Top 10 Thaise gerechten

Door Khun Peter
Geplaatst in Eten en drinken
Tags:
6 juni 2011

Top10 thaise gerechten Top 10 Thaise gerechtenDat de Thaise keuken smakelijk en wereldberoemd is hoeft geen betoog. Het eten is smaakvol, gevarieerd, voedzaam, gezond en snel klaar. Een Thaise maaltijd heb je binnen 20 minuten op tafel staan. Handig in ons drukke bestaan.

In Thailand hoef je niet zelf te koken, het al snel duurder dan uit eten gaan (streetfood). Er zijn een aantal basisingrediënten die vrijwel in elk Thaise  gerecht terugkomen, zoals chili pepertjes, citroengras, gember, kokosmelk, koriander, basilicum, kouseband, limoen, vissaus en palmsuiker.

Het is een misvatting dat Thais eten altijd erg heet is . Er zijn natuurlijk gekruide en scherpe gerechten, echter de meerderheid van het eten is mild van smaak. Er zijn ook genoeg gerechten verkrijgbaar die zelfs de grootste zeurkous wel lust zoals noodlesoup, sweet & sour en Pad Thai.

Wat zijn nu de lekkerste gerechten in Thailand? Dat is natuurlijk subjectief omdat niet iedereen dezelfde voorkeur heeft. De onderstaande lijst is door Thai zelf opgesteld. Nummer 1 op de lijst ‘Tom Yum Goong’ heb ik wel eens gegeten maar vond ik niet bijzonder. Zo zie je maar. Smaken kunnen verschillen. Voor de rest kan ik me aardig in de lijst vinden.

1. Hete en zure soep met garnalen ต้มยำ กุ้ง (Tom Yum Goong)

2. Groene curry met kip แกง เขียวหวาน (Geng Kiaw Waen Gai)

3. Gebakken noedels ผัด ไทย (Pad Tai)

4. Varkensvlees gebakken in basilicum ผัด กระ เพรา (Pat Ga-prao)

5. Rode curry met geroosterde eend แกงเผ็ด เป็ด ย่าง (Gaeng Pet Bet Yaang)

6. Kokossoep met kip ต้มข่า ไก่ (Tom Kaa Gai)

7. Thaise salade met rundvlees ยำ เนื้อ ย่าง (Yam Neua Yaang)

8. Varkensvlees Sate สะเต๊ะ หมู (Moo sa-teh)

9. Geroosterde kip met cashewnoten ไก่ ผัด เม็ด มะม่วงหิมพานต์ (Gai pat met ma-muang- Him-ma-paan)

10. Panang curry พะแนง (Pa-Naeng)

Wat is jouw favoriete Thaise gerecht?


» Laat een reactie achter


20 reacties op “Top 10 Thaise gerechten”

  1. andrew zegt op

    de lijst is compleet peter.Alleen als aanvulling:afkomstig uit de isaan dus eigenlijk laos food de som tam:.men onderscheidt o.a. som tam thai,som tam puh(zoewaterkrab)en som tam palah.De som tam is in thailand in de thai food enorm ingeburgerd.Verder de laarb:laarb muh,laarb gai en voor de isaan enorm belangrijk laarb lued(met rauw buffelbloed)Dit zijn tipische straatgerechten.Ik zou bijna nog vergeten de takaten thot dat zijn geroosterde sprink-hanen eveneens isaan food.Jouw lijst heeft betrekking op restaurantgerechten alhoewel ze natuurlijk ook kaan thanon(langs de straat)worden verkocht.Eet smakelijk.

  2. Hansy zegt op

    Zover mijn kennis reikt heb je de Thaise en de Isaanse keuken. (Adrew typeert het als Laos food, maar dat is volgens mij niet zo, al zal het overeenkomsten hebben, net zoals de taal)

    Isaanse gerechten zijn veel heter dan de Thaise. Mensen uit de Isaan eten zich helemaal ongans aan papaya overgoten met een onnoemlijk hete saus.
    Soms hoor je ze kreunen op de WC vanwege het hete voedsel.

    Een keer Isaans gegeten en een pepertje over het hoofd gezien. Ik kan best wat hebben, ik eet bv graag stukjes NL kaas met sambal i.p.v. mosterd, maar ik dacht toen dat ik half dood ging.

    Ik eet zelf graag soepen, zoals Tom Yam met kip of varkensvlees, of Tom Kaa Gai.

    Ook gerechten met verse gember eet ik graag.

    • hans zegt op

      Pappaya pok pok noemen ze dat in de Isaan, voor een 2 persoonsportie heb ik eens geteld dat ze er 13 pepers kapot vijzelden en dat er doorheen mengden, dat maakt het zo scherp.

      Overigens heb ik ook vaker gezien dat de pepers eventjes op de gril gaan en dan zo linea recta in de mond.

      Bij mij hier om de hoek eet ik haast elke dag gebakken witte schelpen in een pikant chilisausje heerlijk, prijs 100thb

  3. Monique zegt op

    Niet te vergeten soft -shell- crab en papaya salade, zo ontzettend lekker!!!

  4. Walter zegt op

    Ik lust graag Laab Kai en Pappaya pok pok , Pla tub tim tod ,Pla tub tim tod , enfin teveel om op te noemen.

