Frans Amsterdam in Phnom Penh, Cambodja (dag 1)

Door Frans Amsterdam
Geplaatst in Column, Frans Amsterdam
Tags: ,
29 juli 2015

Om acht uur ging de wekker, na nog geen drie uur geslapen te hebben. Mijn tilacje pakte mijn reistas in, dat kon ze beter dan ik. Alle opladers bij elkaar, met de kabeltjes opgerold, alle papiertjes en bonnetjes in het hoesje van het power-pack, T-shirts strak opgerold, precies zoals het hoort.

Zelf flikker ik de boel er gewoon in en ga ik er zonodig even bovenop zitten, dan past het ook wel, maar dit was een vertrouwd voorbeeld van de Thaise zorgzaamheid. Meer dan 7 kilo mocht het niet zijn – waar overigens niet op werd gecontroleerd -, dus alle electronica verdween in de zakken van mijn daardoor loodzware colbertje.

Bij het douchen was er ook assistentie, deze dame doet er alles aan om niet in de vergetelheid te raken. Daar hoeft ze niet bang voor te zijn. Ontbijten deden we zoals gebruikelijk bij The Haven, waar men verrast was over het vroege uur waarop we aanschoven.

Om half tien uitchecken. Doordat ik mijn reisdatum naar Cambodja op het laatste moment met één dag had vervroegd, liet ik eigenlijk één vooruitbetaalde nacht in het hotel onbenut. Dat is dan pech, dat gaan ze niet terugbetalen. Dat wist ik wel, maar het werd mij nog een keer omstandig uitgelegd: De policy is dat er bij reeds betaalde ongebruikte nachten geen refund plaatsvindt en daar konden ze, hoe spijtig ook, beslist niet van afwijken. Maar, had de baas gezegd, omdat ik volgende maand weer terugkom, mochten ze wel het tarief voor één nacht in mindering brengen op de rekening van de mini-bar. Dan was het geen refund, want ze gaven geen geld terug, dus dan was het niet in strijd met de onverbiddelijke policy. Weer een mooi voorbeeld van Thaise logica en een aardige spontane geste, ik had er niet eens om gevraagd. Om half tien zaten we aan de koffie in de Wonderful 2 Bar, om tien uur ging tilacje naar huis en om kwart over tien kwam mijn taxi.

Ik vertrok vanaf het oude vliegveld van Bangkok, Don Muang. Dat is niet zo idioot groot als het nieuwe, en eigenlijk is er niks mis mee. Rookruimte vlakbij de gate, kom daar op Suvarnabhumi maar eens om. Een bus bracht de passagiers vanaf de gate naar het vliegtuig, bij gebrek aan voldoende pieren denk ik. De Airbus van Airasia had een opstelling die hoort bij een prijsvechtersmaatschappij. Zoveel mogelijk stoelen, dus dicht op elkaar. Dat weet je van te voren. En je krijgt geen nat doekje of krantje of hapje of drankje, je krijgt helemaal niks. Voor een vlucht die nog geen uur zou duren vind ik dat ook helemaal niet nodig.

Ja, een viertal formulieren krijg je, om in te vullen. Een arrival/departure card, een aanvraagformulier voor een visum on arrival, een medische verklaring en een formulier voor de douane. Als je dat eenmaal hebt ingevuld, wordt de landing al weer ingezet. Het vliegveld in Phnom-Penh is klein en overzichtelijk. Je wordt automatisch langs de visumafgifte geleid, waar het handig is als je een pasfoto bij je hebt en 30 US$. In de gang vlakbij de uitgang hebben alle providers een hokje waar je Simkaarten kunt kopen. Ik nam er een met 8.5Gb data voor US$10. Eenmaal buiten mag je zowaar meteen een sigaret opsteken en dan krijg je vanzelfsprekend de nodige aanbiedingen voor vervoer naar het centrum. Die sloeg ik allemaal beleefd af, om even later een officiële airport-taxi te nemen. 9 dollar zou dat kosten naar het riverfront gebied, zo had ik op internet gelezen, en men zou proberen er 12 voor te vragen. Dat gebeurde inderdaad en de man bleef daarbij, 9 dollar was de oude prijs. Ik liet me waarschijnlijk voor 3 dollar een oor aannaaien. Na een dik half uur waren we er, en kreeg ik van 15 dollar wel 3 dollar wisselgeld terug. Geen fooi gegeven natuurlijk.

De eerste dingen die me hier opvielen onderweg: Het verkeer rijdt rechts, zo anders dan in Thailand. Er zijn zo mogelijk nòg meer gemotoriseerde tweewielers, die zo te zien een behoorlijk parkeerprobleem opleveren. Een deel van de gebouwen ziet er ernstig verwaarloosd uit. Dat komt vermoedelijk niet omdat het onderhoud in Pattaya zoveel beter is, maar in Pattaya is denk ik 95% van de gebouwen nog geen 30 jaar oud, terwijl hier de tand des tijds al wat langer de kans heeft gekregen. Het meest in het oog springend is echter het grote aantal kinderen, dat op grasveldjes een balletje trapt of zich anderszins met elkaar buiten vermaakt. In Pattaya zie ik juist opvallend weinig kinderen. Dat zou kunnen komen doordat het straatbeeld daar voornamelijk wordt bepaald door toeristen en dames die er werkzaam zijn en weliswaar vaak kinderen hebben, maar die in de Isaan bij familie hebben ondergebracht.

