Column: Toespraak van Kuhn Tina van der Chee

Door Chris de Boer
Geplaatst in Chris de Boer, Column
Tags: ,
5 augustus 2023

Parlement Thailand – PKittiwongsakul / Shutterstock.com

Beste leden van het Thaise parlement, van de senaat en alle leuke Thaise mensen thuis.

Ik richt mij tot u allen omdat ik denk dat ik ook een klein beetje weet van de Thaise politiek, die de laatste jaren nogal wat te verduren heeft. Ik kom er namelijk heel vaak op vakantie en lees Thailandblog.

Ik was persoonlijk heel blij met de uitslag van de laatste verkiezingen van 14 mei. Mijn favoriete schoonzoon, Khun Pita, (hoop dat hij niet homoseksueel is) won de verkiezingen en mijn stellige verwachting was toch wel dat hij, na enige aarzeling van voldoende senatoren, tot premier zou worden gekozen. Wel in een coalitie met de Pheu Thai, niet mijn favoriete partner, maar soms heb je het in het (politieke) leven niet echt voor het kiezen. Gelukkig waren ze net iets kleiner dan de MFP zodat ze de tweede viool mogen spelen in een kabinet. Overigens ook een prachtig instrument, een tweede viool.

Maar het liep en het loopt allemaal wat anders. Eerst dat gedoe over een paar aandeeltjes in een niet actieve media BV die nu Pita misschien de das omdoet. Hij heeft ze niet eens zelf, maar ze zijn onderdeel van de erfenis van zijn vader. Hoe de dood van je vader je kan achtervolgen in het leven. Het bedrijfje is nog niet opgedoekt omdat het nog een rekening te vereffenen heeft met de Thaise overheid. Wat een muggenzifterij allemaal. Dat heeft toch allemaal niks met politiek te maken. En zeker niet met de belangen van de Thaise bevolking die smacht naar verandering.

Dan art112. Het is natuurlijk niet zo vreemd dat menigeen beducht is om dat artikel (een beetje) te veranderen. Eigenlijk de enige partij die dat durft, is de MFP. En het gaat niet alleen om de jongeren want ook veel ouderen hebben op de MFP gestemd. Het was niet echt het stemmentrekkend programma punt maar wel het punt dat de MFP in de onderhandelingen opbreekt. Overigens met valse argumenten zoals de bewering dat de MFP de monarchie wil afschaffen en dat men niet de MFP in een kabinet wil samenwerken vanwege hun art112 standpunt. Het stond niet in de MOU met de 8 coalitiepartijen en zou ook niet een meerderheid halen in het parlement.

Een beetje vergelijkbaar met het standpunt van de ChristenUnie over euthanasie: leuk voor de bühne en de achterban, maar niet realistisch. De partij van Kuhn Anutin (een meerderheid van de Thais wil hem niet meer zien in de politiek, las ik in de Bangkok Post, de doktoren ook niet) die daarin het meeste volhardde was nota bene de partij die de oud-generaals Prayut en Prawit steunde in een kabinet. Prayut en Prawit: twee personen die in 2014 bij een staatsgreep tegen het bevoegd en gekozen gezag betrokken waren: een misdaad waarop in Thailand de doodstraf staat. Gelukkig had men zelf dezelfde dag een amnestie-wet aangenomen die dat voorkwam. Dat kan snel als er geen parlement en geen senaat is. Daar weet u alles van in deze dagen. Zou toch wel aardig zijn als iemand de  moed had om aan het Constitutional Court te vragen om deze amnestie-wet met terugwerkende kracht ongeldig te verklaren. Zulke misdaden verjaren toch nooit? Of heeft Thaksin beloofd dat niet te doen in ruil voor zijn amnestie als hij terugkomt? We zullen zien.

