Een ongewoon gewone jonge vrouw

Door Chris de Boer
Geplaatst in Achtergrond, Geschiedenis
Tags:
9 mei 2018
Marylène Ferrari

Ik had het verhaal van deze jonge vrouw en haar mogelijke invloed op de Thaise geschiedenis al eens gehoord. Ik wist niet wat ik er van denken moest. Maar een paar weken geleden kreeg deze jonge vrouw voor mij een naam en ook nog eens een gezicht: Marylène Ferrari.

Personalia

Marylène werd rond 1925 geboren en woonde in haar jeugd in de Avenue Verdeuil in Lausanne, in Zwitserland. Haar vader, Eugène Ferrari, was predikant, redacteur van een christelijk blad en werkte voor de protestantse radio. Hij overleed in 1961. Na haar middelbare school begon zij in 1943 (in het midden van de Tweede Wereldoorlog; Zwitserland was neutraal in de oorlog en werd niet bezet) met haar studie rechten aan de Universiteit van Lausanne. Daar ontmoette ze een andere 1e jaarsstudent, een Thaise jongeman met de naam Ananda, de koning van Thailand.

Vriendschap

Marylène en Ananda raakten goed bevriend. Ze tennisten samen, gingen samen naar concerten en de film en fietsten langs het Meer van Genève. Ze maakten soms ook samen hun huiswerk. Ananda was een betere student dan Marylène. Hij was zichtbaar teleurgesteld als hij wel en zij niet slaagde voor tentamens. Om haar te helpen moest Ananda wel naar haar huis gaan. Het protocol verbood dat hij haar alleen ontmoette in zijn eigen huis. Dat was wel mogelijk als er meer studievrienden tegelijkertijd op bezoek kwamen zoals op zijn 20-ste verjaardag.

Beiden wisten dat hun vriendschap zeer waarschijnlijk nooit meer dan een gewone vriendschap kon worden. Verstandelijk in elk geval. Volgens de wet moet de Thaise koning altijd huwen met een Thaise vrouw. Prinses Mahidol, de moeder van Ananda, had hem op het hart gedrukt zijn taken en pichten als koning niet te verzaken. Maar ook de vader van Marylène waarschuwde haar, met name voor de zwakkere, onderdanige positie van vrouwen in het algemeen in Azië.

De vriendschap eindigde niet toen Ananda in 1946 naar Bangkok terugkeerde voor zijn kroning. Vanuit Karachi (een tussenstop op weg naar Bangkok) stuurde Ananda Marylène een kaartje, zoals altijd onder codenamen die ze in Lausanne ook altijd gebruikten. Eenmaal in Bangkok, schreef hij haar elke week, belde twee keer en gaf hij opdracht om elke brief van haar direct aan hem te overhandigen. Als het al een vriendschap was, dan was het wel een dikke vriendschap. Volgens de kroniek van de familie Ferrari was het geen serieuze liefdesrelatie omdat Marylène wist dat dat onmogelijk was.

Niet lang voor zijn dood op 9 juni 1946, schreef Ananda aan haar dat zijn moeder een bijeenkomst had georganiseerd waarin hij kennis zou maken met drie jonge Thaise vrouwen. Een van hen zou vermoedelijk zijn vrouw worden.

Vragen en geruchten

Onderzoekers die meer wilden weten over hoe het Marylène vergaan is in het leven hebben tot nu toe bot gevangen. In allerlei bevolkingsregisters is haar naam niet meer terug te vinden. Zij schijnt getrouwd te zijn met Leon Duvoisin op 14 January 1951. Verder is onbekend of zij kinderen kreeg, waar die nu wonen en zelfs of zij nog in leven is. In dat geval zou ze nu ongeveer 90 jaar oud zijn. Er zijn geruchten dat zij is vetrokken naar Engeland of de Verenigde Staten maar dat kan niet bevestigd worden.

De persoon die waarschijnlijk  een aantal vragen zou kunnen beantwoorden heeft het geheim van deze (toch wel bijzondere) vriendschap met zich meegenomen in zijn dood.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Een ongewoon gewone jonge vrouw”

 1. Tino Kuis zegt op

  Beste Chris,

  Dat is een mooi verhaal.

  Heel verstandig dat je de bron niet noemt, het boek waar je de meeste gegevens voor dit verhaal uit hebt gehaald. Dat boek is in Thailand namelijk streng verboden (om andere redenen dan Marylene), en ik zal het hier dan ook niet noemen.

  Als het boek op je computer staat ben je tot maximaal 10 jaar gevangenis strafbaar volgens de Computer Crime Act. Wees voorzichtig!

  • chris zegt op

   Beste Tino,
   De info komt NIET uit een verboden boek maar uit een artkel in het Frans dat gewoon op het internet staat en voor iedereen in Thailand toegankelijk is. (amaar wellicht niet begrijpelijk vanwege de taal)

   • Tino Kuis zegt op

    Moderator: Dit soort graag achterwege laten.

  • Jos zegt op

   Ter aanvulling, en voor de duidelijkheid: Het boek is alleen in Thailand verboden.

   Verder klopt het wat je zegt. Niet in bezit hebben, en dan naar Thailand gaan.

 2. Jos zegt op

  Na een korte zoektocht op Facebook zie je 4 a 5 personen met deze naam ….
  2 in Frankrijk en 1 in de USA. De laatste is geboren in Zwitserland. Ik denk dat een geinteresseerde de informatie snel zou kunnen traceren.

  Niks voor mij. En zoals Tino al aangaf, doe het niet als je graag naar Thailand gaat.

  • chris zegt op

   welke informatie?
   Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat een vrouw die met een Zwitserse of Franse man trouwde in 1951 haar eigen meisjesnaam hield, laat staan dat de kinderen haar familienaam droegen in plaats van de naam van de biologische vader.
   Er zijn veel meer famiiles Ferrari (en dan ook nog in verschillende landen) dan deze.

 3. Rob V. zegt op

  Over koning Poemipon valt er genoeg lectuur te vinden. Sommige van die boeken (zoals TKNS) zijn in Thailand verboden. Over koning Ananda valt helaas weinig te vinden. En over Ferarri lezen we al helemaal nooit wat. Dat is zo jammer. Fijn dat er eens een stukje over Ananda geplaatst is. Het kan echt geen kwaad om te weten dat Ananda een Zwitserse vriendin had (of dat nu slechts een bijzonder sterke vriendschap was die nooit is uitgegroeid tot meer of dat er meer speelde).

  Ik vraag me wel af volgens welke wet een koning(in) of hoge prins(es) niet met een buitenlander mag huwen. Ik weet dat Oebon Rattana haar titel verloor toen ze in het huwelijk trad met een blanke Amerikaan maar of dat vanwege zwart op wit bestaande wetgeving was of ‘omdat het gewoon niet kon want…’ ?

 4. Arnolds zegt op

  moderator: off-topic


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website