Column: Ontevreden

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Column, Theo van der Schaaf
Tags: , ,
31 maart 2019

Ja, er is altijd wel wat te mopperen, te zeuren. Ja, er zijn altijd wel breekbare vaasjes in de buurt, moeten we zuinig op zijn. En ja, er zijn altijd wel bejaarden die net niet de aandacht krijgen die zou moeten. En natuurlijk zijn er een flink aantal kinderen die niet op vakantie kunnen en geen sinterklaascadeau krijgen. Zielig? Ja! En zeker, alles wordt duurder, nooit goedkoper.

Krijgen we ooit het salaris dat ons toch echt toebehoort?, zeker niet! En is het gras niet altijd groener bij de buren en aan de overkant? Jawel! En dat klimaat? Mwah!, wat een onzin, waar maakt men zich druk over. En Europa? Daar moeten we zo snel mogelijk vanaf, kost ons land alleen maar geld en onnodige bemoeienis. Oh ja, en een glas is altijd halfleeg, nooit eens halfvol.

De nieuwe Koekoek

Dit zijn teksten die bij het land horen waarvan recent is gebleken dat de bewoners ervan het op vier na gelukkigst zijn ter wereld. Tenminste voor een precieze 14.3 procent blijkt sinds 20 maart. Het door hem (Baudet) verfoeide establishment schok zich kapot. De meeste kiezers zijn laag opgeleid en begrijpen vermoedelijk geen snars van Baudet’s opgeklopte lariekoek, maar ze willen het vooral ‘anders’. De wijsheid van de uil speelt een hoofdrol bij het Forum. FVD is eigenlijk een marketing company erkent Baudet vaak en dat vak doet ie heel goed en slim.

In 1967 werd Nederland ook al opgeschrikt door een partijleider die voornamelijk lariekoek uitbraakte en toch furore maakte door diezelfde groep kiezers aan te spreken als uit de eerste alinea. Hij haalde tot schrik van het establishment zomaar 7 zetels. De meeste kiezers waren laagopgeleid maar begrepen de lariekoek van Koekoek wel vanwege het simpele taalgebruik door hem. Ze wilden het vooral ‘anders’. Ook hier was een Den Uil grotendeels debet aan de te verwachten malaise, alleen die zat vooral in ‘De Olie’, en zong Boer Koekoek zich samen met Vader Abraham naar een wekenlange nummer één positie in alle hitlijsten. Slimme marketing.

Dat de beste stuurlui altijd aan wal staan is een feit, want zowel met Koekoek, Fortuyn, Wilders als met Baudet is op geen enkele concrete manier duidelijk geworden hoe het dan ‘anders’ moet. Anno nu zijn er te weinig leraren en zorgverleners. Klopt. Hebben we daar iets van een oplossing over vernomen van FVD? Naast het klimaat zijn dit de belangrijkste actuele issues die spelen. Alle drie problemen zijn onderkent en er wordt keihard aan oplossingen en maatregelen gewerkt. Het klimaatprobleem wordt door Baudet gebagatelliseerd, of erger, geheel ontkent. De ontevredene vindt dat prima want het kost alleen maar geld. En die ontevreden portemonnee speelt een hoofdrol bij de keuze voor FVD.

Thailand

Hier waren van de week ook verkiezingen. Bijna vijf jaar lang had het land een dictator aan de leiding met alle gevolgen van dien. De bewoners zijn ook ontevreden, maar vooral daardoor. En nu mochten ze eindelijk weer stemmen. Tegelijkertijd een kansloze missie want de dictator had het in zijn regeerperiode zo ingericht dat ie niet kon verliezen. De kans dat er iets ‘anders’ gaat worden is dan ook nihil. Alle reden dus om ontevreden te zijn en te blijven.

En dat geldt in dit land voor niet 14.3 procent maar voor 95 procent van de bevolking.

Redenen te over om ontevreden te zijn. Pensioen? Is zo weinig dat het verwaarloosbaar mag worden genoemd. Scholing? Bedroevend laag niveau. Ouderenzorg? Bestaat niet voor hen. Gehandicaptenzorg? Bestaat niet voor hen. Verkeer? Levensgevaarlijk! Infrastructuur en wegenonderhoud? Belabberd. Ziekenzorg? Bestaat, maar bezoek aan een staatsziekenhuisspecialist en eventuele vervolgbehandeling vereist engelengeduld. Corruptie? Op alle niveaus en een van de hoogste percentages ter wereld.

Het verschil

Ik ken in Hua Hin een paar ouders die een totaal verlamd kind hebben. Geen enkele zelfstandigheid is mogelijk en honderd procent hulp vereist voor alles. Wassen, eten, drinken, poepen en piesen. Hulp van de overheid. Nul. Deze gezinnen zijn volledig afhankelijk van giften en de hulp van vrijwilligers.