Om half zes mijn intrek genomen in het River 108 Boutique Hotel, vlakbij de night market. Negen nachten heb ik geboekt en dat vinden ze hier lang. ‘Oh, you stay long time sir!’, zei de vriendelijke meneer bij de receptie.

Om acht uur de directe omgeving gaan verkennen. Een tuk-tuk driver heeft mij nu al in de smiezen en aast op een ritje, of meer dan één. Ik had in Pattaya 100 euro in 100 US$ gewisseld, en dan kreeg ik er nog 300 Baht bij. Dus uiteindelijk tegen een koers van 1.076 als ik het uit mijn hoofd goed uitreken. Dat is netjes, bij een middenkoers van 1.097 en zeker als je bedenkt dat de euro’s eerst worden omgerekend in Bahts, en die vervolgens weer in dollars. 30 dollar voor het visum uitgegeven, 10 voor de Sim met data, 12 voor de taxi, inmiddels 2 voor sigaretten, dus er moest gewisseld of gepind worden. Wisselkantoortjes zoals in Pattaya kwam ik nog niet tegen, wel een ATM.

‘Toets uw 6-cijferige pincode in.’

Ja, die heb ik niet. Dan maar vier cijfers en op enter drukken. Ging allemaal goed, totdat er op het eind een foutmelding kwam, ‘ongeldige transactie’. Dan word ik nerveus. Het was al warm en de ATM zit in een glazen hokje, het zweet begint dan in straaltjes te lopen. Nog een keer opnieuw, weer geen geld. Maar verder lopen, om de hoek had ik er nog een gezien. Daar stond een groepje van zes pubers voor, die allemaal moesten pinnen en daar vooral alle tijd voor namen. Ik kreeg het steeds warmer. Eindelijk kon ik het kokende glazen hokje in. Alles ging hier nagenoeg hetzelfde, ik wist niet of ik daar blij mee moest zijn, maar er kwamen nu uiteindelijk wel twee briefjes van 100 dollar uit. Later kwam ik erachter dat de eerste ATM geen ‘Maestro’ stickertje op de deur had en deze wel. Even op letten dus.

Twee keer rechtsaf en dan kwam ik in 104 street. Een straatje van 100 meter met zo’n 20 bars. Ik kon het hele straatje doorlopen zonder ergens naar binnen te worden geschreeuwd. Dat heb ik in Pattaya nog nooit meegemaakt. Het is aan de ene kant wel rustig, aan de andere kant begin je je bijna af te vragen of je wel welkom bent.
Er is maar één manier om daar achter te komen, naar binnen. Ik koos de Air Force Bar uit. Daar was ik de enige klant, er ging een gejuich op en zes meisjes hingen meteen om mijn nek. Veel warmer kon ik het nu niet meer krijgen, hoogste tijd voor een biertje. Heineken hadden ze niet. Een ‘Cambodian’ of zo besteld, dat zat in een blikje, voor 1.75 dollar. Een flesje hadden ze ook bleek later. Een ladydrink komt op $3.50. De twee leukste meisjes kregen er één, waarna de rest afdroop. De twee meisjes voelden nattigheid en met doekjes werd het zweet overal netjes weggeveegd. Het was duidelijk nog wat aan de vroege kant, maar dat mocht de pret niet drukken. Het engels wat ze hier spreken daar begrijp ik nog weinig van, het is totaal onvergelijkbaar met het Tengels in Thailand.

Ik vertel meteen dat het mijn eerste bezoek is aan Cambodja, dat hebben ze anders toch wel in de gaten. Het ene meisje had er geen problemen mee om uitgebreid te zoenen, ik ook niet.

Toen ik een poging deed om te informeren hoeveel dollar ze voor longtime wilde hebben begreep ze me verkeerd en werd de rekening opgemaakt.

Ik wilde toch nog niet barfinen, dus vond het prima en ging tien meter verder in de 104 bar kijken. Hier ook voor twee dames een ladydrink besteld. Het leukste meisje wilde niet zoenen, en om te informeren naar de prijs moest het andere meisje bijspringen. Ze bleek de bar niet uit te gaan.

Ik was ook hier de enige klant en dan lijkt de verwelkoming bij binnenkomst meer op een georganiseerde overval door een criminele bende, dus ik besloot eerst maar wat te gaan eten. Op de hoek van 108 street en Sisowath Boulevard zit café restaurant bar ‘Fish’, waar ik geacht wordt ‘s morgens te gaan ontbijten. Daar kon ik vast ook wel een stukje vlees krijgen, daar had ik trek in.

Het werden de Paprika Grilled Lamb Cutlets with Thyme Roasted Potatoes, voor $ 14.60 plus 10% VAT. Het is wat werk om het vlees los te snijden, en dan nog wat vet te verwijderen en ook de textuur maakte het tot werkvlees, maar het was een smakelijke hap.

Het was nu tien uur, ik had in 34 uur drie uur geslapen, tijd voor een dutje. Om 04.00 werd ik wakker. Dat was toch echt te laat om in deze mij totaal onbekende stad nog op pad te gaan. Ik draaide me nog maar een keer om. De eerste rustdag in 30 dagen.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

48 reacties op “Frans Amsterdam in Phnom Penh, Cambodja (dag 1)”

 1. BertBrouwer zegt op

  Frans Amsterdam, wat ben jij een hoerenloper en je voelt je er nog senang bij ook. Viezerik. Shame on Azie.

