Nederland wil af van olifantenritten

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
1 september 2014

Ruim 30.000 mensen hebben tot nu toe de belofte gedaan om nooit op een olifant te  stappen. Voor iedere handtekening is de afgelopen drie weken een stukje geprint van een levensgrote 3D-olifant: als fysiek bewijs dat de Nederlandse toerist klaar is met olifantenritten. De olifant is nu af (zie foto hierboven), maar de actie loopt door op www.stapvandeolifantaf.nl

Met de levensgrote olifant, de allereerste 3D geprinte petitie ooit, vraagt World Animal Protection (voorheen WSPA) aandacht voor het lot van duizenden olifanten in de toeristenindustrie. Van iedere olifant die wordt ingezet voor olifantenritten en -shows moet ‘de wil worden gebroken’. Dit gebeurt door het dier als baby te ontvoeren, dagenlang vast te binden en te mishandelen.

Directeur Pascal de Smit: “Je ziet dat mensen direct beloven om van de olifant af te stappen als ze op onze website lezen welk leed hier achter schuilgaat. Ik hoop dat de aandacht voor onze actie álle toeristen doet beseffen dat zij nooit op een olifant moeten stappen. Zo kunnen we samen het olifantenleed stoppen.”

Minder vraag naar olifantenritten, minder olifantenleed

Veel Nederlandse reisorganisaties schrapten in de afgelopen jaren de olifantenritten en -shows uit hun programma’s, dankzij de campagnes van World Animal Protection. Bij de toerist zelf heerst er echter nog veel onwetendheid over het leed achter dit vermaak. Vooral in Azië worden daarom ter plekke nog steeds op grote schaal olifantenritten geboekt. World Animal Protection roept daarom ook de toeristen zélf op om geen olifantenritten meer te maken. 

Hoe kleiner de vraag naar olifantenritten, hoe minder jonge olifanten illegaal uit het wild worden geroofd en worden mishandeld om vervolgens een armzalig leven te leidden als toeristische attractie. Een afname van de vraag naar olifantenritten moet uiteindelijk leiden tot een volledig einde aan het leed. Omdat dit een geleidelijk proces is, is er tijd om olifanten op te vangen en voor mahouts (olifantentrainers) om over te stappen op een andere bron van inkomsten.

De website www.stapvandeolifantaf.nl blijft online om deze belofte te kunnen afleggen. De levensgrote 3D-geprinte olifant wordt ingezet bij evenementen en acties van World Animal Protection, en is onder andere te zien op de vakantiebeurs.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Nederland wil af van olifantenritten”

 1. lexphuket zegt op

  Als veterinair ben ook ik duidelijk gekant tegen dierenmishandeling en aanverwante zaken. Echter moeten we ook in overweging nemen, wat te doen aan werkeloze olifanten. Vroeger werden zij op grote schaal gebruikt in de bosbouw, maar dat is door machines over genomen.en wat is dan het alternatief voor de olifanten?
  Daarom denk ik dat een tochtje op een olifant een bruikbaar alternatief is, mits goed geregeld. Ook kan it bij touristen meer begrip kweken

  • Dirkphan zegt op

   Voor de olifanten die nu nog in gevangenschap leven dient inderdaad een oplossing te worden gezocht.
   Dit is niet zo makkelijk, zelf kom ik niet onmiddellijk aan voorstellen.
   Velen zouden zeker niet minder ongelukkig zijn in een Zoo.
   Anderzijds voor de mahouts hetzelfde probleem.

   Echter men kan geen omeletten bakken zonder eieren te breken.
   Er moet een verbod komen op het houden van olifanten, en andere beschermde diersoorten.
   Deze dieren horen thuis in de reservaten en NERGENS anders.
   Daar moeten ze dan weer optimaal worden beschermd (net als alle andere dieren).

   En daar kunnen de mahouts dan weer wel diensten bewijzen.
   De beste boswachters zijn immers ex stropers…..

