Ruim 3,5 miljoen Thais lijden aan diabetes

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Gezondheid
Tags:
12 november 2013

Diabetes in Thailand begint epidemische vormen aan te nemen, zo waarschuwt de Thaise minister van Volksgezondheid Dr Pradit Sintavanarong.

Ongeveer 3,5 miljoen mensen in Thailand lijden aan diabetes. Wereldwijd hebben 371 miljoen mensen deze ernstige ziekte.

Diabetes heet ook wel suikerziekte. De officiële naam is diabetes mellitus. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes.

Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lang veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.

Op de lange termijn is diabetes mellitus een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het kan leiden tot problemen met het netvlies met als gevolg slechtziendheid of zelfs blindheid. Ook de nieren kunnen beschadigd raken waardoor ze niet meer goed werken. Mannen kunnen door diabetes impotent worden.

Diabetes is volgens de minister een ernstige bedreiging voor alle Thai. De International Diabetes Federation (IDF) heeft gemeld dat ongeveer 371 miljoen mensen over de hele wereld deze ziekte hebben en het aantal blijft toenemen. Het IDF verwacht dat het aantal patiënten tot 552 miljoen zal toenemen in 2030. Met als kanttekening dat 80 procent van de patiënten leven in onderontwikkelde en ontwikkelingslanden.

Ook in Thailand zal het aantal patiënten met diabetes flink toenemen. Volgens berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid zal in 8 jaar tijd het aantal Thais met diabetes stijgen tot 4,7 miljoen. Nu al sterven er 8.000 Thai per jaar aan deze ziekte.

Dr Pradit benadrukte dat een derde van de patiënten in Thailand, oftewel 1,2 miljoen personen deze ziekte hebben zonder dat zij dat weten. Daarom zal het Ministerie van Volksgezondheid vanaf volgend jaar gratis medische check-up aanbieden in alle gebieden van Thailand.

Bron: NNT – National News Bureau of Thailand

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Ruim 3,5 miljoen Thais lijden aan diabetes”

 1. Davis zegt op

  Ben zelf ernstig diabeet, en juich toe dat de Thaise overheid zulke initiatieven neemt.
  Het probleem is echter complexer. Er is de voorlichting, het diagnosticeren van de patiënten, en dan een traject uitstippelen om het opvolgen van de aandoening: therapie en monitoring.
  Zelf vind ik geen probleem wat betreft het vinden van insuline of geneesmiddelen voor de secindaiere gevolgen van diabetes.
  Wat me wel opvalt, vooral in rurale gebieden, is dat diabeten weinig aan zelfcontrole doen door onwetendheid. Dit is bv het meten van de bloedsuiker om vervolgens de juiste dosis insuline af te stemmen op de nood van het moment.
  Het ontbreekt velen bv aan glycemie toestellen, de zakmetertjes die je bloedsuiker meten. Op zich zijn die niet zo duur, maar 1 teststrip kost algauw 1 € en dat zal ongetwijfeld een hap in het budget van velen zijn.
  In België krijg je die dure strips gratis als je er voor in aanmerking komt, kortom als je graad van diabetes dit verantwoord.
  Op lange termijn heeft kort op de bal spelen, insulinehoeveelheid aanpassen aan de gemeten bloedsuikerspiegel, een groot effect op mortaliteit of ernstige complicaties (blindheid, been afzetten, hart -en vaatziekten, nierproblemen, …)
  Heb ooit in een filantropische/altruïstische droom voorgenomen om diabetescentra op te richten waar de patiënten dagelijks hun suikerwaarde kunnen komen meten, en waar ook een educator aanwezig is om je leefgewoonte in functie van de aandoening bij te schaven. Ben nooit verder gekomen dan die droom, buiten het moeten vaststellen dat in economisch achtergestelde gebieden nog vele mensen vroegtijdig overlijden aan (de gevolgen van) diabetes, door slechte monitoring en en therapie.
  Noot: mijn bloedsuikermeter Precision Scan XCeed die ik samen met de meetstrips gratis krijg via de diabetesconventie, vermeldt op de achterzijde “ASSEMBLED IN THAILAND”… zo zie je maar.