Een speciaal woord tot de leden van de senaat in dit verband. Uw stemgedrag in de zitting waarin een nieuwe premier moest worden gekozen (met hopelijk een meerderheid van het parlement achter zich) heeft mij hogelijk verbaasd. En niet alleen mij. Weet u nog, toen u in 2019 werd beëdigd als senator, wat u toen heeft beloofd? Laat ik u helpen:  “I, (name of the declarer), do solemnly declare that I will perform my duties in accordance with the honest dictates of my conscience for the common interest of the Thai people. I will also uphold and observe the Constitution of the Kingdom of Thailand in every respect.” Nu was er een voorstel om een erudiete, jonge premier te kiezen met een moderne politieke agenda met een coalitie die kan bogen op ruime steun in het parlement. Een premier die het beeld van een starre, conservatieve, incompetente, eenzijdig samengestelde en ietwat oubollige Thaise regering in en paar jaar in het wereldbeeld zou kunnen veranderen.

Veranderen in de richting van een meer moderne verzorgingsstaat waarin mensen meer te zeggen hebben over hun eigen leven, over hun eigen omgeving en waarin zij gelukkiger zouden kunnen worden dan zij nu zijn. Net zoals zoveel andere mensen in de wereld. En U bestaat het om tegen zo’n premier en coalitie te stemmen (of u van stemming te onthouden)? Alleen om slechts 1 programmapunt waarvoor geen meerderheid in het parlement te vinden is? Weet u: ik geloof daar niks van. Ik geloof dat u wilt vasthouden aan de oude situatie, aan het primaat van ‘law and order’ boven alle andere ontwikkelingen, aan oude machtsverhoudingen waarvan u zelf de voordelen plukt en wilt blijven plukken. Eigenbelang dus. En om heel eerlijk te zijn: dat mag van mij. MAAR… dat is niet de taak van een senator en moeilijk te verdedigen met de belofte die u hebt gedaan bij aantreden. U zou uw beslissing moeten baseren op het belang van de Thaise bevolking. En die bevolking was zonneklaar in het stemhokje: de meerderheid wil veranderingen. En een gewetensvolle senator honoreert de uitslag van een democratische verkiezing ook al is hij/zij het er persoonlijk niet mee eens. Helaas, pindakaas, maar dat is democratie.

Een special woord ook voor de leden van de Pheu Thai. U zit in een niet benijdenswaardige positie, maar u hebt zich daar zelf in gemanoeuvreerd. En het is voor de buitenstaander en de kiezer niet duidelijk wat u nu eigenlijk wilt: veranderingen in de samenleving via de 8 partijen coalitie (conform het ondertekende MOU) of puur de macht. En macht betekent geld in een land met zoveel corruptie en vriendjespolitiek, weet ik. En als dat niet kan met de MFP, dan maar met anderen. Desnoods met partijen die door de kiezers zijn afgeserveerd, met name omdat zij eigenlijk niks hebben betekend voor de vooruitgang van het land in de afgelopen 5 jaar, ondanks alle mooie woorden. Ja, het was relatief rustig, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Eigenlijk heeft het land 5 jaar verloren en dankzij u kan dat veranderen of niet. Ik begrijp heel goed dat u de invloed van Kuhn Thaksin op uw beslissingen ontkent. Er dreigt immers opheffing van uw partij als dat wel zo zou zijn.

Ik wens u veel wijsheid toe in deze dagen, maar ook veel integriteit. En kijk naar de lange termijn, niet naar de eerste 4 jaar, of alleen het eerste jaar als u na een jaar de andere partijen een schop wilt geven en de MOU weer uit de kast haalt, omdat de senaat dan minder te zeggen heeft. Als u dat echt wilt, houdt dan nu vast aan de MOU en laat de anderen maar een uiterst labiele, politiek zwakke en door iedereen ongewenste minderheidsregering vormen. Er kan echt nog wel 1 verloren jaar bij. Dan komen niet alleen de kiezers maar ook het bedrijfsleven in het geweer. Niet alleen de toekomst van het land staat op het spel, maar ook de toekomst van de Pheu Thai en de geloofwaardigheid van de Thaise politiek (en die was al niet erg groot). Laat die niet gijzelen door de senaat. Daar krijgt u spijt van.

6 reacties op “Column: Toespraak van Kuhn Tina van der Chee”

 1. GeertP zegt op

  Bravo,hier kan menig columnist een puntje aan zuigen.