  • Frank Franssen zegt op

   Helemaal mee eens. Een olifant is geen zielig dier. Wat deze veterinair schrijft is terecht. Vroeger moesten ze hele bomen verslepen. Nu hebben ze een relatief leuk leven. Elke olifant heeft z’n vaste berijder en die blijft ook zitten als jij meerijdt.
   Mijn vrouw is Thaisch en zegt dat als er een “vrije”dag is ze onrustig worden. De olifanten zijn speels en als ze een spelletje voetbal leren doen ze dat met plezier.

   Maar ik begrijp het wel. De Hollander maakt zich druk over elk diertje en plantje. Al eens naar Artis geweest ? Geef mij Thailand maar…

   Frank

 2. carla zegt op

  Wat ik niet begrijp is, waarom niet op ‘n olifant zitten, maar wel op ‘n paard??

  • Andre van Leijen zegt op

   Ik heb die vraag kortgeleden voorgelegd aan Edwin Wiek van Wildlife Friend Foundation Thailand.

   Hij zegt daarover, dat de anatomie van een olifant anders is dan die van een paard. De plek waar de mahout zit is eigenlijk de enige plek waar je kan zitten. Toeristen zitten meer naar achteren, soms met zijn vieren. Scheefgroei van de wervelkolom is het gevolg. Op zijn Rescue Centre lopen olifanten, waar dit duidelijk te zien is.

   Verder worden paarden na een rit goed verzorgd: gekamd, gedroogd, geborsteld. Dat is niet zo bij olifanten. Het gevolg is dat de huid van dergelijke olifanten onder de schimmel komt te zitten. En die huid is toch al zo gevoelig. Ook daar zijn voorbeelden van op het Rescue Centre.

   En tenslotte is er het breken van de wil van een olifant, zoals de schrijver van dit artikel al aangeeft. Hij wordt daarbij in een nauwe kooi geplaatst en volledig geimmobiliseerd. Intussen drijven de Thais scherpe voorwerpen in de nagels en oren. Ze noemen dat ‘training’. De ‘training’ kan enkele weken duren. Op You Tube zijn er filmpjes waarop je kan zien hoe dat in zijn werk gaat. Als dat ook zo zou gaan met paarden, zou niemand meer op een paard willen zitten.

   De tijden van Hannibal zijn voorgoed voorbij.

  • Khun Peter zegt op

   Wil je zien hoe een olifant tam gemaakt wordt? Kijk dit even: http://youtu.be/SVckvi_gWVo

  • Sir Charles zegt op

   Het gaat met name om het voortraject hoe de wil van een jonge olifant na langdurige martelingen gebroken wordt.

   Overigens zal nooit kunnen begrijpen dat in het Thailand waar de olifant hét symbool van de natie is zo slecht omgegaan wordt met het welzijn van dieren, bovendien zegt het boeddhisme heel wat anders over de omgang tussen mens en dier, zo had de Boeddha het zeer zeker niet gewild.

 3. gerrit kraak zegt op

  Olifanten worden al duizenden jaren in Azie gebruikt. Je kunt ze beschouwen als huisdieren. Het argument dat de olifantenrug te zwak is is bullshit. De rug wordt ook belast als ze boomstammen slepen., De mahoet zit op de nek van de olifant, de toeristen vlak erachter, dus boven het schoudergewricht. Bovendien duren die toeristenritjes niet lang en geeft geen echt geen problemen. Echter wij met onze westerse alles is zielig mentaliteit zorgen er inderdaad voor dat olifanten werkloos raken en dus afgestoten worden. De mensen raken werkeloos dankzij ons westers gezeur, daar wordt dus aan voorbij gegaan door al die clubjes.Het argument dat olifanten beter af zijn in een dierentuin deel ik absoluut niet. NB : heb zelf jarenlang olifanten verzorgd in de dierentuin dus ik weet waarover ik praat.

