Thaise gerechten voor thuis (deel 5)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
21 juli 2016

De Thaise keuken is wereldberoemd. De gerechten hebben een verfijnde smaak, verse ingrediënten, ze zijn voedzaam en gezond.

Een andere plezierige eigenschap van Thaise gerechten is dat ze gemakkelijk zelf te maken zijn. Van Chris Vercammen, een Belgische expat in Chiang Mai, kregen wij een aantal recepten toegestuurd die je ook thuis kan bereiden.

De ingrediënten zijn in de Nederlandse en Belgische supermarkten verkrijgbaar. Voor expats in Thailand zal dit ook mag dit geen enkel probleem zijn. Het is ook nog eens heel goedkoop.

Kip met Chilisaus

Ingrediënten:

  • 2 theelepels plantaardige olie
  • 3 kipfilets in reepjes
  • 4 rode sjalotjes fijngehakt
  • circa 200gr broccoli in stukjes
  • 125 gram peultjes gehalveerd
  • 60 gram ongezouten geroosterde cashewnoten
  • 2 eetlepels sojasaus.

Voor de Chilisaus:

  • 2 theelepels plantaardige olie
  • 4 verse rode chilipepers in ringetjes
  • 1 eetlepel verse geraspte gember
  • 1 theelepel garnalenpasta
  • 90 gr suiker
  • 90 ml water
  • 2 eetlepels limoensap.

Bereiding:
Verhit, om de saus te maken, olie in een wok op hoog vuur. Voeg er de chilipepers, gember en garnalenpasta aan toe en roerbak het ongeveer 1 minuut tot het goudbruin is. Voeg de suiker, het water en limoensap aan toe en verwarm 3 minuten tot er een dikke saus ontstaat. Schep de saus uit de wok en zet apart.

Verhit olie in een schone wok op hoog vuur ongeveer 1 minuut en voeg er de kip en de sjalotjes aan toe en roerbak het geheel tot het lichtbruin is. Voeg de broccoli, peultjes, cashewnoten en sojasaus toe en roerbak ongeveer 3 minuten tot de groenten gaar zijn.

Leg de kip op een schaal en giet de saus er overheen.

Tip:
Limoensap is te vervangen door citroen en serveer dit gerecht met jasmijn rijst.


Gefrituurde pikante vis

Ingrediënten:

  • 2 x 500gr magere vis(brasem – wijting – schelvis)
  • 4 verse rode chilipepers fijngehakt
  • 4 verse korianderwortels
  • 3 teentjes knoflook geplet
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels geplet
  • plantaardige olie om te frituren

Chilisaus:

  • 170 gr suiker
  • 8 verse rode chilipepers in ringetjes
  • 4 rode of gele sjalotjes in plakjes
  • 90 ml kokosazijn
  • 90 ml water

Bereiding:
Snijd de vis aan beide zijde diagonaal in. Pureer de fijngehakte chilipepers, korianderwortels en zwarte peperkorrels in een keukenmachine tot je pasta verkrijgt. Bestrijk beide kanten van de vis en laat 30 minuten marineren.
Doe om de saus te maken de suiker, chiliringetjes, sjalotjes, azijn en water in een pan en breng aan de kook op lag vuur tot de suiker is opgelost. Nu verder inkoken tot je een dikke saus verkrijgt.

Verhit plantaardige olie in een wok of frituurpan. De olie is heet genoeg wanneer een stukje brood in 50 seconden bruin wordt. Bak de vissen een voor een aan beiden zijden krokant. De vis is gaar als u er met een vork in prikt en deze uit elkaar valt. Laten uitlekken op keukenpapier en serveren met de chilisaus.

Tip:
Je kan ook filet gebruiken van Tilapia of Pangasius (geeft wel andere smaak)

1 reactie op “Thaise gerechten voor thuis (deel 5)”

  1. marianne zegt op

    Hallo,

    Wat een heerlijke gerechten allemaal.Ik ga ze na de vakantie allemaal uit probren. Ga zo door want ik vind het heel leuk

    Groetjes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website