Bevordering van het toerisme: een interview (deel 1)

Door Chris de Boer
Geplaatst in Chris de Boer, Column
Tags:
7 november 2019

Int:      Sawadeekrab, Kuhn Pipat. Ik ben blij dat u, als minister van Toerisme en Sport tijd heeft weten vrij te maken voor dit interview want het zijn toch wat moeilijke tijden voor het toerisme naar Thailand, of vergis ik me?

Pip:      Nou ja, moeilijk. Niet alles gaat naar wens maar we zien nog steeds groeicijfers dus de overheid klaagt niet, de ondernemers daarentegen wel. Maar die zijn de laatste jaren verwend met 6-8 % groei en ja, de kokosnootbomen groeien wel hoog maar niet tot in de Boeddhistische hemel. Maar een goede ondernemer heeft wat reserve opgebouwd, en wellicht ook belasting ontdoken met een luxe wagenpark. Men kan wel tegen een stootje.

Int:      Nu u het toch over reserve hebt. U was eigenlijk ook een reserve minister, of niet?

Pip:      haha. Ja. Mijn vrouw, die veel intelligenter is dan ik, zou eigenlijk minister worden. Maar ze was vergeten dat ze een paar jaar geleden was vergeten een juiste opgave te doen van de bezittingen en schulden die ze heeft. Ze kan nu 5 jaar geen politieke functie meer bekleden.

Int:      Dat moet toch zeer doen, of niet?

Pip:      Ja en nee. Officieel kan ze niks doen maar je kent de Thaise samenleving. Man en vrouw doen alles samen, behalve de liefde bedrijven. Dus we werken veel samen aan het toeristisch beleid van het land. We bespreken alles samen, ze wacht in de kantine van het ministerie tot ik klaar ben met werken en we reizen altijd samen. Soms denk ik wel eens dat ze dat doet omdat ze denkt dat ik een vriendin heb.

Int:      Heeft u of uw vrouw enige kennis van zaken over toerisme op basis waarvan Kuhn Too u geaccepteerd heeft?

Pip:      Jazeker. Mijn vrouw en ik reizen veel, zowel in binnen- en buitenland. We hebben een klein resort op de Cayman Islands dat mijn vrouw was vergeten op te geven. We boeken onze vakanties en vliegtickets altijd zelf zodat we – bovenop onze standaard hiso korting – nog extra korting ontvangen. We hebben allerlei appsen op onze mobiele telefoons, ook die van het openbaar vervoer maar die gebruiken we nooit. In de praktijk vliegen we eigenlijk altijd gratis. Zouden meer Thais moeten doen.

Int:      Tja, dat zou zeker goed zijn voor de Thaise economie. Maar hoe moeten ze dat doen? Die 2 keer 1.000 Baht extra hulp voor de arme Thais gaat onmiddellijk op aan toiletpapier, tissues, zeeppoeder en shampoo. U hebt die lange rijen winkelwagentjes voor de kassa’s op het nieuws toch ook wel gezien, hoop ik.

Pip:      Nou, mijn vrouw en ik kijken niet zoveel TV, op de Thai soaps na dan. Mijn vrouw heeft liever niet dat ik te veel naar die mooie Thaise actrices kijk en dat doe ik dan ook niet, op TV tenminste. Gelukkig heb ik genoeg spreekbeurten waar altijd heel lieftallige jonge Thaise dames aanwezig zijn. Dus ik kom niks tekort. Nee, de Thaise economie moet het vooral hebben van de buitenlandse toeristen. En wel van alle typen, achtergronden en nationaliteiten. Big spenders, small spenders, rijken, Chinezen en backpackers.

Int:      Hebben wij daar wel het geschikte toeristische produkt voor dan?

Pip:      Dat is een hele goede vraag. En daar hebben we in huize Ratchakitprakan met de kinderen eens goed over nagedacht, wetende dat de PPRP en onze partij de verkiezingen wel zouden winnen en wij gevraagd zouden worden voor dit ambt. En op basis van een brainstorm-sessie (had mijn dochter een week ervoor op de universiteit geleerd) kwamen we op een aantal ideeen die we nu aan het uitwerken zijn. Ik als minister, mijn vrouw dagelijks in de kantine en ik heb mijn dochter Iranka een baantje gegeven als directeur innovatieve produktontwikkeling op mijn ministerie. Daar bleek nog een potje voor te zijn dat door de junta niet gebruikt was. Je kunt die militairen ook niet kwalijk nemen dat ze weinig van innovatie weten. Met de simpele aankoop van moderne wapensystemen gaat het al fout.

Int:      Ik neem aan dat we binnenkort meer horen over de vernieuwingen die uw familie, sorry uw ministerie voorstelt.

Pip:     Ik kan wel een tipje van de sluier oplichten als u dat leuk vindt, als primeur.

Int:      Natuurlijk, Een journalist wil niets liever dan een goed en nieuw verhaal. Graag.