  mvg

  gerrit kraak

  • Khun Peter zegt op

   Olifanten worden niet tam geboren. Die worden tam gemaakt. Dit geldt voor olifanten in de toeristenindustrie maar ook voor jumbo’s die werken in de bosbouw of als lastdier. De methode, dat als enige methode wordt gezien om olifanten te domesticeren, heet ‘phajaan’, of ‘crush’. Het begint met de babyolifanten, van meestal drie tot vier jaar oud. Ze worden bij hun moeder weggehaald en in een houten krat gezet. Om ze daarin te krijgen worden deze baby’s geslagen met bamboestokken met spijkers aan de uiteinden, gestoken met haken en afgerost met riemen.
   Eenmaal in het krat duurt de ‘crush’ ongeveer een week. Gedurende die tijd worden ze tot bloedens toe mishandeld op gevoelige plekken zoals de oren en de slurf en zijn verstoken van voedsel, water en slaap. Dit om de banden met de moeder te verbreken en ze te domesticeren. Terwijl ze veel pijn lijden leren ze wie hun verzorgers zijn, waaraan ze de rest van hun leven moeten gehoorzamen. Zie hier: http://youtu.be/SVckvi_gWVo

   • gerrit kraak zegt op

    De jonge olifanten worden geboren in gevangenschap, dat wil zeggen de moeder werkt al met de mahout en de jonge olifant loop jaren mee. Spelenderwijs leren ze zodoende om met mensen om te gaan en dingen te verslepen. Wat je op die filmpjes vaak ziet zijn excessen door smokkelaars en dierenhandelaren ( oa voor dierentuinen )

    • Khun Peter zegt op

     Ach, ieder mens heeft zijn eigen waarheid of kijkt de andere kant op. Ik zelf ben geen voorstander van olifantenkampen en tijgertempels, het gaat daarbij niet om het welzijn van de dieren maar om keiharde commercie. De bahtjes moeten rollen en toeristen zijn gewillig en vaak naïef.

     • Sir Charles zegt op

      De ‘waarheid’ is dat velen het zo leuk vinden zo’n oubollige foto thuis te hebben op het IKEA-meubel waarop ze pontificaal op een olifant zitten en of een tijger aaien. 🙁

 4. Frank Franssen zegt op

  Helemaal met Gerrit eens…gelukkig nog wat gezond verstand

  Frank

  • dirkphan zegt op

   http://youtu.be/SVckvi_gWVo

   Ziehier een filmpje over wat volgens u gezond verstand teweeg brengt.

   Nogmaals wilde dieren horen thuis in het wild.
   Er is GEEN ENKELE reden om nog een olifant in gevangenschap te houden.
   DIt geldt trouwens voor alle dieren, van een vogel tot een leeuw in een kooi.

   Thailand heeft prachtige reservaten.
   Laat die dieren daar. En hopelijk wordt er dan voor een goede bewaking gezorgd.

  • Jan Theune zegt op

   Ook ik helemaal met Gerrit en Frank eens, olifanten met een mug, sorry een mens op hun rug, zou
   niet kunnen??
   Dan moeten we ook de paarden, ezels, orka’s enz. ontzien, die zijn toch ook eerst baby geweest.
   Misschien dan wel een totaal verbod op het houden van welk dier dan ook!!!
   En misschien wel allemaal vegetariër worden, waar komt een biefstukje vandaan?

 5. Leon zegt op

  Een olifant die niets oplevert zal niet lang meer te leven hebben. En vergeet het maar dat de olifanten niet meer gevangen zullen worden. Mooie ideologie. Natuurlijk zijn wij tegen mishandeling. Mij lijk het het beste om gewoon deze ritjes te blijven maken. Dan komt er geld binnen, en blijven de olifanten leven. Ik weet best dat dit allemaal niet het ideale beeld is. Het liefst zien we deze dieren in de vrije natuur. Maar zo gaat dat nu eenmaal niet.

  We kunnen natuurlijk ook de belasting in nederland hoger maken. Dan hebben we het idee dat we de arme olifanten daarmee helpen.

 6. dirkphan zegt op

  Ik wordt hier zo moe van.
  En zo triest.

  “De wereld is om zeep, er gebeuren rare dingen rondom mij.
  Helemaal om zeep, en het laatste oordeel kan niet ver meer zijn.”

  Cfr Urbanus Van Anus, midden jaren zeventig.

