Een vergelijking tussen Thailand en Nederland

Door Chris de Boer
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
25 juli 2014

Natuurlijk gaan vergelijkingen altijd mank. Maar cijfers liegen niet.

Thailand is ongeveer 12 keer zo groot als Nederland en heeft vier keer zoveel inwoners als  Nederland. Als Thailand en Nederland veel op elkaar zouden lijken (economisch, cultureel, voorzieningen, gedrag) zouden ze – in absolute cijfers – in een aantal opzichten een factor 4 tot 12 van elkaar mogen (kunnen, moeten) verschillen, zoals dat bijvoorbeeld geldt voor de omvang van de legers van beide landen.

Bij elke verhouding is een verhaal te vertellen (is het echt zo, wordt het wel goed en op dezelfde manier gemeten), zijn analyses mogelijk en onderzoeken waarom die verschillen er zijn (waarden, normen, cultuurverschillen) en waarom ze zo groot danwel zo klein zijn.

Mij gaat het er niet zozeer om DAT die verschillen er zijn maar de redenen waarom. Dat leidt mijns inziens tot een beter inzicht en daarna tot een beter begrip van de verschillen tussen Thailand en Nederland, tussen de Thai en de Nederlanders. En begrip is de eerste stap tot acceptatie.

Zo is bijvoorbeeld het aantal moorden met behulp van een vuurwapen in Thailand 35 keer groter dan in Nederland.

 • Ligt dit aan de psychische gesteldheid van de Thai (het hebben van een ‘kort lontje’)?
 • Is het een gevolg van de reactie op ‘losing face’?
 • Lopen er te veel gestoorde Thai over straat terwijl zij zouden moeten worden opgenomen in een inrichting (die wel of niet bestaat)?
 • Is het te gemakkelijk om in Thailand een vuurwapen te kopen?
 • Komt dat omdat het gemakkelijk is iemand te vinden die het ‘klusje’ voor je klaart tegen een geringe vergoeding (lage inkomens, armoede)?
 • Is het een gevolg van afrekeningen in het criminele circuit in Thailand?
 • Is het een gevolg van te veel dronkenschappen?
 • Is het een gevolg van al deze factoren gezamenlijk?

Ik weet het niet en nader (literatuur)onderzoek zou hierin helderheid kunnen verschaffen. Ik presenteer alleen de cijfers en per onderwerp heb ik dezelfde bron gebruikt. Daarmee hoop ik – als er al een fout zit in de data ­– dat deze voor beide landen geldt.

Onderwerp Thailand Nederland
Oppervlakte (in vierkante kilometers) 513.000 41.500
Aantal inwoners (in miljoenen, schatting 2014) 66 16,8
Aantal provincies 77 12
Gemiddeld inkomen (per jaar; in US dollar) 1.871 24.305
Minimumloon 9.000 B per maand(= € 225) € 1.000 per maand(= 40.000 B)
Leden parlement (beide kamers) 500 225
Omvang leger (werknemers) 800.000 70.000
GDP (in miljard dollar) 366 772
Geregistreerde werkeloosheid (in %) 0,8 8,7
Corruptie-index (0-100; 100 is transparant) 35 83
Gelukkige bevolking (plaats World Happiness report, 154 landen) 36 4
Koning 1 1
Koningin 1 1
Koningsdochters 3 3
Constitutionele monarchie sinds 1932 1815
Grondwet dateert van 2007 1798
Aantal in Forbes 500 rijkste mensen op aarde (2013) 2 2
Hoofdstad Bangkok Amsterdam
Aantal buitenlandse bezoekers (in miljoenen) 22 11.7
Aantal expats 2.200.000 200.000
Inkomsten uit toerisme (in € miljard) 11 2,1
Aantal mensen werkzaam in de landbouw (in %) 40 4
Aantal universiteiten 80 22
Aantal universiteiten in top 100 van de wereld 0 5
Aantal verkeersdoden per jaar 26.000 650
Aantal motorvoertuigen 8.000.000 9.600.000
Aantal brommers 15.000.000 1.000.000
Aantal fietsen ? 19.000.000
Verharde snelwegen (in kilometers) 62.985 104.850
Aantal doden door moord met behulp van een vuurwapen (per miljoen inwoners) 314 8,7
Aantal mannen dat rookt (in %) 48,5 35,8
Levensverwachting vrouwen (in jaren) 78 83
Levensverwachting mannen (in jaren) 71 79
Plaats op de Fifa lijst (voetbal) 147 10
Meest populaire sport Voetbal, Muay Thai boksen, takraw, golf Voetbal, hockey, volleybal, tennis
Bekendste sporters uit het andere land Zeker: Robin van Persie, Arjen Robben, Ramon Dekkers Misschien: Vanessa Mae, Ratchanok Inthanon , Paradorn Srichaphan
Gemiddelde jaartemperatuur (in Celsius) 28 12
Gemiddelde neerslag (in mm) 1900 833
Totaal aantal zonuren per jaar 2500 1600
Vruchtbaarheid (aantal kinderen per vrouw) 1,66 1,78
Bevolkingsdichtheid (aantal inwoners per km2) 125 405
Index Economische vrijheid 63,3 74,2
Persvrijheid index (positie binnen 179 landen) 80 3

Tip: als u niet weet wie Ramon Dekkers is, kijk dan eens op Google of YouTube en type zijn naam in. Dan ziet u gauw genoeg waarom deze Nederlander, die vorig jaar overleed, zo populair was/is in Thailand.

