Het voorspellen van koersen is een heikele zaak. Sommigen hebben er een dagtaak aan, met wisselend resultaat, dat kun je dan weer wel voorspellen.

Men gebruikt dan meestal de zgn. Technische Analyse, door sceptici ook wel lijntrekkerij genoemd, en met behulp van Fibonacci-getallen, weerstands- en steunniveaus, toppen en dalen, spikes en weet ik wat niet al zou dan het toekomstige verloop van de grafiek zomaar uit het verleden voortvloeien.

Te mooi om waar te zijn natuurlijk. Dat het per definitie niet kán kloppen hoop ik u duidelijk te maken met het volgende eenvoudige voorbeeld.

De Nederlandse aandelenindex, de AEX, is structureel anders dan de Duitse DAX. Het verschil zit hem erin dat in de AEX de uitgekeerde dividenden niet herbelegd worden en in de DAX wel. Al zouden de koersen dus in principe exact gelijkopgaand dan gaan de grafieken er na verloop van tijd verschillend uitzien en zal in de AEX een bepaalde ‘belangrijke’ (Fibonoacci-)waarde op een ander moment bereikt worden dan in de DAX, of zelfs helemaal niet. Tsja, wat moet je dan?

Er gaat wel een stukje self-fulfilling prophecy van uit. Als de AEX lange tijd niet onder bijvoorbeeld 427 punten is geweest, en dat toch gebeurt of dreigt te gebeuren, dan zal er ongetwijfeld op een flinke verdere daling gespeculeerd worden, alleen al omdat vele TA-programma’s dan ‘handelsadviezen’ gaan genereren, of erger, automatisch uw stukken gaan aanbieden.

Wat ik nu dan ook over de THB/EUR te melden heb is vooral een samenvattende terugblik op het verleden, aan de hand van wat grafiekjes.

Via de link komt u bij de 10-jaars grafiek, u kunt zelf de andere periodes aanklikken: goo.gl/L1GZnT

Beginnen we met de 10-jaars grafiek, dan zien we dat de trend dalend is. Of we nu een lijn door het midden, over de toppen of langs de dalen trekken, daar kunnen we niet omheen en hoe langer een trend duurt, des te onwaarschijnlijker is het dat die trend op korte termijn wordt doorbroken, maar het moment dát die trend wordt doorbroken – àls dat nog gaat gebeuren – komt wel steeds dichterbij. Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat het koersverloop voor een EURO-verdiener de laatste 10 jaar geen positieve bijdrage heeft geleverd aan de koopkracht in Thailand, helaas.

>Opvallend is dat er slechts één korte periode is geweest dat de koers slechter was dan nu, begin 2015 met een minimum van 34.43. De 5-jaars grafiek geeft ook een dalende trend aan, zij het iets minder uitgesproken. Op een 2-jaars grafiek zien we het opkrabbelen uit de dip van 2015, met daarna een nieuwe bodem op 23 mei, 36.83.

Daar zijn we sinds die tijd lang boven gebleven, en we mogen dan ook aannemen dat dit als een belangrijk steunniveau wordt gezien.

Gemakshalve hierbij deze mijns inziens nu belangrijkste grafiek: goo.gl/photos/nU4MUyubXPEwfPK66 De 1-jaars grafiek ziet er redelijk bedroevend uit, zult u wel met mij eens zijn.
De afgelopen weken werd het spannend, de koers kwam angstig dicht bij de 36.83, namelijk 36.90 op 15 februari, om daarna als een klein wonder op te veren naar een niveau rond 37.35. De steunlijn was getest en had stand gehouden, in TA-taal.

Tot maandag leek het allemaal voorlopig weer met een sisser af te lopen, maar dinsdag zat de klad er weer lelijk in en hebben we intraday een minimum van 36.89 aangetikt.

Technisch analisten zullen een benedenwaartse doorbraak van de steun op 36.83 eerder zien als een reële mogelijkheid om verder door te dalen richting de niveaus van begin 2015 (34.43) dan als aanwijzingen dat er een spoedig herstel aan zit te komen.

Vandaag, woensdag 22 februari, gebeurde wat gevreesd werd, de koers is door de steun van 36.83 heengegaan, en tot nu toe hebben we een intraday minimum van 36.76. Deskundigen kunnen nu gaan bakkeleien of dit een doorbraak is of een tweede test van de bodem.
In ieder geval is het de laagste koers in bijna twee jaar en daar wordt niemand vrolijk van.

