Vervalste paspoorten in Thailand

De aanwezigheid van twee passagiers met een vals paspoort aan boord van het mysterieus verdwenen vliegtuig van Malayasian Airlines vlucht MH 370, heeft Thailand weer eens in de schijnwerpers gezet als een centrum voor (bijna) authentieke paspoortvervalsing.

Geen echte verrassing natuurlijk want het is een publiek geheim dat men in Bangkok (Khao San Road) redelijk gemakkelijk een vervalst paspoort kan kopen. Ook in ander plaatsen met concentraties van buitenlanders, zoals Phuket en Pattaya, kan met de juiste connecties een nieuwe identiteit worden verkregen.

Grensoverschrijdende criminaliteit

Vervalste paspoorten worden gebruikt voor mensenhandel (asielzoekers), terrorisme, grensoverschrijdende criminaliteit, drugs- en wapenhandel. In het geval van MH370 ging het waarschijnlijk om twee Iraniërs, die met een vervalst Oostenrijks en Italiaans paspoort asiel trachtten te krijgen in Europa. Een voorbeeld van grensoverschrijdende criminaliteit las ik van een man die in Phuket een BMW huurde en daarvoor – wat later bleek – een vervalst paspoort achterliet. Hij reed er mee naar Laos en verkocht de auto. Hij viel door de mand toen hij het een tweede keer probeerde bij een ander autoverhuurbedrijf.

Het is niet verbazend dat goed georganiseerde bendes zich met deze handel bezig houden. Voor het verkrijgen van te vervalsen paspoorten zijn er meerdere mogelijkheden. Een goede “bron” zijn de vele verhuurders van auto’s en scooters, die de klanten nog steeds dwingen hun paspoorten als borg af te geven. Niet zelden wordt zo’n verhuurder “beroofd”, de aanwezige paspoorten verdwijnen en de bezitter kan een nieuw paspoort bij zijn/haar ambassade aanvragen. Ook worden toeristen benaderd met een mooi verhaal en de vraag hun paspoort uit te lenen tegen een vergoeding of zelfs te verkopen voor prijzen variërend tussen 30 tot 70.000 Baht. Verder komen er vele paspoorten uit het buitenland naar Thailand omdat het bekend is dat hier de vervalsingen goed uitgevoerd worden met moderne scan- en laserapparatuur.

Ambassade

In een recent artikel in The Nation wordt een anonieme bron bij Immigration aangehaald die zegt: “De criminele activiteit in paspoorten is meedogenloos en de politie probeer er wel de hand achter te krijgen maar controle of er van een vervalsing sprake is, is moeilijk. Paspoorten die gebruikt gaan worden voor terroristische doeleinden komen meestal uit landen die geen ambassade in Thailand hebben zoals een aantal voormalige Sovjetrepublieken en kleinere Afrikaanse landen.”

Als men een paspoort als vermist of verloren op wil geven bij de ambassade is het noodzakelijk dat men aangifte doet bij de politie. De bron bij Immigration vertelt dat er jaarlijks ca. 3000 aangiftes worden gedaan door buitenlanders maar vaak ontbreekt het paspoortnummer, eenvoudig omdat de betrokkene zegt het nummer niet meer te weten. Controle aan de grensposten door de Thaise overheid is dan ook nagenoeg onmogelijk.

De ambassades die na vermissing een nieuw paspoort afgeven kennen het oorspronkelijke nummer uiteraard wel. Ik heb bij de Nederlandse ambassade nagevraagd wat dan de procedure is. De nummers van vermist opgegeven paspoorten gaan naar “Den Haag”, waar een databank wordt bijgehouden. Grensposten, ambassades, enz. kunnen gebruik maken van die databank voor controle dus Nederland binnenkomen met een vervalst Nederlands paspoort is daardoor moeilijk.

Databank Interpol

Internationaal houdt Interpol in Parijs ook een databank bij van gestolen en vermiste paspoorten, die geraadpleegd kan worden. Dat gebeurt echter te weinig. In het geval van MH370 kwam het bericht uit Parijs, dat de vervalste paspoorten inderdaad bij hen geregistreerd stonden.

