Bericht uit Holland (1)

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags:
7 mei 2013

Op 1 mei vertrok ik uit Thailand en op 1 mei kwam ik aan in Nederland. Dat was voor het eerst, want voorgaande keren arriveerde ik altijd een dag later.

Terugkeren in Nederland is leuk, vertrekken uit Thailand is niet leuk. Maar ik troost me met de gedachte dat ik over zes weken weer terug ben. De temperatuurschok viel gelukkig mee en mijn outfit, T-shirt, overhemd, pullover, warm jack, bood voldoende bescherming.

De paspoortcontrole op zowel Suvarnabhumi en Schiphol ging snel, maar een douanier vond het nodig mijn bagage te controleren op contrabande. En dat deed die man heel grondig met als gevolg dat mijn zorgvuldig ingepakte koffer, nadat hij er doorheen had gegrasduind en niets had gevonden, enkele tekenen van chaos vertoonde. Erg spraakzaam was de man overigens niet; pas aan het eind ontdooide hij wat en vroeg of ik Thais sprak.

De tweede dag, terwijl ik in wintertenue liep, zag ik een man op een fiets die een hemdje droeg. Ik dacht: wat zou die man in Bangkok bij 35 graden (plus 10 graden voor de gevoelstemperatuur) dragen? Gelukkig geen mannen gezien in korte broek met melkwitte benen. Dat viel dus mee. Iemand vertelde mij dat het volgende week warm zou worden. Hij had het over 20 graden. Twintig graden, nee maar, dat noemen we in Bangkok frisjes.

De derde dag zag ik een man in korte broek met melkwitte benen. Dat viel niet mee. En een stukje verder voor de Hema-balie waar ze van die, naar het schijnt, uitstekende rookworsten verkopen, zag ik weer een man in dezelfde outfit en nog geen vijf minuten later weer één op een terras. Toen ben ik maar gestopt met tellen en mij verbazen. Het motto zal wel luiden: doe maar gek, dan doe je al gewoon genoeg.

Sinds mijn vertrek is er weinig veranderd in Vlaardingen, waar ik nog een woning heb. Er is een bioscoop bijgekomen met vijf zalen, waar je volgens de eerste berichten een privévoorstelling krijgt en de operateur vraagt of je behoefte hebt aan een pauze. Ergens in Vlaardingen moet een afhaal-Thai gekomen zijn. Die ken ik van Facebook, maar of ik Thailand proef als ik er iets haal, betwijfel ik. Dat weet ik uit eerdere bezoeken aan Thaise restaurants in Nederland.

Veel kennissen ontmoet. Gelukkig vraagt niemand hoe het was in Thailand, want daarop weet ik meestal niets anders te antwoorden dan: heet. Maar die lui volgen dan ook mijn dagelijkse column op Facebook, dus hoef ik niets meer te vertellen. Ze vertelden me onder andere dat surveillanten bij het schriftelijk rijexamen antwoorden verkochten. Deed me denken aan een soortgelijk bericht bij het examen voor onderwijsassistent in Thailand.

De leukste ontmoeting die ik had, was met een papieren placemat in een eetcafé. Er stond een tekening met acht chili’s op. Mooi getekend, daar niet van. Ze herinnerden mij aan Thailand, dat was ook wel plezierig. Maar als er één ingrediënt is dat ontbreekt in de Hollands keuken is dat wel de chili. En zelfs de Thaise en Chinese keuken in Nederland is niet erg scheutig met dit pepertje. Een tekening van een peper- en zoutstelletje lijkt mij meer passend.

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Bericht uit Holland (1)”

 1. Klaus Harder zegt op

  …… bij mij het omgekeerde, voor het eerst een leuke douanier meegemaakt op Schiphol, wilde alleen mijn bagage scannen …. was zo gebeurd …. het gesprek over Thailand duurde wat langer, had de indruk dat hij volgende keer mee wou …. lol !