Misschien is het leuk als ‘deskundigen’ al dan niet onderbouwd met (wilde) theorieën, de koers voor 1 april as. proberen te voorspellen.


» Laat een reactie achter


21 reacties op “Koers EUR/THB op belangrijk steunniveau”

 1. Peter zegt op

  01-04-2017=37.01

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Roel zegt op

  Frans Amsterdam,

  Leuk artikel en uitgelegd. Ik ken de methodes van TA en ook fibonoacci. Grafieken ja in normale financiele wereld met betrouwbare overheden zou je het kunnen doen. Maar alles gaat op en neer, emotie. Beursen beginnen wat van hun violiteit te verliezen, begint langzaamaan vertrouwen te komen en economisch herstel.

  Maar de valuta schommelingen is toch echt wat centrale banken in hun tang hebben en centrale banken worden nu eenmaal via de achterdeur aangestuurd door politieke bewegingen. Zie wat er gebeurt in Europa, inflatie zwengeld aan maar Draghi houd vast aan kwantitatieve vermeerdering, of zoals je het ook kunt noemen de armere eurolanden helpen hun rentes niet teveel te laten oplopen zodat de overheidsschulden betaalbaar blijven.

  Amerika komt goed op stoom, inflatie hoger dan het streefgetal van 2%, de fed zint op renteverhoging maar wordt enigzins geremd door de al duurdere dollar en zal nog duurder worden als de rente wordt verhoogd, daarmee dus ook de exportprodukten in prijs zullen stijgen. Als de rente wordt verhoogd op korte termijn en de dollar duurder zal worden zal dat ook invloed hebben op de euro alsmede thaise bath. Je ziet dat bij iedere rente verhoging geld elders uit de markt wordt getrokken richting Amerika, dat zal de beurzen dus geen goed doen alsmede valuta verhoudingen niet.

  Mijn verwachting is dat als de rente stijgt dit jaar met 2x 0.25% de Thaise bath naar het laagterecord zal gaan van 34.43. Kan geen exacte koers geven voor 1 april, maar zal lager zijn als de rente in maart wordt verhoogd dan nu. Mijn algemene verwachting is gelet over 2 jaar dat wij een koersverhouding gaan zien van 32 a 33 bath op de euro, mits de Thaise overheid of thaise centrale bank niet ingrijpt.

  Hoop dat ik het volledig mis heb hoor, maar heb mij zelf daarvoor wel ingedekt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Jos zegt op

   Mag het a.u.b.volatiliteit i.p.v. violiteit?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Frankc zegt op

   Andersom, bij koers 32 zit de euro op een laagte record, niet de Bath.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. Dick Blom zegt op

  ik denk dat het al lastig word om de 40 baht aan te tikken,eerder dat de eu naar de parity gaat met us dollar of beter gezegd 1 euro een dollar. dus straks richting 35 baht voor een euro en hopelijk niet lager…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. Joop zegt op

  Helaas, ook deskundigen kunnen geen koers voorspellen. Dat kan niemand. Het blijft gokken en dan gelijk of ongelijk krijgen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. tooske zegt op

  Ik denk dat de THB maar even met een procent of 20 moet gaan devalueren,
  Goed voor het tourisme en de thaise export want die ligt al enkele jaren op zijn gat.
  Thailand prijst zich uit de markt door de dure munt ook in vergelijking met de buurlanden. Uiteraard is hier ook de wens de vader van de gedachte.
  Prayut doe er eens wat aan dan hebben we meer te spenderen en dat is weer goed voor de binnenlandse consumptie En de farang kan weer glimlachen het is goed voor alle partijen en voor ons in het bijzonder.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • vhc zegt op

   “THB moet maar even 20% devalueren”. Het is de Euro die nu daalt naar het begin punt van 2002 en dat vinden Nederlanders niet leuk, dus devalueren met die baht. THB is nu in een paar jaar al bijna 20% gedaald tegen over de US dollar en dat is nog steeds de belangrijkste valuta, dus de verhoudingen kloppen gewoon en zullen ze dat natuurlijk niet doen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Jos zegt op

  Mijn voorspelling voor april is dat de Euro nog verder zal wegzakken tot 35 baht. In april worden er heel wat toeristen verwacht voor het Songkran festival en gewoonlijk tijdens deze hoogseizoen periodes krijg je minder Bahtjes voor de Euro.

