Levenskrachtig zaaizaad is cruciaal voor een goede opbrengst van groenten en granen. Een belangrijke stap is het zorgvuldig drogen van de zaden. In het project Mobidry ontwikkelden diverse partners uit Nederland en Thailand een revolutionaire droogtechniek met het natuurlijke mineraal zeoliet.

Dit project kreeg steun vanuit het Opkomende Markten programma van het Expertisecentrum Internationaal Onderzoek en Innovatie van Agentschap NL, en heeft nu al een commercieel product als resultaat. “Dankzij de pilots kunnen we klanten overtuigen met een bewezen techniek.”

“Om zaden te kunnen zaaien, moeten ze eerst worden gedroogd”, vertelt Bert van Duijn, vanuit TNO en later Fytagoras betrokken bij Mobidry. “In landen als Nederland gebeurt dat meestal met warme lucht, wat veel energie kost. Bij kleinere boeren in bijvoorbeeld Azië gaat dat moeizaam op straat. We vroegen ons af: kunnen we dat drogen niet slimmer aanpakken?”

Veel vragen beantwoorden

TNO gebruikte zeolieten al voor het drogen en branden van bijvoorbeeld koffie- en cacaobonen. Maar om deze techniek geschikt te maken voor zaaizaden, moest een aantal zaken worden onderzocht. Om een protocol te maken voor het drogen van zaden met zeoliet, startte een aantal partners in 2006 het project Mobidry: kennisinstituut TNO (later in de vorm van zaden- en gewassenonderzoeksbedrijf Fytagoras) nam het intiatief en betrok Rhino Research, technologieontwikkelaar voor de zaadveredelingindustrie. Ze kregen voor dit project steun vanuit het Opkomende Markten programma.

Pilots in Thailand

Het onderzoek vond grotendeels plaats in Thailand. “We wilden de techniek aan boeren daar leveren. en onder lokale omstandigheden testen”, zegt Van Duijn. ‘Rhino Research zit in Thailand. We kenden het bedrijf uit een eerder project. Zij hadden weer contacten bij de Thaise Kasetsart Universiteit en de lokale overheid, die ook bijdroegen aan Mobidry. Deze lokale kennis is erg belangrijk als je een toepassing in een ander land wilt onderzoeken.” Het project verliep voorspoedig: nu al komt de droogtechniek op de markt. Hoopman Equipment, partner van Rhino Research in Europa, neemt deze commerciële stap voor zijn rekening.

Met bewezen techniek de markt op

“De Mobidry-techniek is voor ons een belangrijk nieuw product, dat we wereldwijd kunnen afzetten”, zegt Jan Willem Hoopman, directeur van Hoopman Equipment. “Deze is geschikt voor kleine boeren en high tech-toepassingen in bijvoorbeeld Nederland. Voor kleinere bedrijven als het onze vergt het zelf ontwikkelen van zo’n product met buitenlandse partners erg veel tijd en geld. Dankzij de steun van Opkomende Markten hebben we de ontwikkeltijd enorm verkort, waardoor dit project voor ons haalbaar werd. In onze relatief behoudende branche moet je bovendien met bewijsmateriaal komen. Dankzij de pilots in Thailand kunnen we klanten overtuigen met bewezen techniek.”

Bron: Agentschap NL – Ministerie van economische zaken

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website