In Nederland keek ik niet lang geleden in opperste verbazing naar een talkshow waarin een moeder met een kind in vergelijkbare positie klaagde over het feit dat ze ieder jaar wel een hele dag bezig was met het invullen van de PGB (persoonsgebonden budget) aanvraag. Het geld dat ze daardoor toucheerde was gelijk aan een jaarinkomen met als gevolg dat ze zich voor 100 procent aan de zorg voor haar kind kon overgeven. Een paar dagen later was er een special van bijna een uur op tv met deze moeder en haar klacht over deze ‘wantoestand’….!

Tot slot

Thailand heeft de 52e plek op de landenlijst qua gelukkig zijn, en plek 95 als het om corruptie gaat. Nederland heeft respectievelijk plek 5 en 8.


» Laat een reactie achter


42 reacties op “Column: Ontevreden”

 1. ruud zegt op

  Een lang verhaal over politiek, zorg, fraude, ontevredenheid en klagen, maar wat u nu eigelijk wil zeggen ontgaat me.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
  • Chris zegt op

   De schrijver van het artikel verwijst m.i. heel nadrukkelijk naar de Nederlandse samenleving waar klagen over van alles en nog wat verheven is tot een nationale sport. Terwijl hier in Thailand het overgrote deel reden tot klagen heeft en hier eigenlijk geen tijd aan verloren laat gaan.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • theo zegt op

   Beste Ruud,

   Nog maar eens lezen dan wellicht?
   Ik eens geprobeerd uit te leggen aan bijvoorbeeld een Thai wat PGB is.
   Hij dacht dat ik een sprookje vertelde.

   Theo

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • Marco zegt op

    Beste Theo,

    Heb je ook weleens proberen uit te leggen dat we in Nederland een belastingdruk van ongeveer 40% hebben en nog steeds stijgende?
    Dit even buiten het feit dat TL en NL met elkaar vergelijken over dit soort zaken hetzelfde is als in sprookjes geloven.
    Succes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 2. hendrik zegt op

  Heb hier maar een antwoord op, ga in de politiek.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. Antonius zegt op

  Beste lezers.

  Ik verbaas me in dit artikel dat er wordt beweerd dat Baudet geen oplossing heeft voor het leraren tekort. Die oplossing is er al jaren. Ga leerlingen in het vervolg en voort gezet onderwijs les geven via tv kanalen en internet.
  Ze kunnen altijd chatten met een medewerker voor extra uitleg. Taken en huiswerk kan online worden gemaakt en aangeleverd. correctie doet de computer..
  Het leraren overschot wat hierdoor ontstaat kan worden benut om de tekorten op de arbeid markt op te lossen.
  Andere voordelen minder file druk, minder openbaar vervoer. geen overvolle bussen en treinen meer. Minder scholen.. lagere uitgaven voor lesgelden. Ja en natuurlijk een enorme besparing op de schadelijke uitstoot en energie. De klimaat doelen komen met deze omzwaai snel dichterbij.
  Besparing op conducteurs,machinisten,beveiligers,machinisten, schoolbussen , schoonmakers en zo zal er nog veel meer op andere zaken, zoals verwarming en elektra bespaart worden.
  Je zag al in het nieuws dat veel hoogleraren en mensen uit het onderwijs Baudet en zijn plannen niet willen.
  Bang voor banen en korten op verworvenheden.Hij geeft de stakend onderwijzers gelijk en gebruikt wellicht hun klimaat eisen om boven genoemde maatregelen in te voeren.

  Ik denk dat Baudet goed is voor Nederland.

  Groet Antonius

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
  • chris zegt op

   Waarom niet de zaken omgekeerd? Lessen thuis en huiswerk maken op school?

   https://www.youtube.com/watch?v=EceWjPUgWc8

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • stevenl zegt op

   “Je zag al in het nieuws dat veel hoogleraren en mensen uit het onderwijs Baudet en zijn plannen niet willen.”
   Wat ze niet willen is zijn meldpunt voor leraren met wie hij het niet eens is. In het verleden zijn er anderen geweest met zo’n meldpunt, en dat is altijd slecht afgelopen. Dit is een typisch voorbeeld van een bijdrage leveren aan de groeiende tegenstellingen in de maatschappij.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. Rob zegt op