  • Moderator zegt op

   Mochten er lezers zijn die zich afvragen waarom de moderator deze reactie doorlaat, dat heeft te maken met het feit dat Frans dat graag wil. Hij vindt dat iedereen een mening mag hebben over zijn artikelen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Goed, ik heb mijn reactie geplaatst omdat ik dacht waarom niet meedoen…. maar eigenlijk heb ik al mijn twijfels van het moment dat de bovenstaande reactie van de moderator werd geplaatst.

    Op TB wordt er gemodereerd volgens vrij strikte regels.
    Nergens staat dat iemand die een artikel plaatst, hij nadien kan vragen om van die regels af te wijken. Alles zou dan dus toegestaan zijn… ????
    Reacties zoals beledigende taal zijn dan toegelaten, enkel omdat een opsteller van een artikel daarom vraagt.
    Zo hebben blogregels natuurlijk geen zin.
    Ik geloof er dan ook niet in.

    Ik denk dat Khun Peter en Frans Amsterdam overeen gekomen zijn om een pseudoniem te creëren.Die noemde ze BertBrouwers….
    Laat hem maar eens Frans een hoerenloper en een vies mannetje noemen, en we gaan eens kijken wat de reacties zijn.

    Maar laat dat die BertBrouwer nu ook echt bestaan en dat hij zich in Pattaya bevindt.
    Hij kan natuurlijk ook in dat complot zitten maar anders moet dit wel pijnlijk zijn…

    • Khun Peter zegt op

     Ik wil hier wel even op reageren. Bert Brouwer bestaat wel degelijk en heeft ook wel eens wat geschreven op Thailandblog. Zie hier: https://www.thailandblog.nl/category/column/bert-brouwer/
     Je hebt wel gelijk als je zegt dat wij streng modereren en er daarom iets niet klopt. De aanleiding is dat ik Frans heb laten weten dat zijn verhaaltjes heftige reacties oproepen. En dat beledigingen richting Frans niet door de moderatie kwamen. Als voorbeeld heb ik toen de reactie van Bert Brouwer naar Frans gestuurd. Die was aanvankelijk nog erger want Bert Brouwer vond dat Frans gecastreerd moest worden. De moderator heeft dat uit zijn reactie gehaald omdat het oproepen tot geweld uit den boze is op Thailandblog.

     Omdat ik geen verborgen agenda heb en transparant wil zijn zal ik hier mijn e-mailwisseling met Frans publiceren dan begrijp je hoe dit is ontstaan.

     Hoi Frans,

     Ik had al wat willekeurige foto’s bij je Cambodja verhaal gezocht.

     Grappig wat jouw verhalen voor reacties oproepen. Er zijn echt twee kampen. Het ene kamp vindt het geweldig en het andere kamp vind het niets.

     Zo is er een kerel, Bert Brouwer (heeft ook wel eens wat voor Thailandblog geschreven en is volgens mij zwaar christelijk) die elke keer jouw stukjes leest en dan reageert met dat jij een hoerenloper bent. Maar wel elke keer de stukjes lezen.

     De moderator gooit het natuurlijk de prullenbak in.

     Groet,

     Khun Peter

     Zie hier:

     BertBrouwer
     0 goedgekeurd
     Geplaatst op 29 juli 2015 at 08:58
     Frans Amsterdam, wat ben jij een hoerenloper en je voelt je er nog senang bij ook. Viezerik. Lieden als jij moeten ze castreren. Shame on Azie.

     Reactie van Frans:
     Wat mij betreft plaats je een keer zo’n reactie van hem.
     Wellicht dat anderen daar weer op reageren. En dan niet meteen als ‘chatten’ wegmodereren natuurlijk.
     Ik houd wel van een beetje leven in de brouwerij en de mensen die het niks vinden moeten ook een kans krijgen, toch?
     Denk er maar eens over na.
     Groet, Frans.

     Hoi Frans,

     Ik heb in overleg met de moderator de reactie van Brouwer doorgelaten. De de zinsnede over het castreren is door de moderator verwijderd, dat gaat te ver.

     Groet,

     Khun Peter

     Beste Frans,

     Het doorlaten van de kritische reacties was een leuk experiment, maar niet voor herhaling vatbaar.

     Het is wederom duidelijk wat er gebeurt: er ontstaat een ellenlange off-topic discussie. Nergens gaat het meer om de inhoud van je verhaal maar alleen een discussie tussen de twee genoemde groepen.

     Dus voortaan gaan de niet inhoudelijke reacties weer de prullenbak in.

     Groet,

     Khun Peter

  • Soi zegt op

   Waar maak jij je druk om? Het is toch aan schrijver zelf wat hij met zijn vrije tijd doet? Daarbij: jij hoeft de verhalen van Frans Amsterdam toch niet te lezen? Klik gerust op een ander artikel en laat dergelijke als deze links liggen. Onderhand weet je waar de verhalen over gaan, immers schrijver windt daar geen doekjes om. Tot slot: bij alle interacties als door schrijver benoemd, zijn voortdurend volwassenen betrokken, en is uit de weergave van het gedrag van die volwassenen af te leiden dat dit gedrag gebaseerd is op “de wet van vraag en aanbod”, plus dat er sprake is van 2 meerderjarige partijen die op basis van consensus met elkaar in de weer zijn. En dit laatste is het enige criterium dat geldt.

