Bericht uit Holland (4): Over ongemakken, zonneschijn en een crematie

Treinen in Thailand willen nog wel eens ontsporen. Wel eens? Dat gebeurt aan de lopende band. De Nederlandse Spoorwegen kunnen er ook wat van. Hier geen ontsporingen, maar wisselstoringen en in het weekend werkzaamheden die de reistijd opstuwen tot soms wel een uur extra.

Op de terugweg van Schiphol naar mijn woonplaats, na een bezoek aan kennissen, was ik zelf dinsdagavond het slachtoffer van een wisselstoring tussen Delft en Rotterdam. Gevolg: de trein ging niet verder dan Den Haag HS. Het reisadvies luidde: overstappen op de trein naar Den Haag CS, daar de trein pakken naar Gouda en in Gouda overstappen op de trein naar Rotterdam. Daar had ik dan moeten overstappen op de halfuur dienst naar Hoek van Holland, met in mijn woonplaats nog een wandeling van 20 minuten voor de boeg naar mijn woning.

Toen het vertrekbord aangaf dat de trein naar CS nog minstens een half uur op zich liet wachten, gaf ik het op. Naar buiten gelopen en een taxi genomen om op een beetje redelijk tijdstip thuis te komen. Daar ging een deel van mijn vakantiegeld. Onderweg begon het te gieten en te bliksemen, wat het ritje over de rijksweg een enigszins macaber tintje gaf. Aangekomen een sprintje getrokken naar mijn voordeur. Leuk hoor, zo’n vakantie in Nederland.

Mijn striptease

In mijn vorige Bericht uit Holland vertelde ik over mijn striptease. Begonnen met overhemd, wintertrui en winterjack is die inmiddels gevorderd tot overhemd met open winterjack en soms zelfs trek ik mijn jack uit en draag ik het nonchalant over mijn schouder.

Verder ga ik niet. Alhoewel ik Thailand-gebruinde benen heb, ga ik niet in korte broek en hemd over straat lopen, zoals ik tal van mannen zie doen. Maar die hebben allemaal melkwitte benen. Ik wil ze niet een minderwaardigheidscomplex bezorgen. Die korte broek komt er wel weer als ik terug ben in Thailand. Plus T-shirt en slippers. Zou het nog heet zijn in Bangkok (35-40 graden) of is het kwik er al wat gezakt? Nog een paar weekjes, dan weet ik het.

Staatsgreep

Toen de Noodtoestand in Bangkok werd uitgeroepen, zat ik niet op mijn post. Hans Geleijnse was toen zo attent een nieuwbericht te maken. En nu weer. Er wordt een staatsgreep afgekondigd en ik zit niet voor mijn laptop. Dus schreef Khun Peter, inmiddels terug van vakantie in Thailand, het coupbericht.

Ik woonde op dat moment de crematie bij van een bekende, jarenlang huisvriend van mijn ouderlijk gezin. Een van zijn zonen is getrouwd met een Thaise. In de aula van het crematorium telde ik behalve haar drie Thaise vrouwen, geheel volgens Thaise traditie in het zwart gekleed. Bij de Nederlandse aanwezigen was zwart een uitzondering.

Ik heb in Thailand enkele crematies bijgewoond. Ik wil niet zeggen dat er sprake was van een feeststemming, maar de ernst en stilte van onze Nederlandse uitvaartdiensten ontbrak er toch wel. Er was eten en drank in overvloed en bij één was zelfs een podium opgetuigd waarop gezongen en gedanst werd. En dat gedurende drie dagen met elke ochtend bezoek van monniken.

Ik weet niet aan welke vorm van rouwverwerking – want dat is het – ik de voorkeur geef. Misschien toch aan de Thaise omdat die meer rituelen kent en de nabestaanden geen seconde alleen worden gelaten. Daar moet een troostende werking van uitgaan, vermoed ik.

No votes yet.

5 gedachten over “Bericht uit Holland (4): Over ongemakken, zonneschijn en een crematie

  1. Beste Dick, ellendige en negatieve berichten allemaal vanuit Nederland. Kom maar snel terug naar het paradijs op aarde, het is hier gelukkig stukken beter.

  2. Je ziet wel als de baas een paar weekjes weg is krijg je gelijk staatsgrepen van allerlei figuren.
    Ik denk dat als je terug bent alles weer normaal zal worden.

  3. De NS vertelt nooit dat je ook de Randstadrail kunt nemen, als er weer eens geen vervoer tussen Den Haag en Rotterdam is. Je stapt dan op station Beurs over op de metro naar Spijkenisse en op station Vijfsluizen neem je lijn 56 en je staat zo op het Liesveld. Had je een hoop geld bespaard Dick want een taxi is in Nederland ook geen onverdeeld genoegen meer.

    • @ Han Bedankt voor de tip. Ik wist niet dat de Randstadrail tot Den Haag CS rijdt, anders had ik een taxi naar CS genomen, want in dat half uur wachten op HS had ik geen zin. Nu weet ik beter. Mijn taxirit was overigens heel genoeglijk. Heb gezellig zitten babbelen met de chauffeur. Hij weet nu wie Troelstra was.

Reacties zijn gesloten.