Misschien biedt een van de cijfermatige verschillen inspiratie voor bloglezers om zich verder in te verdiepen, bijvoorbeeld dat het in Thailand gemiddeld 2,5 zoveel regent als in Nederland (oké, maar de zon schijnt ook meer uren). Wie voelt zich geroepen?

Chris de Boer


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

15 reacties op “Een vergelijking tussen Thailand en Nederland”

 1. Joseph Jongen zegt op

  Beste Chris, cijfers liegen niet zo begint jouw verhaal, maar ermee manipuleren kan, zoals je ongetwijfeld weet, wel. Een aantal van de genoemde cijfers zullen ongetwijfeld kloppen maar ik wil slechts op twee details reageren. 1. Het Gross Domestic Product: 366 Thailand versus 772 Nederland en daarbij de vergelijking met het aantal inwoners per land: 66 miljoen versus 16.8. De landoppervlakte laat ik daarbij maar buiten beschouwing. Een gegeven dat het economisch verschil en welstand tussen beide landen overduidelijk aantoont.
  Een heel ander onderwerp waarbij ik doel op het manipuleren met cijfers is de werkeloosheid. In Thailand zou volgens de gepubliceerde cijfers nauwelijks werkeloosheid bestaan (0.8) t.o.v. Nederland 8.7. Het cijfer zal beslist wel kloppen, maar wie is in Thailand geregistreerd werkeloos? Het is een land waar iedereen zelf de broek omhoog moet houden en waar geen werkeloosheidsuitkering bestaat. Pensioen ?? Kortom: deze vergelijking gaat volkomen mank. Overigens wel aardig gevonden om de verschillen tussen beide landen en een heel klein stukje economie eens ten tonele te voeren. Nederland steekt wat dat betreft niet enkel en alleen ver boven Thailand, maar ook in vergelijking met heel veel andere landen ter wereld er met kop en schouders bovenuit. Ondanks dit gegeven blijven we klagen. Onze volksaard willen we niet verloochenen.

  • chris zegt op

   Beste Joseph,
   Met de cijfers over werkeloosheid is absoluut NIET gemanipuleerd. De geregisteerde werkeloosheid is in Thailand echt zo laag. Je hebt gelijk dat die zo laag is, waarschijnlijk omdat het als werkeloze Thai geen zin heeft om je als zodanig te laten registeren: er is geen uitkering, geen registratieplicht, geen vacaturebank, geen omscholingsprogramma enz enz. De ‘echte’ werkeloosheiod is vele malen groter dan de geregisteerde. Dat is duidelijk.
   Onder manipuleren beschouw ik het opzettelijk verhogen of verlagen van data. Zo kun je het aantal expats in Thailand gemakkelijk verlagen door het aantal illegale werknemers uit de buurlanden buiten beschouwing te laten; en toch te blijven praten over het aantal expats in dit land.
   Ander voorbeeld: dit land heeft een relatief hoog aantal afgestudeerden aan de universiteit en behoort – op basis van de cijfers – tot een van de best opgeleide naties in Zuid-oost Azie. Als je echter naar het niveau gaat kijken is een bachelor-degree in Thailand vergelijkbaar met een middelbare school diploma in Zuid-Korea of Japan. Niks gemanipuleerd met de cijfers…..

 2. ReneH zegt op

  Leuke vergelijking, maar de Nederlandse grondwet is ingrijpend herzien in 1982.

 3. petervz zegt op

  Chris,
  Leuke vergelijking netuurlijk. Een aantal zijn inmiddels achterhaald. Zo staat Nederland nu 3e op de FIFA lijst en dateert de laatste Thaise grondwet van een paar dagen geleden. Ook ligt het gemiddeld inkomen per hoofd van bevolking veel hoger.
  Met het aantal vuurwapenmoorden staat Thailand op de derde plek in de wereld, na Colombia en Zuid Afrika.

 4. Bruno zegt op

  Beste allen,

  Dat is nu echt eens een interessante vergelijking 🙂 De cijfers op zich laten misschien niet alles zien, zoals bv bevolkingsdichtheid, die zal in Bangkok anders liggen dan op het Thaise platteland, maar het opent m.i. gemakkelijk een gesprek over integratie en begrip voor Nederland bij de Thai en omgekeerd.

