Kinderarbeid in Thailand weer in het nieuws

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
29 januari 2013
Kinderarbeid in Thailand

In de Engelstalige krant The Nation stond vorige week het volgend bericht: “Finnwatch, een onafhankelijk Fins onderzoekbureau op het gebied van kwesties in (on)verantwoord ondernemen, beschuldigt een belangrijke Thaise leverancier van ananasconcentraat aan Europese klanten, van ernstige wantoestanden in het bedrijf.

In een onderzoek ter plaatse, uitgevoerd van oktober tot december van het vorig jaar, zijn ernstige inbreuken op de mensenrechten geconstateerd in het bedrijf Natural Fruit Company in de provincie Prachab Kin Khan, ca. 230 kilometer ten zuidwesten van Bangkok.

Nederlandse Refresco Group BV

Het bedrijf is een belangrijke leverancier van de Nederlandse Refresco Group BV, die naar verluidt circa 20% van de Europese private-label frisdrankenmarkt controleert.

“Het is ongebruikelijk dat een bedrijf, dat rechtstreeks aan de internationale markt met veel high-profile klanten levert, betrokken is bij een dergelijke grove schending van de grondrechten”, zegt Finnwatch onderzoeker Henri Purje.

Tot de klantenkring van Refresco behoren Lidl, Aldi, Carrefour, Dia, Morrison, Edeka, Rewe, Superunie, Ahold en Systeme Uni en ook de grootste ketens van Finland Kesko, SOK en Suomen Lahikauppa,

Uit het onderzoek bij Natural Fruit Company trof men meer dan 200 arbeiders zonder papieren aan (illegalen dus), van wie sommigen niet ouder waren dan 14 jaar. De minimum arbeidsleeftijd in Thailand is 18 jaar”

Reacties

Tot zover het bericht in de krant. Vrij snel werd er vanuit het lezerspubliek uitvoerig op gereageerd en ik citeer twee reacties:

“Vorige week nog, heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Thailand een aantal buitenlandse diplomaten en leden van de pers als schapen bijeen gedreven en een aantal bedrijven in de garnalenindustrie in de provincie Samut Songkhram bezocht. Er waren namelijk berichten in de internationale media dat in deze industrie illegale en minderjarige arbeiders werden gebruikt, en het ministerie was natuurlijk (opnieuw) diep bezorgd over het imago van Thailand in het buitenland.

Die reis was goed van tevoren aangekondigd en het is onnodig om te zeggen dat de groep geen illegale of minderjarige werknemers op die bedrijven heeft aangetroffen. Sterker nog, het leek erop dat de arbeiders, die men te zien kreeg zorgvuldig waren uitgekozen en waren allen aan de wat oudere kant. Eén van de buitenlandse diplomaten vertelde off the record: “Wat had je dan verwacht, dat ze openlijk een parade van kinderarbeiders zouden organiseren?”. De minister van Buitenlandse Zaken verkondigde na het bezoek, dat de hele diplomatieke delegatie zeer tevreden was om met eigen ogen te zien, dat de beschuldigingen in de media absoluut ongegrond waren. Hij herhaalde nog maar eens, dat zijn regering zich inzet om kinderarbeid en mensenhandel uit te roeien.

En nu horen wij dan van een andere buitenlandse organisatie over vermeende arbeidsmisstanden in de Thaise ananasindustrie, een beschuldiging die zonder twijfel niets anders is dan een vernieuwde, verachtelijke – natuurlijk volstrekt ongegronde – poging van buitenlanders om Thailand in diskrediet te brengen. Ik roep de minister op om snel ook een trip naar dit bedrijf in Prachuab Khin Khan te organiseren. Oh, neem dan wel even ten minste een week van te voren contact op met het bedrijf, wil je?”

Een tweede reactie luidde als volgt:

“Ik heb er een probleem mee om het werken van een jongere van nog geen 18 jaar misbruik te noemen. Zeker, er is een grens in de leeftijd van kinderen, waaronder die niet zouden moeten werken, maar persoonlijk heb ik geen probleem met een kind van 16 jaar, dat werkt. Bij mensen, die geen papieren hebben en dus illegaal zijn, zie ik ook niet direct het verband met misbruik. Het zou toch best kunnen, dat die onder normale werkomstandigheden een fatsoenlijk loon betaald krijgen? Toegegeven, er is misbruik, maar in welke mate en waarom maak ik uit dit krantenbericht niet op.

