Drama in de maak aan de Thai-Birmese grens

Door Lung Jan
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , , ,
31 maart 2021

(Amors photos / Shutterstock.com)

Vrijwel meteen na de militaire coup in Birma/Myanmar, waarschuwde ik voor een mogelijk nieuw drama aan de Thai-Birmese grens. En ik vrees dat ik erg binnenkort gelijk zal krijgen.

Terwijl de ogen van de wereld én de internationale media vooral – en heel begrijpelijk – gericht zijn op het bloedig neerslaan van de brede protestbeweging tegen het leger in de grote steden zoals Yangon, Mandalay of Naypyitaw, is er nabij de grens met buurland Thailand, ver weg van de camera’s, een al even schrijnend drama in de maak, waarop dringende de aandacht van de internationale gemeenschap dient te worden gevestigd.

Sinds de staatsgreep op 1 februari gaat het – zoals ik voorspelde – snel van kwaad naar erger. Er werden minstens 519 burgers gedood door de Birmese ordestrijdkrachten en 2.559 mensen raakten achter de tralies, werden aangeklaagd of veroordeeld. Een onbekend aantal Birmezen raakte gewond nadat de ordetroepen en het leger machinegeweren en handgranaten gebruikten om de protestbeweging hardhandig de mond te snoeren. De protesten en ‘stille stakingen’ blijven evenwel, ondanks het blinde geweld en de keiharde repressie, aanhouden. Maar de angst en de onrust nemen overhand toe, nu het leger zelfs luchtbombardementen uitvoert boven het zuidoosten van Myanmar. Daar wonen de Karen, een etnische minderheid die het sinds de creatie van de moderne Birmese staat grondig oneens is met de machthebbers. Tussen 3.000 en 10.000 van hen zijn ­volgens de Karen National Union (KNU), een gewapende groep die strijdt voor meer autonomie, ­gevlucht. Een groot deel van hen deed dat richting de grens met Thailand.

Uit diverse betrouwbare bronnen wordt bevestigd dat de Birmese luchtmacht het afgelopen weekend minstens drie luchtaanvallen heeft uitgevoerd op door Karen-milities bezette locaties en steunpunten in het Mutraw District en het dorp Deh Bu Noh, niet ver van de Thai-Birmese grens. Deze aanvallen waren een reactie op de inname van een Birmese voorpost op zaterdag waarbij 8 Birmese militairen werden gevangengenomen en 10 gedood, waaronder een luitenant-kolonel die de plaatsvervangende bevelhebber was van het infanteriebataljon dat in deze regio gestationeerd was.

(Knot. P. Saengma / Shutterstock.com)

Ook in het noorden van het land viel een gewapende groep ­Kachin, nog een etnische minderheid, het leger aan. Maar deze ‘incidenten’ zijn slechts klein bier in vergelijking met wat er kan gebeuren als de etnische minder­heden zich voluit tegen het ­leger zouden kanten. Er gaan steeds meer geruchten dat de ondergedoken leiders van de burgerlijke verzetsbeweging in Birma gesprekken zouden voeren met onder meer de Karen, Kachin en de zogenaamde Three Bear Coallition die bestaat uit Rakhine, Kokang en Ta-Ang om door gewapende acties meer druk te zetten op de nieuwe bewindvoerders in Birma. Een doemscenario dat in het slechtste geval apocalyptische dimensies kan aannemen en waarop bijgevolg niemand zit te wachten. Beide zijden hebben immers legio zware oorlogswapens en decennia ervaring in de gewapende strijd….

Als Birma zou afstevenen op wat ik als een ‘Syrisch conflictmodel’omschrijf – zijnde een jarenlang aanslepende bloederige burgeroorlog zonder duidelijke winnaars –  dan zal dat ongetwijfeld een grote impact op de buurlanden en zelfs de hele regio hebben. Een ‘failed state’ als Birma kan alle grootmachten, zoals de Verenigde Staten, China, India, Rusland en Japan, meetrekken in een grote en steeds sneller escalerende internationale catastrofe. Het wordt met andere woorden hoog tijd dat er een internationale consensus komt rond hoe dit conflict zo snel mogelijk ontmijnd wordt.  De grenzen van Myanmar zijn erg poreus en de etnische groeperingen luisteren al lang niet meer naar de staat, waardoor de dreiging dat het conflict over de internationale grenzen heen kan worden uitgevochten, plots erg reëel dreigt te worden.

