Voor mij ligt een spiksplinternieuw boek wat het hart van Thailand liefhebbers sneller zal doen kloppen. Theo van der Schaaf, bekend van zijn boeiende columns op Thailandblog, heeft zijn werk gebundeld in een mooi voorgegeven boek.

Voor de nieuwe bezoekers op Thailandblog die Theo misschien niet kennen, een inleiding:

Na een druk, werkzaam leven woont Theo van der Schaaf sinds vijf jaar in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer.

Hij was verbonden aan onder meer Expert, Elsevier, Polygram, Universal Pictures en Telescreen. Daarnaast was Van der Schaaf ruim tien jaar eigenaar van Movies Select Video, het bedrijf dat als eerste in Nederland en België pionierde met de verkoop in plaats van verhuur van videogrammen. MSV bracht o.a. het complete oeuvre van Laurel & Hardy uit, eerst op vhs en later, via Universal, ook op dvd. Tenslotte bedacht hij nog Basta – Audio/Visuals, een kleine eigenwijze muziekmaatschappij die kansen schept voor even eigenwijze, vaak innoverende muzikanten.

In zijn boek zijn columns en verhalen, soms serieus, soms informatief, maar bijna altijd geschreven met een knipoog, voor het eerst samengebracht. Ze geven een kijkje in het leven van een nuchtere Nederlander in Thailand.

Review ‘Thaise perikelen’

Het boek van Theo ligt hier voor mij en de eerste indruk is meer dan goed. ‘Thaise perikelen’ ziet er gelikt uit. Mooie hardcover omslag en goed leesbare teksten. Het boek nodigt uit om te pakken en in te gaan lezen.

Theo heeft een eigen manier van schrijven die door de lezers op Thailandblog erg wordt gewaardeerd. Hij observeert en geeft weer. Tussen de regels door lees je zijn verbazing over de eigenaardigheden en het voor ons soms onverklaarbare gedachtegoed van de Thai. Genoeg stof voor een botsing van verschillende culturen, overladen met een humoristische kijk op het bijzondere leven in Thailand.

Hoewel de weldadige warmte en de zoete glimlach je misschien in slaap sussen, maakte Theo ook kennis met de harde werkelijkheid van een mislukte relatie met een Thaise schone. Eenmaal op zijn hoede, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, trof hij toch nieuw geluk bij zijn nieuwe vriendin Nut.

Wie een band heeft met Thailand moet dit boek zeker kopen. Het lezen van de verhalen van Theo is een feest van herkenning. Het neemt je mee naar situaties die nog eens benadrukken hoe bijzonder Thailand is. Theo noemt zijn band met Thailand een soort haat-liefde verhouding. Toch blijkt de liefde groter dan de haat, zijn passie voor het land lees je in de soms aandoenlijke verhalen van zijn hand.

Kortom, dit boek is een aanrader (ook om iemand cadeau te geven).

Voor Nederland:

Het boek is te koop bij Bol.com voor € 19,95: www.bol.com/nl/p/thaise-perikelen/ Je kan ook kiezen voor een E-book.

Voor Thailand:

Het boek is ook in Thailand te koop, onder de volgende condities:

 • Prijs 800 baht inclusief verzendkosten.
 • Overmaken t.n.v. mr. van der Schaaf account nr. 272-2-48422-8 Kasikorn Bank.
 • Plus e-mail naar tvds@xs4all.nl met naam, adres en betalingsdatum.
 • Levering binnen twee a drie werkdagen.

Woon je in Hua Hin? Dan kan je het boek afhalen bij Theo en je krijgt dan ook van hem een lekker kop koffie of een verkoelend biertje. Neem daarvoor contact op met Theo: tvds@xs4all.nl


» Laat een reactie achter


5 reacties op “Boekreview: ‘Thaise perikelen’ van Theo van der Schaaf”

 1. Gusie Isaan zegt op

  De schrijfstijl van Theo kennend en bovenal door mij zeer gewaardeerd heb ik het boek onmiddellijk besteld 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Jack G. zegt op

  Leuk dat de verhalen van Theo nu in boekvorm verkrijgbaar zijn. Nu is hij een echte schrijver en mag hij naar het boekenbal.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. anna zegt op

  wij, mijn man en ik, hebben het boek in een ruk uitgelezen
  en het is zo lekker herkenbaar.
  wij hebben er van genoten!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Theo Hua Hin zegt op

  Het boek is inmiddels ook bestelbaar bij iedere boekwinkel in NL en België. Het wordt dan snel geleverd via het Centraal Boekhuis waar het op voorraad ligt. .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Dit soort boeken heeft natuurlijk maar een beperkte actieradius. De frequente Thailand ganger of de hele of halve expat. (de hele expat: de werkelijk geëmigreerden die alle banden met Nederland hebben afgesneden, ook uitkeringen, de halve expat die leeft van uitkering of pensioen uit Nederland) voor wie iets heeft met Thailand leuke lectuur. Heb ook altijd graag de boeken van Sjon Hauser gelezen. Haat/liefde verhouding? Wie herkent dat niet? Heb ik ook met Nederland. En met mijn echtgenote?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website