   • Leo Th. zegt op

    Ieder zijn heug en meug, Frans kikt erop om uitgebreid over zijn ‘lovestories’ te vertellen in tegenstelling tot velen die de katjes liever in het donker knijpen. Ik kan me over zijn verhalen niet opwinden maar raak er evenmin opgewonden van. Juist de fatsoensrakkers hebben nogal eens duistere kanten en in dat opzicht begrijp ik ook de reactie van Khun Peter. De foto van de 2 meisjes bij het artikel liet mijn wenkbrauwen echter wel fronsen, leeftijd is zeker bij Aziaten vaak moeilijk in te schatten maar deze 2 girls zien er bepaald niet volwassen uit.

    • Redactie zegt op

     Foto’s zijn willekeurig. Deze zijn door de redactie er bij gezocht en niet door Frans aangeleverd.

  • Khun Peter zegt op

   Van de moderator heb ik begrepen dat je iedere keer dat Frans een verhaaltje publiceert jij het nodig vindt om te reageren met de opmerking dat hij een hoerenloper is. Maar ik vraag mij alleen hardop af, wie is nu een enger mannetje? Iemand die gewoon er voor uit komt wat hij doet of iemand die telkens weer op Thailandblog gluurt of hij stiekem nog iets kan lezen over hoertjes en hoerenlopers?

  • Hans Struijlaart zegt op

   Dag Bert,

   Ben het eens met de moderator dat iedereen recht heeft om zijn mening te kunnen zeggen. Zolang het binnen de perken blijft. Ik vind het een leuk artikel wat Frans heeft geschreven; waarschijnlijk ook heel herkenbaar voor de meeste vrijgezelle mannen die op vakantie zijn in Thailand.
   Ik vraag me af waarom jij deze artikelen leest. Je kan dit artikel ook gewoon overslaan hoor. Vraag me trouwens af wat jij zelf doet als je in Thailand bent, Waarschijnlijk ben je getrouwd, zit je zwaar onder de plak, leest boeken op het strand en bezoekt tot vervelens toe allerlei tempels en andere toeristische attracties. Je loopt met een grote boog om de barretjes heen om je vrouw te laten zien dat ze niet jaloers hoeft te zijn. Ik vind je een vrij bekrompen mannetje als je je zo uitlaat over Frans; zegt meer over jezelf dan over Frans. Zelf ga ik binnenkort weer naar Thailand (als vrijgezel) en laat de tempels links of rechts liggen en duik gelijk de gezellige barretjes in. En wat ik daar verder doe is mijn zaak. Ik ben eigenlijk een soort sociaal werker daar, zorg ervoor dat de dames genoeg verdienen om de mislukte rijstoogst te compenseren en neem ze nog mee op vakantie ook, kunnen ze ook een keer kreeft eten en lekkere cocktails drinken.
   Hoop dat de moderator mijn reactie ook doorlaat. Hans

   • Tino Kuis zegt op

    Je zegt:
    ‘Ik ben eigenlijk een soort sociaal werker daar, zorg ervoor dat de dames genoeg verdienen om de mislukte rijstoogst te compenseren en neem ze nog mee op vakantie ook, kunnen ze ook een keer kreeft eten en lekkere cocktails drinken.’

    Je hebt helemaal gelijk. Mannen gaan niet naar deze oorden om hun lusten te bevredigen maar om sociaal werk te doen. Liefdadigheid heet dat. Altruisme. Neem in het vervolg wat oudere en lelijke dames mee, die verdienen het minst. Thailand maakt economisch moeilijke tijden door en ik zou alle mannen willen oproepen Hans goede voorbeeld te volgen. Misschien dat ook de junta de prostitutie kan stimuleren door via artikel 44 de prijzen te normaliseren en TAT een reclamecampagne te laten opzetten.

    • Hans Struijlaart zegt op

     Dag Tino,

     jij begrijpt dat wij mannen een missie hebben in Thailand. Zoveel mogelijk dames financieel proberen te ondersteunen, zodat zij ook een beter leven kunnen hebben. Denk je dat ik voor mijn lol naar de barretjes ga, Ik zit ook liever een goed boek te lezen op het strand.
     P.s. Mijn laatste dame vorige vakantie was 42 jaar, ouder waren ze niet beschikbaar.
     behalve mammasan die was 53, maar die kon ik niet mee krijgen. Ze vond me te jong (59)

     hans

   • Tino Kuis zegt op

    En ik wil nog een geheimpje kwijt.
    Thaise prostituees haten de meeste van hun (farang) klanten. Dat blijkt uit de verhalen die ze op de sociale media publiceren en uit wat ik persoonlijk hoorde. Vergeet maar dat ze hun werk over het algemeen met plezier doen.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Je kan ook geen geheim bewaren he Tino. Nu weet iedereen het….