En bijgevolg kijkt men onder meer in Bangkok – waar de politieke spanningen ook blijven oplopen – met argusogen naar wat er Birma gebeurt. De Thaise premier en gewezen stafchef Prayut Chan-o-cha verklaarde op maandagmorgen dat Thailand niet zat “te wachten op massa-immigratie” maar liet meteen ook weten dat het land zich “naar goede traditie” opmaakte om een mogelijke instroom van Birmese vluchtelingen op te vangen en rekening te houden met de mensenrechtensituatie in het buurland. Goede bronnen bij de Thaise grensbewakingstroepen en het Karen Peace Support Network bevestigden echter aan het persagentschap Associated Press dat Thaise troepen maandagnamiddag en ook dinsdag bezig waren met het terug over de grens zetten van honderden Karenvluchtelingen bij Mae Sakoep in de provincie Mae Hong Son. Al even onheilspellend zijn de berichten dat heel de regio tot een ‘no-go’-zone zou worden verklaard voor de pers & media…

Premier Prayut repte zich om dat tegen te spreken en bevestigde dinsdag opnieuw dat er geen sprake was van een gedwongen terugkeer. Hij verklaarde aan de verzamelde pers dat diegenen die teruggingen naar Birma, dit “uit vrije wil deden”…

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Rating: 5.00/5. From 22 votes.
Please wait...

28 reacties op “Drama in de maak aan de Thai-Birmese grens”

 1. Rob V. zegt op

  Het is diep triest, natuurlijk vooral wat er in Birma gaande is maar net zo goed de reactie van de Thaise autoriteiten. Gezien de warme verstandhouding tussen de beide coupplegende militairenheersers mag en d staat van dienst van de legers is het geen verbazing dat generaal premier Prayuth en zijn kameraden eerst ontkenden dat er vluchtelingen geweigerd zijn en later kwam met het verhaal dat die vluchtelingen ‘ vrijwillig’ terug zijn gegaan naar waar ze vandaan kwamen. Hopelijk valt het Thaise leger niet nog verder in de historische herhaling zoals ze in de jaren 70 gedaan heeft: het onder gewapende dwang terugsturen van (toen Cambodiaanse) vluchtelingen terug de grens over dwars door een mijnenveld. Daarbij zijn de nodige burgers door mijnen en geweervuur om het leven gekomen. Respect voor democratie, mensenrechten, mensenlevens… daar zijn de diverse groene heren in de regio historisch gezien niet zo van. En dat zien we tot vandaag de dag helaas nog tot bepaalde hoogte terug. Hoeveel mensenlevens gaat het deze keer kosten? Zal het volk nu wel aan het langste eind trekken? Hoe hoog zal de rekening zijn? Het stemt mij allemaal verre van vrolijk. 🙁

 2. Niek zegt op

  De opeenvolgende Thaise regeringen hebben altijd gecollaboreerd met gewelddadige heersers.
  Tijdens WOII collaboreerden zij met de Japanners door z.g. ‘neutraal’ te zijn. Verschillende dictators hebben Thailand met veel geweld geregeerd. Tijdens de Koude Oorlog was Thailand de uitvalsbasis van de Amerikaanse B52 bommenwerpers die de buurlanden Vietnam, Laos, Cambodia ‘carpet bombed’.
  Nu is Thailand buitengewoon onderdanig aan de nieuwe wereldheerser China.
  Ik herinner me nog een foto waarin een hondertal Oeigoeren met zwarte hoofdkappen op in het vliegtuig zaten om aan China uitgeleverd te worden waar ze vervolgd zullen worden alleen omdat het Oeigoeren zijn.
  De manier waarop Thailand met Rohingya bootvluchtelingen omging geeft weinig hoop mbt de opvang van Birmese vluchtelingen nu.
  Ook de voormalige premier Thaksin Shinawatra was goede maatjes met de Birmese generaals omdat hij er goede zaken mee deed.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is waar Niek. Maar het was toch vooral de generaalskliek in die regeringen, Pibun, Sarit, Prem en Prayut. Thaksin was een politieofficier.