  Ja en?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Caspar zegt op

  ‘Je kunt stemmen wat je wilt, ‘Er zitten een regering en Kamerleden door onszelf gekozen en ik vertrouw erop dat ze ook voor ons opkomen en werken.Maar dat vertrouwen is weg en dat hebben de mensen begrepen het is een farce die hele politiek met leugens en bedrog de een is het bonnetje kwijt de ander zat met poetin in zijn dashja en onze grote leider geen geld naar de grieken nee even daarna weer miljoenen weg en wat te zeggen iedere nederlander krijgt 1000 euro moet ze nog zien op mijn rekening dus niet.Het zorgstelsel is een hopeloos geval 385 euro eigen bijdage is voor veel mensen te veel en dan weer meer mensen naar de voedselbank ja je zou zeggen het gaat goed in nederland, maar schijn bedriegt.Het openbaar vervoer is het duurste in europa.Ja natuurlijk kan wel klagen maar het is zo dat de mensen willen eens verandering laat onze nieuwe koekoek maar eens bewijzen dat het anders kan in plaats van die leugenaars die er voorheen zaten nou koekoek laat je eens horen en bewijzen dat het anders kan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 6. Karel zegt op

  Een interessante persoonlijke mening over de uitslag van de nederlandse verkiezingen. Het waarheidsgehalte over het niveau van de kiezers voor het FvD is ietwat gering en ook de vergelijking met Koekoek gaat wat ver maar ieder zijn mening. Dat alleen de kiezer voor het FvD zich zorgen maakt over geld en dat dit bepalend was voor de keuze is baarlijke nonsens, de analyse van het stemgedrag geeft volledig andere resultaten.
  De schrijver schijnt het niet eens te zijn met de mening en de keuze van anderen, zijn woordkeuze is denigrerend, het gebrek aan respekt voor anders denkenden is een typisch fenomeen dat past bij mensen die niet tegen hun verlies kunnen en het eigen gelijk boven alles stellen.
  De media in Nederland stonden en staan vol van soortgelijke commentaren, de druiven zijn erg zuur.
  Als laatste opmerking nog dit.
  Als een lezersgroep het probleem van een ontevreden portemonnee begrijpt is het wel de Thailandblog lezer. De schrijver van dit artikel schijnt dit probleem niet te kennen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +20 (obv 20 stemmen)
 7. John Chiang rai zegt op

  Mijn vrouw afkomstig uit Thailand staat altijd verbaasd te kijken als mensen in Nederland/Europa voortdurend aan het zeuren zijn,over toestanden die in haar thuisland nog haast een luxe zijn.
  Als sommigen dan ook nog zo doen als of in Thailand alles zoveel beter is,begint ze hoofdschuddend te lachen over zoveel blindheid.
  Natuurlijk zijn er altijd dingen die men ook in het rijke westen nog verbeteren kan,maar om nu van iedere misstand alleen een regering de schuld te geven,houdt ik persoonlijk voor erg overdreven.
  Afgezien van chronisch zieken of invaliden,kan iedereen door te werken er voor zorgen,dat hij later iets meer te verteren heeft als uitsluitend een AOW uitkering.
  Vaak is het gedurende hun hele leven, alleen de levenstijl die sommigen overdenken moeten,zodat ze later minder aangewezen zijn op anderen.
  Veel onnodige tra la laa,veel party,te grote auto’s,(vre)eten,en allerhande wereldreizen,en als we later niet meer genoeg hebben,is de regering de schuld van hun verschrikkelijke lijden.
  Wat helpt nou een voortdurend gezeur en gemekker,als deze laatste eigenschappen opnieuw van een verkeerde,en af en toe generaliserende rascistische politiek misbruikt worden, voor hun persoonlijke doeleinden.
  Mensen uit vorige generatie’s zouden ons precies vertellen kunnen,waar zo een politiek eindigen kan.
  Of denkt iemand serieus,dat deze roeptoeters het huidige Europa positief veranderen kunnen?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 8. Leo Th. zegt op

