De handelsoorlog tussen Amerika en China

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
14 december 2018

Hoewel de handelsoorlog tussen Amerika en China niet direct een probleem voor Thailand zou vormen, is de realiteit dat de impact reeds gevoeld wordt bij de bedrijven hier.

Het domino-effect van deze handelsstrijd is nog niet goed merkbaar en doorgedrongen, hoewel er verhalen gaan over Thaise bedrijven die sluiten, omdat hun Chinese kopers niet langer materiaal uit Thailand kunnen betrekken.

De VS heeft belastingtarieven opgelegd, waardoor de verschillen in prijzen tussen in- en export van en naar China toe minder werden.

Het percentage in tarieven verschillen van product tot product en variëren tussen de 5 en 10 procent. Echter er vallen al hogere tarieven tot 25 procent te melden, wat een snelle stijging in de inflatie teweeg kan brengen. Hopelijk zal daardoor de druk op de baht niet al te groot worden!

Tijdelijk is een overeenkomst tot bevriezing van deze maatregel genomen om tot een zekere rust op de internationale markten te komen. Echter na afloop van deze periode van slechts een paar maanden is het raden welke richting het zal opgaan.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “De handelsoorlog tussen Amerika en China”

 1. Ger-Korat zegt op

  Het handelsconflict kan zich later uitbreiden naar Thailand. Wat de VS ondermeer stoort zijn de grote handelsverschillen tussen landen en de VS. Bijvoorbeeld China importeert 100 miljard USD uit de VS en exporteer er 500 miljard USD, naast andere issues tussen deze landen. Thailand exporteert 29 miljard USD en importeert 11 miljard USD van de VS, las ik gisteren in een bijdrage van Chris de Boer in dit blog. Thailand is een land met een groot verschil dus daar zal later ook iets aan gedaan dienen te worden. Diverse landen zijn al akkoord met de eisen van de VS waaronder recent Canada en Mexico. Uiteindelijk doel is om meer werkgelegenheid te verkrijgen in de VS. Dus mag men aannemen dat de handel en dan met name de export naar de VS zal veranderen.

 2. leon1 zegt op

  Denk dat de VS het zelf schuld is, ze hebben jaren lang zitten te slapen en niet aan de weg getimmerd.
  Nu ze zien dat de Brix landen aan het opkomen zijn, vooral China en Rusland, beginnen ze te muiten, denk dat het al te laat is voor de VS en ze proberen te redden wat er te redden is.
  De VS heeft de wereld opgelegd om alle transacties in dollars af te rekenen, Rusland en China doen dat bijna niet meer, Rusland levert elk jaar duizenden tonnen graan aan Iran en ze krijgen olie terug, handel met gesloten beurzen.
  De sancties die onze politie agent oplegt is de werking maar van korte duur.
  Vorige maand is er een conferenties geweest met China, Thailand,Cambodja en Vietnam, samenwerking op alle gebied, vooral handel en toerisme.
  Rusland heeft de sancties al grotendeels opgevangen en enorm geïnvesteerd in zelf supports, wat er niet wordt verteld is wat de sancties kosten voor de EU, elk jaar lopen ze 42 miljard mis.
  Men ziet het ook aan de nieuwsberichten, China en Rusland moeten het ontgelden, de EU stelt niets voor in de handel, ze lopen achter de VS aan en durven niet in verzet te komen om de vrije handel te bevorderen.
  De VS zal straks een tweede rangs handels partner zijn, de dollar wordt langzaam overal gedumpt.

 3. piet d v zegt op

  Wat de handelsoorlog ook brengt , tussen de groot machten
  zal zoals meestal met deze conflicten ,alleen verliezers opleveren.

  VS heeft zo,n grote interne markt en China interne markt is dan wel groter
  Maar om intern producten te kopen heb je wel geld nodig.
  De vraag is wie houd dit laatste vol.

  Voor mij is ver van mijn bed show
  Hopelijk brengt het met zich mee , dat de koers euro t.o.v thai baht
  voor ons gunstiger wordt.

 4. Tony zegt op

  Handel en Afzet…..daar heeft China kijk op want Africa hebben ze al binnen.
  China domineerd op alle fronten en dat kunnen de Amerikanen niet hebben.
  Ga eens voor de gein langs een markt in Thailand (talat) een en al Made in China wat de klok slaat en ben vaak in Myanmar…..en alles daar is Made in China. (Massa produktie) helaas geen Amerikaanse producten.
  Europa moet zijn eigen weg op gaan en minder naar de pijpen van VS dansen.
  Het ergste moet nog komen…..
  TonyM

  • l.lagemaat zegt op

   Laos is bijna geannexeerd door China.

   Maar ze zijn nu “beter”af.
   Eerst kolonisatie door Frankrijk, daarna bombardementen door Amerika!

   China helpt ze nu, wel eigen belang, verder met infrastructuur en handel.
   Handel onder Chinees toezicht maar wel werkgelegenheid.

 5. Petervz zegt op

  Ik ben het niet vaak met Trump eens, maar op dit punt toch wel. China, en ook Thailand en andere landen in deze regio profiteren al jaren van de open markten in de VS en de EU, zonder zelf hun markten echt open te stellen. Internationale handel zou veel eerlijker zijn indien een land als Thailand buitenlandse bedrijven dezelfde rechten geeft als hun eigen – vaak monopolistische – ondernemingen. Schaf de Foreign Business Act met al zijn beperkingen af en verlaag de import tarieven en andere opstakels tot het niveau van de handelspartner.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website