   De Thaise strijdkrachten, en met name hun officieren, bestaan uit dappere strijders die hun leven offeren om hun land te verdedigen tegen de vele buitenlandse bedreigingen. Ze ontvangen daarvoor een goed salaris, gratis huisvesting en bedienden en natuurlijk medailles. En het voetvolk…..

   • janbeute zegt op

    Dappere strijders Tino ?
    Vraag me af of ze ooit wel eens een kogel hebben horen fluiten vlak langs hun hoofd.
    En waar komen die vele medailles dan vandaan, de slag om Doi Saket in Chiangmai anno —–.
    Ik denk dat het meer ter decoratie van het uniform is.
    Nee dan die oude veteranen die vochten op de stranden van Normandy, dat zijn pas echte medailles.

    Jan Beute

    • Tino Kuis zegt op

     ‘Dappere strijders’ was sarcasme, beste Jan.

    • Niek zegt op

     Maar die opmerking van Tino was duidelijk ironisch bedoeld, neem ik toch aan.
     Trouwens door wie of wat is Thailand in de recente geschiedenis bedreigd?

 3. Erik zegt op

  Thailand moet niets hebben van vluchtelingen; nog steeds worden Rohingya met gammele boot en al de zee op gesleept en aan de grens met Myanmar worden mensen teruggeduwd en dat zou vrijwillig zijn? Dat gelooft toch niemand?

  Een recente link: https://www.rfa.org/english/news/myanmar/karen-villages-03302021170654.html

  De genocideklacht van The Gambia zal verbleken bij wat er gaat gebeuren in Myanmar.

  Ik verwacht dat alle strijdgroepen de wapens binnenkort opnemen en er een burgeroorlog uitbreekt die tienduizenden mensen de dood gaat brengen. Die legertjes hebben geld als water door de amfetaminehandel in het grensgebied Thailand-Laos-Myanmar welke handel noodgedwongen nu meer en meer via Thailand gaat en via Laos en Vietnam. Ik las dat de prijs van meth in Bangkok is gezakt tot 50 baht…

  De grens met Thailand is zo lang, die kunnen ze niet dichttimmeren en de grens met India is poreus; die legertjes vluchten nu al India in en komen daar de opstandelingen (tegen het regime van Modi) tegen die weer in Noord-Myanmar huizen….

  Grensoverschrijdende gevechten zijn dan het gevolg en dat kan oorlog betekenen.

 4. Niek zegt op

  Thailand heeft altijd geweigerd om het vluchtelingenverdrag van de VN te ondertekenen.
  In Thailandblog is daar al eerder een uitstekend artikel over geschreven:
  https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/thailand-moet-het-vn-vluchtelingenverdrag-ondertekenen/

  • Rob V. zegt op

   Beste Niek, Ik ben benieuwd hoe de reageerders en lezers van toen daar nu tegen aankijken. Vele waren er duidelijk over: niks geen vluchtelingenverdrag tekenen. Is dat nu inmiddels anders? Of volstaat (in)formele opvang in de paar primitieve kampen aan de grens? Al dan niet op een later moment wanneer de situatie ernstig is, volgens Prayuth is er nu nog geen reden voor opvang maar zal men vluchtelingen opvangen ALS de situatie daar later aanleiding toe geeft.. Hoeveel doden, gewonden en onderdrukking is ernstig genoeg voor de generaalskliek?

