het zijn lichte bommen die gebruikt werden. Tegen een bom van 250Kg TNT helpt niets-dat klopt dan wel.
    Elke idioot kan via Google lezen hoe hij een (kunstmest) bom moet maken inkl. het adres van de handelaar en de naam van de kunstmest die te gebruiken is. Onlangs werd in Zeeland 750Kg van dat spul gestolen.
    Dat moet gestopt worden en het is mogelijk. Iedereen die met Emirates in Dubai landt, weet dat op de luchthaven bepaalde Internet site(s) blokkeerd zijn. Hier heeft GOOGLE een opgaaf laten liggen. Maar ook de overheid kan sites blokkeren. Die zijn schijnbaar ook niet op preventie bedacht ?. Als open en bloot te lezen is, hoe je een bom moet maken mag je niet verwondert zijn, dat mafkezen dit gaan doen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. Robert48 zegt op

  Hoop voor de Thai dat niet Pattaya aan de beurt is want dan zijn de rapen gaar.
  Wantaneetriepels ligt alles op zijn gat hier in Thailand.
  Behalve in de Isaan daar is het nog aangenaam.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 5. Frank zegt op

  hoop voor alle bewoners en toeristen, dat de thaise politie/politiek er snel achter zijn uit welke hoek deze aanslagen gekomen zijn, om zo zo snel mogelijk de daders te kunnen opsporen en volgende aanslagen te voorkomen. Wens iedereen die nu daar is, heel veel sterkte.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 6. Jack G. zegt op

  Theo, ik wens jou veel succes-sterkte toe met de taak die jij nu hebt als steunpaal- uithuilschouder voor je vrouw en haar crew. Het goede gevoel en vertrouwen moet weer terug komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 7. A en N zegt op

  Het is allemaal heel erg wat er is gebeurd maar we moeten gewoon blijven gaan naar dit mooie land
  als we ons laten afschrikken door deze incidenten dan kan je nergens meer in de wereld naartoe gaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Simon zegt op

  Dat verhaal over die bloempotten/bakken is niet zo vreemd.
  Indertijd met de aanslagen van de IRA in Londen ( we waren daar toen), werden de afvalbakken op de stations van de palen afgeschroefd, omdat er toen ook een bom in een afvalbak was geplaatst.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website