  En ja, met enige regelmaat kan ik van sommige zaken geen hoogte krijgen. Zoals ik deze week las dat de minister van Financiën het contract met de ING als huisbankier van het Rijk in 2020 niet wenst te verlengen vanwege witwaspraktijken, waar de ING voor maar liefst 775 miljoen euro geschikt heeft (waar blijft dat geld?), terwijl ik tegelijkertijd las dat Nederland door de EU op een zwarte lijst is geplaatst van de top 5 van belastingparadijzen. Staat natuurlijk geheel los van uw opsomming waarom het grootste gedeelte van de Thaise bevolking redenen zou kunnen hebben om ontevreden te zijn. Daar heeft u zonder meer gelijk in en wat dat betreft mogen Nederlanders (en immigranten) wellicht hun handen dichtknijpen en wat meer relativeren maar de omstandigheden waarin mensen wereldwijd leven zijn niet één op één vergelijkbaar. Ja, heel veel andere landen staan er slechter voor dan Nederland maar dat is geen reden om hier, in Nederland, dan maar niet tegen veronderstelde misstanden te ageren of voor Nederlanders in Thailand niet meer te mogen klagen over bijvoorbeeld de in hun ogen ongelijke behandeling m.b.t. de zorgverzekering. De Boerenpartij van Koekoek was in 1e instantie opgericht uit onvrede vanwege onteigeningen van boerderijen en was fel gekant tegen de verzorgingsstaat, alle overheidsbemoeienis en overheidsbureaucratie. Baudet schijnt volgens Jort Kelder uit noodzaak in de politiek gegaan te zijn. Wilde een tv serie maken á la Geert Mak, maar dan niet binnen Europa maar buiten Europa, kreeg daar geen budget voor en is uit geldnood politicus geworden. Het FvD van Baudet had in 2017 als verkiezingspunt een ingangsdatum voor de AOW van 66 jaar maar stemde in april 2018 zowel tegen de motie van Van Rooijen over de bevriezing van de alsmaar oplopende AOW-leeftijd en het terugdraaien van de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd als mede tegen de motie van Grashoff over vervroegde AOW en pensioen voor lagere inkomensgroepen. Opperste verbazing heb ik wanneer de heer Baudet na de laatste verkiezingen een speech houdt met daarin woorden en vergelijkingen, waar nagenoeg niemand ooit eerder van heeft gehoord maar daarvoor wel een groot applaus van zijn toehoorders krijgt. Maar ja, Jesse Klaver van GroenLinks wordt ook bejubeld alsof hij een popster is, waarschijnlijk de tijdgeest. Beste Theo, ondanks het feit dat schijnbaar iedereen tegen meer bureaucratie is, lijken de hoeveelheid regels alleen maar toe te nemen. Ben het volkomen met je eens dat de ouders van de gehandicapte kinderen, die jij in Hua Hin kent, het wel bijzonder zwaar getroffen hebben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 9. jan scheys zegt op

  ja het is zo dat wij altijd klagen en ook als het over Thailand gaat maar dan uit het oogpunt van de farang en niet uit het oogpunt van de Thai…
  wij herhalen maar steeds wat er mis is in Thailand maar we vergeten dat wij met ons geld hier koningen zijn die niks te kort komen en verlangen dan ook dat alles wordt zoals bij ons in Europa en in mijn geval België. als dat ooit zo wordt dan zien ze me daar in Thailand niet meer want dan is het even ge-administreerd met alle reglementen en regeltjes als bij ons en is de leut ervan af…
  veel liever Thailand zoals het nu (nog) is met alle voor-en nadelen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 10. Toon zegt op

  Wat een anti-fvd stukje zeg, JUIST fvd beargumenteert en komt met oplossingen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
 11. jozef zegt op

  Links populisme is het ontkennen van problemen . WE zijn bezig ons land weg te geven aan de buitenlanders . Het is normaal en geen racisme als je er waarde hecht je te herkennen in het uiterlijk , cultuur en geschiedenis van landgenoten . Ons eigen land en cultuur moet je ook beschermen . Anders wordt het gewoon afgenomen . Dit is ook het probleem van de Europese unie .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +22 (obv 22 stemmen)
  • ruud zegt op

   Een interessante redenering voor iemand die mogelijk zelf in Thailand woont.
   Zeker weten doe ik dat uiteraard niet, maar waaom zou je anders op een op Thailand gericht blog zitten?

   Als de Thaise overheid ditzelfde zegt, is de wereld altijd te klein.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 12. Hoe meer anti-Baudet stukjes, hoe meer kiezers er op de FvD zullen gaan stemmen. Veel mensen in het land zijn het zat om weg te worden gezet als dom of laag opgeleid. Juist Baudet snapt als geen ander, dat men de indoctrinatie van de hypocriete links progressieve elite in Nederland meer dan zat is.
  Beroepsschreeuwer Prem Radhakishun was een dag voor de verkiezingen aan het oreren in De Wereld Draait Door, vooral populair bij de aan witte wijn nippende GroenLinks grachtengordel bewoners, dat Baudet een rattenvanger was en de mensen die op hem stemde achterlijk waren. Gelukkig kreeg hij deze vorm van stemmingmakerij als een boemerang terug. De kiezers straffen dergelijke laatdunkendheid keihard af.
  De honden blaffen maar de karavaan trekt verder.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +17 (obv 17 stemmen)
  • Leo Th. zegt op