   Maar ja, wie ben ik? Iemand die ‘ met het vingertje zwaait’ en ‘de autoriteiten tegen de borst kan stoten en het ons zo moeilijker kan maken’ . Maar beter gedwee de mond houden, naar beneden kijken, wegkijken zolang men niet voor u/mij komt? Die houding zien de machtshebbers graag, maar ik heb er nog steeds vertrouwen in dat de mensen hier en daar veelal nog wel een hart en mond hebben.

   • Hanzel zegt op

    Elk moment nu zal er een telefoontje van onze eigen Mark gepleegd worden ter promotie van opvang in de regio. Nederland zal dan bereid zijn om fatsoenlijke tenten gepaard met onze ‘gedachten en gebeden’ toe te sturen. Malik uit het Europarlement zal volgende week een toespraak houden hoe Nederland een voorbeeld rol speelt in de regionale opvang.

    Natuurlijk geen grappen maken dat je de reis naar de lage landen wel wil financieren. Klaas houdt er niet zo van als de problemen dicht bij z’n bed komen. Het was om die reden dat hij met sabbatical is. Niet getreurd, hij maakt z’n herintrede nog dit decennium. 😉

 5. Alain zegt op

  U bent ongetwijfeld niet vergeten dat Thailand zich nog steeds een militaire wurggreep bevindt ? We weten allemaal wat “uit vrije wil” in zo’n geval wil zeggen…

 6. Jacques zegt op

  De grote kliek van machthebbers en de steenrijken heulen al jaren met elkaar. Andere belangen prevaleren en het volk is daar ondergeschikt aan. Geheime agenda’s, waar heb ik dit ook al weer vaker waargenomen. Op allerlei niveaus zijn deze lieden heerlijk bezig en verdienen ze aan elkaar. Dat gaat dus niet veranderen met de huidige regeringen in vele landen aan het bewind, maar zeker bij degenen die Myanmar omringen.
  Ik heb een huishoudster uit de Myanmar Karen staat en haar verhalen over haar jeugd en het vluchten voor geweld met haar familie spreekt boekdelen. Deze machtswellustelingen in Myanmar met hulp van hun partners uit andere landen gaan het gevecht aan. Zij zijn er zeker van dit te kunnen winnen en de vele doden zal ze een worst zijn. Sancties, hoe goed ook bedoeld, hebben niet het gewenste effect, dat zien we al jaren. China en Rusland zullen moeten worden geweerd uit de grote overleggroepen, zodat er wel een eenduidige stemming kan plaatvinden en er wel troepen kunnen worden ingezet om de vrede te bewaren en de burgers van Myanmar te beschermen tegen deze despoten. Ook dient duidelijk te worden gemaakt dat er een internationale tribunaal zal worden opgezet die de moordenaars in Myanmar zal gaan berechten en dat hun daden niet ongestraft blijven. Dat dit niet altijd lukt hebben we gezien met Rusland en de aanslag op het Maleisische vliegtuig met de 300 doden. Toch ben ik tevreden dat we dit hebben gedaan. Het signaal is duidelijk en blijft boven het hoofd van de schuldigen hangen. Dus men gaat zich indekken op de Russische manier, maar toch zullen de democratisch ingestelde landen de handen ineen moeten slaan en alles in het vermogen stellen om het geweld te laten stoppen en het volk te laten beslissen wat het voor juist acht. Het is nu vijf voor twaalf en de burgeroorlog is aanstaande in Myanmar dus er zal snel gehandeld moeten worden. Overigens begint China ook het werkelijke gezicht te laten zien met de thans ontstane commentaren op het buitenland kritiek en hun binnenlandse beleid op minderheidsgroeperingen met als uitingen het verbranden van de Nikes schoenen en weghalen van de reclameborden van H en M. De invloeden van China in India en Bangladesh geven ook steeds duidelijker aan wat er werkelijk gaande is. Het is een wolf in schaapskleding die nu steeds meer ontmanteld wordt.