 2. Rob V. zegt op

  Een heb een tiental maal gevlogen, nog nooit mijn tassen hoeven openen bij de douane (één keer in Nieuw Zeeland werdt me gevraagd wat de pot was die ze zagen zitten in mijn ruimbagage, een pot pindakaas uit Australië, toen vroegen ze nog of het geen honing of fruit product was, dat bevestigde ik en verklaarde dat ik zonder er bij stil te staan die pot pindakaas in mijn tas had zitten, kon ik zo door lopen zonder dat de tas open hoefde). Nu zal een douanier het wel niet met mee eens zijn, maar zouden ze niet kunnen helpen met het weer inpakken van je tas? Als ze alles (netjes) uit je tas halen, kan het ook weer netjes terug gelegd worden… zij willen jou toch controleren als steekproef zonder aanleiding? Lijkt mij niet zo leuk als je netjes je koffer hebt samengepakt en het als een klein rommeltje terug wordt gestopt en/of je wéér alles moet opruimen omdat iemand zo nodig zonder aanleiding in jouw spullen wil kijken.

  Veel plezier verder in Nederland, heb je naast melkflessen al rokjes gezien of anders poppetjes gezien?

  • Daniel zegt op

   Ben het met je eens. Hij die een tas of koffer open doet en er een rommel van maakt MOET het ook terug in orde brengen en zien dat de zaken weer trefelijk gesloten geraken, Zeker bij vertrek. Bij aankomst op Schiphol ben ik ooit eens behandeld als de grootste Belgisch terorist. Nadien vertelde men mij dat dit was omdat op dat ogenblik er een EL AL vlucht geland was .Ik had dan ook gezegd nooit meer via schiphol te vliegen maar binnen kort ben ik er toch weer.

 3. L zegt op

  Nou, geniet van je vakantie en van het minder warme weer. Ik zit nu in de airco te schrijven omdat het erg warm is! Verder even een opmerking over de melkwitte benen. Punt 1 je zal ze toch eerst aan het zonlicht moeten blootstellen voordat ze een kleurtje kunnen krijgen! En jij als Nederlander weet toch als geen ander dat dat in het koude Nederland iets minder vlug gaat!!!!!! Punt 2 hier in Thailand doen ze een moord voor melkwitte benen en geven kapitalen uit aan whitening producten!!!

 4. Bob bekaert zegt op

  He Dick,
  Gelukkig, ik kreeg al afkickverschijnselen:-)
  Stay cool!, maar dat zal in ons koude kikkerlandje geen probleem zijn.
  Bob

 5. King Frans zegt op

  Hi Dick, ben gisteren terug gekomen uit Thailand, voor de 23 ste keer en nog nooit gecontroleerd zowel in Thailand als in Nederland niet. Ik zal me gezicht wel mee hebben.
  Nog een prettige tijd in Nederland [Rotterdam|

 6. dhr. Rien Stam zegt op

  Is er iemand van de blog-lezers die kan vertellen waarom plotseling van die knettergekke grote gebouwen in ChiangMai worden gebouwd.
  Je kunt in welke richting je ook kijkt er niet aan ontkomen de een nog groter en gekker dan de andere.
  Alvast bij voorbaat bedankt. Ik denk dat wanneer je over een jaar of vijf door ChiangMai heen wil wandelen er niet veel plezier meer te beleven valt.
  Groetjes, Rien Stam

 7. klaus harder zegt op

  …… je moet een douanier niet aankijken …. zo van mag ik door of …. ? Dan pikt die je eruit. Gewoon stug voor je kijken …. en doorlopen !! (Succes verzekerd)

 8. Sir Charles zegt op

  Die melkwitte benen is zozeer het punt niet dat is nou eenmaal inherent aan het blanke ras waar veel Nederlanders toe behoren.

  Waar het mij meer omgaat is dat wanneer de temperatuur in Nederland nog maar nauwelijks 15°C is overschreden vele direct te moeten menen in zo’n afzichtelijke korte broek te moeten rondwaren en bleef het nou maar in de eigen sociale omgeving in huis, tuin of balkon doch nee hoor massaal worden de supermarkten, winkels, theaters, cafe’s, restaurants en dergelijke bevolkt met onbedekt vet- en vleeswaar.

  Met het stijgen van de temperatuur wordt het nog erger want die korte broek zal dan algauw aangevuld worden met een mouwloos shirt anders wel een overhemd met korte mouwen waarbij de knopen niet zijn dichtgeknoopt of het kan nog erger met geheel een ontbloot bovenlijf zodat het vele aanwezige vet goed zichtbaar is veelal dan ook nog in combinatie met een maf petje en sokken het geheel uiteraard ook nog in de verkeerde kleurenstelling.