   Politiek, je raakt er nooit over uitgepraat en je bent het zelden met elkaar eens. Verrassingen zijn er regelmatig, zowel in Thailand, waar de zus van de Thaise koning zich plotsklaps verkiesbaar stelde voor de Thai Raksa Chart Partij maar teruggefloten werd door haar broer, als in Nederland, waar onlangs een fel kritikaster van de Islam en Tweede kamerlid voor de PVV, Joram van Klaveren, zich bekeerde tot die Islam en daarvoor ook al de PVV’er Arnoud van Doorn, die nu zelfs is benoemd als interim-directeur van het omstreden salafistische Haga Lyceum in Amsterdam. Ik denk dat je gelijk hebt dat kritiek op het FvD, door jou omschreven als anti-Baudet stukjes, meer kiezers voor het FvD oplevert. Vreemd genoeg stemmen veel mensen namelijk niet met hun verstand op een partij die het beste hun belangen behartigt maar willen zij uit onvrede een tegengeluid laten horen, zoals bijvoorbeeld toen de Partij voor de Dieren voor het eerst ten tonele verscheen. Over toneel gesproken, veel politici voeren op de bühne hun toneelstukjes op en lijken elkaar te vuur en te zwaard te bestrijden terwijl zij achter de coulissen vriendschappelijk met elkaar omgaan. Het zijn de kiezers die elkaar soms zowat in de haren vliegen op alle soorten van social media. Of in Amerika, waar republikeinen en democraten nauwelijks nog door één deur kunnen. Beste Peter, ik heb in de loop der jaren heel wat verhalen en reacties van jou op Thailand Blog gelezen. Ik schat je als een sympathiek en meelevend persoon in en ondanks onze eventuele verschillen qua politieke voorkeur denk ik te weten dat wij het bij een toevallige ontmoeting in Thailand best met elkaar zouden kunnen vinden, in ieder geval zeer zeker wat mij betreft. Natuurlijk moeten we dan wel juist in Thailand oppassen voor blaffende honden, ondanks dat het spreekwoord luidt dat blaffende honden niet bijten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   Maar hoeveel heeft de ‘hypocriet linkse elite’ in de melk tw brokkelen? Das vooral links praten rechts vullen. We hebben al jaren lang centrum rechtse kabinetten, met 1 uitstapje naar goed rechts met PVV gedoogsteun. Zie zelf: rechtse VVD of CDA aan het roeren wat centristische partijen die aan mogen schuiven. En de burgers maar klagen dan het socialeren eerlijker moet voor Jan met de pet.

   Dat men dan niet weer op het groot kapitaal en multinational knuffelaars stemmen is dan een verbetering voor de loonslaaf. Maar iemand die Nexit roept en aan dog whisteling (borele huppeldepup, homeopatische verdunning), die vertrouw ik voor geen cent. Dan blijft ons land zeker niet in de vele top 10 lijstjes.

   In veel lijstjes doen alleen landen als Zweden, Finland en Denemarken het beter. Zo slecht gaat het in Nederland niet maar als we de koers moeten bijstellen, dan denk ik een tikkie meer naar links. Het roer drastisch om naar rechts of links, daar ligt naar mijn idee niet het walhalla.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 13. Karel zegt op

  Baudet zijn plannen leveren 81 miljard minder belasting op. Zijn andere plannen doorrekenen door CPB durft hij niet.

  Boeren in het Westland , die het moeten hebben van Polen, stemmen op Baudet. Mensen in Oost-Groningen stemmen op een FvD kandidaat die wil doorgaan met gas uit de bodem halen. De helft van de Baudet-stemmers heeft geen idee waarop ze gestemd hebben.

  Baudet wil een Nexit met een recessie als zekere uitkomst.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 14. Marianne zegt op

  Conclusie: iedereen loopt uit de pas behalve links

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • Mark zegt op

   Steeds meer mensen stemmen eenzijdig en slecht geïnformeerd, impulsief in een vlaag verontwaardiging over hun zelfverongelijkte allerindividueelste IK. Dat op de koop toe nog eens gespiegeld wordt aan de grooootte leiders figuur, weze het dhr. Rutte, dhr Baudet in NL of dhr. Thaksin en dhr Prayut in Thailand.

   Dit terwijl het een een maatschappelijke keuze betreft en het om collectieve belangen gaat, die zeker in NL wetenschappelijk verantwoord keurig ingeschat worden door intellingen zoals vet CPB, ook op de kortd en lange termijneffecten ervan.

   Van die waardevolle wordt info wordt nauwelijjs gebruik gemaakt door kiezers, noch door journalisten. Misschien te lastig te doorwrochten? Te wijs? Alles drijft op emotie want dat bekt lekker makkelijk en verkoopt vlotjes in de media.

   Alles er al een gelijkenis zou zijn met de geschiedenis van de jaren 30 in de vorige eeuw dan is dat in de eerste plaats het mediatiek disruptieve waar mensen nog onwennig onbekend mee omgaan dn zgn. Populistische leiders handig ge(mis)bruik van maken.