  “Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is
  laat ons een boom en het zicht op de zee”

  Cfr louis Neefs (overleden 25/12/81)

 7. henk J zegt op

  Een prachtig idee dat Nederland van de olifanten ritten af wil.
  We bemoeien ons wederom met zaken in een ander wereld deel terwijl we in eigen land nog voldoende werk hebben om de boel geregeld te krijgen.
  In elke tak van sport komen de excessen voor dat wil zeggen er zijn geweldig goede verzorger die goed voor hun dieren zorgen. Maar er komen ook verzorgers voor die slecht voor hun olifant/dieren zijn.
  Maar dit geldt voor alles. Ook voor kinderen….goede verzorgers en slechte verzorgers.
  Dus alles over 1 kam scheren kan- en mag niet.
  Heb diverse verzorgers super voor hun olifanten zien zorgen, spelen met water en inderdaad een olifant was in het verleden een werkdier. Waar ik meer moeite mee heb zijn de paarden die de ganse dag in Hua Hin aan de beach staan. Hier moeten ze ritjes maken. De verzorgers hier hebben duidelijk minder zorg voor hun paarden.
  Het beste is een gradatie aan te brengen in de kwaliteit van de touristische atraktie waardoor je kunt zien of iets aan de eisen voldoet in plaats van een hele werkzame groep het werk en dus de inkomsten te ontnemen.

 8. Herbergier zegt op

  Een paard wordt ook niet met een zadel op zijn rug geboren, laat staan dat er iemand op gaat zitten en het is ook niet natuurlijk dat hij danspasjes op bepaalde muziek maakt met iemand op zijn rug met speciale laarzen en een bit in zijn bek(mond voor de paardenliefhebber) om hem op tijd te corrigeren, dolfijnen en orca’s springen normaal ook niet door een hoepel, deze dieren doen dit alles alleen omdat ze, als ze het goed doen, iets lekkers toegestopt krijgen.

  Parkieten, kanarie’s en andere vogels horen niet in een veel te klein kooitje in de huiskamer, vissen niet in een te klein aquarium, kippen niet in een legbatterij, koeien en varkens niet in een veel te kleine schuur, enz., maar al deze dieren horen buiten in de ruimte van de vrije natuur.

  Maar ja over circusdieren en olifantenritjes klagen in Thailand is nu in de mode, dus doen wij Nederlanders dat ook, maar waar we ze moeten laten in de vrije natuur, voor zover die er nog is, dat weet niemand, de vrije natuur is nu zo klein en vervuild geworden, dat die dieren blij moeten zijn dat er voor ze gezorgd wordt, anders gaan ze een wisse dood tegemoet, zelfs de zeeën zijn we al aan het vervuilen en verpesten.

 9. HansNL zegt op

  Nederland wil dit en Nederland wil dat.
  En wil het nu!

  Waarom zou een ander land met een andere cultuur zich ook maar iets van Nederland aantrekken?
  Als het om geld gaat, wellicht, maar de exploitanten van olifanten en het personeel moeten er van leven.
  En daar zit hem nu juist de kneep.

  Persoonlijk zal ik NOOIT een ritje maken per olifant, koe, buffel, aap, ezel of paard.
  Volstrekt onnodig en dient allen maar ter vermaak van de mens, en is zeker niet prettig voor het dier.

 10. rori zegt op

  Moderator: graag bij het onderwerp blijven.

 11. Jack G. zegt op

  Ik weet als toerist even niet meer wie ik nu moet geloven. De één zegt dit en de ander dat. Ik hoop wel dat er een goede oplossing komt voor de olifanten. Deze organisatie gaat ervan uit dat het geleidelijk zal gaan en dat ze daardoor tijd hebben/krijgen om plannen te maken. Het klinkt een beetje van we hebben nog geen oplossing en vooral geen geld en we beginnen maar. Weet iemand meer over plannen voor nieuwe olifant reservaten? Doen andere natuurorganisaties bv WNF ook iets in Thailand? Maar goed, binnenkort zien we een bekende Haagse familie op een Thaise olifant zitten en dan zal de discussie wel flink los gaan barsten in de Nederlandse media.