  • Niek zegt op

   Spijtig genoeg zullen China en Rusland terecht wijzen op de hypocrisie van het Westen om hun de les te lezen, terwijl het buitenlandbeleid van de VS, het VK en hun bondgenoten gebaseerd is op excessief geweld, oorlogen, martelingen, coups en gewelddadige regiemswisselingen enz. sinds WOII in vele buitenlanden en m.n. in Latijns-Amerika, Z.O.Azië en het MO.
   De periode vóór WOII laten we dan maar buiten beschouwing, want dan is de ellende die het Westen veroorzaakt heeft in de wereld niet meer te overzien.
   Vergeleken daarmee zijn Rusland en China geopolitiek gezien erg vreedzame landen.

   • Erik zegt op

    Niek, ja echt, je hebt helemaal gelijk met jouw opmerking ‘Vergeleken daarmee zijn Rusland en China geopolitiek gezien erg vreedzame landen.’!

    Tibet, Hongkong, Oeigoeren, de Binnen-Mongolen, Oost-Oekraïne, de Krim, delen van Georgië, het bedreigen van Taiwan en tenslotte de Goelag, het heeft allemaal niet bestaan.

    Misschien eens een boek lezen?

    • Wellicht heeft Niek wat communistische sympathieën en dan sluit je graag de ogen voor de misstanden van linkse totalitaire regiems. Net zoals de Groenlinksers die de massamoordenaar Pol Pot adoreerden.

     • Peter zegt op

      Peter, Erik en de anderen, het hele westen incl. China steunde dat vreselijke regiem van Pol Pot, omdat het de vijand was van Vietnam, dat uiteindelijk Pol Pot heeft verslagen.Jullie herinneren je ook nog wel hoe het Westen Vietnam, Laos en Cambodia heeft gebombardeerd en vergiftigd ipv Pol Pot te verslaan.
      Ik moet niets hebben van communisme, maar ook niets van het agressief imperialisme van de VS, terroristische staat nr.1 in de wereld, bekijk dit kaartje eens van alle oorlogen en militaire interventies van Uncle Sam sinds WOII.
      https://williamblum.org/intervention-map

    • Rob V. zegt op

     Ik denk dat Niek zijn punt simpelweg is dat landen als de VS en VK hypocriet zijn daar zij een lange geschiedenis hebben van coups steunen, de wil van een volk om zeep helpen en het vermoorden van mensen die niet in het straat van deze wereldmachten pasten/passen. Er zijn de nodige slachtoffers gevallen door hypocriete westerse wereldmachten. Dat laat onverlet dat andere landen waaronder de voormalige USSR of huidige Rusland ook geen fijne trackrecord hebben als het op mensenrechten en democratie aan komt. Kanttekening: onder het communisme hebben/hadden burgers wel directe democratische inspraak op de lagere niveaus. Zo stemmen de arbeiders wie voor komend jaar een chef mag zijn. Een egoïstische (oid) manager stem je dan weg. Op nationaal en internationaal niveau… tja.. dan lijkt menig leiderschap niet in het belang van het volk te opereren maar voor een select clubje elite. Onderdrukking met geweld en negeren van mensenrechten heeft menig land dan plots geen probleem mee zolang het hun belangen goed uit komt…

    • janbeute zegt op

     Rusland een vreedzaamland, en dan hebben jullie de kwestie Oost Oekraine nog vergeten was vandaag weer eens groot in het nieuws.
     Ook daar lopen momenteel de spanningen op tussen Rusland en het westen.
     En wat te denken van de persoon en oppositieleider Navalny die weer in de gevangenis zit.

     Jan Beute.

   • Jacques zegt op

    Beste Niek dit is de strategie die altijd wordt gehanteerd door de Russen en Chinezen. Daarom moeten ze ook worden geweerd. Naar anderen wijzen en zelf niets te doen aan hun manier van behandeling (mishandeling) van anderen dan bijvoorbeeld Han Chinezen. Deze landen en ook Myanmar bestaan uit meerdere bevolking groepen die allemaal evenveel rechten en plichten zouden moeten hebben. Superioriteit hoort daar niet thuis. Zeker niet gebaseerd op oneigenlijke gronden zoals hun eigen gerief en inkomsten. Zij in het bezit van de wapens en overmacht en het misbruik hiervan zijn misselijkmakende figuren en verdienen te worden aangepakt. Ik ben niet blind voor de misstanden die in de westerse landen plaatvinden en overal over de wereld. Het geweld van Chinezen over vele eeuwen heen (ook onderling) is duidelijk weer in opkomst en dat zou een ieder op deze aardbol moeten verontrusten en zorgen baren. Ze naar de mond praten is geen optie. Word wakker voordat alles onder de rode vlag bedekt is en vrijheden alleen nog in boeken waar te nemen zijn. Zie wat het Chinese communistische regime werkelijk vertegenwoordigd.