De Marechaussee op bijvoorbeeld Schiphol heeft bij de paspoortcontrole toegang tot die bestanden. Daar staan trouwens niet alleen de vermiste paspoorten in maar ook personen die iets op hun kerfstok hebben (misdadigers, wetsovertreders, enz). Een bevriende wachtmeester aldaar vertelde mij dat paspoortcontrole wel mensenwerk blijft. Hij moet binnen enkele seconden het paspoort beoordelen, het visum controleren en beslissen de persoon door te laten of zijn paspoortnummer “ïn te kloppen”. Het is met de grote aantallen reizigers onmogelijk alle paspoortnummers te controleren. Daar komt nog bij dat de bestanden niet altijd up-to-date zijn.

Ik bedacht zelf dat de vliegtuigmaatschappijen een rol zouden kunnen spelen bij het opsporen van vermiste of gestolen paspoorten maar ja, controle van de paspoorten van passagiers is natuurlijk nogal tijdrovend en dus kostbaar.

Nieuwe methodes voor de aanmaak van paspoorten (vingerafdrukken, irisscans) moeten namaak of vervalsing tegengaan maar of dat de oplossing is?

No votes yet.

6 gedachten over “Vervalste paspoorten in Thailand

 1. Hi Gringo,

  Passport número ook in barcode vermelden, douane kan scannen, Kost 1seconde.
  Dan makkelijk te ondersceppen de valse paspoorten.

  LOUISE

  • Daar is toch de MRZ voor? Die witte strook met al die nummers en >>> en <<<

 2. Ik was laatst bij de Immigratie police in Chiangmai
  De reden daarvoor was om mijn visastempels ed over te zetten naar mijn nieuwe Nederlandse paspoort .
  Dat nu 10 jaar geldig is .
  Kreeg tijdens de lange wachttijd kennis met een oudere man die kwam uit India .
  Hij werkte hier al voor een langere tijd als Engelse leraar op een Highschool .
  Ik lied hem mijn nieuwe paspoort zien en hij zijn Indiaase paspoort .
  Wat een wereld van verschil .
  Ik dacht toen bij mijzelf , elke scholier die een beetje met een PC program kan omgaan kan zo een paspoort eenvoudig kopieeren .
  Geen wonder dat al die criminelen hier gek op zijn .
  Paspoorten en paspoorten zijn bij lange na niet overal het zelfde in de wereld .
  Wil je illegaal ergens heen vliegen dan zijn deze PP gemakkelijk aan te komen .
  En zo is het vast ook met de vlucht van Malaysian airlines gegaan .

  Jan Beute .

 3. Heb juist een probleem gehad met mijn Thaise vrouw in Spanje. Paspoort en ID gestolen en zij mocht plots niet meer naar Belgie met het vliegtuig. Nieuwe tickets en een hoop miserie> Met een verklaring van de Belgische consul in Spanje mocht mijn vrouw terug naar Belgie maar kosten van een nieuwe vlucht zijn er natuurlijk wel plus verlenging van verblijf enz. Hier vertalingen van de Spaanse Guardia Civil documenten naar Engels en dan naar Thai en alles bekrachtiigd door de rechtbank… dan naar de Thaise ambassade in Brussel = 2 volledige dagen en nu afwachten = 1.5 maanden. Leuk wat een dief kan doen met onbruikbare documenten en ons zoontje die Thai en Belgisch is kan geen documenten krijgen omdat de Guardia Civil vergeten is om op te schrijven dat zijn internationale paspoort ook weg is maar dat probleem is oplosbaar omdat hij ook Belgisch is

 4. Kwestie van iedereen via de digitale poortjes laten gaan, of toch alle paspoorten scannen (waarom anders een chip in m’n paspoort of de MRZ?) genoeg landen waar iedereen nog persoonlijk langs een ambtenaar moet die je paspoort scant (incl. Thailand)

 5. Bij checkin kan de clerk toch eventueel paspoort al checken? Als twijfel bijvoorbeeld message naar controle en dan vissen ze hem er wel uit. Maar luchtvaartmij zijn nog wel eens betje conservatief terwijl de marec graag stoer doet. 🙂

Reacties zijn gesloten.