Thailand geen verzorgingsstaat

Hoe zit het een werkende jongere van 15 jaar, waarvan de ouders ziek zijn en dus niet in staat zijn het gezin in hun levensonderhoud te voorzien? Thailand is nu eenmaal geen verzorgingstaat, die deze mensen kan helpen in nood. Misschien kan het kind van 15 eenvoudig niet naar school, omdat de ouders er het geld niet voor hebben. Hij kan gaan werken om het probleem van het gezin op te lossen of hij – en de familie – kan sterven van de honger. Mensen, die tegen dit soort kinderarbeid zijn, vinden dat laatste kennelijk acceptabel, want de jongen wordt tenminste niet misbruikt!

Ik weet best, dat er misstanden zijn, maar dit soort rapporten is zinloos. Hoe zit het echt met het misbruik? Worden die jongeren misbruikt door te lange werktijden, niet voldoende pauzes, niet genoeg loon, worden zij voortdurend uitgescholden en/of mishandeld door hun superieuren enz, enz.” Met die informatie kun je pas beoordelen of dit bedrijf zich schuldig maakt aan onwettige praktijken!

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Kinderarbeid in Thailand weer in het nieuws”

 1. peter zegt op

  Kijk, ik wil niet de advocaat van de duivel spelen, maar kom wel met hulp voor de armsten van de armsten die hun kinderen moeten laten werken om te rondkomen. Zo’n fabriek sluiten en die kinderen eruit gooien bied natuurlijk geen uitkomst. Berthold Brecht , heeft het perfect verwoord “‘Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral!” Natuurlijk hebben die kinderen recht op scholing, en op een normaal leven, maar maar soms is kinderarbeid een noodzakelijk kwaad!!

 2. john zegt op

  Ja er is een hoop mis in dit land vooral ook in het noorden de mensen vinden het normaal dat kinderen mee werken en dan kom je dicht bij de waarheid de kids worden vroeg erbij betrokken en weten nniet beter wat hun rechten zijn!! immers in hun ogen is het normaal?? en vergeet niet dat wij als farang ook de dupe zijn ze proberen met stralende lag het dubbele te vragen en leren dit de kids ook, ja jammer vind ik dit want dit land is nog steeds in ontwikkeling en echt er zou een halt toe moen worden geroepen aan al die misbruik van vooral ook de rijkere thais..zakkenvullers zijn het..En vergeet dat laffw antwoord van diegene die zegt dat het noodzakelijk kwaad is !!!

 3. peter zegt op

  Moderator ik weet dat het niet toegestaan is om te chatten, maar John noemt mijn antwoord laf. John aan je antwoord zie ik dat je nog nooit in ontwikkelingslanden bent geweest, nee er is geen kindergeld, nee er is geen sociale dienst, nee er is geen ziekenkaart, nee er is geen wao, nee er is geen pensioen, soms moeten die kinderen de last dragen van hun zieke ouders, en er moet toch brood op de plank komen. En dan komt wilders met het zalige idee om ontwikkelingshulp af te schaffen. John hoe veel geld geef je jaarlijks weg aan arme mensen? Verder zijn wij (de Westerling) natuurlijk ook nog debet aan dit euvel want wij willen natuurlijk zo goedkoop mogelijk, onze import producten kopen!!

 4. willem zegt op

  Waar bemoeien wijons als Farang zijnde mee? Al die zg goedbedoelde tv documentaires op de Nederlandse tv.Ze komen daar twee weken filmen in Azie,liefst nog met politie om de eigenaar van n attelier aan te pakken waar kinderen rond 15 jaar werken.
  Gevolg: De eigenaar moet zn tent sluiten/de kinderen hebben geen geld meer om hun zieke moeder te laten verzorgen,dus moeder sterft uit armoede!
  En het meest frustrerende is; het camerateam stapt weer fluitend het vliegtuig in naar Nederland en discussieren onderweg hoe hoog de kijkcijfers dit maal zullen worden met een werkloze atellierhouder achterlatende en een familie die hun moeder verloren hebben.
  Walgelijk;laat dit soort figuren zich eerst eens verdiepen in de culturen van deze landen voordat ze voor de kijkcijfers zoveel schade aan mensen berokkenen!

