Genoeg gelachen, nu humor (deel 3)

Door GerrieQ8
Geplaatst in Gerrie Agterhuis
Tags: ,
7 januari 2017

Peuk

Tijdens een van mijn eerste Thailand vakanties liep ik in Bangkok op straat en mijn sigaret was bijna op, dus gooide ik hem in een afvoerputje op straat. Dat had ik dus niet moeten doen. En al helemaal niet in het open zicht van een politiepost, waar vier politieagenten verveeld uit het raam keken vanuit hun uitkijkpost.

Een van de agenten kwam direct naar buiten en sprak mij aan. Hij liet me een bordje zien met een aantal overtredingen met maximale boetes. Vervuiling op straat stond er ook bij, maximaal 2000 baht. Ja, maar ik heb het niet op straat gegooid, maar in het afvoerputje.

Hij ging direct weer weg en kwam terug met een ander bordje, daarop stond het riool verstoppen kost 5000 baht. Ik dacht shit, dat gaat de verkeerde kant op. Eerst dacht ik nog even dat hij me in de maling nam, maar dat was dus niet zo.

Ik hemel en aarde aan geroepen om hem te overtuigen dat een sigarettenpeuk echt niet het riool gaat verstoppen. Zijn antwoord was daarop: Als alle mensen in Bangkok hun peuken in een afvoerput gooien, dan gaat het echt wel verstoppen. Ik dacht, k..t, hoe red ik me hieruit.

Ik vertelde hem dat het niet mijn intentie was om hem in het riool te gooien, maar dat de peuk per ongeluk in het riool rolde. Oké, dan is het alleen 2000 baht. Ja, maar dat is het maximale bedrag voor vervuiling op straat, dan denk ik aan zakken vuilnis die mensen achterlaten of dumpen, maar dit is slechts een kleine peuk.

Oké, 1000 baht is voldoende dan. Ga je een ticket uitschrijven of kan ik ook gewoon geld geven zonder ticket? Als je geen ticket wilt, dan kost het 500 Baht. Ik had echter geen briefje van 500 Baht, wel een van 1000 baht. Ik gaf dat aan hem en hij liep naar binnen en zag hem met een aantal collega’s praten. Dat duurde wel een paar minuten.

Ik voorzichtig tegen het raam kloppen: ”Sir what about my change?“  Nog enige minuten later, kwam hij naar buiten met de 500 baht. Ze zaten me gewoon te testen. Moraal van dit verhaal: Gooi nooit een peuk op straat, zeker niet in Thailand.

Verkeersboete

Door slechte ervaringen met het inleveren van je paspoort als je een brommer huurt, bied ik altijd een kopie van mijn paspoort aan. Soms is dat niet genoeg en willen ze dan je rijbewijs. Als ik moe ben en niet verder wil zoeken naar een andere brommerverhuurder geef ik dan mijn rijbewijs af.

Ergens onderweg van Hua Hin naar Cha-am werden we aangehouden door een politieagent. Gelukkig hadden we allebei een helm op.

Can I see your driving license sir.
No I do not have it with me, because the owner of the shop has my license.
Then it will cost you 400 baht.

Niet echt een groot bedrag in verhouding met de boetes die je in Nederland krijgt, maar toch. Dit was een principekwestie voor mij. U kunt de man bellen die mijn rijbewijs heeft, hier is het telefoonnummer. Hij kan bevestigen dat hij het heeft. Ik ga hem niet bellen, omdat u het rijbewijs altijd bij u moet hebben.

Ik keek naar mijn vriendin en die zei betaal maar, dit ga je niet winnen. Wat als ik u 200 baht geef en ik hoef verder geen ticket, is dat oké? Ja, dat is oké. Hoezo corruptie in Thailand? Moraal van dit verhaal: zorg altijd dat je je rijbewijs bij hebt.

Aanleggen van aarde

Vorig jaar juni was ik in Thailand op bezoek bij mijn schoonouders die pas een huisje hadden gezet. Daar zij ook weten dat ik in mijn dagelijkse werk iets met elektriciteit doe, verzochten ze mij dit deel van de bouw op me te nemen.

Na wat speurwerk in de diverse bouwmarkten naar een aardelektrode, kwamen we uit bij een Thais installatiebedrijfje, waar mijn schoonouders al eens zaken mee hadden gedaan. Via mijn vrouw, want mijn Thaise woordenschat is zeer beperkt, twee elektrodes besteld van 2 meter. Tevens gevraagd of hij beide elektrodes in de grond kon slaan, wat geen probleem was.

ladderDe ochtend van onze afspraak stonden we de man op te wachten bij het huisje. Hij kwam aangereden met een Toyota Sedan en aan de kant van de bijrijder had hij aan de buitenkant de elektrodes gebonden.

Samen met de man de positie bepaald waar de elektrodes moesten komen en hij kon beginnen. Terug naar zijn auto om gereedschap te halen, wat bestond uit een hamer van 450 gram. Voor een grote trap moest ik zelf zorgen. Maar toch, na anderhalf uur kloppen zat de elektrode in de grond en kon het testen beginnen.

Van stekker naar kabel

Nu we het toch over elektriciteit hebben. Ik had wat werk voor onze ZZP’er, want er moesten gaten geboord worden in een betonnen paal. Ik heb zelf wel een klopboormachine, maar geen verlengkabel. Geen punt, die had hij zelf, tenminste…….

Hij kwam af met een lange kabel waaraan een stekker en aan het andere einde was de koperen draad ontdaan van de isolatie. Oplossing? Zie bijgaande foto.

stekkerMaar dat is nog niet het gevaarlijkste wat ik heb gezien. Een man was twee veiligheidsspelden door een tweelingsnoer aan het prikken. Door de ogen van de spelden draaide hij wat stukjes koperdraad en de andere kant werd aangesloten aan een TL balk. Spanning er op en jawel hoor: licht. Gelukkig waren het veiligheidsspelden, was met gewone kopspelden waarschijnlijk niet gelukt.

Nog wat losse grapjes!

Tijdens de avondmarkt in Chum Phae zijn bij de mensen die daar aan straat wonen hun toiletten beschikbaar. Voor een plas wordt 3 baht gevraagd en voor een grote boodschap 5 baht. Vraag me af of ze dat controleren.

De verhalen ‘Peuk’ en ‘Verkeersboete’ zijn ingezonden door Hans Struijlaart. ‘Aanleggen van aarde’ is geschreven door Ronald Verschuren. De overige tekst is van Gerrie Agterhuis.


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website