Maarten Vasbinder woon vir 1½ jaar in Isaan, waar hy 'n wonderlike vrou ontmoet het met wie hy vreugdes en hartseer deel. Sy beroep is algemene praktisyn, 'n beroep wat hy hoofsaaklik in Spanje beoefen het. Op Thailandblog beantwoord hy vrae van lesers en skryf hy oor mediese feite.

Het jy ook 'n vraag vir Maarten? Stuur dit aan die redakteur: www.thailandblog.nl/contact/ Dit is belangrik dat jy die korrekte inligting verskaf soos: Ouderdom, woonplek, medikasie, enige foto's, en 'n eenvoudige mediese geskiedenis. Jy kan foto's stuur na [e-pos beskerm] dit alles kan anoniem gedoen word. Jou privaatheid is gewaarborg.


Beste Martin,

Ik heb een vraagje over mijn echtgenote. Enkele maanden geleden is ze haar moeder verloren. Ze heeft het er heel moeilijk mee. Zo is ze enkele kilo’s vermagerd. De artsen zeggen dat ze zichzelf moet genezen, dat is natuurlijk juist. Maar ze dient ook wat te doen aan dat gewichtsverlies. Ze heeft de nodige vitamines, die voorgeschreven waren, en neemt die stipt in. Maar ik zou haar ook wat meer ‘krachtiger’ voedsel willen geven.

Een bouillon van duif werd er vroeger in Belgie gezegd: dat sterkt aan. Maar als ik het formaat van die vogels hier (Isaan) zie zal er, naar mijn bescheiden mening niet te veel ‘aansterkends’ bij zijn.

Wat kan u haar aanraden om hier in Thailand te eten?

Dankie by voorbaat!

Groet,

J.

˜˜˜˜˜

Liewe J,
Naar Westerse maatstaven zit je echtgenote in een periode van rouwverwerking, maar dat wist je natuurlijk al. Zoiets gaat inderdaad vanzelf over en daar is normaal gezien geen behandeling voor nodig. 
Belangrijk is, dat ze actief blijft en dat je leuke dingen met haar gaat doen. Als het ware moet jij haar moeder gaan vervangen.
Ook familie en vriendinnen kunnen dat gaan doen.
Rond de tijd dat het een jaar geleden is, dat je schoonmoeder is overleden, zal ze weer wat slechter worden. Helmaal normaal.
Laar haar eten wat ze lekker vindt en maak een schema over wat ze moet eten. Van kip kun je ook bouillon trekken en een goede runderbouillon is ook nooit weg.
Omdat ik geen kok ben, ga ik je niet vertellen, hoe dat moet. Overigens weten de mensen hier ook heel goed wat versterkend is.
Mocht je vrouw blijven vermageren, dan zou ik voor de zekerheid een check-up aanraden.
Sterkte in deze moeilijke periode. Even je zelf vergeten. dan komt het wel goed.
Vriendelike groet,
maarten

 

3 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Mijn vrouw is vermagerd door verdriet”

  1. Ruud sê op

    Bouillon in glazen potjes is overal te koop uit de koelkast.
    Wel vrij prijzig naar mijn mening.
    Ik heb het zelf echter nooit gebruikt, dus verder kan ik er niets zinnigs over zeggen.

  2. Jasper van Der Burgh sê op

    Wat mijn vrouw erg lekker vindt is als ik kippesoep maak. Koop een soepkip op de markt, en trek hier een bouillon van samen met ui, wortel ,knoflook en wat zout en peper. Pluk de kip als het vlees zacht is, houdt apart. Bouiilon zeven, en evt. wat indikken en/of kippebouillonblokje erbij. Grote ui fijnsnijden, wat galangal in schijfjes, 5-10 rode pepertjes grof gehakt, koriander blad fijngesneden, evt. nog een groentetje (loof van prei, fijngesnede lenteuitjes, wat paddestoelen) erbij, 10/15 minuten laten trekken, kippevlees in blokjes erbij, alles bij elkaar een goed gevulde, rijke soep.
    Mijn vrouw eet het met rijst, de buren staan ook vaak in de rij. Thaise kippesoep op zijn hollands!

  3. NicoB sê op

    Recept: maken van rijke runderboullion waarmee je alle voedingsstoffen uit de botten haalt.
    Vul grote pan met runderbotten zonder vlees en zet die onder water.
    Voeg aan het warme water 2 eetlepels appel cider azijn toe.
    Breng het water langzaam aan de kook.
    Verlaag dan het vuur en en laat minimaal 6 uur sudderen, beter is voor runderbotten 48 uur of voor kip 24 uur om alle voedingsstoffen uit de botten te halen.
    Haal bovendrijvend vet regelmatig weg.
    Vul zonodig water bij zodat de botten onder water blijven staan.
    Meer voedingsstoffen toevoegen kan tijdens het sudderen, uien, knoflook, wortellen, selderij, en naar wens kruiden als parsley en provinciale kruiden, verdere verrijking met ginger en turmeric ( curcuma ).
    Laat rustig afkoelen tot kamertemperatuur, bewaar afgesloten in de koelkast.
    Gebruiken binnen 1 week of invriezen voor maximaal 3 maanden.
    Deze boullion is een zeer waardevolle basis voor soep, bv. groentesoep, met of zonder rijst, etc., geschikt voor aansterken.
    Kan ook kip gebruiken, kan de suddertijd naar 24 uur.
    Sterkte.
    NicoB


Los kommentaar

Thailandblog.nl gebruik koekies

Ons webwerf werk die beste danksy koekies. Op hierdie manier kan ons jou instellings onthou, vir jou 'n persoonlike aanbod maak en jy help ons om die kwaliteit van die webwerf te verbeter. Lees meer

Ja, ek wil 'n goeie webwerf hê