  Bestaat er ook zo’n vergelijking voor Thailand-belgie? Ik zou dit graag aan mn vrouw voorleggen in het kader van haar integratie hier 🙂

  Met vriendelijke groeten,

  Bruno

 5. willem zegt op

  Ik weet dat je niet pretendeert alle getallen goed te hebben. Ligt ook echt aan de bron.

  Maar sommige getallen wijken echt veel af. Ik heb via meerdere bronnen w.o. wikipedia en Global fire power website duidelijk andere getallen

  Thailand militairen Actief 306.000 Nederland actief 43.000

  • chris zegt op

   beste willem,
   Er zijn voor bijna alle data verschillende bronnen.Ik heb zoveel mogelijk dezelfde bronnen gebruikt voor BEIDE landen. Bij de omvang van het leger gaat het om aantal werknemers ! IK weet zelf dat er in het Nederlandse leger ook een groot aantal burgers werkt. Dat zijn geen actieve militairen.

 6. chris zegt op

  beste Hans,
  Ik heb gezocht naar het aantal generaals maar kon geen goede vergelijkende bron vinden voor BEIDE landen. De cijfers zijn zo recent mogelijk maar dan voor eenzelfde bron voor beide landen.
  Ik geloof niet dat de persvrijheid-index elke maand wordt gemeten maar die zal bij de volgende meting ongetwijfeld dalen. Hij was al niet zo hoog, maar dat is geen nieuws. Wij zijn in Nederland gewend dat nagenoeg alles gezegd en geschreven mag worden. Hoef je ook niet altijd blij mee te zijn als ik de uitspraken van Wilders over de Marokkanen in de herinnering mag roepen. We vergeten wel eens dat dit in de meeste landen anders is.

  • Alex Ouddiep zegt op

   Begin deze eeuw deed The Nation onderzoek naar het aantal generaals. Uit mijn geheugen: ver boven de duizend. Van ong. 600 kon niet worden opgespoord waar ze kantoor hielden. Preciezer gegevens lever ik in september, als ik weer over mijn archief met krantenknipsels kan beschikken.

 7. Moodaeng zegt op

  De rubriek; Bekendste sporters uit het andere land snap ik niet.

  Ik zie daar Vanessa Mae genoemd maar das een violiste uit Singapore.

  • GJKlaus zegt op

   Vanessa heeft onder haar thaise vaders naam deelgenomen naar ik meen aan (wereld kampioenschappen?) sky-wedstrijden.

   • Davis zegt op

    Ze is Britse, geboren in Singapore. Thaise vader, daarom mocht ze voor Thailand deelnemen aan de Olympische winterspelen in Sochi, discipline ski…
    En ja, viool spelen kan zij ook zeer goed, zelfs vrij virtuoos in een bepaald genre.
    Van verschillende markten thuis, en op een ander dus, met verschillende artikelen!

 8. Stan - Gent zegt op

  Vanessa-Mae is een Britse, internationaal vermaarde muzikante en violiste in de klassieke en popmuziek. Ze is de dochter van een Chinese moeder en Thaise vader. Nadat haar ouders uiteen waren gegaan, huwde haar moeder met de Engelsman Graham Nicholson. Ze groeide op in Londen en heeft de Britse nationaliteit. Vanessa-Mae vertegenwoordigde Thailand bij de Olympische Winterspelen 2014. Ze kwam uit op het onderdeel reuzenslalom. Zij werd 67e en laatste. (Wikipedia)

 9. Mr. Thailand zegt op

  Geen idee welke informatie echt juist is, aangezien ik daar geen goed beeld op heb, maar hier komt Thailand nogal slecht uit het World Happiness Report.
  Er bestaat ook de Happy Planet Index. http://www.happyplanetindex.org/data/
  Hoe hoger de score, hoe beter. Hier staat Vietnam bijvoorbeeld redelijk hoog (score: 60), Thailand wat lager (score: 54). Maar wat vooral opvalt is dat Nederland (43) en België (37) behoorlijk slechter scoren.
  Dat staat lijnrecht tegenover de score in de tabel?
  Ik stel me altijd wat vragen bij die onderzoeken…

  • ruud zegt op

   Ik heb dat world happiness rapport wel eens doorgelezen.
   Voor zover ik het rapport heb begrepen is veel van dat geluk alleen maar verondersteld geluk.
   Als er een goede gezondheidszorg of ouderdomsvoorziening is in het land waar je leeft, wordt je verondersteld gelukkiger te zijn, dan iemand die in een land leeft, waar die voorzieningen niet zijn.
   Dat zegt echter weinig over het werkelijke zich gelukkig voelen van mensen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website