  Alhoewel schaarsgeklede mooie slanke (Nederlandse) dames -ook al zijn ze nog zo melkwit van huidskleur- kunnen mij evenals haar Thaise equivalenten wél zeer bekoren doch bleef het Nederlandse straatbeeld verder daar nou maar bij en dan hebben we het nog niet eens over de vele farang die het nodig achten het Thaise straatbeeld te willen ontsieren…

 9. sharon huizinga zegt op

  Toen ik nog een jong meisje was en er bijzonder aantrekkelijk uitzag (een Nederlandse vader en Mexicaanse moeder) kon ik nooit ongehinderd langs de mannelijke douane komen waar ook ter wereld. Toen ik door had waar ze vooral naar wilden kijken en grijpen, stopte ik extra slipjes in mijn bagage, vooral heel klein, doorzichtig en in lieftallige pastel kleurtjes. Ik legde ze bovenop en hun gretige vingers trokken mijn delicate spulletjes bijna aan flarden. Naar de rest werd niet gekeken noch gegrepen.
  Nu word ik maar zelden gestopt. En als het zo is en mijn koffer wordt opengemaakt, treffen ze eerst een Bijbel aan. De koffer gaat dan weer snel dicht.

 10. Khun chiang mai zegt op

  Dick welkom weer in Nederland, ook ik reis regelmatig Nederland-Thailand v.v. en krijg vanzelf met de Douane/Immigration te maken met de Immigration in Thailand heb ik nog nooit iets negatiefs meegemaakt. in Nederland 1x maar dat liep met een sisser af.
  Ik werd er uit gepikt “waar komt u vandaan?’ “uit Bangkok ” of ik iets aan te geven had, nee dat had ik niet maar moest toch even mee voor controle maar ik had in Bangkok mijn koffer in laten sealen (doe ik altijd) en dat is stug spul waarbij je zonder schaar of mes niets begint. Ik vroeg aan de dame “heeft u een schaar of mes voor mij?” nou die had ze niet dus ik wenste haar succes met het verwijderen van de lagen kunststof en onwillige tape die om mijn koffer was gewikkeld want ik ben niet zo sterk zei ik. Ik zag dat ze even twijfelde en zei tegen mij “nou dan de volgende keer maar waarop ik zei zorg dan wel voor een mes of schaar.

 11. chris zegt op

  Tafereeltje bij de douane op Schiphol (waar gebeurd)

  “Goede morgen, waar komt u vandaan?”
  Goede morgen, ik kom uit Bangkok, Thailand.
  “Hoe lang bent u daar geweest?”
  “2 jaar”. ” Twee jaar?”.
  “Ja, het is twee jaar geleden dat ik in Nederland was”.
  “Wat doet u zo lang in Bangkok, als ik het vragen mag. ”
  “Ik werk al 6 jaar in Bangkok en kom zo af en toe naar Nederland, op familiebezoek”
  Ok, ik begrijpt het. Dan heeft u vast wat cadeautjes gekocht voor uw familie hier in Nederland..” “Ja.”
  “Zou u dan even mee willen gaan dan kunnen we uw koffer even checken”.

  “Wat zit er in die foedraal, meneer?” “Mijn pak, omdat ik overmorgen op een congres een lezing houd”. “Kunt u de foedraal even openmaken voor mij?” “Natuurlijk, met alle plezier.” “Waar heeft u dit pak gekocht meneer, in Bangkok?”. “Ja, in Bangkok; heb het laten maken door een kleermaker in Silom”. ” “Mag ik vragen wat dat pak gekost heeft?” Ja hoor, 7.500 Baht, met twee broeken, twee overhemden en twee stropdassen”. ” “Heeft u daar nog een bonnetje van?”. “Neen, dat heb ik niet meer. Het pak is ook al 3 jaar oud”.

  chris

 12. Pim zegt op

  De euro was pas uit .
  Al snel wisten de Thailandgangers dat een munt van 10 Thb in diverse automaten flink geld op kon leveren .
  Ik ging ze dus ook maar verzamelen om de reiskosten te dekken op kosten van de eigenaar van de eenarmige bandiet.
  Ik was nog nooit aangehouden maar ditmaal was het raak .
  4 helmen voor mijn kartmaten moest ik een verklaring voor geven ,en dat ze gevuld waren met een flink aantal muntstukken deed de man lachen .
  Hij zij weet u dat je die in de parkeermeter kan gebruiken en er sigaretten mee uit een automaat kan halen en het wisselgeld ook mag hebben .
  Als afscheid gaven wij elkaar schaterend een hand .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website