In het nieuwe shopping centre IconSiam is tot en met 23 april een tentoonstelling te bezichtigen van de Siamese kempvis. Deze prachtig uitziende vis, die in het Nederlands ook wordt aangeduid met “Betta”, is onlangs tot het nationale waterdier van Thailand uitgeroepen.

De Siamese kempvis

De Siamese kempvis (Betta splendens) is een populaire zoetwateraquariumvis, die behoort tot de Osphronemidae-familie, in de orde van de baarsachtigen. Het is een vis van gemiddeld zes centimeter lang. Het heeft een grote, naar achter geplaatste rugvin. De buik- en rugvin zijn langgerekt. De Siamese kempvis staat bekend om de prachtige kleuren, vaak blauw, rood of oranje, maar bijna elke denkbare kleur en kleurcombinatie kan men tegenkomen. Overigens zijn het de mannetjes die het uiterlijke schoon hebben, vrouwtjes hebben vaak simpele en kleine vinnen..

Aquarium

De Siamese kempvis is goed geschikt als aquariumvis, omdat hij zich gemakkelijk aan zijn omgeving aanpast. Wel is het benodigd om waterplanten te hebben, omdat hij vaak de behoefte heeft om te schuilen. Maar iets dat onmogelijk is, is het houden van twee mannetjes in één aquarium. Ze zullen vechten totdat er één het leven laat. Het is een ware slachtpartij, die in Oost-Aziatische landen wordt uitgebuit bij speciale kempvissengevechten, waarbij men wedt welk mannetje zal gaan winnen..

Historie

Siamese vechtvissen bestaan ​​al honderden jaren in de Thaise geschiedenis, literatuur en archieven. De vis wordt vermeld in archieven die dateren uit het Ayutthaya-koninkrijk en dateert uit de 14e eeuw. De Bangkok Post schreef in een artikel over de tentoonstelling in IconSiam, dat de vis gevoelens van nostalgie bij oudere Thais opwekt. In vroeger jaren werd de vis gevangen in rivieren en kanalen, maar de Siamese vechtvis komt in het wild nauwelijks nog voor.

Handel

Er is wereldwijd een groeiende handel in Siamese vechtvissen, die ongeveer 1 miljard baht per jaar oplevert en verwacht wordt dat deze handel in de komende jaren wel 3 miljard baht kan opleveren.

Bron: Bangkok Post/Wikipedia

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website