   Je doet er in deze tijden beter aan je ogen en oren niet al te snel te geloven 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 15. jan zegt op

  helemaal mee eens Karel, weer een linkse rakker die denkt dat hij alles weet. En hoe komt hij er bij met laag opgeleid, zeker ambtenaar geweest. Trouwens Fortuijn had het wel gemaakt als hij niet door een links persoon was neergeschoten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
  • chris zegt op

   Naar mijn bescheiden mening, zou de LPF onder Fortuijn nog sneller met knallende ruzie uit elkaar zijn gespat dan nu het geval was. Persoonlijk en zakelijk was Fortuijn iemand die polariseert, niet verbindt. Dat is leuk in de oppositie maar niet als je verantwoordelijkheid draagt. Wilders is hetzelfde laken een pak.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Het gaat niet om Fortuijn of Baudet maar om grote groepen Nederlanders die zich niet gehoord en begrepen vinden bij de traditionele politieke partijen. Veel kiezers zijn boos over het schrappen van het raadgevend referendum, de milieu transitie die van boven af opgelegd wordt, de massa immigratie en de gevolgen daarvan, etc.
    Ja, Nederland polariseert in rap tempo, maar dat is vooral te danken aan het partijkartel die de burgers buiten spel zet.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • Rob V. zegt op

     Het kabinet heeft rare dingen gedaan zoals het afschaffen ipv proberen te verbeteren van het referendum, de financiële voordeeltjes naar de grote bedrijven gaan etc.

     De massa immigratie is iets van de vorige eeuw: gastarbeiders die hier kwamen op uitnodig van de VVD (Nederlanders gingen niet voor een fooitje intensief arbeid verrichten), de gezinsleden die volgen (CDA), en de PvdA die voor alle arbeiders gelijke rechten wou. Vandaag de dag zitten we met wat asielmigratie (hoogtepunt in 2015) maar daar valt op een EU verdeelsleutel na weinig aan te soen, het VN Vluchtelingenverdrag moderniseren lijkt geen haalbare kaart, er uit stappen niet zo verstandig ivm internationale relaties. Interne EU migratie hoort bij de EU (fijn voor de woningbouw en verbouw, minder fijn voor chauffeurs). Gezinsmigratie is geen makkie zoals Nederlanders met een Thaise partner wel weten, en specifieke vacatures die binnen de EU niet gevuld kunnen worden moeten dan toch echt met migranten opgevuld worden.

     Toch blíjft migratie en integratie gevoelsmatig een punt van aandacht bij veel burgers. De bekende partijen van VVD tot GL kunnen niet uitleggen dat daar vooral het verleden voor te danken is en we nu nog vrij weinig kunnen doen. Niet vreemd en een begrijpelijk (maar in mij ogen onverstandig) dan te roepen ‘pleur op met je VN verdrag en je EU’.

     De burger heeft het idee dat de lusten en de lasten niet eerlijk verdeeld zijn (vraag maar rond hoeveel Nederlanders het financieel niet makkelijk hebben). Proteststemmen zijn dan te verwachten. De magie van Teflon Rutte lijkt zijn beste tijd gehad te hebben.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • l.lagemaat zegt op

    Voordat Fortuijn een duidelijke politieke koers kon gaan vormgeven, werd hij doodgeschoten.

    Wilders heeft het poltieke landschap van kleur doen veranderen, hoewel je het niet eens hoef te zijn met zijn aanpak. De overige politieke leiders werden daardoor wakker geschut en de softe aanpak begint te veranderen.

    Welke vlucht de uil van Baudet zal kiezen, zal de toekomst uitwijzen.

    Om Nederland met Thailand te vergelijken is appels met peren te vergelijken, alleen al om de karakterstructuur van beide populaties en ontwikkelingsniveau.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 16. Joseph zegt op

  Eindelijk eens een verstandig verhaal. Compliment Theo! je weet dat meer dan de helft van de kiezers geen snars van politiek noch economisch denken begrijpt dus trek je niets aan van negatief commentaar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • Leo Bossink zegt op

   Beste Joseph,

   Wat een onderschatting van de kiezers. En wat een overschatting van je zelf, want jij begrijpt natuurlijk wel alles van politiek en economisch denken.
   Walgelijk,

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 17. Karel zegt op

  Wat een slecht links anti-FvD betoog; meningen opdragen alsof ze feiten zijn. “Fakenews”, zou Trump zeggen. Een mening hebben en uitspreken is uiteraard prima, maar ga geen zaken verdraaien. Bijv. FvD-stemmers laagopgeleid? Graag aantonen met bron, alsook de overige zogenaamde feiten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 18. Leo Bossink zegt op

  Beste Theo,
  ik lees je verhalen graag, maar deze keer heb ik toch de indruk dat je een wel heel persoonlijke mening aan het ventileren bent. Dat mag natuurlijk, maar ik vind het afbranden van Baudet en zijn partij net iets te ver gaan. Geef zo’n partij de ruimte om zich te bewijzen. De Nederlanders zijn zeker niet allemaal laag opgeleid en 90% van de Nederlanders heeft heel snel in de gaten of ze in de maling worden genomen of dat een partij serieus bezig is met het vormen van een goed alternatief voor de bestaande partijen.