 2. Petervz zegt op

  Chris, ik ben het vaak niet met je eens maar dit hebt je goed verwoord.

 3. klaasje zegt op

  Bravo!! Goed en duidelijk. Ik vraag me alleen af welke truckendoos wordt opengetrokken als volgend jaar de senaat minder in de melk te brokkelen krijgt. Om zo toch vooral de huidige posities te behouden.

 4. John zegt op

  “I, (name of the declarer), do solemnly declare that I will perform my duties in accordance with the honest dictates of my conscience for the common interest of the Thai people”

  Het probleem is wie en hoe je dit leest, aan alles zit 2 kanten. De senatoren vinden dat met het wegstemmen van Pita zij het Thaise volk dienen, het volk moet tegen zichzelf en hun verkeerde stemgedrag worden beschermd…. Ahum.

  De meeste mensen zullen willen lezen dat ze moeten doen wat het volk wil en dus de verkiezing moeten respecteren. Iets waar ik 100% achter sta maar helaas is de macht van het geld (ook in een Buddistisch land als Thailand) veel groter.

 5. Michael zegt op

  En toen ging de wekker af,kom hier al dertig jaar,politiek is hier van een andere orde dan misschien in het westen,vraag mijn dikwijls af,wat deze mensen zich toe beweegt,om minister president te worden,overal wereld wijd, is het vaak het zelfde,in thailand worden de stemmen gekocht,en omdat deze worden verkocht in de Isaan,die er geen enkel voordeel bij hebben welke partij in de regering komt,zal het zeker,voor nu in de toekomst geen enkel verschil uit maken,is wachten op een escalatie tussen arm en rijk

 6. Soi zegt op

  Je hebt er bijna een dagtaak aan om de verwikkelingen rondom de regeringsvorming van Thailand sinds de verkiezingen van medio mei jl. te volgen. Anno vandaag blijkt dat PT de verkiezingsuitslag nog steeds niet verwerkt. Ze dacht zeker het dubbele van de 141 behaalde zetels toegeworpen te krijgen, maar moest de winst aan de MFP laten. Maar die partij manoeuvreerde zichzelf uit de wedstrijd. De focus ligt nu op partijleider Srettha, want hij is nu de beoogde premier. Evenwel buiten de waard gerekend, want zie daar: politiek activist Chuwit beweert dat Srettha in een vorige baan miljoenen baht belastingen ontdook.
  Ook zijn er senatoren die Settha wantrouwen over de 112-kwestie. PT wordt verweten geen duidelijk standpunt in te nemen, maar dat wordt nu door PT in alle toonaarden ontkend.
  Maar gaat de PT wel de PM leveren? Ook nog maar de vraag. Want in de media is er volop sprake van dat de door de junta aangewezen senaat weleens voor Prawit kan gaan benoemen als de volgende premier. Leg je je oren te horen, dan hoor je dat “ men” denkt dat de PT zou kunnen zwichten voor een deal om Thaksin uit ballingschap te krijgen.
  Hij zal moeten wachten op gunstiger voorboden, immers ook maar mens.
  Terug naar PT: analisten menen dat de partij zichzelf danig heeft afgezwakt: de gunst van het moment dat MFP de handdoek in de ring gooide is allang verlopen, en al dat wachten op uitspraken van de hoogste rechter doet geen goed aan imago en reputatie.
  En dan zijn er nog de PT-stemmers zelf die de partij stevig in de smiezen houden vanwege de opgeworpen ideeën met een aantal van huidige nog zittende partijen een regering te vormen. Nota bene partijen die ook door eigen kiezers zijn afgewezen. Het gaat de PT-geloofwaardigheid fors schaden als de UTN en de PRP worden uitgenodigd zich bij een coalitie aan te sluiten. Settha en partijleiding hadden juist tijdens de aanloop naar 14 mei jl. elke samenwerking met hen afgedaan.
  Het kan verkeren: die ene die premier wordt opdat die andere terug het land in kan, en beide groten van 14 mei die achtereenvolgens van de mat af rollen. We gaan het zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website