Chinees nieuwjaar, het jaar van de rat

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
27 januari 2020

Het is Chinees nieuwjaar, het jaar van de rat, wordt ook in Thailand gevierd Op veel plekken is de kleur rood te zien. Winkeldecoraties, huizen, straten, kleding van mensen en zelfs kleding van huisdieren zijn allemaal versierd met een heldere karmozijnrode kleur. In de Chinese traditie is rood is een teken van rijkdom en geluk. Het is een kleur die je ook beschermt tegen alle schade.

Voor wat betreft kleding, is het meest in het oog-springende symbool de helderrode Cheongsam. Zou een dame dat dragen dan was dit echt iemand van Chinese afkomst. Maar deze mode sloeg zo aan dat dames van vele nationaliteiten deze kleding ook gingen dragen. Tijdens de weken voor het Chinese nieuwjaar waren deze Cheongsam trends in alle soorten en maten te koop, allemaal versierd in goud borduurwerk.

Voor de mensen die thuis zijn in de Chinese sartorial symboliek, de snit, de lengte en de manier hoe dit gedragen wordt, begrijpen de dieperliggende betekenis daarachter. Zelfs de heren shirts en jassen, die bekend staan als “Tang” hebben een betekenis en zijn ontworpen om geluk te brengen.

In het Chinese nieuwjaar moeten nieuwe kleren gedragen worden, ook wel bekend als Lentefestival. Oude kleren gaan uit met het oude jaar, het nieuwe jaar in met nieuwe kleding. Bovendien zijn nieuwe kleren gunstig, brengen geluk en fortuin en beschermen je tegen boze geesten.

Ook Thai zijn gevoelig voor dit soort argumenten en kopen Chinese kleding. In deze moeilijke sociale en economische tijden is een beetje geluk welkom. Zelfs sommige hotels en restaurants kochten Cheongsams voor hun personeel. De Cheongsam is betrekkelijk goedkoop, reeds vanaf 199 Baht. Veel Chinese decoraties en ornamenten in rood en goud zijn eveneens zeer geliefd.

Miss Weerapa Romsakul met een winkeltje in Naklua, vloog speciaal vroegtijdig naar Guangzhou in China om daar allerlei originele Chinese decoraties en symbolische items te kopen, die ze in een paar dagen tijd in Naklua verkocht. De rest van het jaar verkoopt ze boeddhistisch gerelateerde items. Veel belangstelling is er voor het Chinese wind klokkenspel, die op een geschikte plaats aan het huis gehangen moet worden. Deze brengt rijkdom en geluk. Nu maar hopen dat het waait. De lantaarns aan het huis zijn symbolen van vreugde en geluk. Deze worden eenmaal per jaar veranderd, het Lunar New Year.

En zo kent elk land wel zijn eigen gebruiken.

Bron: Pattaya Mail

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Chinees nieuwjaar, het jaar van de rat”

 1. hugo zegt op

  ik ben het wel oneens met u
  ik was op verlof in chiang mai
  gewoon niets te zien voor chinees nieuwjaar

  • l.lagemaat zegt op

   Mogelijk dat het vanwege de corona virus niet gevierd wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website