  Als deze trend zich doorzet dan zullen menig expats overwegen om Thailand te verlaten zoals in 2015 het geval was. Laten we hopen dat dit niet zal gebeuren en dat de Euro snel zal opveren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. René Martin zegt op

  Voor Europa is het juist goed dat de € minder waard is omdat we dan meer kunnen uitvoeren en er is nu in NL zelfs een overschot op de nationale balans. Het laatste nieuws op Google was juist dat Le Pen minder zetels zou krijgen. Aangezien je in Frankrijk meer dan 50 % van de stemmen moet halen om President te worden ben ik daar niet zo bang voor. Wel is er helaas onzekerheid over de uitslag van de diverse stemmingen in de EU maar voor NL is op dit moment het alleen maar gunstig behalve als je in een niet € land woont. Koers zal m.i. ook afhankelijk zijn hoeveel de US gaat lenen en o.a. de stabiliteit in Thailand en de Chinese zee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. Jos zegt op

  Met de problemen in Europa zal de Euro nog verder dalen. Ook zal men nog meer terughoudend zijn met de aankoop van somige spullen , ook verkoop condo’s zal verder dalen . Je moet rekenen dat je nu een condo koopt je duizende thaise bathjes extra moet betalen dan de gevraagde prijs. Ja het leven word hier ook duurder, maar in Europa is nog veel duurder,

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • chris zegt op

   Ik krijg betaald in Thai Baht. Voor mij is de daling van de Euro een zegen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Fransamsterdam zegt op

  Ik kan het niet laten nog even een korte update te geven. De koers is nu toch weer opgeveerd naar 37.0 en daarbij is zich op de weekgrafiek een zeer fraaie zogenaamde omgekeerde kop-schouder formatie aan het vormen. Of het patroon helemaal gaat worden afgerond is natuurlijk nog de vraag, maar de gelovigen zullen er zeker hoop uit putten, hoewel een weekgrafiek wel wat kort is om de ‘geldigheid van het signaal’ erg hoog in te schatten.

  De weekgrafiek nu:
  .
  https://goo.gl/photos/d2iYNuNT9sD24Ytj6
  .
  Voor de interpretatie van het omgekeerde kop-schouder patroon:
  .
  https://goo.gl/OPSRGe
  .
  En dan zal ik zelf nog een Baht in het zakje doen voor 1 april: 36.60

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 10. Peter V. zegt op

  Dank voor de uitleg; Ik liep de afgelopen dagen rond met de vraag waarom de koers niet beter wordt. (Beter voor mij bedoel ik dan)
  In de krant lees je steeds vaker positieve berichten, b.v. over Frankrijk waar de economie aan trekt.
  Die positiviteit zie ik niet terug in de koers.
  Ik heb nog steeds 40 baht/euro als referentie, en kijk op deze pagina om te zien hoeveel extra iets kost: [url]http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=40&From=THB&To=EUR[/url]

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • ruud zegt op

   Waarschijnlijk heeft die koers te maken met het onbeperkt drukken van Euro’s.
   Daardoor gaat de rente omlaag en wordt het minder interessant, om je geld op een Euro spaarrekening te zetten.
   Bovendien moet de rekening van al die opgekochte slechte schulden ook ooit worden voldaan.
   De vooruitzichten voor de Euro zijn dus niet zo geweldig.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. RuudRdm zegt op

  Het heeft geen zin en het maakt niets uit om te debatteren, te delibereren of te speculeren. Frans heeft gelijk zoals altijd als hij zegt dat gisteren de koers op 36,86 stond en vandaag weer tegen de 37 tikte. In ieder geval was dit soort koers medio verleden jaar ook het geval.
  Zij die wat langer met Thailand van doen hebben, weten dat we in 2014 lange maanden hebben meegemaakt dat de euro meer dan 42 baht schokte. Velen hebben vele euro’s naar Thailand getransferreerd.
  Nu dat de euro laag staat geeft het velen een kick in omgekeerde richting bezig te zijn met de euro. Wacht even tot de baht veel lager staat, en schaf dan zeer goedkoop euro’s aan. Sla die euro’s ergens op tot je er weer een stuk op 40 bahts voor krijg. Want zo gaat dat: magere en vette jaren! Altijd al geweest.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 12. Frankc zegt op