    • Hans Struijlaart zegt op

     Dag Tino,

     Dat weet ik. Ik spreek een behoorlijk beetje Thais. Dus ik vang ook de verhalen op van de dames. Ze haten niet alleen de farangs maar ook de Thaise “hoerenlopers”. En zelf heb ik ook geen hoge pet op over het gedrag van de meeste farangs en de Thai, als ik zie hoe ze hun (ik noem het liever gezelschapsdames) behandelen. Respect en nog eens respect komt voor mij op de eerste plaats wat de dames betreft en dat zie ik bij veel farangs niet gebeuren. Geef ze een leuke tijd en zorg dat ze het naar de zin hebben. Sex komt wat mij betreft dan niet op de eerste plaats. Ik laat het van de dames afhangen of ze daar zin in hebben of niet. Ik ga het natuurlijk ook weer niet uit de weg. Een leuke mop over Japanners die een dame meenemen die vrij gangbaar is in de barscene. 3000 bath, 3 cm en 3 minuten. Maar die ken je waarschijnlijk wel. Respect en genegenheid zijn voor mij de 2 belangrijkste zaken aangaande de Thaise vrouwen. hans.

     • Tino Kuis zegt op

      Moderator: Ik stel voor te stoppen met chatten.

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Mooi verslag. Ben nu al benieuwd naar het vervolg.

 3. piet zegt op

  Met spanning wacht ik je verhaal over de volgende 8 dagen af en ik wist niet dat Cambodja zo duur was.
  Veel plezier.
  Gr. Piet

 4. kees zegt op

  Ben het volledig met Bert Brouwer eens.
  Enerzijds lees ik in Thailandblog verhalen dat t eigenlijk raar is dat er mensen zijn die Thailand, en ZO-Azie in verband brengen met seks, cheap charlies enzo…..maar anderzijds publiceren jullie wel al 10 x verhalen van een nederlander die feitelijk nergens anders mee bezig is dan ervoor te zorgen dat er ‘s avonds weer een Thaise of Cambodjaanse in zijn bed ligt.

  Ik begrijp t, ik hoef die verhalen niet te lezen, maar toch…..waar gaat t over…behalve dan dat meneer als t meisje uit Naklua er niet is, of haar zus, naar de bar gaat om toch maar een ander “tilacje” op te scharrelen.

  Denk dat er wel mooiere dingen over Thailand zijn te vertellen. Op deze manier komt dit land nooit van het door jullie zelf zo verguisde imago af!

  • kjay zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

 5. Leo zegt op

  Frans, ik geniet van alle facetten van je verhalen.Ga zo door!

 6. Bert Vos zegt op

  Meestal is het wel gezellig met zo’n dame, is mijn ervaring. En ja, ook nog eens zorgzaam. Een Tilacje is natuurlijk een Tirak. Tii en Rak. Oftewel een schattebout, honey cq darling. Vind Tilacje wel een beetje denigrerend. Verder graag meer over Phnom Penh. Was ik onlangs nog.

 7. geert jan zegt op

  Beste Frans,leuke verhalen en geen achterbaks gezwam.Mooie meisjes is een hele leuke hobby vind ik.Stel je voor,jehoeft toch niet te trouwen voor je een mooi vrouwtje meeneemd? Je bent geen vieserik maar gewoon een lekkerik, een liefhebber.Goedzo,mijn zegen heb je, komnou zeg, alsof je niet mag genieten.Gekke Brouwer hoor,enge man. Gj.

 8. Rolf Piening zegt op

  Ga lekker door met je verhalen Frans; Ik lees ze graag, herken de meeste plekken en situaties ; been there, done that en trek je niks aan van zuurpruimen en criticasters. Ik ken dit soort en heb ze vaak de “kat”
  in het donker zien knijpen.

 9. kees1 zegt op

  Dacht dat het wel duidelijk was dat Frans een hoerenloper is.
  Daar wind hij zelf geen doekjes om.
  Dat het ook nog een viezerik is dat kan ik uit zijn verhalen niet op maken.
  Je hoeft toch geen viezerik te zijn als je naar de hoeren gaat
  Hij moet zelf weten wat hij doet.
  En ik weet nu onderhand ook wel wat Frans doet.
  Het interesseert me geen donder met wie hij straks weer in bed legt.
  Het word een beetje overdone Vind ik Frans.
  Verder vind ik je verhaal leuk geschreven

 10. ralph amsterdam zegt op

  Hoi Frans. Goede website over Cambodja is http://www.canbypublications.com. Ik kom al acht jaar in Cambodja na twintig jaar Thailand. Cambodja is armer maar de mensen zijn er aardiger. Ik vind de markten altijd leuk in Phnom Penh, vooral de russische markt is leuk. De Toul Sleng gevangenis is imponerend. De rivierkant is nogal toeristisch. 51 street is ook een aardige uitgaansstraat met de Sorya Mall. De cambodjaanse tapbieren zijn goed te drinken en goedkoper als Thailand. Mocht je nog naar het strand willen dan is Sihanoukville een leuke badplaats. Vier uur met een taxi voor 50 dollar. Veel plezier