Pip:      Laat ik beginnen met het belangrijkste; en dat is de veiligheid. En dan bedoel ik niet alleen de veiligheid van de toeristen maar ook van de Thais die in het toerisme werken of aan de toeristen verdienen zoals malafide Thais en buitenlanders. We hebben eens goed gekeken naar hoe expats stemmen wanneer er verkiezingen zijn in hun eigen land en de meerderheid stemt nationalistisch en is voor strenge(re) straffen voor delicten. Dat doet Prayut goed, kan ik u verzekeren. Ik zal binnenkort voorstellen hiervoor lanceren. Thais die verantwoordelijk zijn voor scams worden beboet met 1 miljoen Baht, hun criminele onderneming wordt verboden en van alle medewerkers wordt de ID ingenomen voor 5 jaar. De politie-officier die de misstand vaststelt krijgt 40% van die 1 miljoen. Buitenlanders die de regels overtreden (zoals zonder helm rijden, dronken achter het stuur of te hard rijden) krijgen de keuze: of verbannen worden naar de Isaan en trouwen met een arme Thaise vrouw (20-35 jaar) en zorgen voor nageslacht (Thailand vergrijst in high-speed-train snelheid; daar moeten we wat aan doen: deze buitenlanders krijgen vrijstelling van visa, 90-dagen melding en TM30 voor de rest van hun leven), of gedeporteerd naar het vaderland. Geen geldboetes meer want die worden alleen maar opgestreken door de corrupte politie. Zo lossen we een paar problemen tegelijkertijd op.

Int:      Dat klinkt wel heel voortvarend. Denkt u niet dat dat kritiek zal opleveren vanuit het buitenland?

Pip:      Natuurlijk maar wij hebben onze eigen Thainess. En ik ben er zeker van dat een meerderheid van de ‘good guys’ onder de expats en toeristen en zeker ook de Chinezen het met de maatregelen eens zijn. Je zult de resultaten al zien in een paar weken, denk ik.

Int:      Dat gaat alleen werken als de misstanden ook goed worden gecommuniceerd.

Pip:      Weest U daar maar niet bang voor. Alle gevallen, arrestaties en follow-up zullen zo veel mogelijk live worden uitgezonden op tv, op alle kanalen en op Facebook. Dat zijn de Thais gewend. Die worden dan beter bekeken dan de wekelijkse speech van de PM. En met Workpoint zijn we in onderhandeling om van de ‘gedwongen’ huwelijken een dagelijks uit te zenden permanente soap te maken. Een soort ‘goede tijden, slechte tijden’. Er schijnen hier in Thailand wat Nederlandse studenten rond te lopen op zoek naar relevante samenwerkingsverbanden tussen Thaise en Nederlandse bedrijven. Misschien iets voor een contact tussen Workpoint en John de Mol. Ik heb een week voor de sluitingsdatum mijn grote pakket aandelen in Workpoint cadeau gedaan aan mijn kleinzoon van 4, dus van belangenverstrengeling kan geen sprake zijn, verzekert mijn advocaat me. En o ja, en die bloggers die al die romantische verhalen schrijven over de armoede en ellende in de Isaan kunnen we ook goed gebruiken.

Int:      Dank u wel voor dit interview. Ik ben ervan overtuigd dat het toeristisch beleid bij uw familie in goede handen is. Succes.

Pip:      Misschien kunnen we een vervolgafspraak maken. Ik, sorry wij, hebben nog meer goede ideeen.

Int:      Doen we.

14 reacties op “Bevordering van het toerisme: een interview (deel 1)”

 1. Eddy uit Oostende zegt op

  Flauwe kul,maar erzit veel waarheid in.

 2. Jochen Schmitz zegt op

  Opnieuw geweldig, bedankt

 3. Yan zegt op

  Nu begrijp ik waarom Thai Airways met een schuld van 10 Miljard op de rand van het failliet staat als al die Thai gratis vliegen….

 4. Chris zegt op

  Schitterend

 5. Jacques zegt op

  Het betere journalistieke werk met vragen die er toe doen en een openhartige minister van sport en toerisme. Hier kunnen we wat mee en ga zo door naast uw al drukke werkzaamheden. Overigens kan ik mijn ei wel kwijt op sportief gebied in Thailand. Dit is nog niet zo slecht geregeld in tegenstelling tot andere terreinen, zoals we dagelijks vernemen van uw andere journalistieke collega’s .

 6. BramSiam zegt op

  Mooi stukje satire dat meer zegt, vooral tussende regels, dan heel wat serieuze verhalen.

 7. Dirk zegt op

  Dit is een grap mag ik aannemen ?

  • Frank zegt op

   je denkt toch niet echt………. nee dat KAN niet waar zijn. HG.

  • Joseph zegt op

   Beste Dirk, hoe kom je erbij om te denken dat Chris de Boer grappen maakt met een dergelijk serieus interview. De redactie van Thailandblog plaatst om de donder geen onzinnige verhalen. Alles wat je hier leest is bloedserieus.

 8. Marcel zegt op

  Briljant interview, alle vooroordelen worden hier beantwoord, ironisch bedoeld maar er zit natuurlijk een kern van waarheid in……

 9. J.A. zegt op

  Oh de ondernemers klagen omdat ze verwend zijn…Nou snap ik het whahaha..Wat een typisch antwoord weer.

 10. Tino Kuis zegt op

  Een hele goeie minister! Hij wil 5% stijging van het aantal toeristen per jaar: over 25 jaar zijn dat er dan 100 miljoen! Dat is erg goed voor de Thaise economie! En hij wil de uitgaansgelegenheden langer openhouden dan 2 uur des nachts. Prima! Dank voor het interview.
  Vraag je in aflevering II nog even hoe hij aan zijn 5 miljard baht bezittingen komt? Vind ik ook wel interessant.

  • Chris zegt op

   Ik zal het hem vragen. Maar ik denk dat ik het antwoord al weet.

  • Jacques zegt op

   Dat is zeker een interessante vraag Tino. Ik denk dat ik te veel vooringenomen ben om deze vraag al te beantwoorden. Ongetwijfeld zijn hij en zijn vrouw harde werkers die dus in dit land veel geld kunnen verdienen. Hoe is voor velen niet belangrijk als het maar loont.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website