Beste-reistijd-Thailand

Beste reistijd Thailand

Er komen veel emailtjes binnen bij de redactie van Thailandblog, over de vraag wat nu de beste reistijd naar Thailand is?

Een tijdje terug hebben wij een artikel geschreven over het klimaat in Thailand, daarin kwam deze vraag ook terug, maar we zullen het nu wat uitvoeriger beschrijven.

November tot en met februari beste reistijd

In vrijwel iedere reisgids zal je lezen dat de beste tijd om Thailand te bezoeken tussen november en maart ligt. Het regent het minst en het is niet te warm. Ook zijn er in die maanden in Thailand veel festivals (o.a. Loi Krathong) en feestdagen.

Hoogseizoen in toeristisch Thailand

Maar omdat deze periode door iedereen als de ideale reistijd wordt genoemd is dit ook het hoogseizoen in toeristisch Thailand. Met als gevolg drukte en hogere prijzen. Wanneer je kiest om in een andere periode te reizen kan dat voordeel opleveren. De beste reistijd heeft ook te maken met de vraag, welk deel van Thailand je bezoekt.

Alternatieve reistijden voor de Noordelijke provincies

Een reis naar de Noordelijke provincies kan ook prima in het warme seizoen (maart tot en met mei) en aan het begin van het regenseizoen (juni-juli). De gebieden die wat hoger gelegen zijn, hebben lagere temperaturen, daarom is het daar niet te heet. Zo kan dus de periode van maart tot en met juli ook een goede reistijd zijn voor de Noordelijke provincies

Centraal Thailand: soms te heet

Je zou kunnen stellen dat Centraal Thailand, waaronder Bangkok vermeden moet worden van maart tot en met mei, gewoonweg omdat het dan te heet is.

Wat je misschien niet wist, is dat Bangkok de warmste stad ter wereld blijkt te zijn (bron: World Meteorological Society). Bangkok heeft dan wel niet de hoogste piektemperatuur, maar wel de hoogste gemiddelde temperatuur van alle steden in de wereld. Zo is de gemiddelde wintertemperatuur 26 graden, dus winterjassen worden er niet verkocht.
In de warme periode (maart tot en met mei) kunnen de temperaturen in Bangkok oplopen tot boven de 40 graden. Zonder wind, lopen de gevoelstemperaturen nog verder op. Het is dan gewoonweg te heet om overdag op straat te slenteren.

Zuid Thailand: koeler aan zee

Het zuiden van Thailand kent geen specifieke beste reistijden. Je bent wat dichter bij de evenaar zodat het weer wat stabieler is. Daar komt bij dat vooral aan de kust de zeewind het ook in de warme periode veel dragelijker maakt. De tropische regenbuien in het Zuiden zijn meestal kort en heftig.

Het regenseizoen, klink vervelender dan het is

Wij Nederlanders zijn allergisch voor het woord ‘regen’. Wanneer we ‘regenseizoen’ lezen slaan we al helemaal op tilt. Dat is voor wat Thailand betreft, niet terecht. Het regenseizoen (grofweg van juli tot en met oktober) heeft ook voordelen voor reizigers. Het is minder druk en de hotelprijzen zijn het laagst. De temperaturen zijn dragelijk en het landschap is mooi groen. Afhankelijk van de maand en de regio waar je verblijft, duurt een regenbui meestal niet erg lang. Een bewolkte dag is ook prima om er op uit te trekken en bijvoorbeeld tempels of andere bezienswaardigheden te bezoeken.

De beste reistijd naar Thailand is dus afhankelijke van je persoonlijke voorkeur en de regio in Thailand waar je verblijft.


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Beste reistijd naar Thailand”

  1. Miek37 zegt op

    Waar je wel rekening mee moet houden is dat toch een flink aantal hotels/resorts op de zuidelijke eilanden hun deuren sluiten tijden het regenseizoen. Op Koh Lanta gaat bv een groot deel van dat soort gelegenheden dicht van 1 mei tot 1 november, dus ik zou niet op de bonnefooi in die periode gaan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter