Bevordering van het toerisme: een interview (deel 2)

Door Chris de Boer
Geplaatst in Chris de Boer, Column
Tags:
12 november 2019

Int:      Sawadeekrab, Kuhn Pipat. Waarom belt u? We hadden toch een afspraak staan voor eind November, of ben ik abuis?

Pip:      Nee, u hebt gelijk hoor maar de ontwikkelingen in het toeristisch beleid gaan de laatste dagen erg snel. De regering, dat wil zeggen Kuhn Too en ik, willen graag op korte termijn scoren.

Int:      Ja, een vraag: hoe werkt dat eigenlijk in kabinetsvergaderingen? Beslist het hele kabinet altijd en gezamenlijk?

Pip:      Hahahaha. Nee. Zo gaat dat niet. De minister-president is de baas. Dat is al decennia lang zo. De ministers hebben hun eigen winkeltje (we noemen dat vanwege het cronyisme gekscherend ook wel papa en mama winkel), zij mogen met leuke plannen komen maar het is zaak de voorstellen in de week te leggen bij de MP. Anders kun je het wel schudden. In de tijd van Yingluck en Somchai werkte dat een beetje anders omdat zij niks in de melk te brokkelen hadden. Toen gingen alle voorstellen naar Dubai. Maar de beslissingen werden genomen door de familie, zoals het hoort.

Int:      Nou, voor de dag met die nieuwe voorstellen zou ik zeggen.

Pip:      Oke. Het belangrijkste doel van de voorstellen is dat met name buitenlandse toeristen meer gaan besteden in dit land. En u weet: meer geld betekent meer economische bedrijvigheid en meer banen.

Int:      Ja, dat snap ik.

Pip:      Buitenlandse toeristen kunnen een Amazing Thailand Grand Sale paspoort krijgen. In de mega shopping malls geeft dat tot Januari 2020 recht op kortingen tot wel 70%. Is dat niet fantastisch?

Int:      Ho eens even. Tot 70 % korting, zegt u? Maar als klanten 70% korting krijgen, besteden ze toch minder, niet meer?

Pip:      Dat ziet u verkeerd. Als ze veel korting krijgen kopen ze meer van dezelfde spulletjes en ook andere spulletjes zoals souvenirs. Dus per saldo besteden ze dan meer. Dat beweren twee neefjes die net hun BBA Economie hebben afgerond.

Int:      Rekent u even met mij mee. Een toerist koopt voor 1000 Baht en met 70% korting betaalt hij nu 300 Baht. Als hij nu hetzelfde besteedt (niet eens meer zoals u graag wilt) als voorheen, 1000 Baht, moet hij nu voor pakweg 3500 Baht besteden met die 70% korting. Denkt u dat de tourist dat doet?

Pip:      Nu doet u wel erg negatief. Ik weet niet of uw rekensommetje klopt maar zal dat door mijn zoon laten narekenen. Hij leert nu net percentages op de middelbare school. En dan kom ik er op terug.

Int:      Misschien kunt u uw super-intelligente neefjes dan vragen of zij kunnen uitrekenen hoeveel winst de shopping malls nog maken als zij 70% van de verkoopprijs weggeven. Of gaat het alleen om produkten die kwalitatief zo slecht of oud zijn dat zelfs de Chinezen ze niet willen kopen? Anders maakt uw voorstel het toerisme bloeiender maar de retail kapot. Meer bestedingen betekent dan ontslagen en winkelsluitingen.

Pip:     ja, ja, ja…dat zal ik doen.

Int:      Heeft u nog meer interessante voorstellen?

Pip:      Nog wel een paar ja. Een is in studie. Dat voorstel behelst een verlenging van de openingstijden van de horeca in voor toeristen populaire uitgaansgebieden als Sukhumvit en Khao San Road van 2 uur ‘s nachts tot 4 uur ‘s nachts. We gaan dat overigens niet doen voor de uitgaansgebieden van de Thaise elitaire jongeren zoals Ekkamai en Thong-Lor. Die moeten maar gewoon hard in hun sportwagen naar huis rijden om 2 uur en hopelijk niet dronken. We denken dat dat tot een aanzienlijke verhoging van de bestedingen gaat leiden. Nu moet de toerist terug naar zijn hotel om 2 uur ‘s nachts en rest alleen nog de minibar op zijn hotelkamer.

Int:      Ik denk dat u uw dochter of zoon eens in het nachtleven van Bangkok moet sturen om te zien wat er gebeurt om 2 uur ‘s nachts. Of wellicht kunt u zelf, alleen, eens een kijkje gaan nemen, incognito.

Pip:      Ik vind dat laatste wel een opwindend idee maar ik denk dat mijn vrouw daar niet zo blij mee is. Normaal gesproken ga ik eens per maand meteen na het werk naar de Pegasus, een heren-club, met een paar collega’s maar we laten ons altijd netjes om een uur of 11 naar huis rijden. Maar ik heb een vraag aan u: wat gebeurt er dan ‘s nachts na 2 uur in de stad naar uw mening?