 7. Henk zegt op

  Een treurig verhaal dat stemt tot nadenken.

 8. Bert zegt op

  Mooie taak weggelegd voor de VN. Olv van de strijdkrachten uit diverse landen aan de grens grote vluchtelingenkampen neerzetten. De meeste mensen willen gewoon weer terug naar huis als de rust is wedergekeerd. Binnen een week staat een gigantisch tentenkamp, dan kan de week erna gewerkt worden aan goede sanitaire voorzieningen. Iedere krijgsmacht van betekenis KAN zo’n kamp opbouwen, nu nog de WIL. EN als de VN toch in de regio aanwezig is kunnen ze gelijk toezien op eerlijke verkiezingen. Kunnen ze gelijk in de gehele regio nieuwe verkiezingen controleren.

  • Klaas zegt op

   Zolang de Veiligheidsraad van de VN een vetorecht kent, is de VN een machteloos orgaan, een wassen neus.

 9. Eelke zegt op

  De Karen willen meer autonomie, net als de Rohingya.
  Waarom zou een land dat willen toestaan.
  Zou Thailand dat toestaan, dat een bepaalde groepering zelfstandigheid wil en dat desnoods gewapend willen bereiken?

  • Rob V. zegt op

   In een land dat echt democratisch is dienen zaken als meer autonomie en onafhankelijkheid (of samenvoeging) bespreekbaar te zijn. Deze landen staan dat soort zaken niet toe.. Ook al zijn die landen zelf ruim een eeuw geleden tegen hun wil geannexeerd of deden ze zelf aan interne kolonisatie. Men heeft nogal wat boter op het hoofd. “zelfstandigheid, wel voor mij maar niet voor jou”.

  • Niek zegt op

   Welnee Eelke, de Karen en Rohingya willen niet vervolgd worden en als volwaardige Birmese burgers aanvaard worden.

  • Erik zegt op

   Eelke, er is verschil tussen zelfstandigheid en meer autonomie. Maar het voornaamste doel van Karen en Rohingya is behandeld te worden als normale burgers.

   In Myanmar zitten uniformen die geen democratie willen maar er een eenpartijstaat van willen maken: de uniformenpartij. Net als in Thailand blijft de macht – en de centen- dan in handen van de top, de elite en de uniformen.

   Je herinnert je vast nog wel de wereldwijde steun na de grote tsunami en na de tyfonen die ook Myanmar hebben geteisterd. Men voerde direct een koerswijziging van de nationale munt door om de top geld te laten verdienen aan het omwisselen van dollars….. Overigens gebeurt iets dergelijks ook elders in de wereld: waar hulpgoederen op de kade staan te verrotten omdat (douane)uniformen eerst de zakken gevuld willen zien…

   Het diepe zuiden van Thailand had een lichte vorm van autonomie die door eerste minister Taksin om zeep werd geholpen onder druk van het leger. Het gevolg zie je nu dagelijks. Het zuiden van Thailand is een apart verhaal waarvoor je ook in dit blog info kunt vinden.

  • Jacques zegt op

   Ik adviseer u om het echte verhaal van de Karen en Rohingya tot u te nemen en dan praat u wellicht anders.

 10. Jacques zegt op

  Ik zou voor een goede en onderbouwde beeldvorming willen adviseren de youtube clips te bekijken van Gravitas Wion, een Indiase media kanaal dat veel licht op de duisternis laat schijnen.

  https://youtu.be/r9o0qdFdCcU


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website