  5. ruud zegt op

    Ik mis zeker de simpele gerechten zoals Thai Nudel soep. Heerlijk en de Kaw Pad ( Thaise Nassi).
    Verder vind ik trouwens nog meer lekker hoor

  6. andrew zegt op

    isaan mensen komen oorspronkelijk uit laos en voor een klein deel uit viet nam(bijv,sakorn nakhon)Zij hebben de thaise nationaliteit gekregen onder het bewind van Phibun Sonkram die met de japanners in wo2 aanpapte en waar ze nog steeds de nare gevolgen van hebben i.v.m.met de tempel grens thailand-cambodia.Isaan mensen zijn over heel Thailand uitgezwermd en hebben hun eetcultuur meegebracht.De chinezen die bijna allemaal tai-chi spreken en geen mandarin hebben hun eetcultuur ook meegebracht(koi tiu seng mi lek mi bijv.en natuurlijk pet paking(peking eend)en ka muh(verkenspoot)Uit het zuiden komen de kerrie gerechten(die kunnen zo scherp zijn dat een originele isaan papaya pok pok en bij verbleekt).De invloed van de keuken uit het zuiden is in de isaan keuken niet merkbaar men reisde vroeger niet naar isaan.De amerikanen hebben door het Marshall plan wegen aangelegd naar isaan en hebben talloze eetbare zaken uit zuid amerika gehaald en in isaan geplant o,a,.maniok en papaya.deze laatste heet in het thais malakor en in het isaan bakhung.de rijpe papaya wordt in isaan niet graag gegeten eigenlijk alleen de onrijpe die fijngeraspt wordt en verfwerkt wordt in de som tams.HEERLIJK.omdat dit de armste streek is van thailand eten ze daar van oudsher alles wat kruipt,vliegt enz.Met kaw nio(kleefrijst)

    • Ferdinant zegt op

      De typische Isan gerechten kom je inderdaad niet in elke Thais restaurant tegen. Immers, niet elke hier verblijvende Thaise kok komt uit Isan. Klassieke Isan gerechten zijn bijvoorbeeld laap (soort vleessalade), som tam (pittige papayasalade) en gebraden kip met sticky rice (kleefrijst).

      De Thaise keuken kent honderden gerechten en duizenden variaties met kip (kai), rund (neua), varken (muu), vis (plaa), en garnalen (kung). Mijn personeel is nu met de menukaart voor de nieuw te openen afhaalrestaurant van mijn vrouw bezig, maar vanwege die vele variaties moet je donders goed oppassen, dat je niet alles door elkaar haalt.

      Om dit voor de klanten te voorkomen, hebben wij op de menukaart naast de Thaise benaming en een korte omschrijving in het Nederlands, ook een foto van het gerecht geplaatst en dat uiteraard voorzien van een nummer. Een foto zegt doorgaans immers meer dan 1000 woorden.

    • Ferdinant zegt op

      Beste Andrew, Isan wordt overigens al sinds de prehistorie bewoond!

  7. Gerrit Jonker zegt op

    En de gevulde (grote) vis van de barbecue !
    Mijn lievelingsgerecht zeker in een drukbezocht restaurant hier in Nakhon Phanom.
    E niet te vergeten grote garnalen op diverse manieren klaar gemaakt.
    Gerrit

  8. Robbie zegt op

    Pad see uw moo. Heerlijk.

  9. Miek37 zegt op

    Pad Thai (Kai) is mijn favoriete gerecht maar een Massaman schotel vind ik ook niet te versmaden, overigens heb ik beide gerechten leren koken op curcus in Thailand, erg leuk om te doen en later thuis je vrienden en familie voor te schotelen. Bovendien heel makkelijk en als je de groene of rode pasta al hebt ook heel snel klaar.

    Foto’s vd cooking class in Chiang Mai : http://www.flickr.com/photos/miek37/tags/thaicookeryschool/

    • andrew zegt op

      Men heeft mij eens uitgelegd(en voorname thaise kok)dat keng matsaman oorspronkelijk uit Maleisie komt.En zo overgewaaid is van paak thai(uit zuiden).Het is er(op een enkele uitzonderringen na)in twee varianten met rundvlees of kip,Niet met varkensvlees want dat eten moslims niet.De naam matsaman zou ook betekenen dat het een origineel moslim gerecht is.Ik ben het met je eens dat het ontzettend lekker kan zijn.

      • Miek37 zegt op

        Massaman (niet matsaman) komt van Musselman en dat betekent weer moslimman dus het heeft idd een islamitische oorsprong. Ik vind vooral de rundvleesvariatie superlekker!

    • marcos zegt op

      @ miek 37. De massaman curry is toch echt een gele curry en met aardappel ? Net nog even gegoogled voor de zekerheid en zie hem overal in het geel. Ik eet hem wel een keer in de week, top gerecht. Maar altijd geel of ik hem nou bij kiss food eet of welk restaurant dan ook. Ik zeg dit omdat u schrijft over de rode en groene curry. Ik verneem het graag van u of van andere kenners. Afleidingen leren van een gerecht is nooit mis.

  10. lex zegt op

    Thailand is mijn lieveling land echt waar, er is geen land te wereld waar ik gelukkiger ben dan in Thailand, maar de Indonesische keuken is niet te evenaren, sorry sorry

  11. jay zegt op

    ik vind zeker dat we tom yum kai niet mogen vergeten


Laat een reactie achter