 5. cor verhoef zegt op

  De t-shirtjes van 100 baht, die menigeen op dit blog koopt, worden echt niet door arbeiders met een top-CAO in elkaar gezet. Wederom, hypocrisie ten top.

 6. Monique zegt op

  Ik heb als kind vanaf 14 jaar naast mijn school altijd een bijbaan gehad regelmatig werkte ik
  20 uur per week en geloof me het was serieus hard werken daar is niets mis mee.

  Het zou natuurlijk geweldig zijn als werkgevers in Thailand naast een baan ook ervoor zouden kunnen zorgen dat deze kinderen enige vorm van opleiding krijgen. Misbruik zoals bijvoorbeeld fysiek of mondeling geweld of extreme uren is natuurlijk uit den boze dat moet men blijven bestrijden evenals te zware fysieke arbeid.

  Een baan inclusief enige vorm van opleiding is in mijn opinie de beste oplossing want er moet inderdaad wel brood op de plank komen helemaal als de ouders daar niet toe in staat zijn.

  Vergeet daarbij niet dat Thailand een van de laagste armoedcijfers heeft in Azie dus ze doen toch iets goeds dunkt mij. En ook armoed brengt criminaliteit met zich mee.

  Conclusie ik zie liever kinderen werken dan dat ze in de criminaliteit terecht komen of onder de armoedgrens leven maar een stevige vinger aan de pols houden wat betreft kinderarbeid blijft helaas noodzakelijk.

  • Monique zegt op

   Oeps het moet natuurlijk armoedecijfers en armoedegrens zijn excuses voor deze fout!

  • Henk van't Slot zegt op

   Als 15 jarige begonnen als dekjongen bij Leen Smit zeesleepbedrijf uit Rotterdam.
   Moest 7 dagen in de week werken,12 uur per dag,reisje duurde 10 maanden,nooit geen vrije dag.
   Gage was toen 248 gulden bruto per maand,als mijn werk niet goed was volgens de bootsman,kreeg ik nog klappen ook.
   Dit was in 1970,ik zelf of andere heb hier nooit geen moeite meegehad.
   Ik of andere hebben dit nooit als kinderarbeid gezien,was in Nederland toen heel gewoon op de vaart.

   • Kees 1 zegt op

    Beste Henk
    ik ben het met je eens, een maand voordat ik 14 werd werkte ik op de fabriek bij mijn vader. Ik verdiende 25 gulden in de week. Ik mocht er een rijksdaalder van houden. We waren arme mensen, het kon niet anders. Ik heb er geen seconde spijt van.
    Daarentegen moet ik zeggen dat ik mijn kinderen wel zo lang mogelijk op school gehouden heb. Ik kon het me veroorloven dat zeg ik er ff bij. Want ik moet eerlijk zeggen dat ik het erg jammer vind dat ik niet de kans gehad heb om een beetje door te leren. Dat mis ik wel.
    Ik wil eigenlijk zeggen. Dat als het niet hoeft laat je kind dan zo lang mogelijk op school. Als het niet anders kan denk ik dat je een kind van 14 best wel kan laten werken.
    Zo denk ik er over. Ik kan het best mis hebben, tijden zijn veranderd, dat begrijp ik wel.

    Vriendelijke groet Kees

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Volgens de Labour Protection Act van 1998 is kinderarbeid onder de 15 jaar verboden. Aan arbeid door kinderen tussen 15 en 18 jaar zijn tal van voorwaarden verbonden ten aanzien van werktijden en de aard van het werk. Dit lijkt mij in deze zaak het enige wat van belang is.

  Vervolgens dienen de Nederlandse afnemers zich af te vragen of deze voorwaarden acceptabel voor hen zijn en dienen zij te controleren of die worden nagekomen. Dat is sociaal ondernemerschap.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website