 2. Jeffrey zegt op

  Het probleem in Thailand is heel groot.
  Twintig jaar geleden zag je slechts enkele Thai, meestal van Chinese origine, die dik waren, maar nu is het elk jaar erger en erger, vooral onder de jonge bevolking.
  In Udon zag ik zelfs kleine kinderen cola drinken in hun melk flesje. In alle drankjes doen ze zo veel suiker en ik zie ze de hele dag lurken koffie, thee, vruchten drankjes, soda,s.
  Grootste boosdoener is op de eerste plaats Fructose, is 400% erger dan geraffineerde witte suiker, En Fructose wordt door de hersenen niet herkend en door de lever verwerkt als ethanol, dat insuline resistentie in de hand werkt.
  Zelf was ik diabeticus, mijn glucose was 18,4 en mijn HBA1c waarde was 78, Deze waarde had ik, terwijl ik 3 x 500 mgr Methformine slikte. Nadat ik er achter was gekomen, dat Fructose de grote boosdoener is, ben ik gestopt met alle gesuikerde drankjes en suiker in het algemeen en geen gluten en veel minder brood en mijn waarde nu is (zonder medicatie ) bloed glucose 6,2 en mijn HBA1c waarde is 44 .
  Als ik dit aan de Thai wil uitleggen, word ik niet geloofd, het is zo vanzelfsprekend om overal suiker in te gooien en overmatig fructose in te nemen, Ik heb het ooit een dokter gezegd en die zei, ik moet wel medicatie voorschrijven als ik het niet doe, gaan ze naar een ander en hij zei ook, dat Thai niet willen luisteren, die willen pillen slikken, dus krijgen ze pillen.
  Dus diabeet zijn is omkeerbaar, maar je moet wel echt je levens stijl omgooien en fructose en suiker en slechte koolhydraten afzweren.

 3. Cornelis zegt op

  Ik lees op de website van het diabetes fonds – diabetesfonds.nl – o.a. dat:
  a. je van veel suiker op zich geen diabetes krijgt;
  b. diabetes niet te genezen is ( dus niet ‘omkeerbaar’).
  Zitten ze daarmee fout, Jeffrey?

  • Khun Peter zegt op

   Cornelis je hebt type 1 en type 2

   Vroeger kregen vooral oudere mensen diabetes type 2. Daarom heette het ‘ouderdomssuiker’, van ouderdom en suikerziekte. Maar nu krijgen ook steeds meer jonge mensen het, zelfs kinderen. De term suikerziekte geef een verkeerde indruk. Dus gebruiken we liever de naam diabetes type 2. Dit is de meest voorkomende soort diabetes. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.
   Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat heet ongevoeligheid voor insuline, het medische woord is insulineresistentie.
   Wie gezond leeft, heeft minder kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook dunne mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. Daarnaast geeft een hogere leeftijd op zich al meer kans. We kennen nog niet alle oorzaken voor diabetes type 2. Wel is duidelijk dat mensen eerder diabetes type 2 krijgen als het in de familie zit, als ze te dik zijn en als ze weinig bewegen. Maar ook niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes.

   Bron: diabetesfonds

 4. Davis zegt op

  Er zijn grosso modo III verschillende types diabetes, die al dan niet insulinetherapie of medicatie vragen ter behandeling.
  I: aangeboren diabetes, insulineresistentie.
  II: ouderdomsdiabetes (in opmars!).
  III: diabetes door pancreastrauma bv kanker, accident, …
  Ook zwangerschapsdiabetes bestaat, wat tijdelijk is.

  Omkeerbare diabetes kan bv ouderdomsdiabetes zijn, je neemt daar pilletjes voor, maar door je slechte voedingspatroon drastisch te wijzigen kan je dat terugdringen en kan je eventueel zonder medicatie verder..

  Waar het in Thailand vooral over gaat is dit type 2 diabetes, wat ook nog welvaartsdiabetes genoemd wordt. Verwijzend naar ongezonde levensstijl. Dit type is enorm in opmars, niet alleen in de States en Thailand, ook in Europa en globaal dus. Preventie is hier belangrijk, zoals bv overconsumptie van suikers, maar.ook de behandeling ter preventie van secundaire aandoeningen zoals hart -en vaatziekten…

  In die laatste optiek zou de stelling ‘voorkomen is beter dan genezen’ wel eens van toepassing kunnen zijn!