  De oudere partijen zoals VVD, CDA, D’66 met robotman Jetten, PvdA en de communisten van hemelbestormer Jesse Klaver van Groen Links hebben laten zien dat ze de moderne problemen niet aan kunnen. De eerst genoemde partijen hebben een regering gevormd, waarbij de mening van 1,6 miljoen kiezers gewoon werd genegeerd en Groen Links liep razendsnel weg toen het op het dragen van regeringsverantwoordelijkheid aan kwam. Dus terecht dat kiezers dan een alternatief zoeken.

  Helaas blokkeren de gevestigde partijen keer op keer een doorbraak van door de kiezers aangedragen “nieuwe” partijen (zie PVV bij de laatste 2e kamer verkiezingen, en zie nu FvD dat heel links Nederland over zich heen krijgt, na hun succes bij de P.S. verkiezingen. O ja, dat heet in Nederland geloof ik democratie. Zelfs een malloot als de afgetakelde, niet weg te krijgen en als maar om aandacht schreeuwende Freek de Jonge moest zo nodig bij de opening van het boekenbal hysterisch schreeuwend waarschuwen voor Baudet. Wat een walgelijke proleet. Zoals de hele links georienteerde media met niet aflatende ijver proberen FvD het ravijn in te duwen, daarbij niet in de gatend hebben dat alle aandacht voor FvD alleen maar meer aanhangers voor deze partij oplevert.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 19. Edward Bloembergen zegt op

  Wat is de toegevoegde waarde op een blog over Thailand om mensen op een scherpe wijze als links, rechts of afkomstig uit de grachtengordel af te schilderen. Ik denk persoonlijk dat het leuker is te praten over de voordelen van het leven in Thailand, Nederland of België. Het wonen in Thailand is in tegenstelling tot Nederland goedkoop, de mensen zijn net als in Nederland vriendelijk en bereidwillig te helpen, en de taal is net als het Nederlands makkelijk om te leren. Ieder land heeft zo zijn voordelen en wij zijn in de gelukkige positie dat we uit “ the best of both worlds” kunnen kiezen.
  Moeten we geen “Kreng Jai” gevoel hebben om zo over onze medelanders (links en rechts en een beetje in het midden) te spreken, ha, ha.
  Ik stel voor om “Hai Kiat” te hebben voor alle medelanders. Dus respect voor degene die anders denken, zowel in Nederland, België als in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • chris zegt op

   Beste Edward. Ben het helemaal met je eens.
   Maar merkwaardig is het natuurlijk wel dat expats die zoveel afgeven op Nederland (met name vanwege het vermeend verwateren van de Nederlandse cultuur, waarden en normen) en daarom meer op nationalistische partijen stemmen als PVV en FvD (de PVV was de partij met de grootste aanhang onder Nederlandse expats in Thailand bij de laatste 2e kamerverkiezingen) in een land als Thailand gaan wonen met een zoveel andere cultuur dan de Nederlandse en met veel meer moslims dan in Nederland en niet uitwijken naar Zweden, Noorwegen, de USA of Australie. En dan ook nog eens met een Thaise vrouw trouwen of gaan samenwonen ipv met een robuuste, blanke Nederlandse.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 20. Erik Kuijpers zegt op

  Ik reageer niet links en niet rechts want beide kanten willen vooruit en willen voorspoed voor Nederland. Ik heb een link om eens na te lezen en om daarna eens na te denken of we hier verder komen met links/rechts gedoe of liever met DOEN. En in dit verdeelde land betekent DOEN iets als ‘Met z’n allen….’

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/29/van-fortuyn-naar-forum-de-uitgestelde-doorbraak-a3955126?fbclid=IwAR07lQoep10tklwsoT5cq5q58vs8MfMJus6akFvv8dsT5zBD1BSkpsme22g

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 21. Jan VC zegt op

  Moedig verhaal en een correcte beschrijving Theo!
  Respect want je kon veel van deze reacties verwachten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 22. chris zegt op

  Een goede vriend van me die nu circa 30 jaar in Thailand woont zei me eens:
  “Als je de goede dingen van Nederland vergelijkt met de slechte in Thailand, koop je vandaag nog een enkeltje terug naar het vaderland. Als je de goede dingen van Thailand vergelijkt met de slechte dingen van Nederland, blijf je voor altijd hier.”
  Kortom: het is overal wel wat…….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 23. theoS zegt op