 12. harrie zegt op

  Bent U in Chiangmai,
  Ga dan eens een dag naar het ELEPHANT NATURE PARK .
  Hier worden de vaak mishandelde en misbruikte olifanten liefdevol opgevangen.
  Ze leven hier in alle vrijheid,kunnen vrij rond lopen,vormen hun eigen kudde vangen nieuwelingen
  spontaan op. Als bezoeker kunt U een hele dag tussen deze fantastische dieren leven.
  U kunt ze bananen voeren met ze baden inde rivier .gewoon liefdevol met ze omgaan.
  Geen kunstjes geen gerij op tere ruggen.
  Lunch tussen de middag is gratis en u kunt een lezing met film bijwonen zodat u meer over olifanten
  te weten komt dan U ooit hebt geweten!

  Ik vond het een geweldige ervaring en kom zeker terug.
  Gr. H.

 13. Leon zegt op

  Op de een of andere manier zal er bij bovenstaande bericht geld moeten binnenkomen. Meestal zorgen de olifanten daar voor. Hier kennelijk niet. Maar hoe komt het geld er dan wel?

 14. theoS zegt op

  Dan ook niet meer naar een circusvoorstelling gaan in Nederland of naar de dierentuin. Paarden moeten ook gebroken worden voor ze voor het eerst een zadel opgelegd krijgen en verzetten zich hevig tegen de 1e berijder.

 15. H.J.W.Ebbelinghaus zegt op

  Echt weer Nederlands ze willen weer roomser zijn als de paus.
  Als ze nou eens alle vakantiegangers willen laten verklaren geen dingen van
  ivoor te kopen dan kan ik het daar mee eens zijn.
  je gaat toch ook geen heisa maken over mensen die op een paard of ezel gaan
  zitten in vakantie gebieden.

  Dank u henk

  • Sir Charles zegt op

   Ach ja, weer dat makkelijke voorspelbare afgeven op Nederland, alsof Nederland hét enige land ter wereld is die begaan is met het lot van de olifant. 🙁
   Ben net terug uit Londen, daar stonden ze bij wijze van spreken bij ieder reisbureau flyers uit te delen m.b.t het dierenwelzijn in de toeristengebieden.

 16. Roland zegt op

  Ik was bereid direct de petitie te ondertekenen doch wat bleek. Toen ik de betreffende website bezocht kreeg ik een formulier voorgeschoteld, dit diende uiteraard ingevuld te worden. Maar…. dat bleek NIET mogelijk voor iemand die woonachtig is buiten Nederland !!
  Mijn postcode voor Bangkok wordt niet aanvaard !!!
  Toch wel een grote leemte en een beetje een aanpak van “onder de kerktoren”.
  Hopelijk doet de webmaster daar dra iets aan.
  Ik nodig hierbij ook de redactie van Thailandblog.nl uit om hun invloed te willen aanwenden.
  Ik sta namelijk 100% achter deze positieve actie ten goede van de olifanten.
  Met dank.

 17. noah zegt op

  @ HansNL en Henk Ebbelinghaus.

  Als jullie je eens zouden verdiepen in de materie dan kunt u eens lezen in bovenstaande posting over World Animal Protection. U zou dit eens kunnen googlen…? Dan kunt u misschien wat meet info eruithalen en niet zo op Nederland!

  Als u googled komt eerst de wereld site tegen .org, dan volgt Groot Brittanie .org.uk. Ook De VS volgt.us.org
  Nederland idem onder .nl

  Wat doet Nederland nu fout met n 97.000 leden ( dus geen regering die hier aan te pas komt ) die zich inzetten voor dieren en hier ook geld voor inzamelen?

  Mijn volgende vraag is dan ook Nederland handelt fout, dus alle andere landen ook?

  Mensen zien Nederland staan en geven af ipv eerst eens de juiste info te vinden via het net!
  Misschien is de kop verwarrend van de posting, maar bij wat verder eigen onderzoek zou u normaal
  gesproken dit anders moeten inschatten…Helaas niet, ;ezen en checken is moeilijk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website