 11. BramSiam zegt op

  Zo’n reactie van Bert Brouwer roept meer op dan het lezenswaardige verhaal zelf. Terecht. Je vraagt je toch af wat iemand er toe brengt zo te reageren op het feit dat iemand de diensten van bardames weet te waarderen.
  Wellicht houdt Bert Brouwer niet van vrouwen of houdt hij er niet van te betalen voor de door hen verleende service. Dat is zijn goed recht en hij hoeft ons niet te vertellen of en hoe hij aan z’n gerief komt. Ik ben echter bang dat hij voor de duurste vorm kiest, namelijk het huwelijk en de z.g. ware liefde. Waarschijnlijk draagt hij zijn maandinkomen direct af aan zijn echtgenote als het arriveert. Dat mag allemaal, maar waarom in hemelsnaam anderen jouw superieure moraal opdringen.Het huwelijk maakt vaak meer kapot dan je lief is. Betaalde interactie tussen mannen en vrouwen is er al sinds geld als betaalmiddel is uitgevonden en is zeker ouder dan het huwelijk. Alles in het leven heeft nu eenmaal z’n prijs en zeker in Azië.
  Vanwaar toch die pleidooien van moraalridders voor eeuwige trouw, waardoor een mens zich moet onderscheiden van de rest van de natuur. Ook het mannetjeseekhoorntje levert de beukenootjes in bij zijn vrouwtje, dat van de wind niet kan leven, maar hij is wel zo verstandig zich niet te binden.Misschien omdat eekhoorntjes geen Bert Brouwer heten

 12. Rene Martin zegt op

  Thailand en de rest van Azie hebben diverse gezichten en iedereen kan daar zelf uit kiezen welke hij/zij aantrekkelijk vind. Jammer dus dat sommige mensen maar 1 kant van het verhaal willen zien. Ik ben blij dat de redaktie er ook zo over denkt. Zelf vind ik de verhalen van F.A. wel lezerswaardig en kijk ik er altijd naar uit.

 13. Tukker zegt op

  Lees liever de verhalen van Frans dan van een of andere geitenwollensokken figuur die uitgebreid uitlegt hoe mooi de tempels zijn . In mijn ogen en naar vele bezoeken aan Thailand zijn ze voor mij allemaal het zelfde of de boeddha nu ligt staat of zit .
  . En je moet het ook niet allemaal te serieus nemen maar die zich er aan storen knijpen vaak de kat in het donker .

 14. Cor van Kampen zegt op

  Waar ik mijzelf over verbaas is dat ik al veel eerder had geschreven dat Frans een hoerenloper was.
  En dat is nooit geplaatst. Nou staat op de reacties ineens van alles met dezelfde tekst.
  Ik heb geen kritiek op Frans, Hij verteld zijn verhalen. Verhalen worden op het blog geplaatst om te lezen.
  Je kan er van genieten of niet. Je mag daar ook commentaar op leveren.
  Maar Frans is wel een kanjer om een verhaal te maken en een hoerenloper hoeft geen slecht mens te zijn.
  Zijn laatste verhaal uit Phnom Penh vind ik geweldig. Misschien kunnen de andere hoerenlopers die naar
  Thailand zijn gekomen om naar de “mooie natuur te kijken” daar nog wat van leren.
  Ik volg zijn verhalen en vanaf nu geniet ik er van.
  Cor van kampen.

 15. Rob V. zegt op

  Ik lees al je verhalen met veel plezier Frans. Zelf ben ik geen ‘hoerenloper’ (wat trouwens niet echt aardig klinkt..) maar uiteraard ook niet de onschuld zelve. Ik geniet in Thailand en elders ter wereld van andere dingen (natuur, cultuur, architectuur, lekker uit eten, reizen, etc.) Maar ieder zijn ding toch? Als iemand graag de bar in duikt of tussen de lakens en daarbij respect heeft voor zichzelf en de betrokkenen, prima. Het wordt pas wat anders als je jezelf kapot maakt of andere mensen kapot maakt. Ik heb het idee dat Frans gewoon normaal met de dames om gaat dus waarom zouden wij hem veroordelen? De moraalridders hier worden toch niet tot deze levensstijl van Frans gedwongen? En Frans doet toch niemand schade? Nou dan, niet zeiken. Als je de moraalridder uit hangt, pak dan het tuig aan wat andere mensen uitbuit, al weten de bardames (en barheren) zelf volgens mij ook wel raad met dat soort foute mensen.

  Frans, blijf lekker schrijven!

 16. ruud zegt op

  Zolang prostitutie vrijwillig gebeurt, vind ik dat iedereen het recht heeft dat beroep uit te oefenen en niemand iets te verwijten valt als hij van de diensten gebruik wil maken.

 17. mr. Thailand zegt op

  Leuk verhaal, Frans. Doe zo verder.
  Overigens ben ik wel akkoord met onder andere BertBrouwer dat je een zogenaamde ‘hoerenloper’ bent, maar dat is ook eerder een feit dan den scheldwoord. Maak je daar dus maar niet zo druk om. Veel toeristen gaan naar Zuidoost Azië voor dit soort zaken. Eigenlijk is het dus ook een belangrijk cultuur facet, dus hoop ik ergens dat je daar ook op een (nog) interessant(ere) manier kan schrijven.
  In je reisverslag zou ik ook graag wat vergelijkingen zien tussen TH en KH (Cambodja). Mij lijken deze twee landen behoorlijk gelijkaardig, maar ongetwijfeld zijn er wel heel wat verschillen.

  Ondanks te (soms) negatieve reacties hoop ik dan ook dat je in dezelfde stijl verder blijft schrijven.

 18. david nijholt zegt op

  Ik zal ook wel een hoerenloper zijn.Ga soms zeg maar een enkele keer met een dame uit en dat is niet mijn vriendin.Of ben ik de enigste hier in Thailand met een relatie die zich niet aan de regels houdt.Leven en laten leven.

