Bloeddonor in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags:
2 december 2013

Onlangs werd ik getroffen door twee afzonderlijke oproepen op een Engelstalig forum aan mensen met een negatieve Rh bloedgroep om bloed te doneren in twee ernstige gevallen.

Ik heb inmiddels wel begrepen, dat gelukkig aan beide oproepen gehoor is gegeven. Ik keek er echter wel van op, dat daarvoor een speciale oproep moest worden gedaan, want is er dan geen organisatie zoals Sanquin bij ons in Nederland of het Rode Kruis in Vlaanderen?

In Nederland en Vlaanderen is bloed doneren gelukkig een ingeburgerd verschijnsel. Honderdduizenden Nederlanders en Vlamingen geven op gezette tijden bloed en Sanquin en het Rode Kruis zorgen t voor de distributie (en nog veel meer). Volgens hun mooi uitgevoerde websites blijken er jaarlijks 25.000 mensenlevens gespaard te worden. Zie de websites:

Zelf zeker donor geweest, zult u vragen. Nou nee, ik behoor tot het grote leger van Nederlanders, die nooit bloed gedoneerd hebben. “Geen tijd, joh, druk, druk, druk met werk. Laat anderen maar een halve dag opofferen om voor donor te spelen” Nu, achteraf, een flauw excuus natuurlijk. Je zult zelf maar in de situatie terechtkomen, dat er bloed voor jou nodig is.  Dus Nederlanders en Belgen, kijk eens op de genoemde websites om te zien of je van dienst kunt zijn voor jezelf en je medemens.

In Thailand zorgt het Thaise Rode Kruis voor het inzamelen en distribueren van bloed. Het grote probleem van The National Blood Centre is bloed van de groep Rh-negatief. De vraag van  33 ziekenhuizen verspreid over het land stijgt maandelijks met  40 units, terwijl het aanbod slechts de helft is. Rh-negatief is onder de Thaise bevolking een zeldzame bloedgroep, slechts 0,3% beschikt daarover.

De oproep is dus aan iedereen met deze zeldzame bloesgroep om alsnog bloed te doneren, maar – net als in Nederland – zijn er wel voorwaarden, waaraan voldaan moet worden. Ik zou mijzelf, nu ik in Thailand woon, wel opgeven als kandidaat, maar helaas, ik voldoe niet aan de eerste voorwaarde: je mag niet ouder zijn dan 65 jaar.  De andere voorwaarden staan (in het Engels) keurig en uitgebreid omschreven op de website van het Thaise Rode Kruis: english.redcross.or.th/article/1114

Doe het, het lijkt mij een fijne gedachte om als bloeddonor anderen te kunnen helpen. Doe het voor hen en ook voor mij, want ik heb een Rh-negatieve bloedgroep. Hoop er trouwens nooit gebruik van te hoeven maken.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Bloeddonor in Thailand”

 1. Theo zegt op

  Ook ik heb de noodkreten gelezen over bloedgroep O-neg. Nou ik wheb die bloedgroep, en zou graag het betrokken slachtoffer hebben geholpen, maar helaas… Ik ben 66 jaar en heb als kind geelzucht gehad.
  Dan is je bloed niet meer welkom!
  Onzin! Ik heb vroeger altijd bloed gegeven, ook toen ik in militaire dienst zat, en er was niets mis met mijn bloed! Wat is de onzin, dat je onder de 65 moet zijn? Laten ze liever iemand dood gaan dan het bloed van een 66-jarige te gebruiken, die zijn leven kan redden?
  Ik begrijp het niet!

 2. chris zegt op

  Een aantal jaren gelden heb ik gereageerd op een internet-oproep om bloed te geven, O-neg. De betreffende patient in Chuaklngkorn hospital was (toevallig) een Thai collega van een andere universiteit in hetzelfde vak. Hij overleed aan leukemie een aantal weken later. Sindsdien ben ik bloeddonor, en geef elke 4 maanden bloed. Heb ook een VIP-kaart vanwege mijn bijzondere bloedgroep en wordt altijd zeer goed begeleid en ontvangen op het Rose Kruis ziekenhuis hier in Bangkok.

 3. Bob van Duinen zegt op

  Ik kan me herinneren, dat men vroeger in Saudi Arabië om een rijbewijs te krijgen (verplicht) een halve liter bloed MOEST doneren. Wellicht een idee om ook in Thailand te doen? En misschien wel overal in de wereld?

 4. franske zegt op

  Ik geef ook ongeveer alle drie maanden een 450cc bloed.
  Ik heb A negatief, en de verpleegsters hier in Hua Hin zijn daar bijzonder blij mee.
  Alles gebeurt trouwens onder de meest hygienische omstandigheden hier bij het rode kruis…

  • Leo Vos zegt op

   Franske,

   Ik lees dat je bloed geeft in Hua Hin, kun jij mij het adres doorgeven aub. In Nederland ben ik meer dan 25 jaar bloeddonor geweest, het zou dus fijn zijn als ik dat hier ook kan, mijn bloedgroep is A positief, dus niet zo bijzonder.
   Ik hoor het graag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website