Int:      Volgens mij gebeuren er drie dingen. Een minderheid, al redelijk boven het theewater gaat naar zijn hotel; een ander deel gaat naar de zogeheten besloten dancings waar het feesten, drinken en flirten gewoon achter gelsoten deuren doorgaat. En een ander deel drinkt zijn laatste biertje met de laatste vrouwelijke verovering op straat bij de vele mobiele bars die vanaf 2 uur goede zaken doen.

Pip:      Maar treedt de politie dan niet op tegen deze mobiele bars?

Int:      Niet echt; ze drinken zelfs een (gratis) biertje mee, krijgen een tip van de toeristen of hun maandelijks tea-money.

Pip:      Wie zong toch al weer: “als het gaat om geld, als het gaat om vrouwen, als het gaat om alles wat je liefhebt, wie kun je dan vertrouwen?” Toch een popgroep uit uw vaderland, of niet?

Int:      Inderdaad. Dat liedje was van Het Goede Doel. Ik stuur u de link. https://www.youtube.com/watch?v=v4dTYpn5LHw

Pip:      Dank je wel. Leuke naam voor een popgroep trouwens. Ik zal het in de ministerraad afspelen volgende vergadering. Misschien brengt het een van mij collega’s op het idee om Nederlands te gaan leren. Engels is voor menigeen veel te moeilijk, blijkt ook uit onerzoeksgegevens. U hoort van mij.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Bevordering van het toerisme: een interview (deel 2)”

 1. Ger-Korat zegt op

  Het neefje heeft vast ook de korting van 70% procent bedacht: normale prijs 300 en dan plakken we een sticker voor de onbenullige klanten dat de “oorspronkelijke” prijs 1000 baht was. Ha ha,de klant heeft toch geen weet van prijzen en vergeet alles zodra hij de glimlach van de verkoopster ziet. Echte korting kunnen we in Thailand toch niet geven want ja we zijn nummer 1 in dure produkten. En de Chinese klanten vergeten Alibaba zodra ze de grens over zijn en betalen liever 300% meer voor Thaise “kwaliteit” ( made in China)

  • ruud zegt op

   Als de verkoopprijs 300 Baht is, wordt de “oorspronkelijke prijs” 1.500 Baht en de nieuwe verkoopprijs 450 Baht.

   • Ger-Korat zegt op

    Ja beste Ruud, in Thailand noem je als je er iets vanaf haalt ” hak” (fonetisch). Dus van de prijs van 1000 “hak” je 70% korting af en dan kom je op 300. De 300 is zowel voor als na het fake-kortingsaanbod de verkoooprijs. Bij de “fake-kortingsronde” is 300 de resterende 30% en 1000 is 100% en de korting dan 70% van 1000 is 700.

 2. Bert zegt op

  Inderdaad is die korting een reuze goed idee 🙂
  Probeer in Thailand een s te winkelen zonder de borden van SALE of DISCOUNT tegen te komen.

  • Chris zegt op

   De minister vergeet dat buitenlanders helemaal niet zo geinteresseerd zijn in kortingen. En dat kortingen van 70% absoluut ongeloofwaardig zijn, ook voor Thais. Heb mij studenten afgelopen week gevraagd of zij een leptop zouden kopen met 70% korting en het antoord was nee. Twijfel over de kwaliteit, of hij wel nieuw is, misschien gestolen.

   • Johnny BG zegt op

    Hahaha die wijsheid onder de Thai ken ik ook. Boven de 40% wordt een korting verdacht.

    Het hele systeem van zulke kortingen vind ik maar niets. Verkoop tegen normale en eerlijke prijzen en die show is voorbij want iedereen wordt genaaid en vooral de loonslaven.

    Als werkgever mag ik verdienen aan het risico wat ik loop maar daarnaast zorg ik er als een waakhond voor dat er een eerlijke prijs betaald wordt en het moet gezegd worden dat de exportmarkt er begrip voor kan hebben dus er is hoop voor de toekomst dankzij de jongeren die het wel gehad hebben met het uitzuigen.

 3. Erwin Fleur zegt op

  Beste Chris de Boer,

  Goed geschreven.
  Het blijft een probleem als je gaat winkelen, zeker met véél korting.
  Toch is het bij mij een vreemd idee dat een ‘Farang!’ Meer moet betalen om maar naar
  het goedkope Thailand te gaan, Natuurlijk niet! Wij zijn Nedelanders die het in de gate hebben,
  “Veel voor weinig” of niet.

  Het wordt een beetje te gek wat prijzen betreft, wat niet geld voor de elite.
  Het wordt tijd om mensen aan het woord te laten.
  Goed geschreven wat eigenlijk de waarheid is, maar ‘niet hardop gezegt mag worden’.

  Het nachtleven moet om 11 dicht en voor de elite tot 06:00 in de morgen open.(555).
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 4. j.castricum zegt op

  Je zou eens kunne vragen of dat verkoop van alcohol wat soepeler kan. Vele horeca gelegenheden en bars hebben daar veel last van. De toeristen vinden het maar gek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website