  Democratie in Thailand werkt niet. Men kan zeggen van Prayut wat men wil maar er was rust in het land. Geen straat gevechten van rood tegen geel, optochten en wat meer. Nu, 1 week na de Thaise verkiezingen zijn de protesters al weer de straat op gegaan met alle komende gevolgen van dien. Was hetzelfde toen Generaal Prem Tinsulanonda een coup pleegde en zichzelf uitriep tot Prime Minister. Er was 8 (acht) jaar rust in het land, zelfs in het Zuiden. Er kwamen verkiezingen en hoepla terug naar af.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Rob V. zegt op

   Misschien ook wel de oplossing voor Europa? Laat het leger om de paar jaar zo’n 100 burgers afschieten als oud vuil, breng thuis bezoekjes aan mensen met onwelvallige meningen, stuur de mensen die toch hun mond open trekken naar heropvoedingskampen en waarschuw hun familie dat het verstandiger is geen onrust te stoken. Sta demonstraties simpelweg geheel niet toe. Is het lekker rustig op het malieveld, rust en orde zal er heersen met de ‘goede mensen’ aan het roer.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 24. Tino Kuis zegt op

  Lees hier wat Thierry Baudet over vrouwen schrijft:

  “…vrouwen…in het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben en vaak ook meer interesse hebben in gewoon meer familie-achtige dingen en zo.”

  https://wnl.tv/2017/04/15/baudet-vrouwen-excelleren-minder-is-gewoon-zo/

  En hier:

  ‘Vrouwen willen graag over-man-d worden’

  https://www.vn.nl/je-hoeft-zijn-roman-niet-te-lezen-om-te-weten-wat-kamerlid-thierry-baudet-van-vrouwen-vindt/

  Stemmers op Baudet: 64% mannen en 36% vrouwen, 79% zegt dat ze op hem stemden als protest tegen het huidige kabinet, 30% van de stemmers komen van de PVV.

  https://nos.nl/artikel/2277063-waarom-zij-op-forum-stemden-klimaat-migratie-en-geloofwaardigheid.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 25. Martin zegt op

  Een goedemiddag.
  Het is heel logisch dat mensen een proteststem hebben uitgebracht op FvD. Immers Rutte wilde met steun van het CDA en D66 en de CU de dividendbelasting afschaffen en dit financieren door de btw met 3% te verhogen. De afschaffing van de dividendbelasting is niet door gegaan, maar de btw verhoging wel. En dit geld wordt alsnog aan het bedrijfsleven gegeven. Terwijl de loonslaven al 10 jaar op de nullijn zitten, maken de bedrijven al vele jaren dikke winsten. Dit heb ik niet verzonnen, maar dat wordt in de media gezegd. Ik ben ervan overtuigd dat een ruime meerderheid van de bevolking tegen de btw verhoging is, maar toch drukt Rutte dit door. Als het dan niet naar de bedrijven maar naar het onderwijs en gezondheidszorg zou gaan, dan zouden veel mensen er wel mee kunnen leven, maar nu terecht niet.
  Dat mensen ook niet op de PvdA willen stemmen is ook logisch, want die heeft samen met de VVD en met steun van o.a. D66 de WW en kantonrechtersregeling bij ontslag om zeep geholpen. Overigens ook de vakbonden hebben daar mee ingestemd. Dus de werknemer wordt van alle kanten genaaid. Ze zijn dan ook terecht boos op de gevestigde orde. Niet alleen lager opgeleide mensen werken in loondienst, maar ook hoger opgeleide. Dus stellen dat alleen laag opgeleide mensen op FvD hebben gestemd is gewoon uit de duim gezogen.
  Er is nog een reden waarom mensen niet op de PvdA en de SP en GroenLinks moeten stemmen, want die linkse partijen willen de grens openstellen. We zitten al met te veel buitenlanders die naar de sociale dienst lopen en gebruik maken van onze te “dure” gezondheidszorg.
  Als je dit alles bij elkaar optelt zijn de mensen terecht boos op de gevestigde partijen en stemmen ze uit protest op FvD.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 26. tom bang zegt op

  Nou nou wat een verhaal en wat een reacties,
  zal er een aan toe voegen,
  Stemmen op welke partij dan ook heeft totaal geen zin, ze zijn stuk voor stuk niet betrouwbaar,
  na de stemming moet er weer van alles geregeld worden om met elkaar door een deur te kunnen en daarvoor heb ik niet gestemd ik wilde dat degene waar ik op gestemd had zijn belofte na kwam en niet omdat hij met een ander door een deur moet die belofte laat varen.
  Dat Baudet nu zoveel stemmen heeft gehaald is daar volgens mij mede de oorzaak van maar diegene die gestemd hebben komen waarschijnlijk bedrogen uit daar er nu dus weer allerlei constructies bedacht moeten worden om samen door een deur te kunnen.
  Hoe meer partijen hoe slechter het word denk ik erover want nooit zitten ze op een lijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website