 19. BertBrouwer zegt op

  Goed, ik heb de reacties even op me in laten werken en de conclusie mag onder meer zijn op enkele positieve uitzonderingen na: bedekken met de mantel wat in feite krom is en U weet het of is er totaal geen ethisch besef hier? In het reageren wordt behoorlijk wat tijd gestoken en dat is begrijpelijk 80 % van de reageerders is hier pensionade en heeft zeeen van tijd.

  Ik heb ze recentelijk vanaf de straat in bars zien dansen: kerels van ver boven de zeventig die met een jonge meid aan de hand staan te dansen alsof ze twintig, schertsvertoningen, dansbewegingen die niet nij de leeftijd passen. U bent kluchten reageerders.

  Hoerenlopen is in veel landen gelukkig strafbaar. De overdaad aan pensionado’s die zich aan hun zielig lusten (in eigen land zijn het veelal losers) overgeven praten hier op dit blog zo recht, wat zo enorm krom is. Het is een walgelijk fenomeen en zou uitgeroeid moeten worden in een prachtig land als Thailand.

  • Khun Peter zegt op

   Ik zie iemand van 70 liever lol hebben en dansen in een bar, dan dat ze verpieteren op driehoog achter in een seniorenflat omdat dit hoort volgens calvinisten zoals U. Over ethisch besef en losers gesproken….

   • Hans Struijlaart zegt op

    Dag Khun Peter,

    Ik zou je graag een keer willen ontmoeten in Thailand.
    Want je bent een man naar mijn hart.

    hans

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Vindt u nu zelf niet dat dit een zielige reactie is .

   Gaat u echt, op een voor u veilige afstand en blijkbaar op een tijdstip waarop mensen zoals u in hun bedje zou moeten liggen, kijken wat andere mensen doen.
   Men noemt zoiets gluurders…..

   Er wordt helemaal niets recht gepraat. Mensen komen alleen eerlijk voor hun mening uit.
   Het is krom en niemand probeert dit recht te zetten.
   Is dat niet beter dan het hypocritische gedoe ?

   U moet echt eens de wereld leren kennen.
   Ik ben echt benieuwd wat u zelf hier doet.
   Is het de Songthaew nemen van Soi 1 naar Walking street en daar uw (kosteloze ) bevrediging zoeken in een hoekje…..

   Weet u dat er buiten Pattaya nog dingen te zien zijn in Thailand.
   In plaats van elke dag in Pattaya mensen te gaan begluren, ga eens het land in.
   Want wat doet u trouwens in Pattaya als het u zo stoort?

  • Mark zegt op

   Uitroeien? Alles en iedereen die er een andere gedachte of levenswijze op na houdt? Zoals IS het wil, of het heerschap met het snorretje van de jaren 40 vorige eeuw?

   Dat ene woord alleen al zegt alles over u mijnheer!

  • Hans Struijlaart zegt op

   dag Bert,

   Je bent nog zieker van geest dan ik in eerste instantie gedacht had.
   Na jouw respons gelezen te hebben. Uitroeien? Laten we beginnen met jou.
   Wat is er mooier dan een 70 jarige die nog de moed heeft om te dansen en zich te laten gaan in een discotheek om te beseffen dat hij helemaal niet zo oud is als hij oorspronkelijk dacht. Je bent zo jong als je je op dat moment voelt en leeftijd is dan totaal ondergeschikt. P.s. Dansen met een jongere vrouw maakt je nog geen hoerenloper, wel een stuk jonger. Ik dans nooit in Nederland omdat je al snel het stigma krijgt van oude vieze man. In Thailand dans ik heel veel omdat ik van dansen hou en niemand daar dan aanstoot aan neemt al ben je 59 jaar..
   Ik stel voor dat je lekker achter de geraniums of in Thailand zijn dat orchideeën gaat zitten en de 70 jarigen gaat bespioneren (via je spiegeltjes in je hotelkamer) die wel nog de energie hebben ( die jij al lang niet meer hebt) om uit het leven te halen wat er in zit.
   Moet nog even kwijt dat dit stukje heel wat reacties teweeg heeft gebracht. En dan onderscheiden zich de mannen die ruimdenkend zijn met levenservaring en de mannen die bekrompen zijn en alleen maar gefocust zijn op wat in hun ogen goed en slecht is.
   Hans

 20. Gusie Isaan zegt op

  @Tukker
  Dat je liever de verhalen leest van FA zegt genoeg over je zelf dan over een geitenwollensokken figuur.
  Maar als je dan ook nog zegt dat alle tempels hetzelfde zijn kan je dat argument ook betrekken op de bezoeken aan de barretjes, deze zijn namelijk ook allemaal hetzelfde en vervolgens op de dames en hun conversaties ook allemaal hetzelfde en uiteindelijk betalen voor de sex…… ook hetzelfde.
  Dus wat zeur je nou?

 21. BertBrouwer zegt op

  Het is grappig dat men hier meent hoererij grappig te moeten noemen. Het is te ziek voor woorden dat pensionado’s zich vermaken in go go bars en zich goden wanen. Welk een kronkelbrij heeft zich van uw krimpende hersenpannen meester gemaakt. Bah.