  De EUR/Bath volg ik niet op de voet, de EUR/USD wel al jaren. En ja, met TA. Situatie is duidelijk: euro in sterk dalende trend tov dollar, afgelopen maanden nu even een pauze zijwaarts tussen 1,05 en 1,10. Normaal is dat na een pauze de trend weer verdergaat. Laatste twee weken weer dicht bij de 1,05, daar nu al twee keer onder geweest. Vroeg of laat sneuvelt de 1,05 echt. Dan gaat het snel naar 1,00 en daarna… zien we dan wel. Beginkoers was ooit 0,82 dus dat kan. Belangrijkste oorzaak is hogere rente op de dollar. En echt veel vertrouwen in de EU is er natuurlijk ook niet (Griekenland is niet opgelost, verkiezingen..). EUR/Bath volg ik niet zo, maar het zal de koers weinig goed doen lijkt me.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. Sjaak S zegt op

  Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik kijk nu naar de afgelopen dagen naar mijn Bitcoin rekening. Ik ben er laat mee begonnen en heb er nauwelijkt wat op staan, maar de 5000 Baht die er op stonden in bitcoin zijn in vier dagen tijd nu 5695 Baht waard. Dat is toch een stijging van meer dan 11% in korte tijd. Hij zal dan straks weer zakken, maar zoals ik elders aangaf is de trend precies het tegenovergestelde van de Euro.
  Ik zal daar mijn spaargeld op zetten…je geld op een Nederlandse bank laten staan is een financiële zelfmoord.
  De verwachting is dat deze over 3 jaar meer dan 2000 Euro waard zal zijn. Met het snelle verval van de Euro waarschijnlijk nog meer.
  Wist je dat je bij sommige bitcoinwallets een kredietkaart kunt kopen? Daarmee kun je wereldwijd geld uit een automaat trekken of ook gewone rekeningen in de lokale valuta betalen, zonder dat je een noemenswaardige omrekeningskoers betaalt. Wel de inmiddels 200 Baht aan een geldautomaat in Thailand.
  Ik wil hier niet de expert uithangen en iedereen moet het voor zichzelf weten. Ik zal in ieder geval alle Euro’s die ik in de komende jaren moet vasthouden op een bitcoinwallet zetten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 14. Mr Bojangles zegt op

  https://nl.investing.com/currencies/eur-thb

  klik onder de grafiek even op “max”
  ga met de vertikale lijn staan op die top van 01-01-1991, dan zie je die horizontale lijn ook raken aan die 2 bodems. er ligt dus een forse steun op 34,80. Oftewel: dat wordt het koersdoel voorlopig.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 15. tonymarony zegt op

  Hulde aan onze economen onder ons en ik hoop dat ze gelijk krijgen of niet met hun prognose maar 1 ding is zeker wat ik heb geleerd in mijn leven is wat ik in mijn hand krijg als ik mijn euro wissel want daar gaat het om en nu lees ik zoveel andere koersen dan wat ik ontvang, gisteravond overgemaakt internet banking vandaag ontvangen op mijn bankrekening bath 36.34 dus ik weet niet waar iemand 37 of meer krijgt !! dus alle prognoses kan je rustig in de boom hangen wat de mensen die echt verstand hebben weten het ook niet en met roemers of geruchten worden alleen de rijken rijker kijk maar naar die miljardair in Amerika 3 miljard alleen het gerucht dat unielever word overgenomen. 555 dus laten wij nou maar rustig afwachten en hopen op een stijging van de euro of daling van de dollar.
  Prettig weekend gewenst voor u allen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Roel zegt op

   Tonymarony,

   Heeft die amerikaan 1 miljard aan jouw gegeven dan, mede gelet op dat je net via internet geld had ontvangen op de bank. Die amerikaan (Buffet) had in 1 klap 4 miljard verdient, maar was geen gerucht.

   Maar wees gelukkig met wat je hebt en krijgt, als je teveel geld hebt en je wilt het wat veilig wegzetten kost dat ook geld. Nu al op kortlopende staansleningen van Duitsland moeten ze 1% toeleggen om hun kapitaal veilig te houden. Dat hoef jij dus niet te doen dus tel bij de koerswissel nog 1% bij, nu kan je ook weer wat gelukkiger zijn. Proost.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website