 5. Ruud zegt op

  Er zijn 2 vormen van diabetes:
  In het geval van type 1 werkt de alvleesklier helemaal niet meer.

  Bij type 2 begint de werking van deze alvleesklier te verminderen en worden geleidelijk de cellen afgebroken. Hier kan nog iets aan gedaan worden.

  Helaas praat iedereen over hoe te handelen bij deze ziekte, maar niemand HOE te VOORKOMEN.

  Ondergetekende probeert al lange tijd een natuurproduct onder de aandacht te brengen dat
  de voedingsstoffen die in de hedendaagse maatschappij nauwelijks nog worden geconsumeerd
  compenseert.

  Maar we luisteren liever naar de dokter, wanneer we het probleem al ondervinden.

  Mijn spreuk:
  Voorkomen is beter dan genezen!

  Google eens naar Chlorella en Spirulina,. Voor de rest dit is geen medisch advies want het is uw lichaam maar velen consumeren dagelijks alcohol en ook dan zijn deze algen een stimulator voor een betere werking van de organen.

  Groet,
  Ruud

  PS Dit is geen reclame boodschap, alleen voor de niet-wetende ter informatie.

 6. Jeffrey zegt op

  Beste Cornelis,

  Ik weet het, ik heb vaker al geageerd tegen het diabetes fonds, dat veel niet klopt op hun website. Je moet weten en dit geldt niet enkel voor dit fonds, het geldt voor meerdere kanker fondsen en goede doelen fondsen, zij nemen informatie van de grote farmaceutische maatschappijen klakkeloos over. Zonder enig onderzoek. En dan begrijp je het, ze zijn niet geïnteresseerd in genezing, ze hebben er geen baat bij, integendeel zelfs, vandaar de eenzijdige en daardoor misleidende informatie.
  Ga zelf op onderzoek op google en youtube en je vindt zo veel bewijs van en informatie hoe je kunt genezen van je ziekte, diabetes type 2 zeer zeker weten, voor type 1 is het wel moeilijker, maar de verbeteringen zijn ook verbluffend.

 7. Jeffrey zegt op

  Om je vraag a te beantwoorden, het is fructose, de grote boosdoener en valt als zodanig niet onder suiker. Koolhydraten zijn tweevoudige suikers, maar valt ook niet onder suiker. De aller grootste boosdoener is high fructose corn sirup, valt niet onder suiker en wordt veel in light producten gestopt.

  Ik durf de weddenschap aan, stop met suikers, fructose en high fructose sirop ( het goedkoopste dat bestaat ,10% van de kostprijs van suikerbieten, en verwerkt in 95% van de producten van processed food)
  en stop met koolhydraten en je ziet je glucose in je bloed van week tot week dalen.

  Pas op voor de bijverschijnselen; afvallen ( 12 kilo in 1 jaar ) allergie is verdwenen, meer energie, vitaler en gezonder, meer conditie en de griepprik hoef ik ook niet meer te nemen en de levervetten , trigliceriden zijn gehalveerd in hoeveelheid, dus nu ook gezond, cholesterol is lager zonder vastostatin( ook mee gestopt ) Doordat je stopt met het chronisch toedienen van gifstoffen, weet het lichaam zich te herstellen, ook testosteron wordt weer aangemaakt en de pancreas weet zich te herstellen.
  Ook weet de wetenschap sinds de laatste 8 jaar , dat niet de vetten de grote boosdoener zijn van hart en vaat ziekten, maar de suikers. Tal van langdurende wetenschappelijke studies tonen dit aan. Vandaar dat statins die langer dan 20 jaar op de markt zijn niet geholpen hebben en hart en vaatziekten , ondanks alle light producten en maatregelen, alleen skyhigh zijn gegaan en doods oorzaak nummer 1 zijn. We hebben meer dan 20 jaar de ladder tegen de verkeerde muur gezet en zo miljarden verspild, los van alle levens, die wij hadden kunnen voorkomen.
  Dus Fructose en vooral high corn fructose en suikers en koolhydraten zijn de grote boosdoeners wat betreft hart en vaat ziekten, obese ,suikerziekte en tal van aanverwante ziekten.