 22. BramSiam zegt op

  Deze meneer heeft wel een erg negatief mensbeeld, behalve over zichzelf dan. Hoerenlopers, losers met zielige lusten, ‘kluchten reageerders’ (?). Het enige wat aan hem krom is zijn kennelijk zijn pogingen tot volzinnen en zijn brabbelend Nederlands, Wellicht dat wie krom schrijft ook krom denkt of zou het omgekeerd zijn.
  Hoerenlopen is inderdaad strafbaar in veel landen, vooral in regio’s waar de Islam de boventoon voert. Ook in Kenia waar homoseksualiteit strafbaar is zal hij zich thuisvoelen. Wat hem niet bevalt zou ‘uitgeroeid moeten worden’. Dat is in ’40 ’45 ook al eens geprobeerd.
  Is Bert Brouwer misschien een pseudoniem van Andries Knevel? Waarschijnlijk niet want die is toch wat minder fundamentalistisch en beheerst de Nederlanse taal aanmerkelijk beter.

  • Mr.Bojangles zegt op

   “Hoerenlopen is inderdaad strafbaar in veel landen, vooral in regio’s waar de Islam de boventoon voert.”
   Dat is toch die religie waar je 40 vrouwen mag hebben he? Ja, als je daarna nog naar de hoeren wil, dan is er denk ik toch echt een steekje los, dus ik kan die wet dan wel begrijpen.

   Frans,
   Ga vooral door met je verhalen, ik lees ze met heel veel plezier. En zeker nu je in Cambodja zit, want dat is de komende jaren ook mijn plan.

   En voor de negatievelingen: hoezo zijn wij slecht en hoerenlopers als wij mensen die hun beroep uitoefenen graag aan hun inkomsten helpen?

 23. Thomas zegt op

  Je kunt natuurlijk ook gewoon creatief proberen te zijn, net als Frans als hij schrijft. Vooruit, een poging dan. Een loper is een sleutel die meerdere sloten kan openen. Een hoerenloper kan dus bij meerdere dames ook wat openen. Misschien de intieme delen, maar door respect toch ook vaak hun hart. Hij maakt ze blij. Chapeau dus!
  Verder is een loper toch ook een lang smal tapijt dat wordt uitgerold om iemand met alle eerbetoon te verwelkomen? Een teken van respect dus.
  Zo wordt hoerenloper een geuzennaam, een eretitel. Ga vooral door zo Frans en laat je licht maar schijnen. Het duister van de morele scherpslijpers heeft tegenwicht nodig.

 24. Tom zegt op

  Frans, je bent een baas. De dames in de barretje zitten er klaar voor. Dus mag je van hun genieten.

 25. Pieter1947 zegt op

  Waar maken we ons druk om over een figuur als bertBrouwer.Laten we lekker de verhalen lezen van Frans Amsterdam…..Heb weer genoten van je schrijven Frans…

 26. Moderator zegt op

  Wij sluiten de reactiemogelijkheid. En gaan voortaan weer streng modereren omdat blijkt dat aanvallen op een schrijver alleen maar leiden tot off-topic discussies en chatten.

 27. Frans Amsterdam zegt op

  Ik neem even de vrijheid om te reageren.

  Cor van Kampen’s opmerking dat bepaalde terminologie doorgaans wordt weggemodereerd, is volkomen terecht. Dat geldt trouwens niet alleen voor de reacties. Ik heb ooit eens een stukje ingezonden met de titel ‘Een avondje hoerenlopen in Pattaya.’ en dat werd ‘Een avondje stappen in Pattaya.’

  Er is nu inderdaad sprake van een uitzondering.

  Mede in dat verband, naar aanleiding van de opmerking van RonnyLatPhrao:
  Nee, er is geen complot. Maar ik vind wel dat ook negatieve reacties moeten kunnen, ik wil tenslotte wel een een objectief beeld krijgen van wat er leeft onder de lezers.
  Als ik het goed heb begrepen is daarom, bij wijze van éénmalig experiment, van de forumregels afgeweken.

  Overigens is de reactie van Bert Brouwer in die zin wel degelijk gemodereerd, dat hij mij eigenlijk ook nog het bewust toegebrachte verlies van twee lichaamsdelen toewenste.
  De heer Bert Brouwer is trouwens principieel tegenstander van secularisatie en roept zelfs op tot een verbond tussen Islam en Christendom, om de ongelovigen te bestrijden.
  *
  http://www.refdag.nl/mobile/opinie/smeed_coalitie_tussen_christenen_en_moslims_tegen_secularisme_1_790603
  *
  Tsja, van een overtuigd veganist zul je nooit een compliment krijgen over een verantwoord geproduceerd stukje vlees.

  Natuurlijk heeft Thailand veel meer te bieden, maar feit is en blijft dat het grootste open-lucht bordeel ter wereld nu eenmaal in Pattaya is gevestigd. Dat ontkennen of doodzwijgen heeft geen zin en het zal altijd met het imago van Thailand verbonden blijven.

  Verder respecteer ik iedereen die morele bezwaren heeft tegen prostitutie, zolang ik de vrijheid heb om die niet te delen.

  Bovendien ben ik ervan overtuigd dat de prostitutie in Thailand in mindere mate gepaard gaat met dwang, pooierschap en drugsgebruik dan in vele andere landen.

  Tenslotte bedank ik iedereen voor de reacties, ook de negatieve.

  Met vriendelijke groet,

  Frans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website