  • Willem van Doorn zegt op

   Inderdaad: high fructose corn sirup (HFCS), tegenwoordig verwerkt in bijna al het verpakte voedsel in de supermarkt, is wel de ergste boosdoener. De leus “Let op vet” is een miskleun, hoe voor de hand het ook lijkt dat als je te vet bent je gewoon te vet eet. Nee, dan krijg je te veel HFCS of andere (geraffineerde) koolhydraten naar binnen. Niet dat alle vet goed is; helaas ligt dat wat onoverzichtelijk.
   Wat ook helaas waar is, is dat er een dieetoorlog woedt. Het commerciele belang is daarbij wereldwijd in het geding. Als je gaat googelen kom je dat vanzelf tegen. Hoe meer goedkoop te maken zoetigheid (HFCS dus) u zich laat opvoeren, hoe goedkoper (en hoe jonger) u ouderdomsdiabeet wordt.

 8. Chander zegt op

  Diverse malen hebben enkele Amerikaanse geneeskundigen ontdekt dat sommige NATUUR kruiden WEL kunnen genezen, maar werden telkens door de lobbyisten van de farmaceutische industrie monddood gemaakt. Daardoor werden deze alternatieve geneesmiddelen nooit in het officiële medische tijdschrift gepubliceerd.
  Als een goedkope kruid een patiënt kan genezen van zijn/haar levensbedreigende ziektes, dan valt er niks meer te verdienen aan de arme patiënten.
  Een ander natuurlijke geneeswijze is AYURVEDA. En dit bestaat al honderden jaren voor de jaartelling. Toen konden patiënten (helaas alleen de rijken) wel genezen, omdat het voor de arme bevolking onbetaalbaar is. De farmaceutische industrie heeft alleen baat bij, als ayurveda niet door hen erkend wordt.
  Zie deze link:
  http://agn-ayurveda.com/nl/ayurveda_blog/ayurveda_over_diabetes/

  Chander

 9. Iwan zegt op

  Hoi Collega’s,

  Ik ben ook diabetes type 2. Ik ben onder controle bij Atal in Amsterdam: bloed prikken, oogcontrole etc. horen tot het behandelplan. De vraag is zijn er ook controleposten en/of ziekenhuizen die diabetes 2 professioneel begeleiden in Thailand in het algemeen en in het bijzonder in Pattaya.
  Ik ben namelijk voornemens om voor langere tijd in Thailand te vertoeven.

  Gezonde groet,
  Iwan

 10. Jeffrey zegt op

  Industriële fructose is de oorzaak van hartinfarct, en diabetes

  Sommige hartchirurgen noemen de zwendel van cholesterolmedicijnen groter dan de zwendel van Madoff, die 50 miljard dollar verduisterde.

  Industriële fructose is de oorzaak van hartinfarct, en diabetes
  De enorme misvatting rond LDL-cholesterol zorgt voor miljardenwinsten van farmaceutische bedrijven. De werkelijke oorzaak van hartinfarcten en diabetes is fructose uit maissiroop en andere door de industrie geproduceerde geraffineerde producten. Fructose in vruchten is een heel ander verhaal.Dat eet je samen met de vrucht en de vezels. Het heeft dezelfde naam als industriële fructose maar dat is onterecht. Fructose die je binnenkrijgt door het eten van vruchten zijn juist gezond. Als er op de ingrediëntenlijst van een potje jam staat dat er vruchtensuiker in zit, dan is de de ongezonde industriële variant fructose.

  Sponsoring is corruptie
  Hartstichtingen in de VS en Nederland ontvangen geld uit het bedrijfsleven. Dat veroorzaakt belangenverstrengeling. De sponsoring van een hartstichting door een voedingsfabrikant is in feite corruptie. Alleen heeft het een andere naam gekregen en is deze corruptie legitiem gemaakt. Een stichting zal nooit de hand bijten die het voedt. Als een bedrijf 100.000 euro of dollar geeft aan een stichting dan koopt het in feite een samenwerking. Men koopt een manier van producten aan de man brengen en men koopt het verspreiden van een visie die tot doel heeft de bedrijfsbelangen te steunen.
  Dus geloof het Diabetes fonds niet en ga zelf op onderzoek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website